Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna [2.11. – 8.11.]

Radio pregled tjedna [2.11. – 8.11.]

Tjedan je radijskih premijera! premijerno poslušajte: 'Kad vas volim' Stanislava Femenića, 'Otimače izgubljenog kovčega' Tihomira Horvata, 'Evu Sedak - njom samom', Gige Gračan, 'Audiciju za brak' Davora Gusića , 'Lovca Gracchus' Franza Kafke i 'Čekaonicu' dvojca Liješević-Dimitrijević.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 02. studenoga

 

14,05-14,48; HR I

RADIO-IGRA ZA DJECU

Urednica: NIVES MADUNIĆ-BARIŠIĆ

KRISTINA HELL „NEOBIČNI KUĆNI LJUBIMAC“

Sva djeca žele kućne ljubimce, ponekad su to i egzotične ili divlje životinje. Što bi se dogodilo kada bi jedna doista divlja životinja pronašla dom u obiteljskom stanu u stambenoj zgradi? Slutite, nevolje su na vidiku. Ida i Toma, trinaestogodišnjaci imat će mnogo više problema s neobičnim kućnim ljubimcem nego što su mogli pretpostaviti.

Duhovita radioigra nastala je prema romanu „Sasvim neobičan ljubimac“ Kristine Hell.

Redateljica: Ranka Mesarić

Glume: Maja Katić, Živko Anočić, Katarina Bistrović Darvaš i Sven Medvešek

***

RADIO IGRA ZA DJECU VAM DARUJE KUTIĆ POEZIJE:

STANISLAV FEMENIĆ: „KADA VAS VOLIM“ (premijera)

Režija: Stephanie Jamnicky

 

13,15 – 13,25; HR I

ETNOFANTASTIKA

Urednica: NADA ZORIČIĆ

„MISA MRTVIH“

Dramatizacija: Nada Zoričić

Režija: Ranka Mesarić

 

SUBOTA, 03.studenoga

 

18,05 – 18,55; HR I

RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

Urednica: LADA MARTINAC KRALJ

DUBRAVKO MIHANOVIĆ: „PROLAZI SVE“

Sućutnost za probleme generacije, koju volimo zvati „treća dob“, daje emocionalno ozračje posljednjem dramskom tekstu Dubravka Mihanovića „Prolazi sve“. No, tema bitno nadilazi povod i dotiče se potrage za smislom životne formule čija je specifična težina veća što je neumitni kraj bliži. Tako Frana Rožić, glavna junakinja, tek po dolasku u starački dom odabire put povjerenja u drugoga koji joj onda osigurava mir u odlasku.

U režiji Mislava Brečića igraju ponajbolji glumci našeg glumišta, čak njih jedanaest: Jelena  Miholjević, Boris Svrtan, Sven Medvešek, Bojan Navojec, Krešo Mikić, Sreten Mokrović, Doris Šarić Kukuljica, Nina Erak, Dijana Vidušin, Darija Lorenci, Mladen Vasary,

 

NEDJELJA, 04. studenoga

 

13,00 – 13,30; HR II

PANOPTIKUM

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

DAVOR GUSIĆ: “AUDICIJA ZA BRAK” - premijera

Režija: Mislav Brečić

Glazbena urednica: Adriana Kramarić

Ton-majstor: Dubravko Robić

Urednica: Katja Šimunić

Nova komedija splitskog autora Davora Gusića smještena je u  glazbeno-odvjetnički milje dobro mu poznatog „najlipšega grada na svitu“. Nemir unosi neudata bogata Australka dalmatinskih korijena koja želi ženika iz „staroga kraja“. Kako će proći audicija za brak koja je privukla veliki broj zainteresiranih kandidata poslušajte u glumačkoj interpretaciji Marije Škaričić, Zorana Čubrila, Alena Šalinovića, Joška Ševe i Ane Maras.

 

22,00-22,45; HR II

RADIO-NAPETICA ILITI KRIMIĆ

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

TIHOMIR HORVAT: „OTIMAČI IZGUBLJENOG KOVČEGA“ - premijera

Režija: Darko Tralić

Glazbena urednica: Franka Meštrović

Ton-majstorica: Lana Deban

Urednica: Katja Šimunić

Dva živopisna zagrebačka „luzera“ otmu jedan fini poslovni kovčeg nepoznatom čovjeku dok je ovaj kupovao novine na kiosku. I upadnu u središte zamršenih novinarsko-privrednih malverzacija. Kako će njihova riskantna avantura završiti poslušajte u novoj napetici Tihomira Horvata „Otimači izgubljenog kovčega“ , u glumačkoj interpretaciji Vilija Matule, Marka Makovičića, Gorana Grgića, Mirne Medaković i Silvija Vovka.

 

23,25-24,00; HR III

ARS ACUSTICA

Urednica: ADRIANA KRAMARIĆ

 

PONEDJELJAK, 05.studenoga 

 

09,30 – 09,55 (od ponedjeljka, 22. do petka, 26.10.); HR III

RADIO ROMAN

Urednik: BRANKO MALEŠ

KAZIMIR KLARIĆ: «GODINA NEMILOSRĐA»

Adaptacija: Kazimir Klarić

Režija: Dejan Šorak

Roman Kazimira Klarića «Godina nemilosrđa» opisuje košmar tranzicijskih identiteta i njihovu privremenost i nestalnost. Ta privremenost pogađa i one koji su naizgled osigurani od nevolja i zaštićeni u svojim oazama trajanja i «nezamjenjivosti», a pisac vješto i duhovito koristi i slom vlastitih iluzija.

U ovome romanu nije tek otvoreni prozorčić u mračne kutove gdje se skriva zlo, nego satirično-humorna slika s početka tranzicijskog društva.

 

13,15 – 13,25; HR I

ETNOFANTASTIKA

Urednica: NADA ZORIČIĆ

RANKA MESARIĆ: „ŠTRIGO“

 

14,00-15,00; HR III

PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

Urednica: TAJANA GAŠPAROVIĆ

PORTRET:  REDATELJ BOGDAN JERKOVIĆ – 1. DIO

Zbog čega dvije emisije o jednome dramskome umjetniku? Zbog toga što je Bogdan Jerković bio jedan od najznačajnijih, iako nedovoljno priznatih, redatelja u nas. Važno je napomenuti da je, iako je umirovljenje dočekao kao stalni redatelj Gradskog kazališta Komedija, njegovo iskonsko kazališno opredijeljenje – angažirani društveno-politički teatar (Popović, Fo) i alternativa (pomicanje oštro odijeljenih granica između profesionalnih i amaterskih/studentskih teatarskih skupina). Na području bivše Jugoslavije, a i šire, slavu je stekao prvenstveno predstavama međunarodno priznatoga SEK-a (Studentsko eksperimentalno kazalište koje je sam i pokrenuo). Jedan je od rijetkih naših redatelja, ako ne i jedini, koji je intenzivno surađivao i u inozemstvu, naročito u Parmi u Italiji. S obzirom da je tamošnje studentsko kazalište njegovom zaslugom preraslo u profesionalni teatar (Teatro Stabile), prije nekoliko je godina primio titulu počasnog građanina Parme.

 

18,00-19,00; HR III

RADIO-IGRA

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

DORA DELBIANCO: „NIŠTA OSOBNO“

Režija: Dejan Šorak

Ana i Katarina dolaze na selo, u posjetu svojoj starijoj sestri Lindi i njenom poludivljem mužu Petru, za kojeg im je lažno javila da je umro. Lindine sestre sa svojim neobičnim karakterima unose dodatnu napetost u bizarnu atmosferu seoske zabiti i njenog doma…

Pisana u registru „novog realizma“, nova drama Dore Delbianco crnohumorni je portret ljudi izgubljenih u vrtlogu života, vremena i svojih osobnih povijesti.

 

UTORAK, 06. studenoga

 

13,15 – 13,25; HR I

ETNOFANTASTIKA

Urednica: NADA ZORIČIĆ

„OD BABE KI JE COPRALA I POSLALA STRŠENE NA FRANCUZE“

Dramatizacija: Nada Zoričić

Režija: Darko Tralić

 

14,00 – 15,00; HR III

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

Urednik: LJUBO PAUZIN

KULTURNI PORTRAIT

GIGA GRAČAN: „EVA SEDAK – NJOM SAMOM“ – premijera

Ciklus Njim samim, njom samom donosi audioportret Eve Sedak, rođene Auer, muzikologinje prvoga reda i dugogodišnje urednice u Trećem programu ovoga radija. Praktički dvojezična, formirana u građanskoj, naglašeno kreativnoj sredini (djed slikar, otac arhitekt), protagonistica svojim iskazima približava jedan iščezli svijet i muzikologiju kao pratilju svoga predmeta, kao i desetljeća radijske prakse koju je oblikovala u glazbenom segmentu.

Tonmajstor: Zoran Sajko

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO DRAMA

UREDNICA: LADA MARTINAC-KRALJ

DAVOR ŠPIŠIĆ: „ALABAMA“

Režija: Dejan Šorak

Davor Špišić je za svoju dramu „Alabama“ 2008 godine dobio prvu nagradu na natječaju za dramski tekst „Marin Držić“. Napisana s empatijom za svaku vrst žrtve, ali i s duhovitim otklonom u prepoznavanju mentaliteta „Alabama“ je jedan od najvažnijih komada s temom poraća u našoj dramskoj književnosti. Tekst je prepoznat i na natječaju i u kazalištu (igran u Gavelli) kao poratna elegija u kojoj su žrtve sve generacije jedne hrvatske obitelji koja bježi iz rata u Ameriku, ali je tamo dočekaju siromaštvo i neprihvaćenost. Frustracija kod sedamnaestogodišnjeg Gorana eksplodira pokoljem  nad vršnjacima i smrću. Obilježena, obitelj se vraća u Hrvatsku, a njezine krhotine na kraju drame uspijeva polijepiti oprost koji dobivaju od Amerikanke čiju je kći dječak iz Hrvatske ubio

U režiji Dejana Šorka igraju Živko Anočić, Asja Potočnjak, Boris Svrtan, Vinko Kraljević i drugi.

 

SRIJEDA, 07. studenoga

 

13,15 – 13,25; HR I

ETNOFANTASTIKA

Urednica: NADA ZORIČIĆ

„POTKOVANA VJEŠTICA“

Dramatizacija: Nives Madunić Barišić

Režija: Stephanie Jamicky

 

14,00 – 15,00; HR III

IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR

Koordinator: HRVOJE IVANKOVIĆ

LADISLAV VINDAKIJEVIĆ: „PROPALI DVORI – CRV U KAMENU“

 

18,00-19,00; HR III

FANTASTIKA U RADIO-DRAMI

Urednica: NADA ZORIČIĆ

FRANZ KAFKA: „LOVAC GRACCHUS“ – premijera

Prijevod: Štefanija Gjuraš

Dramatizacija: Mate Ganza

Režija: Mislav Brečić

Smrtni čun donosi odavna mrtvoga lovca Gracchusa u malu luku grada Rive. Dok brod čeka da uđe u luku, Grachus priča svoju sudbinu brodaru. Potom  ga unose u gradsku vijećnicu gdje ga dočekuje gradonačelnik Rive. I njemu priča o tome kako ga je zadesila smrt i kako mu je suđeno da zauvijek luta

 

ETNOFANTASTIKA

„NOĆNI JEGERI ILI NEDELNI LOVCI“

Dramatizacija: Nada Zoričić

Režija: Darko Tralić

 

20,13-21,10; RADIO POSTAJA SLJEME

GOSPON FULIR VAM PREDSTAVLJA DRAMSKI KUTAK

Urednica: ŽELJKA TURČINOVIĆ

HRVOJE IVANKOVIĆ: „POSLJEDNJI TRUBADUR – PRIČA O VLAHU PALJETKU“

Hrvoje Ivanković napravio je dinamičan i nadasve zanimljiv igrano-dokumentarni portrait Vlaha Paljetka, legende i utemeljitelja hrvatske autorske pjesme.

Uz obilje rijetkih originalnih Paljetkovih snimaka u emisiji svjedoče i komentiraju: Marija Borčić, Ruža Cvjetičanin, Marko Brešković, Đurđica Dević, Arsen Dedić i Mario Kinel.

 

ČETVRTAK, 08. studenoga

 

13,15 – 13,25; HR I

ETNOFANTASTIKA

Urednica: NADA ZORIČIĆ

„SABLAST“

Dramatizacija: Lada Martinac Kralj

Režija: Ranka Mesarić

 

14,00-15,00; HR III

DRAMSKI ČETVRTAK

Koordinator: HRVOJE IVANKOVIĆ

GIGA GRAČAN: „EVA SEDAK – NJOM SAMOM“

(Premijerno emitirano u emisiji Dokumentarna radio-drama)

Ciklus Njim samim, njom samom donosi audioportret Eve Sedak, rođene Auer, muzikologinje prvoga reda i dugogodišnje urednice u Trećem programu ovoga radija. Praktički dvojezična, formirana u građanskoj, naglašeno kreativnoj sredini (djed slikar, otac arhitekt), protagonistica svojim iskazima približava jedan iščezli svijet i muzikologiju kao pratilju svoga predmeta, kao i desetljeća radijske prakse koju je oblikovala u glazbenom segmentu.

Tonmajstor: Zoran Sajko

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO ATELJE

UREDNICA: TAJANA GAŠPAROVIĆ

BORIS LIJEŠEVIĆ-BRANKO DIMITRIJEVIĆ: “ČEKAONICA“ - premijera 

Skladatelj: Stanislav Kovačić

Režija: Mislav Brečić

Inspirirani dramom Čekaonica – Njemačka Klausa Paula, koja je nastala na temelju dokumentarnih ispovijesti ljudi koji su se po ujedinjenju Njemačke našli u novom sistemu i novoj državi, redatelj Boris Liješević i pisac Branko Dimitrijević u sezoni 2009./10. u beogradskom Ateljeu 212 postavili su Čekaonicu, predstavu koja je nastala na temelju ispovijesti šarolike palete ljudi početkom 21. stoljeća u Srbiji. Zanimalo ih je na koji su način društvene promjene unutar protekla dva desetljeća utjecale na živote ljudi u Srbiji. Intervjui su uobličeni u dramske monologe. Predstava je u međuvremenu osvojila mnogobrojne nagrade.

Čekaonica na vrlo izravan način progovara i o problemima u Hrvatskoj koja je također kročila iz socijalizma u kapitalizam, u kojoj su nadanja da time kročimo u neki bolji svijet već posve ishlapila, a ostalo je samo vječno ponavljanje činjenice da živimo u takozvanim tranzicijskim vremenima u kojima nam život prođe dok čekamo neka bolja vremena. Čekaonica nam pokazuje kako izgledaju sudbine ljudi koji žive u brutalnom, ranom kapitalizmu te postavlja pitanje postoji li uopće izlaz dostojan čovjeka iz društva ukorijenjenog u kapitalistički sustav vrijednosti.

Redatelj Mislav Brečić dramske monologe niže u furioznom tempu, obilno koristeći glazbu skladatelja Stanka Kovačića koja kontinuirano traje paralelno s monolozima, a svaki monolog glumci završavaju iscrpljenim urlicima. Time se postiže dojam kao da su sva dramska lica protiv svoje volje ubačena u vehementno djelovanje centrifuge koja ih melje do iznemoglosti. No, Brečić se dodatno poigrava i dokumentarizmom, ubacujući naoko osobne iskaze glumaca (izvrsni Franjo Dijak i Marija Škaričić koji tumače sve likove), kao i prepisku urednice Tajane Gašparović i Borisa Liješevića vezanu uz pojašnjenja o društveno-političkoj situaciji u Srbiji tijekom devedesetih godina.

Ton-majstorica: Lana Deban

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE