Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

Nakon što smo vas navikli na redoviti tjedni pregled repertoara domaćih kazališta, a potom i tv ponude, na red je došao i Dramski program Hrvatskog radija. Evo što se nudi od 16. do 22. listopada na sva 3 programa...
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 16. listopada

13,30 – 14,30 h | HR, III program

DRAMSKI PETAK | IZ RADIO IGRE

SLOBODAN ŠNAJDER: „505 SA CRTOM“ (repriza)

Vlastitu pripovijetku Slobodan Šnajder pretvorio je u suptilnu psihološku dramu o hrvatskom vojniku koji sa svojom postrojbom, za vrijeme Oluje, stiže u napušteno selo, u kojem, u napetoj igri stvarnosti i privida, pronalazi užasne tragove rata i neočekivana sjećanja na svoje djetinjstvo.

Režija: Darko Tralić

koordinator: Hrvoje Ivanković

18,00 – 19,00 h | HR, III program

PORTRET UMJETNIKA U DRAMI:  PAOLO MAGELLI 2. dio (repriza)

Urednica: Tajana Gašparović

SUBOTA, 17. 10.

09,30 – 09,30 h | HR, III program

JEDNOČINKA

gosti: Darko Stazić i Tajana Gašparović

Na dan otvaranja 24. Gavellinih večeri u Jednočinki gostuju selektorica festivala, Tajana Gašparović, i ravnatelj Dramskog kazališta Gavella, Darko Stazić. Osim o predstavama i konceptu ovogodišnjeg festivala, u emisiji će biti riječi i o repertoarnim planovima Dramskog kazališta Gavella za predstojeću sezonu.

Urednik i voditelj: Hrvoje Ivanković

18,05 – 18,55 h | HR, I program

RADIO SCENA

KATJA ŠIMUNIĆ: „ZAČARANOST ANKE KRIZMANIĆ“ (repriza)

Režija: Katja Šimunić

Priča o hrvatskoj slikarici Anki Krizmanić (1896-1987) isprepliće se s pričom o jednoj od najslavnijih balerina Ani Pavlovoj. Opus Anke Krizmanić  broji i značajne grafike i crteže plesačica među kojima se izdvajaju one s temom Smrti labuda, koreografije koju je 1905. za Anu Pavlovu koreografirao Mihail Fokin i koja je do danas ostala amblematski klasični ples. U ovoj radio-drami se tematizira izmišljena izložba Ankinih crteža u Parizu i stvarna torbica Ane Pavlove darovana jednoj zagrebačkoj obitelji. Glume: Ivana Boban, Jelena Miholjević, Natalija Đorđević, Asja Jovanović, Urša Raukar i Boris Bakal.

Urednica: Lada Martinac-Kralj

NEDJELJA, 18. 10.

13,00 – 13,30 h | HR, II program

PANOPTIKUM

SAKI: „KONJ“ (repriza)

Prijevod i dramatizacija: Branka Žodan
Režija: Mislav Brečić

Hector Hugh Munro rođen 1870., umro 1916. poznatiji kao Saki, britanski je autor kratkih priča uvijek na rubu crnoga humora. Branka Žodan  Sakijevu pripovijest dramatizira klasičnim načinom bez mnogo pomaka i odmaka. Karakteri su poput likova animiranih filmova - plastični, jasni i precizni. Humor situacije te očekivani obrati i ishodi neće umanjiti zadovoljstvo slušanja.

Urednica: Katja Šimunić

13,15 – 13,55 h | HR, I program

RADIO IGRA ZA DJECU

MLADEN KOPJAR: „BESKRAJ ZLATNOG ZAMORCA“ (premijera)

Režija: Mislav Brečić

Maleni zamorac odlučuje krenuti u svijet. Napušta sigurnost i udobnost doma, spušta se niz oluk i dolazi u dvorište u kom upoznaje druge životinje te otkriva značenje ljubavi, prijateljstva, suosjećajnosti. Njegov hrabri put u svijet završava već u dvorištu, ali
njegov unutrašnji svijet više ne poznaje granice. Mladen Kopjar je jedan od mlađih hrvatskih autora. Ovogodišnji dobitnik Nagrade „Ivana Brlić Mažuranić“ za knjigu "Ljubav, padobranci i izvanzemaljci", također je i uspješan suradnik dramskog programa hrvatskog radija gdje su mu izvođene komedije, krimići i radio igre za djecu. Redatelj Mislav Brečić poigrao se stereotipima, a u maniri crtića punog gegova oživio svijet vrlo blizak djeci predškolskog i ranoškolskog uzrasta.

Urednica: Nives Madunić Barišić

PONEDJELJAK, 19. 10.

09,30 – 09,55 h | HR, III program

RADIO ROMAN

MILORAD STOJEVIĆ: „TATARSKI ZAJUTRAK“ (od pon. do petka, 23.10. – repriza)

Adaptacija: Miodrag Racković
Režija: Dejan Šorak

Tema romana "Tatarski zajutrak" je stvarnosna, ali postupak je daleko od realističkog, mimetičkog. Tipičan izdanak postmoderne, roman je sazdan od fragmenata, od aluzije do autoreferencijalnosti.

Urednik: Branko Maleš

18,00 – 19,oo h | HR, III program

RADIO IGRA

JÁNOS HÁY: „MALI GEZA“ (repriza)

Prijevod: Ivan Ćurković
Režija: Darko Tralić

Ciklus suvremene mađarske drame nastavljamo radijskom prilagodbom Maloga Geze, János Háyja. Drama je to o autističnom mladiću, čiji se zatvoreni mikrokozmos raspada u trenutku kada ga zapošljavaju i pokušavaju priviknuti na životni ritam „normalnih“ ljudi. Kroz Gezin okular, tzv. normalni svijet se, međutim, i sam počinje razotkrivati kao zbirka apsurda i grešaka, što je dodatno potencirano autističnom atmosferom provincijske zabiti u kojoj se događa ova virtuozna sociopsihološka studija karaktera, sredine i turobnih tranzicijskih vremena.

Urednik: Hrvoje Ivanković

UTORAK, 20. 10.

18,00 – 19,00 h | HR, III program

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

MLADEN KUŠEC: „CRVENA, LJUBIČASTA, ZELENA I PLAVA KUĆA“ (repriza)

Urednik: Ljubo Pauzin

22,40 – 23,25 h | HR, II program

RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ

MAURICE LEBLANC: „AVANTURA ARSENA LUPINA“ (premijera)

Prijevod: Milena Bekić-Milinović
Radio-prilagodba: Katja Šimunić
Režija: Jasna Mesarić

Kultni lik romantičnog lopova-džentlmena očarat će slušatelje u radio-napetici iliti krimiću „Avantura Arsena Lupina“. U iznimno zanimljivoj redateljskoj zamisli Jasna Mesarić je spojila popularni francuski lik s pjesmom našega Arsena Dedića, posvećenoj tom junaku koji je „krao srca otmjenih dama i poklanjao ga siroticama“. U ulozi Arsena Lupina briljira Mladen Vasary. Ulogu simpatičnog, okradenog kipara glumi Zvonimir Zoričić, njegovu lijepu kćer Barbara Prpić Biffel, uvijek zaposlenog inspektora Marescota Davor Borčić, a mladog pomoćnika Jacoba, fasciniranog svojim gazdom Lupinom, Petar Leventić. Glazbeni je urednik Žarko Joksimović, a suptilnu zvučnu teksturu je oblikovala ton-majstorica Lana Deban.

Urednica: Katja Šimunić

SRIJEDA, 21. listopada


13,30 – 14,30 h | HR, III program

DOKUMENTARNA SRIJEDA

PORTRET UMJETNIKA U DRAMI:  ZLATKO CRNKOVIĆ (repriza)

koordinator: Hrvoje Ivanković

18,00 – 19,00 h | HR, III program

FANTASTIKA U RADIO DRAMI

ANTONIN ARTAUD – APULEJ: „PSIHA I DRUGA DJELA“ (repriza)

Artaudove tekstove prevela: Marija Bašić
Dramatizacija: Nada Zoričić
Skladatelj: Matej Meštrović
Režija: Jasna Mesarić

Artaud već devetu godinu boravi u umobolnicama kamo je dospio na krajnje sumnjiv način, najvjerojatnije zahvaljujući zakulisnim igrama policije. Ponižavaju ga i muče. Posljednje dvije godine boravi u umobolnici u Rodezu. Njegov psihijatar je doktor Ferdiere koji mu se predstavlja prijateljem, a zapravo ga podvrgava elektro-šokovima. Artaud pokušava obraniti svoj ljudski i stvaralački integritet tako da po sjećanju ispisije mit o Psihi u čijoj tragičnoj sudbini nalazi paralelu svojoj. On je, kao i Psiha, pobunjenik koji radije prihvaća patnju nego da živi u lažnom raju koji je zapravo stanje duhovnog sljepila. Umjetnikovo stvaralačko ja buni se protiv toga da mu se uskrati pravo na postojanje u užasu svakodnevnice, jednako kao što se Psiha pobunila protiv tabua koji nije smjela prekršiti.

Urednica: Nada Zoričić

+

ETNOFANTASTIKA

SUJENICE“ (premijera)

Režija: Jasna Mesarić


ČETVRTAK, 22. listopada

18,00 – 19,00 h | HR, III program

RADIO DRAMA

SIBILA PETLEVSKI: „RIMBAUDOVA KUĆA“ (repriza)

Režija: Ranka Mesarić

Radijski dramski tekst poznate hrvatske književnice i teatrologinje Sibile Petlevski tekst je koji problematizira vječni odnos mišljenja svjetske većine i svjetske manjine, mnoštvenog prosjeka i pojedinačnog iskoraka, problem uostalom mišljenja Razlike kao temelja svakoga respektabilnog identiteta,  kako pripadnika određene marginalne skupine, tako dakako i određenog naroda.

U vremensko-prostornom, montažnom  miješanju događajnih planova autorica spaja različita mjesta radnje i vremenske odsječke povezujući ih zapravo zajedničkim akterima, i još više - zajedničkim neuralgičnim problemima suvremenog svijeta u određenom i opasnom stupnju kaosa. Predstavnici gay populacije i (donekle uz nju vezana) umjetnička nekodificiranost, te njihovo implicitno odbijanje bilo kakve sustavizacije (predstavnik te manjine pjesnik A. Rimbaud), te aktualni terorizam (ne samo trećeg) svijeta, kao i grubi policijsko-zatvorski mehanizam koji ga obavezno prati - prividno su različiti manjinski znaci i njenog prava na mišljenje Razlike.

Ujedno, znaci su to opće netolerancije modernog svijeta, tj. one globalno usijane netrpeljivosti između naroda kao i marginalnih skupina koja, htjeli ili ne, najčešće završava svakodnevnom represijom ili ponekad čak i ratom.

Urednica: Lada Martinac Kralj

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI