Svratište kod Alberta C.

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA: ,
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Od članka što ga Camusov 'Stranac' nalazi u svojoj zatvorskoj ćeliji, preko drame istog autora, do svratišta smještenog u Teatru &TD vode vas dramatičarka Nina Gojić i redatelj Vedran Hleb.
autorski tim funkcija
Lana Hudina grafički oblikovatelj
Ana Fucijaškostimograf
Nina Gojićautor teksta
Nina Gojićdramaturg
Vedran Hlebautor teksta
Vedran Hlebredatelj
Albert Camusautor predloška
Zdravka Ivandija Kiriginscenograf
Nenad Sinkauzskladatelj
Bojan Gagićoblikovatelj svjetla

Le Malentendu iliti Nesporazum drama Alberta Camusa iz 1943. poslužila je kao inspiracija za novi tekst mlade domaće autorice Nine Gojić i redatelja Vedrana Hleba, naslovljen Svratište kod Alberta C.

U Camusovu izvorniku čovjek koji je godinama živio u inozemstvu vraća se kući te zatiče sestru i obudovjelu majku koje se uzdražavaju iznajmljujući sobe podstanarima te ih - ubijajući. Budući ga ni sestra ni majka ne prepoznaju, Camusov 'junak' odlučuje ostati 'incognito', te unajmiti od njih sobu, što će ga u konačnici - stajati života.

Camus je tekst napisao u okupiranoj Francuskoj, točnije u Le Chambon-sur-Lignon, a izvorno ga je nazvao Budejovice prema češkom gradiću u kojem je sa prvom suprugom boravio 1936., te g ajednom opisao kao dramu koja mu je "najviše nalik".

Sam zaplet nalikuje pak novinskom članku što ga protagonist romana Stranac pronalazi pod madracom u svojoj zatvorskoj ćeliji...
Uz izmijenjene geografske i povijesne koordinate, kaže službena najava, u novom su tekstu Nine Gojić majka i kći zaboravile  Camusov svijet i preživljavaju ga nakon rata, nakon zločina i nakon iluzije pobjede.

"Jednom kad se ipak suoče s prošlošću, pokazat će se kako nesporazumi tragičkih razmjera povremeno izbijaju i kroz svakodnevne patologije. Zbog neizdrživosti takve situacije one nužno otvaraju neistraženi prostor fantazije za koji se ne može razabrati je li riječ o bijegu ili izgradnji jedinog mogućeg realiteta."

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE