Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

'Ivanje' Vere Škurla Ilijić, portret Perice Martinović, 'Zvučna gesta ili A.G.Matoš o glazbi i plesu', premijerni su naslovi tjedna.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 27. ožujak

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
Kristina Gavran: PRIZORI IZ STUDENTSKOG ŽIVOTA - PIJANICA
Redatelj: Mislav Brečić; ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Iskra Jirsak, Milica Manojlović.
Premijerno emitirano: 09. 07. 2013

14,00 - 15,00; HR III
IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR
Miro Gavran: ČEHOV JE TOLSTOJU REKAO ZBOGOM
Redateljica: Vedrana Vrhovnik, muzička suradnica: Adriana Kramarić, tonmajstorica: Nedjeljka Lambaša Milanov, urednik: Hrvoje Ivanković.
Glume: Relja Bašić, Branka Cvitković, Jelena Miholjević, Filip Nola.
Premijerno emitirano: 15.12.2001.

SUBOTA, 28. ožujak

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
Daniil Harms: ANA PAVLOVNA DERBANTOVA
Redateljica: Stephanie Jamnicky; prijevod: Irena Lukšić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Miroslav Pijaca; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Biserka Ipša, Ozren Grabarić.
Premijerno emitirano: 02. 06. 2014.

10,00 - 10,10; HR III
MALE FORME
Bruno Margetić: NA SNIMANJU OVE MALE FORME
Redateljica: Jasna Mesarić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Ivana Krizmanić, Alen Šalinović, Krešimir Mikić, Vili Matula.
Premijerno emitirano: 03. 07. 2014.

18,05 - 18,55; HR I
RADIO SCENA - IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA
Vera Škurla Ilijić: IVANJE
Redateljica: Stephanie Jamnicky, glazbena urednica: Franka Meštrović, tonmajstorica: Marija Pećnik Kvesić, urednica: Lada Martinac Kralj.
Glume: Elizabeta Kukić, Ivana Buljan Legati, Frano Mašković, Ivan Glovatzy, Tina Orlandini, Ivana Boban, Srđana Šimunović, Marija Šegvić, Marija Škaričić.
Premijera
Spisateljica Verka Škurla Ilijić (Dol, kraj Staroga Grada na Hvaru, 23. XI. 1891 – Split, 2. IV. 1971), pisala je pjesme, drame, pripovijetke te pripovijetke za djecu. U zbirci Dalmatinke romantičarskim motivima daje ozračje etnofantastike, pa je u tom smislu Ivanje amblematska pripovijetka. Smještena u otočki ambijent prati ljubavnu priču dvoje mladih koji pod utjecajem vjerovanja u sudbinske znake, a koji se daju iščitati tijekom ivanjske noći, potpadaju pod vjerovanje da se na sudbinu ne da utjecati.
U dramatizaciji Zvonka Smajića pripovjedni glas dodijeljen je ženskom koru koji priču o kobnim posljedicama jednog Ivanja priča kao legendu ili priču za sva vremena.
Koristimo ovu priliku obnoviti sjećanje na gotovo zaboravljenu spisateljicu čiji opus nije nevažna karika u lancu hrvatskih pripovjedača prve polovice 20.stoljeća. Režija je povjerena Stephanie Jamnicky, redateljici sugestivnog radiofonskog rukopisa, koja je okupila značajna imena zagrebačkog glumišta s nekim potpuno novim, mladim licima s te scene.

NEDJELJA, 29. ožujak

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
Daniil Harms: SVESTRANO ISTRAŽIVANJE
Redateljica: Stephanie Jamnicky; prijevod: Irena Lukšić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Miroslav Pijaca; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Dražen Bratulić, Frano Mašković.
Premijerno emitirano: 03. 06. 2014.

16,05 - 16,50; HR I
RADIO IGRA ZA DJECU
Branka Primprac: MOJ DJED ASTRONAUT
Redatelj: Dejan Šorak, tonmajstor:  Tomislav Šamec; glazbeni urednik: Žarko Joksimović, urednica Nives Madunić Barišić
Glume: Alex Rakoš, Franjo Kuhar, Asja Jovanović, Boris Svrtan, Biserka Ipša
Premijerno emitirano: 12. 10. 2014.
Ova je radioigra nastala prema proznom zapisu autorice. Luka je običan dječak s  neobičnom bakom i još neobičnijim djedom. Njegov je  djed, naime, u mladosti bio astronaut. U svemiru je umalo i ostao a spasila ga je ni manje ni više nego divovska tikva. Ne vjerujete? Poslušajte onda radioigru koja se događa visoko u svemiru iz kojega zemlja izgleda poput obične šerene lopte i saznajte kako je baka dočekala djeda kada se napokon vratio kući.

21,00 - 21,30; HR II
PANOPTIKUM
Georges Feydeau: NE MOTAJ SE OKOLO GOLA GOLCATA
Redatelj: Dejan Šorak,  prijevod:Vjenceslav Kapural, tonmajstorica: Anka Savić, glazbeni urednik: Žarko Joksimović, urednica. Nives Madunić Barišić.
Glume: Ksenija Pajić, Nedim Prohić, Otokar Levaj, Pjer Meničanin, Žarko Savić.
Premijerno emitirano: 20.07.2003.
Politika i spontanost nikada ne mogu ići ruku pod ruku. Dogodi li se takvo što nastaje komedija.  Kada u odlučujućem i vrlo delikatnome trenutku između dva politička suparnika ušeće polunaga žena, a za njom još i nadmeni sluga, stvar postaje vrlo ozbiljna. Svaki pokušaj da se sitacija objasni razumno i logično osuđena je na propast. Smiješna situacija kojoj njezini akteri po svaku cijenu pokušavaju osigurati pristojnu ozbiljnost vodi sve većoj burleski.
Majstor francuskoga vodvilja G. Feydeau ni u ovoj za radio znatno skraćenoj verziji nije izgubio na duhovitosti i zanimljivosti, a odličan prijevod Vjenceslava Kapurala osigurao mu je aktualnost.

PONEDJELJAK, 30. ožujak

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
Daniil Harms: PETAR MIHAJLOVIĆ
Redateljica: Stephanie Jamnicky; prijevod: Irena Lukšić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Miroslav Pijaca; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Dražen Bratulić, Ozren Grabarić, Marija Kolb.
Premijerno emitirano: 04. 06. 2014.

09,30 - 09,55 (od ponedjeljka do petka); HR III
RADIO ROMAN
Višnja Stahuljak: MOČVARNI LOVAC 1. dio
Režija: Darko Tralić,  adaptacija: Ivan Vulić, urednica: Maja Gregl.
Premijerno emitirano: 31.01.2000.
“Močvarni lovac” spisateljice Višnje Stahuljak je kriminalistički roman u kojem ima i natruha melodrame, horora i ljubića, i događa se mahom u prirodnom rezervatu Crne Mlake i obližnjem dvorcu, u okolici Jastrebarskog.

14,00 - 15,00; HR III
PORTRET UMJETNIKA U DRAMI
PORTRET DRAMSKE UMJETNICE PERICE MARTINOVIĆ
Urednik: Hrvoje Ivanković.
Premijera
Iako je nastupala u tridesetak filmova, televizijskih drama i serija, Dubrovkinja sa zagrebačkom adresom, Perica Martinović prvenstveno je ipak poznata kao kazališna glumica. Budući da je veliki dio karijere imala status slobodne umjetnice, surađivala je s različitim kazalištima, skupinama i festivalima, od KPGT-a i Teatra u gostima do Dubrovačkih ljetnih igara na kojima je glumila veliki broj likova iz antičke drame i dubrovačke dramske zaostavštine. Novo poglavlje svoje glumačke karijere, Perica Martinović otvorila je 2001., kada je nakon 28 godina slobodnjaštva ušla u angažman Dramskog kazališta Gavella, ubrzo se nametnuvši kao jedna od nositeljica repertoara tog kazališta. O svemu tome u ovom izdanju Portreta umjetnika u drami s Pericom Martinović razgovarao je Hrvoje Ivanković, a uvodni esej o umjetnici napisala je teatrologinja Mira Muhoberac.

18,00 - 19,00; HR III
RADIO IGRA
Zvučna gesta ili Antun Gustav Matoš o glazbi i plesu
Izbor tekstova, prilagodba i režija: Katja Šimunić, urednik: Hrvoje Ivanković
Premijera
Zvučna gesta, zasnovana je na četiri  feljtonistička zapisa Antuna Gustava Matoša, iz doba njegovog turbulentnog višegodišnjeg boravka u Parizu početkom 20. stoljeća. Ispisujući svoj doživljaj kulture i umjetnosti Pariza, Matoš tka eruditsku kroniku grada u kojem je živio u teškom siromaštvu no kojega je strastveno volio. Izdvajamo: 1900. pišući o Svjetskoj izložbi ostavio je i zapis o Palači plesa, a 1903.  bio je prisutan na predstavi Isadore Duncan i smjesta prepoznao inovativnost i snagu plesačice/koreografkinje koja je revolucionirala plesnu umjetnost. Svojevrsni mali esej o plesu Isadore Duncan uspostavlja Matoša, jednoga od rijetkih hrvatskih pisaca koji su tako senzibilno analizirali  plesnu umjetnost, i svojevrsnim začetnikom plesne kritike u nas. A nesuđeni čelist, o glazbi je pisao puno, ironično, zaneseno, osobeno znalački. Odabrali smo njegov zapis o postavljanju biste Frédérica Chopina u Luksemburškom parku u Parizu i onaj o Griegovu koncertu u kazalištu Châtelet. Ova je posveta A. G. M.-u u suzvučju glazbe četvero hrvatskih skladatelja (Miro Kadoić, Tomislav Babić, Stanko Juzbašić i Ana Horvat) i glasu glumca (Boris Bakal)  -  radiofonijska suita.

18,05 - 18,15; HR I
MALE FORME
Mark Twain: HRIPAVAC KOD MCWILLIAMSOVIH
Redatelj: Darko Tralić; prijevod: Zlatko Crnković; dramatizacija: Nives Madunić Barišić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Dijana Vidušin, Sven Medvešek.
Premijerno emitirano: 06. 12. 2012.

UTORAK, 31. ožujak

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
Jaroslav Hašek: TRAŽI SE JAMAC
Redatelj: Darko Tralić; dramatizacija: Nives Madunić Barišić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Srđan Nogić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Mladen Vasary, Goran Grgić, Pero Juričić, Jelena Miholjević.
Premijerno emitirano: 07. 10. 2013.
Igrana mala forma u kojoj glavno lice uporno i neuspješno traži jamca za zajam. U ta žalosna vremena (koja sličnost s današnjim!) ni rodbina ni prijatelj ne usuđuje se biti jamac. Kako riješiti taj problem, poslušajte u ovoj emisiji.

14,00 - 15,00; HR III
DOKUMENTARNA RADIO DRAMA
Giga Gračan: JADRANKA DAMJANOV… NJOM SAMOM
Ton majstor: Zoran Sajko; urednik: Ljubo Pauzin.
Premijerno emitirano: 05. 03. 2013.
Ciklus Njim samim, njom samom donosi audio portret povjesničarke umjetnosti dr. sci. Jadranke Damjanov. Zarana se opredijelivši za nastavu - u čemu je 1960-ih, kad se bilježe počeci njene profesionalne karijere, a kasnije u još većoj mjeri, spadala među nadasve rijetke u svojoj struci - dr. Damjanov je pionir metodike osviještenog pristupa likovnoj umjetnosti na svim obrazovnim razinama, institucionalnim i neinstitucionalnim (interaktivne radionice). Zahvaljujući svojoj pripadnosti dvama kulturama, hrvatskoj i mađarskoj, objema je pridonijela respektabilan prijevodni i istraživački opus. Njezini iskazi o formiranju u Subotici uz literarno nadarenu majku Mađaricu i oca političkog nonkonformista Hrvata, odvjetnika po zanimanju, daju misliti o granicama i dvojnoj pripadnosti, koja se nerijetko pokazuje prednošću - kao u slučaju protagonistice ove emisije.

18,00 – 19,00; HR III
RADIO DRAMA
Vladimir Stojsavljević: NIKOLA VII
Redatelj: Darko Tralić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor:    Katarina Barišić; Urednica: Lada Martinac Kralj.
Glume: Goran Grgić, Darko Milas, Asja Jovanović, Alme Pria, Milan Pleština,    Pero
Juričić, Branka Cvitković, Maja Katić, Dragan Despot, Maja Posavec
Premijerno emitirano: 31.12.2011.
Kazališna drama „Nikola VII“ prvi je dio dramske sage o stradavanju obitelji Zrinskih. Karakterizira je (uostalom kao i „Kronici nestajanja“ koja se na nju nastavlja) jaki političko trilerski napon, majstorsko psihološko nijansiranje obiteljskih i političkih odnosa među suparnicima ili političkim partnerima, odlično i uvjerljivo portretiranje karaktera. Radijska adaptacija pokušava sve vrline Stojsavljevićeva predloška ispratiti, ali i prilagoditi retoričnost drame bržoj montaži u kojoj se zvuk nameće kao važan nositelj značenja.

18,05 - 18,15; HR I
MALE FORME
Hrvoje Ivanković: TRENUTAK ISTINE
Redatelj: Darko Tralić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstorica: Lana Deban; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Dijana Vidušin, Amar Bukvić.
Premijerno emitirano: 03. 12. 2012.

23,00 - 24,00; HR II
RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ
Tihomir Mraović: OGLAS ZA VAMPIRA
Redatelj: Mislav Brečić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Linda Begonja, Tomislav Krstanović, Petar Cvirn, Damir Poljičak, Vedran Živolić.
Premijerno emitirano: 08. 11. 2011.
U dubokoj noći, na balkonska vrata jedne glumice dolazi – vampir, a koji se pojavio jer je pročitao oglas da ona traži upravo nekoga poput njega. Kako bi osigurala besmrtnost ili iz nekog drugog razloga? Odgovor na to pitanje poslušajte u novoj napetici Tihomira Mraovića, u duhovitoj režiji Mislava Brečića i intrigantnoj glumačkoj interpretaciji Linde Begonje i Tomislava Krstanovića u ulogama Glumice i Vampira.

SRIJEDA, 01. travanj

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
Ljubo Pauzin i Miroslav Pijaca: ZADNJA OBRANA OD DIVLJINE
Redatelji: Ljubo Pauzin i Miroslav Pijaca, tonmajstor: Miroslav Pijaca, urednica: Željka Turčinović.
Glumi: Marko Obrovac.
Premijerno emitirano: 02.03.2015.

18,05 - 18,15; HR I
MALE FORME
Branko Maleš: VIJESTI
Redatelj: Mario Kovač, tonmajstor: Srđan Nogić, urednica: Željka Turčinović.
Glume: Vili Matula, Jelena Miholjević, Nikša Marinović.
Premijerno emitirano: 01.07.2013.

ČETVRTAK, 02.travanj

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
Ljubo Pauzin i Miro Pijaca: TRI MLINA NA SLUNČICI
Redatelji: Ljubo Pauzin i Miroslav Pijaca, tonmajstor: Miroslav Pijaca, urednica: Željka Turčinović.
Glume: Ivo Moćan, Marija kovačević Belkova, Predrag Jareb, Branko Pejnović
Premijerno emitirano: 03.03.2015.

18,00 - 19,00; HR III
RADIO ATELJE
Werner Fritsch: "Enigma Emmy Goering"
Redatelj: Mislav Brečić; prema prijevodu Borisa Perića za radio adaptirali Mislav Brečić i Tajana Gašparović; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Tomislav Šamec; urednica: Tajana Gašparović.
Glumi: Nina Violić.
Premijerno emitirano: 30. 01. 2014.
Werner Fritsch je u Njemačkoj mnogostruko nagrađivani pisac, dramatičar, radijski i filmski redatelj posve osebujnog izraza i stila. Enigma Emmy Göring introspektivno je monološko tkivo tijekom kojeg supruga Hermanna Göringa, dok pod anestezijom sjedi na zubarskom stolcu, rastvara vlastita uvjerenja vezana uz fašističku prošlost, prikazujući sebe kao dobru, slatku djevojčicu opsjednutu slatkim čokoladnim svijetom uz kojeg je odrasla s obzirom da joj je otac bio vlasnik tvornice čokolade.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI