Naslovnica > BESPLATNI SADRŽAJ > Sabor o HNK u Zagrebu: zakoni i propisi su kršeni, ali nema veze, osnovat će se povjerenstvo

Sabor o HNK u Zagrebu: zakoni i propisi su kršeni, ali nema veze, osnovat će se povjerenstvo

Na danas održanoj tematskoj sjednici nadležnog saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu, kao i na onoj prošloj, nedvojbeno je ustanovljeno kršenje brojnih zakona i propisa, no tipično hrvatski, nitko za to neće odgovarati već će se dva i pol mjeseca nakon izbijanja krize svime baviti povjerenstvo koje tek treba biti osnovano.
Share on facebook
Share on twitter

Hrvatski sabor, odnosno njegov Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu, danas su po drugi put u tjedan dana na dnevnom redu imali provođenje epidemioloških mjera u zagrebačkom HNK.

Današnja, tematska sjednica Odbora, održana je na zahtjev trećine članova, a na njoj su putem video veze trebali sudjelovati ministrica kulture i medija, Nina Obuljen Koržinek, intendantica Dubravka Vrgoč, predstavnica Grada Zagreba, dogradonačelnica Jelena Pavičić Vukičević, predsjednik Kazališnog vijeća Duško Ljuština, te u ime Radničkog vijeća operni prvak Ljubomir Puškarić.

Trebali, ali zapravo nisu. Naime, najviše predstavničko tijelo ove države, Hrvatski sabor i njegove stručne službe, nisu bili u stanju osigurati ni minimalne tehničke uvjete za rad na daljinu, pa su u nizu doista tragikomičnih scena, predsjednica Odbora i na njega pozvani svjedoci jedni druge nazivali telefonom, u eter pred cijelom javnošću razmjenjivali brojeve telefona, i izgovarali rečenice poput: "Izgubili smo ministricu!"

Zašto se sjednica nije održala u Maloj sabornici i zašto joj fizički nisu nazočili svi na nju pozvani, znaju valjda samo predsjednica Odbora i vladajuća koalicija kojoj pripada.

No, što se na Odboru zapravo dogodilo? Nedvojbeno je ustanovljeno da je u HNK u Zagrebu grubo kršen Zakon o prijaviteljima nepravilnosti, čije odredbe, golemim zapriječenim kaznama usprkos, u središnjoj nacionalnoj kući nisu implementirane punih godinu dana. Da jesu, pitanje je bi li ovog skandala uopće bilo.

Kršenje zakona priznala je sama intendantica Vrgoč objasnivši kako nije implementiran zbog "nekih unutrašnjih problema". Resorna ministrica, koja je javnost tjednima uvjeravala kako je u zagrebačkom HNK sve u najboljem redu, priznala je da ne zna kad je tamo posljednji put njezino ministarstvo obavilo nadzor i osobno preuzela odgovornost za kršenje tzv. Zakona o zviždačima.

Duško Ljuština, predsjednik Kazališnog vijeća priznao je eklatantno kršenje ključnih epidemioloških mjera i preporuka, izjavivši kako je istina da je 26. listopada prošle godine vodio sjednicu Kazališnog vijeća, iako je već tad imao "blage simptome", dok su istovremeno zaposlenici dobivali ukore i opomene zbog nepravilnog nošenja maski na radnom mjestu.

Dapače, iako je prethodno tvrdio suprotno, Ljuština je ustvrdio kako nazočne na toj sjednici nije obavijestio da je dan kasnije dobio pozitivan nalaz jer mu je "tako savjetovao obiteljski liječnik". Objasnio je i kako bi u slučaju da je sve alarmirao, cijelo vodstvo HNK u Zagrebu otišlo u samoizolaciju, što bi valjda bio kraj svijeta?

Član odbora, a bivši ministar Pavić, prometnuo se pak u vodećeg domaćeg kazališnog kritičara suvereno uspoređujući domete zagrebačkog HNK s onima La Scale i Royal Opere, a sve to nakon što se nezakonito proslavio kupovanjem hrpe vina, skupih parfema i dezodoransa na račun ministarstva kojem je svojevremeno bio na čelu i za što - nikad nije odgovarao.

Dopis koji je, prema tvrdnjama svjedoka na nalog intendantice potpisao ravnatelj Opere, i kojim je od zaposlenika traženo antedatiranje bolovanja proglašen je nevažnim, jer su i ti zaposlenici i njihovi liječnici bilo dovoljno inteligentni da ga niti ne pokušaju poslušati. No, to što je i navođenje na kazneno djelo prema hrvatskom zakonodavstvu - kazneno djelo, proglašeno je - 'nesporazumom' i nebitnom epizodom.

Čak ni brojne optužbe za mobbing, nisu shvaćene ozbiljno. Dapače, intendantica je na prošloj sjednici Odbora vehementno svjedočila kako protiv nje nikad nije podnesena niti jedna, da bi danas bila suočena s činjenicom da ih je podneseno tridesetak.

Predsjedavajuća Bedeković  je pak, u maniri dječjeg vrtića, govornicima s kojima se nije slagala gasila mikrofone, materijali za sjednicu nisu zastupnicima dostavljeni na vrijeme jer su od jedne do druge prostorije Sabora putovali danima...

I tako redom.

Jer, ako nakon svega što su im mediji nedvojbeno dokazali, nisu stradali razni kuščevći, žinići i ini vladajući, kako bi onda uopće bilo za očekivati odgovornost nekoga u tako nevažnom resoru kakav je, u Hrvatskoj, kultura?

Dapače, puna dva i pol mjeseca nakon izbijanja ove krize, nađeno je solomunsko rješenje: osnovat će se posebno povjerenstvo pri Ministarstvu kulture (po kojem propisu, s kojim ovlastima, po kojim kriterijima - ne zna se), a koje će navodno istražiti cijelu priču. Sve to usprkos činjenici da je resorna ministrica sve do pola prošle sjednice Odbora tvrdila kako su svi nadzori obavljeni i da je u HNK Zagreb sve u najboljem mogućem redu.

Da farsa bude kompletna, provjereni recept "ako želiš zataškati problem, osnuj povjerenstvo", predložio je ministrici na prošloj sjednici zastupnik Bakić, član platforme Možemo!

Možemo li onda očekivati ikakav ishod cijelog ovog slučaja osim onog koji će vladajuće, pa tako i one u središnjem nacionalnom teatru, osloboditi od svih optužbi?

Procijenite sami.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI