Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Radio pregled tjedna [21.-28.6.13.]

Radio pregled tjedna [21.-28.6.13.]

Premijerno poslušajte 'Tko je to Georges Feydeau?' i 'Zagrebačke plesne adrese' Katje Šimunić, male forme Nikice Klobučara i Branka Maleša, te radio roman tjedna - 'Optuženu' Slavenke Drakulić.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 21.lipnja

 

13,15 – 13,25, HR I

MALE FORME

HRVOJE IVANKOVIĆ: „TRENUTAK ISTINE“

Režija: Darko Tralić, glazbeni suradnik: Franka Meštrović, tonmajstor: Lana Deban

Glume: Dijana Vidušin, Amar Bukvić

Premijerno emitirano: 03.12.2012.

 

14,05 – 14,48, HR I

RADIO IGRA ZA DJECU

KATJA ŠIMUNIĆ: „TKO JE TO, GEORGES FEYDAU“

Autorica, redateljica i prevoditeljica s francuskog: Katja Šimunić, tonmajstor:Zoran Sajko, glazbena urednica: Adriana Kramarić; glume: Anja Đurinović, Dunja Fajdić, Ivan Glowatzky, Natalija Đorđević, Boris Bakal, Dora Polić Vitez

Odlazak u kazalište na komediju francuskoga dramatičara Georgesa Feydeaua ipak može biti prilika za zabavu, a možda i zaljubljivanje. Ona voli sve što je francusko, a on će se zaljubiti u nju.

Autorski projekt Katje Šimunić i ovoga puta na osebujan način progovara o kazalištu, nogometu, ljubavi i prijateljstvu.

U emisiji su korišteni ulomci dječje komedije Georgesa Feydeaua „Zeleni zaručnici“ i  basna „Gavran i lisica“ Jeana de La Fontainea

Katja Šimunić uz diskretnu edukativnost u središte svoje emisije postavlja pitanje recepcije kazališnih predstava kod mlađe publike. Je li kazalište doista dosadno ili o njemu premalo znamo?

Premijera: 21. 06. 2013.

 

SUBOTA, 22.lipnja

 

18,05 – 18,55 HR I

RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

MARKO UVODIĆ: “DUJKIN DVOR”

Režija: Zoran Mužić, dramatizacija: Jakša Zlodre, glazbeni suradnik: Vesna Šir, tonmajstor: Zoran Sajko, urednik Lada Martinac Kralj

Glume: Elizabeta Kukić, Edita Majić, Siniša Popović, Nada Abrus, Joško Ševo, Nikša Kušelj, Matilda Sorić

U duhu mediteranskog mentaliteta i načina života u ovom pučkom igrokazu, Uvodić nam predstavlja Romea i Julietu velovaroškog Splita, siromašne, ali sretne ljubavnike Dujku i Roka kojima je kuća barka a ručak riba koju ulove i kruh kojeg isprose. Jedino ih obostrana ljubav drži na životu i spaja do smrti. Opori, ali u isto vrijeme topli, oni pričaju priču o vremenu i prostoru kojih su bili dio.

Premijerno emitirano: 17.05.2003.

 

NEDJELJA,  23. lipnja

 

13,00 – 13,30, HR II

PANOPTIKUM

Anna Katherine Green: “DRUGI METAK “

Prijevod s engleskog i dramatizacija: Mladen Kopjar

Režija: Mislav Brečić

Glazbeni urednik: Adriana Kramarić

Ton-majstor: Tomislav Šamec

Urednica: Katja Šimunić

Glume: Barbara Rocco, Judita Franković, Linda Begonja, Ozren Grabarić, Sreten Mokrović, Boris Svrtan.

Violet Strange, samouka istražiteljica iz visokog njujorškog društva, suočit će se s misterioznom smrću oca i njegovog malenog sina od istoga metka koji je, prema svjedočenju susjeda čudno odjeknuo. Te noći djetetova je majka spavala u drugoj sobi. Kako je moguće usmrtiti dva ljudska bića jednim metkom saznajte u napetici “Drugi metak“ nastaloj dramatizacijom istoimene pripovijetke Anne Katherine Green (1846.-1935.), američke pjesnikinje i spisateljice kriminalističkih romana, od kojih je najčuveniji “Slučaj Leavenworth” (1878.). Anna Katherine Green autorica je koju nazivaju majkom američke detektivske fikcije, a “Drugi metak“ je njezino prvo radiofonijsko uprizorenje na Hrvatskom radiju.

Premijerno emitirano: 18.01.2011.

 

22,00 – 22,45, HR II

RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ

MIROSLAV PENDELJ: „PICASSO U ZAGREBU“

Režija: Dejan Šorak

Glazbeni urednik: Davor Rocco

Ton-majstor: Miro Pijaca

Urednica: Katja Šimunić

Glume: Marina Nemet, Nedim Prohić, Boris Svrtan, Ana Kraljević, Željko Šestić.

Slika slavnoga Picassa, poslužit će gospođi Josipi Božek, poduzetnici u poslu s hladnjačama, (u šarmantnoj interpretaciji Marine Nemet) da se osveti svom nevjernom mužu. Kao posljedica njezine „poduzetnosti“ s kopiranjem Picasssove slike, optužena će biti mlada slikarica, a jedan policijski istražitelj zaveden. U svemu tome novce će pokupiti poduzetna gospođa Božek i njezin suradnik, ilegalni preprodavač  umjetnina Goran (u nijansiranoj i duhovitoj izvedbi Borisa Svrtana). Fantomska Picassova ili „Picassova“ slika koja kruži Zagrebom, u nadahnutoj režiji Dejana Šorka, pokazatelj je naše svakodnevnice u kojoj postaje sve nevažnije odrediti što je laž, a što istina, što je kopija, a što original.

Premijerno emitirano: 03.11.2009.

 

PONEDJELJAK, 24. lipnja

 

09,30 – 09,55 (od ponedjeljka, 24. do petka, 28.06.), HR III

RADIO ROMAN

SLAVENKA DRAKULIĆ: „OPTUŽENA“ – I. dio

Režija: Jasna Mesarić, dramatizacija: Ivan Vulić, tonmajstor Srđan Nogić, urednik: Branko Maleš.

Glume: Ksenija Pajić, Natalija Đorđević, Vinko Kraljević, Matija Prskalo, Dunja Sepčić, Pero Juričić, Filip Juričić, Biserka Ipša.

Najnoviji roman „Optužena“ Slavenke Drakulić o zlostavljanju u obitelji, odnosu majke i kćeri, suptilno je nijansirani tekst o ljudskoj patnji i boli, dakako u ime često nemoguće ili teško ostvarive ljubavi i sklada u složenoj psiho-slici obiteljskog dijagrama. Autoričin roman je u zoni literarnog ispitivanja obiteljskog složenog emocijskog aktivizma jedan od najsloženijih i najzanimljivijih romana u suvremenoj hrvatskoj književnosti.

Premijera: 28. lipnja 2013.

 

13,15 – 13,25, HR I

MALE FORME

HRVOJE IVANKOVIĆ: “JEDAN DAN – LONDONSKA EPIZODA DUBROVAČKIH TRUBADURA“ (dokumentarna)

Ton majstori: Miro Pijaca i Srđan Nogić; urednica: Željka Turčinović

Premijerno emitirano: 15. 04. 2013.

Dokumentarna mala forma o pjesmi „Jedan dan“ s kojom su Dubrovački trubaduri nastupili na Euroviziji 1968., autora Hrvoja Ivankovića.

 

14,00 – 15,00, HR III

PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

PORTRET REDATELJA DINE MUSTAFIĆA

Dino Mustafić jedan je od najpoznatijih bosanskih redatelja u regiji, te od 1997. godine umjetnički direktor nakon rata obnovljenog sarajevskog međunarodnog kazališnog festivala MESS. Upisuje studij kazališne i filmske režije sarajevske Akademije scenskih umjetnosti u danima početka opsade Sarajeva, tako da ratno iskustvo presudno određuje njegov umjetnički izričaj u kojemu su etika i estetika neodjeljivo isprepletene. Najpoznatija Mustafićeva predstava iz dana ratnog Sarajeva jest adaptacija Sartreove pripovijetke Zid, a kasnije veliki uspjeh postiže predstavom Helverova noć Ingmara Vilkvista. Dino Mustafić za publiku nemirnog južnoslavenskog prostora bira teme kao što su rat, mržnja, nasilje i nedostatak solidarnosti, predstave koje se uvijek obraćaju publici s nekim političkim ili društvenim problemom.

U emisiji sudjeluju i dramski pisac Almir Imširević, glumac Ermin Bravo, glumac i ravnatelj Jugoslovenskog dramskog pozorišta Branko Cvejić, te glumica Nina Violić.

Esej napisao i razgovor vodio – Bojan Munjin.

UREDNICA: TAJANA GAŠPAROVIĆ

 

18,00 – 19,00, HR III

RADIO IGRA

TRPIMIR JURKIĆ:  “KAJIN I ABEL”

Režija: Ladislav Vindakijević, glazbeni suradnik: Žarko Joksimović, tonmajstor: Krešimir Osman, urednik: Hrvoje Ivanković

Glume: Pero Kvrgić, Josip Marotti, Boris Festini, Dubravko Sidor

Pribjegavajući prepoznatljivom dramaturškom modelu, baštinjenom iz tradicije teatra apsurda, Trpimir Jurkić u svojoj duodrami “Kajin i Abel” pozornost usmjeruje prema nekoliko motiva oko kojih se usložnjava i tragizam naše svakodnevice. Pitanje pragrijeha i vjerodostojnosti njegova tumačenja ovdje je, naime, na efektan i intrigantan način izvučeno iz starozavjetnog konteksta i stavljeno u duhovni prostor s kraja 20. stoljeća, otvarajući kompleksno pitanje predrasude kojoj se ne da pobjeći i oko koje se često formiraju životni stavovi i slažu ljudske sudbine.

Premijerno emitirano: 15.11.1999.

 

UTORAK, 25. lipnja

 

13,15 – 13,25, HR I

MALE FORME

Nikica Klobučar: „CROATIE LA VOICI“

Ton majstorica: Marija Pećnik  Kvesić; urednica: Željka Turčinović

Premijerno emitirano: 28. 03. 2013.

Autor malog fičera, Nikica Klobučar kroz predstavljanje hrvatske kulture u Parizu u jesen 2012 ispisuje svoje impresije o Parizu kao gradu umjetnosti, glamura i žive kulture, ali i kao gradu beskućnika i sirotinje.

 

14,00 – 15,00, HR III

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

ARIS ANGELIS: „DVA DEZERTERA“

U Zagrebu već više od 60 godina žive dva pilota, nekadašnji kolege i članovi iste posade njemačkog ratnog bombardera Milivoj Boroša i Marko Zeljak. Bivši kolege i prijatelji ne razgovaraju niti žele vidjeti jedan drugog punih 60 godina, još od onog proljetnog dana u ožujku 1942. godine. Tad se zbio događaj koji je promijenio njihovu životnu sudbinu. Milivoj Boroš i Marko Zeljak bili su u zračnim snagama Kraljevine Jugoslavije krajem 30.-tih godina. Kada je Njemačka napala Jugoslaviju i Kraljevina kapitulirala nakon 12 dana, obojica su demobilizirana i poslani kućama u Hrvatsku. No kod kuće ih je već čekao poziv za novu vojsku NDH-a. Ali kako NDH nije imala avijaciju ni svojih aviona obojica su poslana u Njemačku na izobrazbu i uskoro su postali dio moćne njemačke avijacije Luftvaffe. Poslani su na Istočni front. Za vrijeme jednog od borbenih zadataka, bombardiranja 300km od Moskve, pri povratku u bazu, promijenili su kurs, preletjeli na rusku stranu i predali se Rusima.

Milivoj Boroša dobrovoljno, Marko Zeljak protiv svoje volje. I obojica završili u sovjetskom zatvoru Lubjanki. Od onda ne razgovaraju.

Imaju po 90 godina svaki, jedan je u domu bolestan i poluslijep, drugi živi sa ženom Ruskinjom u svom stanu.

UREDNIK: LJUBO PAUZIN

 

18,00 – 19,00, HR III

RADIO DRAMA

KREŠIMIR MIĆANOVIĆ: “VRTLAR”

Režija: Jasna Mesarić, dramatizacija: Sanja Lovrenčić, glazbeni suradnik: Dabor Rocco, tonmajstor: Anka Savić, urednik: Lada Martinac Kralj

Glume: Goran Grgić, Anita Matić, Slavica Jukić, Pero Juričić, Vera Zima, Dražen Čuček, Katija Zubčić, Slavko Brankov

Objedinivši nekoliko novela Krešimira Mićanovića iz knjige Vrtlar Sanja Lovrenčić stvorila je zanimljiv radijski predložak različitih narativnih razina. Mićanovićeva namjera da poveže različite razine zbilje i fikcije, koja je na neki način zajednička mlađoj quorumaškoj generaciji hrvatskih proznih pisaca, pokazala se korisnim predloškom za medij radio-drame, koja upravo između zbilje i fikcije stvara svoje najbolje uratke.

Premijerno emitirano: 18.05.2000.

 

SRIJEDA, 26. lipnja

 

13,15 – 13,25, HR I

MALE FORME

KATJA ŠIMUNIĆ: „ZAGREBAČKE PLESNE ADRESE“ – ILIRSKI TRG 9

Ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednica: Željka Turčinović

U dvije dokumentarne male forme autorica govori o dvije zagrebačke plesne škole, one baletne na Ilirskom  trgu  i one za suvremeni ples  u Bogovićevoj preko dvije istaknute bivše učenice, Andreje Jeličić, baletne pedagoginje i Maše Kolar, plesačice i koreografkinje.

Premijera: 26. lipnja 2013.

 

14,00 – 15,00, HR III

IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR

IVICA IVANAC: „ODMOR ZA UMORNE JAHAČE“

Režija: Berislav Šveb, adaptacija: Maja Gregl, glazbeni suradnik: Žarko Joksimović,  tonmajstor: Krešo Osman, urednik: Hrvoje Ivanković

Glume: Božidar Alić, Sreten Mokrović, Vlasta Knezović, Helena Buljan, Vera Zima, Kruno Šarić, Zvonko Torjanac.

Premijerno emitirano: 17.06.1992.

 

18,00 – 19,00, HR III

FANTASTIKA U RADIO DRAMI

MIGUEL DE CERVANTES: “MONTESINOVA SPILJA”

Prijevod: Iso Velikanović i Josip Tabak

Dramatizacija: Mate Ganza

Režija: Jasna Mesarić

Ovo je velika pustolovina junačkoga viteza don Quijotea od Manche u kojoj je on sišao u Montesinovu spilju punoj slavnih ali začaranih osoba, a najvažnija od kojih je dična Dulcineja od Tobosa, a koja se žrtvom perjanika Sancha Panze vratila u prijašnji lik.

Urednica: NADA ZORIČIĆ

***     

ETNOFANTASTIKA – VID BALOG: „POZOJ“

Dramatizacija: Nada Zoričić

Režija: Stephanie Jamnicky

 

20,13 – 21,10, RADIO POSTAJA SLJEME

GOSPON FULIR VAM PREDSTAVLJA DRAMSKI KUTAK

BORIVOJ RADAKOVIĆ: „KAJ SAD?“

Režija: Darko Tralić

 

ČETVRTAK,  27. lipnja

 

13,15 – 13,25, HR I

MALE FORME

BRANKO MALEŠ: „IZBOR IZ POEZIJE “ – „LETEĆI“

Redatelj: Mario Kovač, ton majstor: Srđan Nogić, urednica: Željka Turčinović

Poeziju govore: Vili Matula, Jelena Miholjević, Nikša Marinović

Pred nama je u šest malih formi autorsko čitanje poezije jednog od najboljih postmodernističkih Branka Maleša iz redateljske palice Marija Kovača.

Premijera:  27.6.2013.

 

14,00 – 15,00, HR III

DRAMSKI ČETVRTAK

TOMISLAV ZAJEC: „TREBALO BI PROŠETATI PSA“

(Premijerno emitirano u emisiji Radio-atelje)

Redatelj: Mislav Brečić, glazbeni urednik: Franka Meštrović, tonmajstor: Lana Deban, urednica: Tajana Gašparović

Glume: Vlatko Dulić, Krešimir Mikić i Hrvojka Begović

Novi dramski tekst Tomislava Zajeca vrhunac je njegova dosadašnjeg dramskog opusa. Drama je to u kojoj se unutar složene vremenske strukture, rasute na poetske monologe, dokumentarno ispisane dijaloge i predjele tišine i neizrečenoga, isprepliću životne priče oca, sina i njegove bivše djevojke, a koja se dotiče temeljnih egzistencijalnih pitanja kao što su ljubav i suočavanje sa smrću.

Premijerno emitirano: 20.06.2013.

 

18,00 – 19,00, HR III

RADIO ATELJE 

IVANA SAJKO: „ROSE IS A ROSE IS A ROSE IS A ROSE“

Režija: Ivana Sajko, skladatelji: Alen i Nenad Sinkauz, tonmajstor: Miro Pijaca,  urednik: Tajana Gašparović

Izvođači: Ivana Sajko, Alen Sinkauz, Nenad Sinkauz.

Naslov drame slavna je rečenica pjesme Sacred Emily američke pjesnikinje i književnice Gertrude Stein.

Rose is a Rose is a Rose is a Rose ljubavna je priča koja se događa u noći kada na ulicama predgrađa izbija frka. Autorica sama izvodi tekst zauzimajući istovremeno poziciju spisateljice u trenutku pisanja, poziciju glumice koja izvodi napisani tekst te poziciju lika u vlastitom tekstu.

Drama je napisana 2008. godine, praizvedena na festivalu Steirischer Herbst u Grazu, igrana je i u Njemačkoj i Švicarskoj, a hrvatsku je praizvedbu imala 2010. godine u Zagrebačkom kazalištu mladih.

U radio-izvedbi uživo sudjeluju i rock glazbenici Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz koji su za ovu dramsku partituru skladali originalnu glazbu.

Premijerno emitirano: 09.09.2011.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI