Naslovnica > VIJESTI > INFO > 54. MDF Šibenik – program

54. MDF Šibenik – program

54. međunarodni dječji festival otvoriti će predstava 'Pepeljuga' GKL Rijeka, a tijekom dva tjedna slijedi raznovrstan dramski, lutkarski, glazbeni, filmski, izložbeni, literarni te radionički program.
Share on facebook
Share on twitter

Umjetničko vijeće 54. MDF-a čine Nenni Delmestre, redateljica, Zoran Mužić, redatelj, Snježana Abramović Milković, koreografkinja i Leon Lučev, glumac. 

 

PROGRAM:

 

Subota, 21. lipnja

SVEČANO OTVORENJE 54. MEĐUNARODNOG FESTIVALA ŠIBENIK – HRVATSKA

Ljetna pozornica / Trg Republike Hrvatske - 21 sat

Gradsko kazalište lutaka Rijeka / Magdalena Lupi Alvir prema braći Grimm i Charlesu Perraultu

PEPELJUGA 

Priča o Pepeljugi prije svega govori o ostvarivanju želja, mukama suparništva i odrastanja među sestrama (i braćom), o pravim vrijednostima koja se kriju iza običnih krpa. Generacije djece odrastale su uz ovu priču o nagrađenoj vrlini i kažnjenom zlu, priču u kojoj su dobrota, skomnost, poniznost, jednostavnost, istinoljubivost i strpljivost djevojke koja spava u pepelu i zasluženo dobija ljubav u koju bezrezervno vjeruje, kvalitete koje bi trebale biti uzor svakome djetetu. U traženju suvremenog okvira u kojemu ova bajka i dalje intrigira dječju maštu a korespondira s današnjim vremenom, odjenut ćemo Pepeljugu u novo ruho. S njezinom cipelicom tako ćemo zakoračiti u čudesan svijet plesnih step koraka praćenih songovima, a sve kroz glazbeno putovanje raznolikih plesnih ritmova i stilova bliskim generacijama pop kulture. Jednako tako čudesno može se plesati i bos, uz poruku da ako grčevito žudimo za stvarima izvanjskoga svijeta – griješimo. Jedino vjernost sebi, kakva je Pepeljugina, na kraju uspijeva.

Trajanje: 55 min / Za uzrast: 3+

 

Nedjelja, 22. lipnja

 

 

- Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku - 19 sati

Lutkovno gledališće Ljubljana, Slovenija / Hans Christian Andersen

THE TINDER BOX / KRESIVO 

Tri klauna na triciklu donijeti će sa sobom veliku kutiju na pozornicu. Kutija će se odjednom pretvoriti u malenu pozornicu na kojoj će oživjeti lutke i ispričati vam priču. Kroz priču pratimo vojnika koji ide u grad na vjenčanje s namjerom da se najede. Na putu susreće vješticu koja mu poklanja kutiju i nekoliko komada zlata. Lopovi mu kradu zlato, a njemu ostaje samo kutija. Ali uskoro otkriva da je kutija čarobna, i sve što je potrebno je kucnuti o nju kako bi se pojavio pas koji ispunjava sve želje. Što će vojnik poželjeti? Hoće li mu se sve želje ostvariti?

Trajanje: 50 minuta / Dob: 4+

 

- Ljetna pozornica / Trg Republike Hrvatske - 21 sat

GKL Rijeka / Magdalena Lupi Alvir prema braći Grimm i Charlesu Perraultu

PEPELJUGA 

 

Ponedjeljak, 23. lipnja

 

- Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku - 10 sati

Lutkovno gledališće Ljubljana, Slovenija / Hans Christian Andersen

THE TINDER BOX / KRESIVO 

 

- Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku - 10 sati

Gradsko kazalište Zorin dom, Karlovac / Peđa Gvozdić i Giulio Settimo

JOŠ SI ZELEN 

Predstava je nastala kao želja za buđenjem gotovo svih vrsta lutaka u jednoj predstavi. Lutkarski varijetet je danas već skoro potpuno zaboravljena kazališna forma, a nekoć je uživala veliki interes male i velike publike. Lutkarstvo ne poznaje granice i ono što nam se u životu čini nemogućim u lutkarstvu je moguće. Predstava nastoji prikazati lutke, ali i kazališne i životne mogućnosti i vrijednosti. Intencija je bila upoznati djecu i odrasle sa raznim lutkarskim tehnikama i vrstama lutaka te lutkarstvom provesti publiku kroz svevremensku priču o životu, mašti i djetinjstvu.

Trajanje: 45 min / Dob: 5+

 

- Ljetna pozornica / Trg Republike Hrvatske - 21 sat

Kazalište Virovitica / Hans Christian Andersen

SNJEŽNA KRALJICA 

Bajka o Snježnoj kraljici, Kayu i Gerdi, o demonskom ogledalu, ružama i snijegu, jednom zaleđenom i jednom plamtećem srcu, ispričana je kroz sedam priča, od kojih svaka obiluje porukama, poukama, neobičnim likovima i slikama, fantastičnim ali i realističnim elementima i
emocijama. Prva nas priča upućuje u povijest nastanka demonskog ogledala čiji će komadić završiti u Kayevu srcu i oku, dovesti do njegove transformacije i pokrenuti zaplet. Priroda je demonskog ogledala, uratka samog Vraga, u iskrivljavanju, prenaglašavanju i transformaciji reflektivne slike. Sve lijepo i dobro u njemu se ogledalo ružnim i zlim, a sve ružno i zlo, postaje još naglašenije. Kada su ga vražji učenici željeli približiti Raju s ciljem ismijavanja anđela i Boga, ono se razbilo u tisuće sitnih komadića koji su se raspršili zemljom i dospjeli u mnoga ljudska srca, čineći ih hladnih poput leda. Od druge do sedme priče, kronološkim se redom niže pripovjest o Kayi i Gerdi, nerazdvojnim prijateljima iz velikog grada, koji su većinom vremena provodili zajedno, igrajući se na svojim balkonskim vrtovima u kojima su uz povrće, rasli i opjevani grmovi crvenih ruža.

Trajanje: 55 min / Za uzrast: 4+

 

Utorak, 24. lipnja

 

- Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku - 10 sati  

Gradsko kazalište Zorin dom, Karlovac / Peđa Gvozdić i Giulio Settimo

JOŠ SI ZELEN 

 

- Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku - 19 sati

Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku / Omer Rak

MALO VELIKO KVRGAVO DRVCE 

Malo veliko kvrgavo drvce donosi krajnje pojednostavljenu priču: govori o dva hrasta, brata, koja rastu jedan blizu drugog. Prvi je golemo drvo, ali nažalost bahato i sebično, drugo je pak maleno i kržljavo ali blago i darežljivo. Njihov karakter se čita iz odnosa prema šumskim životinjama, nebeskim tijelima – suncu, mjesecu, oblaku, mitskim bićima...I, dakako, dobro bivaju nagrađenim, a zločesti kažnjeni – to je ona primarna zadovoljština koja proistječe iz takve bajkovite naracije.

Trajanje: 50 minuta / Dob: 3+

 

- Ljetna pozornica / Trg Republike - 21 sat

Hrvatske Gradsko kazalište Zorin dom, Karlovac / Sanja Hrnjak

I U ŠUMI TOGA IMA 

Nježna je to priča o sukobu dobra i zla, personificirana kroz bajkovite šumske likove i njihove događaje. Priča o pobjedi prijateljstva, hrabrosti i nevinosti nad spletkama i zavisti. E, da... i u šumi toga ima! Mladosti i starosti, dobrote i zloće, saveznika i neprijatelja - pritajenih i otvorenih, maski i iskrenih lica... Da ne biste zalutali šumskim putevima, treba znati raspoznati dobar od lošeg smjera. Zlo se satire samo u sebi. I na kraju mora biti dobro. Ako nije, onda još nije kraj... Kostimirana i uglazbljena, a oživljena kroz dinamične pokrete i šaljivi tekst, poučava i potiče djecu i mlade aktivnom zauzimanju za dobrobit drugih. To je predstava za djecu, ali i za sve one „koji imaju dušu prepunu osjećajnosti i znaju kakva je sreća usrećiti nekoga koga voliš“.

Trajanje: 40 min / Dob: 6+

 

Srijeda, 25. lipnja

 

- Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku - 19 sati

Bosansko narodno pozorište Zenica, Bosna i Hercegovina / Anica Tomić

KRALJICA VEŠMAŠINA 

Priča o Kraljici Vešmašini i njenom Kraljevstvu, neobična je verzija Romea i Julije sa sretnim završetkom. Iza vrata vesele kupaonice nalazi se jedno sasvim čudnovato Kraljevstvo, u kojem kraljuje Vešasto Visočanstvo, a iz ladica ispadaju Čarapinci i Potkušuljci. I dok Ministar Šlauf brine o zdravlju Kraljice, spremajući joj umirujući čaj od praška, a mi ujutro peremo zube – negdje duboko u ladicama ormara, potkušulje, gaće, čarape i ručnici žive svoje neobične živote. Zaljubljuju se i svađaju u prenatrpanim korpama za veš, rješavaju svoje nesporazume i brinu o količinama praška. Zato dobro otvorite oči i napnite uši. Jer ovo što vam naša predstava priča – je priča čudna – nevjerojatna, ali istinita. Povjerujete li u nju, možda se i vama dogodi nešto slično.

Trajanje: 45 minuta / Dob: 4+

 

- Ljetna pozornica / Trg Republike Hrvatske - 21 sat

Kazališna družina Pinklec, Čakovec / Pripremili Tanja Novak i Igor Baksa prema priči I. Brlić – Mažuranić „Šegrt Hlapić“ 

ŠEGRT HLAPIĆ KAKO BI GA IGRALA KAZALIŠNA DRUŽINA PINKLEC

Putovanje Šegrta Hlapića neće biti lako, budući da je svijet i divan i opasan, te je onom tko se otisne na putovanje potrebna mudrost i dobrota da bi svladao prepreke. Da su, kako je postavila I. Brlić – Mažuranić, daljine relativne, a čudo ravnopravno s zbiljom, Kazališna družina Pinklec naglašava slojevitom dramaturgijom i osebujnom kazališnom estetikom. 

Trajanje: 45 min / Dob: 6+

 

Četvrtak, 26. lipnja

 

- Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku - 10 sati

Bosansko narodno pozorište Zenica, Bosna i Hercegovina / Anica Tomić

KRALJICA VEŠMAŠINA  

 

- Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku - 19 sati

Kazalište Mala scena, Zagreb / Asaya Fujita

SMIJEŠNO ČUDOVIŠTE 

Bekkanko je čudovište. Bekkanko je drugačije čudovite. Bekkanko je Smiješno čudovište. Bekkanko je odbačeno čudovište. Umjesto da plaši i straši ljude, njegovo ih smiješno lice nasmijava. Umjesto da ga se boje i poštuju ga, oni mu se smiju i izruguju. vršiti zadaću koju mu je povjerila Božica planina: da uči ljude ispravnosti i dobroti. Kao takav ne uspijeva Yuki je lijepa i dobra djevojka koja nakon majčine smrti živi sama s ocem. On većinu vremena provodi u lovu, ostavljajući ju samu, na meti djece iz sela koja joj se rugaju i zlostavljaju. Yuki je slijepa. Bekkanko i Yuki će se susresti. I nakon niza perpetija, zavoljeti. Slijepa djevojka jedina će vidjeti "pravo lice" čudovišta. Njegovo srce, njegovu nesebičnost i plemenitost. Spremnost da se  žrtvuje za druge. Je li moguća i održiva ljubav između čudovišta i čovjeka? I je li ona dovoljno snažna da se izbori za sebe samu u svijetu punom predrasuda i ograničenih mišljenja koja nisu spremna prihvatiti drugo i drugačije?

Trajanje: 50 min / Dob: 5+

 

- Ljetna pozornica / Trg Republike Hrvatske - 21 sat

Gradsko kazalište lutaka Rijeka / Branko Čopić

JEŽEVA KUĆICA 

Ježurka Ježić svakodnevno luta šumom, te je vrlo poštovana među šumskim životinjama. Jednoga dana, Ježurka je pozvana na maratonski ručak kod Lije Mice, na što ona rado pristaje. Nakon četverosatnog prežderavanja, sve su životinje zaspale, a jedino se Ježurka vraća kući. Liju, medu, vuka i divlju svinju zanima što li to Ježurka kod kuće, toliko važnog, skriva...

Trajanje: 40 minuta / Dob: 3+

 

Petak, 27. lipnja

 

- Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku - 10 sati

Kazalište Mala scena, Zagreb / Asaya Fujita

SMIJEŠNO ČUDOVIŠTE

 

- Gradska knjižnica ''Juraj Šižgorić'' - 18 i 19:30 sati

Zagrebačko kazalište mladih / Pascal Rambert 

MOJ DUH

Moj duh se izvodi u šatoru u kojem su djeca zaštičena kao u majčinu trbuhu. Moći će leći na tepih i slušti priču. Unutar i izvan šatora prikazuju se slike iz povijesti slikarstva, a djeca će pri tomu slušati i prigodnu glazbu. Moj duh će biti mali animirani muzej povijesti slikarstva. S predstavom Moj duh želim omogućiti djeci susret s kazalištem, pružajući im kvalitetnu predstavu koja ispunjava estetske i umjetničke kriterije predstava za odrasle. Želim im pružitit mogućnost da razvijaju maštu. Pokazati im da razgovor s malim dobrim duhom prije spavanja sadrži u sebi značajan potencijal kreativnosti. Imam im potrebu reći kako svake večeri mogu igrati tu igru i stvarati priču putujući u san. Pascal Rambert 

Trajanje: 40 minuta / Dob: 3+

 

- Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku - 19 sati

Zagrebačko kazalište lutaka / Hrvoje Hitrec

EKO EKO 

Ova je priča čudna i strašna... Kada sam je ja prvi put čuo kosa mi se digla na glavi kao pšenica u srpnju, a srce mi je lupalo kao afrički tam-tam.“ – uvodne su pripovjedačeve riječi ovog, humorističnog znanstveno-fantastičnog, romana za djecu jasne ekološke poruke koji je poslužio kao predložak za još jedno lutkarsko uprizorenje ZKL-a. Djevojčica Vesna i njezini prijatelji pomažu izvanzemaljcu Eku i njegovim Boncima, koji su veliki ljubitelji reda i čistoće, da se riješe vladavine Zmaza i njihovog vladara koji nosi nedvosmisleno ime – Smeć.

Trajanje: 55 min / Dob: 4+

 

- Ljetna pozornica / Trg Republike Hrvatske - 21 sat

PlayDrama, Split / Ivana Brlić – Mažuranić

OMLADINI O IDEALIMA 

Esej "Omladini o idealima" najljepše je što je ikada jedan hrvatski pisac uputio mladima. Ivana Brlić Mažuranić podiže moralne stupove sazidane od ideala istine, ljepote i dobrote koji kao svjetionici strše visoko nad duhovnom prazninom našeg vremena. Ako je ostvarenje ovih ideala utopija ona nas upućuje na stalno putovanja prema njima. Mladi trebaju ići naprijed, pred svima, jer samo po snazi i čistoći njihova mladog srca ovi ideali mogu doći. Predstavu izvodi baš takvih osam mladih ljudi, osam mladih glumaca koji su upravo diplomirali, koji u očekivanju te velike svečanosti života stoje pred visoravni s mnogim putevima, smućeni vulgarnošću svijeta i vremena u kojem žive. Tko su njihovi moralni uzori danas? Što misle o svijetu kojeg im ostavljamo? Imaju li oni ikakvih ideala ili smo ih mi potrošili u njihovo ime? Kakve poruke im šalju prvaci naše svagdašnjasti? "Njihova duša je u neprestanom, čas radosnom, čas bolnom metežu" - kaže Ivana Brlić Mažuranić. Baš takva je i ova predstava.

Trajanje: 60 min / Dob:14+

 

Subota, 28. lipnja 

 

- Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku - 10 sati

Zagrebačko kazalište lutaka / Hrvoje Hitrec

EKO EKO

 

- Gradska knjižnica ''Juraj Šižgorić'' - 18 sati

Onirica Mecanica, Španjolska / Jesus Nieto Esteban

EL INTREPIDO VIAJE DE UN HOMBRE Y UN PEZ / NEVJEROJATNO PUTOVANJE ČOVJEKA I RIBE 

Čovjek i riba putuju oko svijeta. Oni idu na mjesta gdje su pozvani ispričati svoju priču. Njihova priča o nevjerojatnom putovanju čovjeka i ribe bit će ispričana kroz autorovu igru s objektima u prostoru i prenošenjem vizualnih doživljaja na gledatelja. 

Trajanje: 50 minuta / Dob: 7+

 

- Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku - 19 sati

Gradsko kazalište Žar ptica, Zagreb / Ivica Boban

JA I MOJI OSJEĆAJI 

Kako osvijestiti i prepoznati svoje osjećaje. Kako ih izraziti u odnosu s drugima. Osjećaji su izrazito važan dio našeg života i jedan od bitnih medija komunikacije s okolinom. Kad dijete doživi neke osjećaje, pozitivne ili negativne, najvažnije je da ih može osvijestiti i slobodno izraziti. Sve više djece svjesno ili nesvjesno ne dopušta osjećajima da izađu na površinu, ne izražava ih, pa čak i ne prepoznaje. I umjesto da se snažna energija osjećaja izrazi i transformira u pozitivnu pokretačku snagu, ona se usmjerava i zaključava u svoju unutrašnjost. Glumci će na sceni kroz maštovitu i zabavnu igru osvještavati bit i energiju osnovnih emocija, njihove karaktere i intenzitete, te načine ponašanja i izražavanja svake od tih emocija u interakciji s obitelji, prijateljima, u vrtiću ili školi. A posebno će se baviti razlozima i posljedicama “gutanja” i potiskivanja emocija kroz njihovo oslobađanje u pozitivnu stvaralačku energiju. Kroz predstavu djeca će učiti kako prepoznati vlastite osjećaje i kako ih mogu kroz razgovor i igru izraziti bez straha, odnosno kako mogu njihovu energiju pretvariti u “pogonsko gorivo” za maštovitost i kreativnost. Osvještavanjem povezanosti psihičkog i tjelesnog ona će skenirati uzroke tegoba zbog progutanih osjećaja, te nastojati otkloniti njihove posljedice – osjećaj napuštenosti, neprihvaćanja i samoće.

Trajanje: 50 min / Za uzrast: 4+

 

- Ljetna pozornica / Trg Republike - 21 sat

Hrvatske Gradsko kazalište mladih Split / Oscar Wilde / Marijana Nola

VAŽNO JE ZVATI SE ERNEŠTO 

Jere Duplančić, jedan od protagonista ove komedije, vodi dvostruki život. Kreirao je fiktivnu osobu – nepostojećeg brata zvanog Ernešto kojeg koristi kao vlastiti alibi za bijeg iz stvarnosti u život koji mi je prema njegovom mišljenju privlačniji. Kroz imaginarni lik Ernešta traži sva zadovoljstva koja su mu kao Jeri nedostupna. Nakon bezbroj obrata i komičnih zapleta, otkrivaju se potpuno nevjerojatne stvari.

Trajanje: 65 minuta / Dob: 12+

 

Nedjelja, 29. lipnja

 

- Gradska knjižnica ''Juraj Šižgorić'' - 18 sati

Onirica Mecanica, Španjolska / Jesus Nieto Esteban

EL INTREPIDO VIAJE DE UN HOMBRE Y UN PEZ / NEVJEROJATNO PUTOVANJE ČOVJEKA I RIBE 

 

- Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku - 19 sati

Gradsko kazalište Trešnja, Zagreb / Prema priči iz narodnog folklora napisali Jacob i Wilhelm Grimm

CRVENKAPICA 

Zašto se Crvenkapica zove Crvenkapica? I od kud joj ta crvena kapica? I što ju je nagnalo da skrene s puta? I zašto je razgovarala s Vukom? I od čega boluje baka? I zašto je Vuk zao? Toliko pitanja, a samo jedna predstava koja nudi odgovore. Toliko pitanja koje bi Crvenkapica iz naše predstave sigurno postavila. Takva je naša Crvenkapica, kako bi Baka rekla: "Baš je znatiželjan vražićak mali". Iz njenih usta odjednom izlazi tisuću pitanja tako da ponekad ne stigne ni čuti odgovor. Naša Crvenkapica je razigrano i znatiželjno dijete - dijete baš kakvo treba biti. I nadamo se da će se svatko prepoznati u njoj. Za dobre poznavatelje priče, predstava će biti puna iznenađenja. Kako je Crvenkapica postala Crvenkapica, kako je proslavila rođendan, koga je to, osim Vuka, Crvenkapica srela dok je šetala šumom... Možda je ipak najveće iznenađenje zbilja sretan kraj. U našoj priči i Vuk zaslužuje živjeti sretno do kraja života.

Trajanje: 60 minuta / Uzrast: 4+

 

- Ljetna pozornica / Trg Republike Hrvatske - 21 sat

Plesna škola Ane Maletić, Zagreb / Igor Stravinski

POSVEĆENJE PROLJEĆA 

 

Ponedjeljak, 30. lipnja

 

- Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku - 10 sati

Gradsko kazalište Trešnja, Zagreb / Prema priči iz narodnog folklora napisali Jacob i Wilhelm Grimm

CRVENKAPICA 

 

- Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku - 19 sati

Kazalište lutaka Zadar / Tamara Kučinović

GENIJALNI GENIJE 

Leonardo da Vinci jedan je od najbriljantnijih i najsvestranijih umova koji su ikad živjeli. Iako većinu svojih izuma nikada nije proveo u djelo, neki od njih izrađeni su stoljećima kasnije – automobil, tenk, strojnica, ronilačko odijelo... U ovoj priči neshvaćeni genije često sam sebi je najveći neprijatelj jer dopušta svojim sumnjama i strahovima da preuzmu kontrolu. Oni su na sceni utjelovljeni u ljudima – okolini koja ne shvaća njega niti njegove izume. Iako su ljudi samo u njegovoj glavi, to ne znači da za njega nisu stvarna prijetnja. Za Leonarda su on i njegov vjerni pomoćnik Francesco sami protiv cijelog svijeta. No na kraju se sa svojim strahovima ipak hvata u koštac...

Trajanje: 45 min / Za uzrast: 4+

 

- Ljetna pozornica / Trg Republike Hrvatske - 21 sat

Silver dance Theater, Izrael / Shimon Mansura

SILVER TUBES / SREBRNE CIJEVI 

Ovaj plesni spektakl je kombinacija modernog plesa i modernih tehnologija koji baca novi pogled na svijet imaginacije i drugačijih mogućnosti. Ovaj plesni show je rezultat plesa šestoro plesača sa idejom da udahnu život materiji.

Trajanje: 50 minuta / Dob: 4+

 

Utorak, 1. srpnja

 

- Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku - 10 sati

Kazalište lutaka Zadar / Tamara Kučinović

GENIJALNI GENIJE 

 

- Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku - 19 sati

U koprodukciji Teatro Paraiso, Španjolska i Theatre de la Guimbarde, Belgija / Rosa A. Garcia i Charlotte Fallon

KRI KRA KRO / KRI KRA KRO 

Predstava prikazuje putovanje dvoje ljudi kroz nepoznate prostore slika i zvukova. Putovanje potaknuto radoznalim duhom potiče male gledatelje da otkriju pravi život. Kri Kra Kro je metaforičko kazalište koje prezentacijom slika otvara mogućnost da istražujemo i uživamo u svijetu oko nas, a ne da ga samo promatramo.

Trajanje: 50 minuta / Dob: 3+

 

- Ljetna pozornica / Trg Republike Hrvatske - 21 sat

Folklorni ansambl Chemlon, Slovačka

SONG AND DANCES BELLOW VIHORLAT/ PJESME I PLESOVI PODNO VIHORLATA 

Folklorni ansambl Chemlon utemeljen je 1971. godine u gradu Humenne, Slovačka. Cilj folklornog ansambla Chemlon je promicati bogatu kulturnu plesnu baštinu zemplinške regije na istoku Slovačke.

Trajanje: 60 minuta / Dob: 7+

 

Srijeda, 2. srpnja

 

- Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku - 10 sati

U koprodukciji Teatro Paraiso, Španjolska i Theatre de la Guimbarde, Belgija / Rosa A. Garcia i Charlotte Fallon

KRI KRA KRO / KRI KRA KRO 

 

- Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku - 19 sati

Gradsko kazalište lutaka Split / Ksenija Zec i Saša Božić

GLAZBATORIJ 

Glazbatorij predstavlja uzbudljivo putovanje u svijet klasične glazbe. Dječak Marko odlučuje da ne želi više ići u glazbenu školu. Provodi dan s roditeljima, igrajući se s prijateljima, te šećući po gradu (umjesto odlaska na glazbeni sat). No njegovi prijatelji, uz pomoć publike pokazat će mu da je glazba svuda oko njega i krije neslućene mogućnosti igre. Marko otkriva svoje skrivene talente i pridružuje se koncertu u čudesnom Glazbatoriju. U suvremenom svijetu sužen je prostor susreta sa klasičnom glazbom i kreativnim mogućnostima koje glazba pruža djeci. Glazbatorij priča suvremenim kazališnim jezikom koji djeca instinktivno prepoznaju. Odvodi ih u maštoviti svijet, pozivajući ih da povežu njegove dijelove, pomiče ih u njihovom ritmu, i istražuje njihovu vlastitu emocionalnu i melodičku dimenziju.

Trajanje: 45 minuta / Uzrast: 5+

 

Četvrtak, 3. srpnja

 

- Gradska knjižnica ''Juraj Šižgorić'' - 18 i 20 sati

Teatro Paraiso, Španjolska / Rosa A. Garcia i Charlotte Fallon

EN EL JARDIN / U VRTU 

Od najranije dobi djeca su uronjena u svijet slike, ali na pasivan način. O ovom kazališnom vrtu miješaju se video projekcije, slike, sjene, crteži...s ciljem iniciranja neumorne dječje znatiželje i otvorenost prema aktivnom vizualnom doživljaju.

Trajanje: 30 minuta / Dob: 1+

 

- Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku - 19 sati

Teatro La Quimera de Plastico, Španjolska / Luis Matilla

EL DONCEL DEL CABALLERO / VITEZ DONCEL 

Stari gospodin, ujedno i bivši vitez Don Alonso Quijano, poznatiji kao Don Quijote de la Mancha prepričava svoje proživljene pustolovine mladiću Beltranu, koji je očaran njegovim nekadašnjim životom viteza. Stari gospodin, kojeg je bolest prikovala za krevet i mladić čija je mašta rasplamsana epskim viteškim pričama zajedno proživljavaju nekadašnje potrage za mitskim bićima, divovima ali i ništarijama koje bi se našle na putu Don Quijota de la Mancha.

Trajanje: 55 minuta / Dob: 5+

 

- Ljetna pozornica / Trg Republike Hrvatske - 21.30 sati

Šibenska narodna glazba

60 GODINA ROCK AND ROLLA 

 

Petak, 4. srpnja

 

- Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku - 10 sati

Teatro La Quimera de Plastico, Španjolska / Luis Matilla

EL DONCEL DEL CABALLERO / VITEZ DONCEL 

 

- Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku - 17 sati

PROJEKCIJA DJEČJIH FILMSKIH RADIONICA 54. MEĐUNARODNOG DJEČJEG FESTIVALA ŠIBENIK

Trajanje: 60 min / Uzrast: 7+

 

- Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku - 19 sati

Koprodukcija Teatar Exit i Scena Gorica, Zagreb / David Mamet

KREKET 

Izjava da je čovjek nastao od životinje nije sasvim besmislena. Ta mogućnost doista postoji, no postati čovjekom ne znači roditi se s vanjskim obilježjima ove specifične vrste, nego, uz pomoć podarenog joj uma, snagom Duha, iščupati se iz mimetičkog kruga navika u koji nas od prvog trenutka života zatvara nagon za opstanak. Postajanje čovjekom mukotrpan je proces koji traje cijeloga života i koji nas dovodi u kušnju da zaniječemo sve čime smo pokušali osmisliti svoj bitak i prikriti svoju malenost i neznanje. I nerijetko tek kada smo na dnu, iz žablje perspektive, spoznajemo pravu veličinu te malenkosti i sagledavamo je u odnosu spram čudesnog i neshvatljivog beskraja svemira. I tada ostajemo bez riječi. Spoznajemo. Čudimo se. Divimo se. Zahvalni smo. Postajemo ljudi. Sve ostalo je kreket.

Trajanje: 75 min / Za uzrast: 7+

 

- Ljetna pozornica / Trg Republike Hrvatske - 21 sat

Dječje kazalište Branka Mihaljevića, Osijek / Nastalo prema pismima James Joycea

JAMESOVE MAČKE 

Jamesove mačke – predstava prije svega za djecu koja je nastala prema pismima koja je James Joyce napisao svom unuku Stephenu. U ovoj predstavi mačke vode glavnu riječ iako se može učiniti da ju vode ljudi ili Vragovi ili (daleko bilo) ribe! Nije, dakle, sve onako kakvim nam se može
učiniti na prvi pogled. Potreban je malo bolji – drugi pogled. Ili još temeljtijii – treći. I tek tada se može jasno vidjeti koliko su mačke glavne, i u Kopenhagenu i u Osijeku, tako je! James Joyce je rijetko pisao za djecu. Točnije, samo dva puta, u ova dva pisma koja je pretvorio u priče i poslao ih svome dragom unuku Stephenu. I to je to? Da, ali to je i toliko toga drugog, vrlo vrijednog i inspirativnog za sve, posebno za djecu, prije svega za njih. James i Stephen, djed i unuk, očigledno su imali svoj svijet, koji je imao svoje zakone, te u kojemu su na neki način vladale mačke koje ili nisu smjele prijeći ulicu ili su pak pomagale drugima da je prijeđu. Ne znamo točno. Ali privlači nas da to otkrijemo. Kroz ovu predstavu.

Trajanje: 55 minuta / Uzrast: 6+

 

Subota, 5. srpnja

SVEČANO ZATVARANJE 54. MEĐUNARODNOG DJEČJEG FESTIVALA ŠIBENIK

Ljetna pozornica / Trg Republike Hrvatske - 21 sat

Plesna udruga Sjene / Stošija Zrinski

FOUR SEASONS 

Plesači: Nika Gamma, Petra Poljičak, Petra Juričić, Mirna Mihelčić, Matea Gemišević, Lućana Jakelić, Katarina Fuštin, Ivana Vukšić, Tara Božiković, Lara Košta, Matea Maglić, Barbara Slavica, Marjeta Jurković, Ana Reškov, Marta Bralić, Marta Erceg, Sara Čović, Ana Škarica, Lea Rakić, Mirta Zvonka Škugor, Karla Juričić, Lucija Slavica, Andrea Belamarić, Anđela Plavčić Plesnim slikama koreografkinja dočarava razne kontraste, svog unutarnjeg života i osobnog doživljavanja svijeta oko sebe, uspoređujući te promjene sa prirodnim procesima koji se događaju tijekom izmjena godišnjih doba, kakou prirodi oko nas tako i u nama samima. Plesne prikaze četiri godišnja doba prati video projekcija u izradi Tomislava Rupića. Uvod u svako od godišnjih doba najavljuju solo izvedbe nekoliko plesačica.

Trajanje: 45 minuta / Uzrast: 12+

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI