Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna [23. – 29.12.]

Radio pregled tjedna [23. – 29.12.]

'Alabama' Davora Špišića, 'Svejedno, svejedno' Veselka Tenžere, poezija Nikole Šopa, portreti Franje Jurčeca i Zvonimira Zoričića, razgovor s Vladimirom Stojsavljevićem...na valovima nacionalnog radija.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 23. prosinca

 

13,30 – 14,30, HR III
DRAMSKI PETAK

Izbor iz emisije Radio drama

DAVOR ŠPIŠIĆ: „ALABAMA“

Režija: Dejan Šorak

KOORDINATOR: HRVOJE IVANKOVIĆ

 

18,00 – 19,00; HR III
PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

GLUMAC FRANJO ĐIMI JURČEC

Franjo Đimi Jurčec jedan je od posljednjih živućih veterana današnjega Zagrebačkog kazališta mladih. Glumačku je karijeru započeo kao osnovnoškolac u tada Pionirskom kazalištu, i otada u tom kazalištu ostvario veliki niz značajnih uloga. Iako je cijeloga života paralelno glumio i u predstavama za djecu i u onima za odrasle, svoje je legendarne uloge ostvario prvenstveno u predstavama za djecu. Naročito se pamte njegove duhovite i tada vrlo inovativne interpretacije djece u predstavama nastalim prema radionicama berlinskog  GRIPS-teatra, kao i mnogobrojne uloge životinja (upravo je Đimi igrao Ježurku i pjevao Hegedušićeve songove u antologijskoj predstavi “Ježeva kućica” iz 70-ih godina).

UREDNICA: TAJANA GAŠPAROVIĆ

 

 

SUBOTA, 24. prosinca

 

09,00 – 09,30, HR III
JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI

RAZGOVOR S VLADIMIROM STOJSAVLJEVIĆEM

UREDNIK I VODITELJ: HRVOJE IVANKOVIĆ

 

18,05 – 18,55, HR I
RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

VESELKO TENŽERA: „SVEJEDNO, SVEJEDNO“

Režija: Darko Tralić

Filozofsko-poetska drama Veselka Tenžere napisana je 1969. i nudi metaforu o povijesti kao kotaču koji nudi uvijek iste uloge, a tek mijenja nositelje tih uloga. I stil i tematika Tenžerine drame pripadaju vremenu u kojem je nastala, ali nam svejedno obnavljaju lekciju iz povijesti na dramski inteligentan, a pjesnički nadahnut način.

U režiji Darka Tralića igraju Mladen Vasary, Jasna Palić Picukarić, Sven Medvešek, Asim Ugljen, Živko Anočič.

UREDNICA: LADA MARTINAC-KRALJ

 

NEDJELJA, 25. prosinca

 

13,00 – 13,30, HR II
PANOPTIKUM

IVANBAUER: „DVE SUSEDICE S PEŠČENICE“

Režija: Petar Vujačić

Duda i Višnja, dvije prijateljice, obje učiteljice, obje Zagrepčanke s Peščenice u interpretaciji Biserke Ipše i Jelene Miholjević, prisjećaju se svojih najblistavijih trenutaka iz mladosti, a sekundira im muž jedne od njih, Lujček, u interpretaciji željka Duvnjaka Izvanredno duhovita i šarmantna nova komedija iskusnoga i vrsnog radijskog autora Ivana Bauera ima neočekivan kraj. Kakav? Otkrijte u  ovoj komediografskoj poslastici u režiji Petra Vujačića, u nedjelju u redovitom terminu emisije Panoptikum.

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

 

13,15 – 13,55, HR I
RADIO IGRA ZA DJECU

LOUISA MAY ALCOTT: „MALE ŽENE“

Prijevod, dramatizacija i režija: Katja Šimunić

Božićna čestitka stiže slušateljima kroz radio-igru zasnovanu na romanu američke spisateljice Luise May Alcott «Male žene», romanu o odrastanju četiri sestre iz obitelji March dok u pozadini tutnja rat u kojem je njihov otac. Dražesna suprotstavljanja građanskog svijeta čijim pravilima pokušavaju ovladati i ratne stvarnosti koja poručuje da su vrline skromnost i razboritost, pletu duhovito i nježno ozračje koje kulminira simbolikom Božića na koji djevojke dobivaju najljepši dar – povratak oca s bojišta. Režija i dramatizacija Katje Šimunić (koja je ovaj naslov radila i u teatru), te igra Leone Paraminski, Dore Fišter, Nataše Janjić, Ane Đurinović, Asje Jovanović, Krešimira Mikića, Davora Borčića i Borisa Bakala oblikovala je šarmantnu radio-igru namijenjenu svim naraštajima slušatelja.

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ

 

 

UTORAK, 27. prosinca

 

22,40 – 23,25, HR II
RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ

TIHOMIR MRAOVIĆ: „STRAH U NOĆI“

Režija: Katja Šimunić

U Malom mjestu su odjeknuli pucnji u noći, bivši je branitelj viđen kako bježi u šumu, a njegova je žena nestala. Lokalni radio poziva građane da ostanu mirni, policija je u ophodnji, gradonačelnik autom kruži mjestom: Zavladala je panika iako nitko ne zna što se točno dogodilo. U virtuoznoj režiji Jasne Mesarić i uz glazbene citate grupe „Azra“ ozvučen je prepoznatljivo sveprisutan, istovremeno i banalan i složen - strah u noći.

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

 

 

SUBOTA, 24. prosinca

 

JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI (09,00 – 09,30)

RAZGOVOR S VLADIMIROM STOJSAVLJEVIĆEM

UREDNIK I VODITELJ: HRVOJE IVANKOVIĆ

 

PONEDJELJAK, 26. prosinca

 

09,30 – 09,55, HR III
RADIO ROMAN

KAZIMIR KLARIĆ: „BEZ PRAVIH PRIJATELJA NIŠTA“ (od ponedjeljka do petka, 30. 12.)

Adaptacija: Kazimir Klarić

Režija: Stephanie Jamnicky

Autor romana, Kazimir Klarić, na satiričan način komentira i preslikava apsurdnost i kaotičnost svakodnevnih zbivanja, ali i povijesnih, naših ali i stranih, pojedinaca ali i naroda i tako dalje. Nelogičnosti, nesporazumi i kaos je posvuda, ali će slušatelj sve to pratiti jasnim prepoznavanjem.

UREDNIK: BRANKO MALEŠ

 

18,00 – 19,00, HR III
RADIO IGRA

CLAUDIO MAGRIS: „STADELMAN“

Prijevod: Ljiljana Avirović

Režija: Dragutin Klobučar

Između poetskog i tragičkog, filozofskog i biografskog, razapet je ovaj “dramski esej” u kojemu se poznati talijanski književnik Claudio Magris, kroz priču o sudbini Goetheova tajnika, postavlja prema mitu i refleksima mita o velikom njemačkom pjesniku.

Igraju: Vlatko Dulić, Pero Kvrgić, Vinko Kraljević, Slavko Brankov, Josip Marotti, Jasna Bilušić, Branka Cvitković, Alma Prica, Krešimir Zidarić, Zvonimir Torjanac i Ljubomir Kapor.

UREDNIK: HRVOJE IVANKOVIĆ

 

UTORAK, 27. prosinca

 

18,00 – 19,00, HR III
DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

NIKICA KLOBUČAR: „SUSED NESIĆ“

Dokumentarna radio drama «Moj prijatelj Ivek» predstavlja sjećanja nekolicine ljudi na pokojnog Iveka Mesića. Ivek je bio zanimljiv i osebujan čovjek, po zanimanju stomatolog, koji je radio posao noćnog čuvara u đačkom domu, a uz to se ozbiljno bavio i travarstvom.  Zbog svog životnog stila i načina na koji se ophodio prema ljudima, poznanici i prijatelji pamte ga kao čovjeka koji je pokazivao izuzetnu brigu za ljude te čovjeka koji je svojim djelima oplemenjivao sve oko sebe.

UREDNIK: LJUBO PAUZIN

 

22,03 – 22,30, HR III
JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI

RAZGOVOR S VLADIMIROM STOJSAVLJEVIĆEM

UREDNIK I VODITELJ: HRVOJE IVANKOVIĆ

 

SRIJEDA, 28. prosinca

 

13,30 – 14,30, HR III
IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR – PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

PORTRET GLUMCA ZVONIMIRA ZORIČIĆA

KOORDINATOR: HRVOJE IVANKOVIĆ

 

18,00 – 19,00, HR III
FANTASTIKA U RADIO DRAMI

NIKOLA ŠOP: „LEGENDA O TIŠINI NOĆI“

Dramatizacija: Nada Zoričić

Režija: Jasna Mesarić

Veliki europski i jedan od najvećih hrvatskih pjesnika, Nikola Šop, pjesnik je tajanstvenih suzvučja Božje misli i svemira. U «Legenda o tišini noći» astralni prostori svemira odjekuju glazbom sfera koju proizvode strune mjesečeve svjetlosti, a po kojima prebiru anđeoski stanovnici nevidljivih svjetova. Ali, svjetiljka Luna je već stara i čađava i svijetu treba više svjetla. Čežnja jedne zemaljske duše za mjesečinom neodoljivo zove nosača Lune anđela Argentijela da potraži više ulja za svoju svjetiljku.

UREDNICA: NADA ZORIČIĆ

***

ETNOFANTASTIKA

MILICA KLAIĆ TARAĐIJA: „LISICA I VUK“

 

ČETVRTAK, 29. prosinca

 

18,00 – 19,00, HR III
RADIO DRAMA

FJODOR MIHAJLOVIČ DOSTOJEVSKI: „KUĆA S CRVENIM ZASTORIMA“

Prijevod: Iso Velikanović

Dramatizacija: Lada Martinac-Kralj

Režija: Dejan Šorak

Pisanje romana „Netočka Nezvanova“ prekinulo je progonstvo njegovog pisca, Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, u Sibir, pa je „Netočka“ ostala nezaokružena romaneskna građa koja se kroz sedam poglavlja plete oko života glavne junakinje, a u formi ispovijedi. Odlučili smo se za drugo i treće poglavlje ili dio fabule koja se odnosi na obitelj Netočke Nezvanove u kojoj dominira lik očuha, samoukog i nerealiziranog violiniste, koji egoistično iskorištava dječju ljubav i predanost. Dramsku cjelinu koja je stvorena dramatizacijom urednice Lade Martinac Kralj je redateljski postavio Dejan Šorak s glumcima Anom Kraljević, Borisom Svrtanom, Franjom Kuharom i drugima.

UREDNICA: LADA MARTINAC-KRALJ

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE