Ana Karić je rođena 13. svibnja 1941 u Perušiću. Školovala se u Zagrebu. gdje je 1963. završila Akademiju za kazališnu umjetnost.

Glumila je u petnaestak filmova i šezdesetak televizijskih drama Ante Babaje, Nikole Tanhofera, Zvonimira BerkovićaKrste Papića i drugih, poput Bablje ljeto, Putovanje na mjesto nesreće, Slučajni živo... 

Podljednja filmska uloga bila joj je ona u filmu Igora MirkovićaNoćni brodovi.

U kazalištu je pak imala i više nego neobičan karijerni put. Nakon što su je dugo uvjeravali kako će joj osebujna boja glasa predstavljati problem, ista se s vremenom pretvorila upravo u njezin zaštitni znak. Profesionalna, požrtvovna i uvijek spremna na eksperiment, cijeli je radni vijek provela kao slobodna umjetnica, a posljednjih je dvadesetak godina postala simbolom nezavisne scene, listom radeći s mladim i neafirmiranim redateljima, u brojnim predstavama Teatra ITD, pa je tako iduću izvedbu trebala imati upravo u toj kući 14. listopada, u predstavi Svratište kod Alberta C.

Značajan pečat u njezinoj je karijeri ostavila i suradnja s Ivicom Buljanom, kojeg je često nazivala svojim omiljenim redateljem i s kojim je ostvarila niz programatskih uloga.

Igrom sudbine, preminula je istog dana kad i njezin omiljeni glumački partner, Boris Buzančić, kojeg je osobno nagovorila da s njom 2009. godine zaigra u predstavi Ljubavna pisma na Sceni Gorica.

Odgovori