Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > U Vukovaru dodijeljene nagrade za promicanje lutkarstva

U Vukovaru dodijeljene nagrade za promicanje lutkarstva

U sklopu 21. lutkarskog proljeća uručene su povelje za životno djelo koje od ove godine nose ime Zvonka Festinija, dugogodišnjeg predsjednika hrvatskog Centra UNIMA-e i Organizacijskog odbora Lutkarskog proljeća.
Share on facebook
Share on twitter

Povelja "Zvonko Festini" za životno djelo dodijeljena je Antoniji Bogner Šaban za doprinos u području teatrologije i istraživanju lutkarstva u Hrvatskoj, Lidiji Helajz iz Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva i Petru Šurkalović iz Lutkarskog kazališta Mostar za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva.

"Lutkarska scena u Hrvatskoj sastavnica je nacionalne kazališne scene, ima svoj izraz i u okviru zbivanja u hrvatskom kazalištu bez sumnje zauzima odgovarajuće mjesto. Ponosna sam što sam kroz 30-godišnje izučavanje povijesti hrvatskog lutkarstva pridonijela umjetničkom i povijesnom pozicioniranju hrvatskog lutkarstva", rekla je Bogner Šaban.

Primajući nagradu, Lidija Helajz istaknula je kako je posebice dirnuta jer nagrada nosi ime Zvonka Festinija čija je, kako je kazala, bila suradnica i asistentica na Umjetničkoj akademiji u Osijeku.

Po riječima Petra Šurkalovića iz Lutkarskog kazališta Mostar koji je povelju "Zvonko Festini" primio za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva, ta nagrada predstavlja valorizaciju njegovog 55-godišnjeg djelovanja na lutkarskoj kazališnoj sceni.

"Osnivač sam Lutkarskog kazališta Mostar, igrao sam u preko 200 uloga, režirao 10-tak predstava, a osmislio sam i Bugojansko lutkarsko bijenale i valjda je struka sve to prepoznala i nagradila me predivnom nagradom", izjavio je Šurkalović.

Lutkarsko proljeće u Vukovarsko-srijemskoj županiji u sklopu kojega se kao zasebna manifestacija održava Vukovarsko lutkarsko proljeće, održava se od 14. do 19. ožujka uz nastupe 15 lutkarskih kazališta iz Hrvatske, BiH i Srbije koja će izvesti ukupno 84 predstave u pet vukovarsko-srijemskih gradova i 13 općina te Orašju (BiH).

Županijski dio manifestacije svečano je otvoren u Otoku, a vukovarski dio u Hrvatskom domu u Vukovaru. Novost ovogodišnjeg programa je Prvi susret književnika za djecu na Lutkarskom proljeću na kojem će u Spomen kući Ivana Kozarca u Vinkovcima sudjelovati književnici Silvija Šesto, Sonja Smolec, Snježana Babić Višnjić, Zoran Pongrašić, Davor Šunk i Vladimir Bakarić. U sklopu manifestacije, u Hrvatskom domu u Vukovaru održat će se radionice za djecu i odrasle te odgajatelje, nastavnike i profesore.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE