Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna [10.- 16.2.]

Radio pregled tjedna [10.- 16.2.]

'Astronauti' Tomislava Zajeca, 'Kako je anđeo dobio krilo' Jasena Boke, 'Mirna ulica, drvored', Nade Gašić, 'Tjeskoba' Damira Čučića, 'Lice iza stakla' Zvonimira Bajsića + razgovori, portreti i radio roman...
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 10. veljače

 

13,30 – 14,30; HR III

DRAMSKI PETAK

Koordinator: HRVOJE IVANKOVIĆ

Marija Jurić Zagorka: KNEGINJA IZ PETRINJSKE ULICE, 1. DIO

Režija: Stephanie Jamnicky

(Premijerno emitirano u emisiji Radio-napetica)

Kneginja iz Petrinjske ulice (1910.) smatra se prvim kriminalističkim romanom u hrvatskoj književnosti. Dramatizaciju ovoga popularnog i cijenjenog djela Marije Jurić Zagorke, donosimo kao radio-krimić u dva dijela. Kriminalistički zaplet iz zagrebačkoga života (mjesta i danas prepoznatljiva poput policijske postaje u Petrinjskoj ulici i suda na Zrinjevcu, primjerice) u prvom dijelu uvodi nas u potragu za počniteljem umorstva Anastazije Vanić u Vlaškoj ulici. Na rješenju slučaja radi inspektor Šimek, strastveni čitatelj pripovijesti Arthura Conana Doyla o Sherlocku Holmesu. Tko su ruska grofica i njezin sin, te na koji su način povezani s umorenom Zagrepčankom poslušajte u prvom dijelu radio-napetice, podnaslovljenom Gospođa u crnini.

Urednica: Katja Šimunić

 

18,00-19,00; HR III

RADIO ATELJE

Urednica: TAJANA GAŠPAROVIĆ

Tomislav Zajec: „ASTRONAUTI“

Režija: Mislav Brečić

Priznati prozni i dramski pisac mlađe generacije Tomislav Zajec, nakon drame Dorothy Gale, nastavlja u formi dramaturgije kratkih rezova propitivati otuđeni urbani svijet u kojem je zajednička karakteristika dramskih lica žudnja za ljubavlju. Već samim naslovom – Astronauti - Zajec naviješta svojevrsno postapokaliptičko ozračje drame. U prvom prizoru shvaćamo da je radnja smještena negdje u budućnost jer spominje se nestašica vode. Kasnije se spominje i veliki požar u kojemu je mnogo toga izgorjelo, a prisutna je i aluzija na biblijski Veliki potop, te na Noinu arku. Zajec majstorski isprepliće globalnu sliku postapokaliptičnoga svijeta, koju upisuje kroz simboličke biblijske motive i kroz nadrealnu poetičnost, sa suptilno iznijansiranim emotivnim ponorima dramskih lica i njihovih odnosa koje karakterizira i povezuje lajt-motiv rastanka.

Redatelj: Mislav Brečić

Glume: Judita Franković, Franjo Dijak, Sven Medvešek, Mladen Vasary, Ozren Grabarić, Anica Kovačević, Marina Bažulić i Bojan Navojec

 

SUBOTA, 11. veljače 2012.

 

09,00 – 09,30; HR III

JEDNOČINKA – MALI FILMSKI  RAZGOVORI

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

Voditelj i autor: DAMIR RADIĆ

RAZGOVOR S BRANKOM IVANDOM

Mali filmski razgovori ovog mjeseca ugošćuju Branka Ivandu, čiji novi film „Lea i Darija“ upravo igra u našim kinima

 

18,05; HR I

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

HRVOJE IVANKOVIĆ: „ULICA KOJA ĆE SE ZVATI MOJIM IMENOM – PRIČA O MILANU MILIŠIĆU“

Dokumentarna radio-drama Ulica koja će se zvati mojim imenom – priča o Milanu Milišiću portret je tog osebujnog pjesnika i esejiste koji je poginuo prije točno dvadeset godina, kao prva civilna žrtva napada na rodni mu Dubrovnik. Kroz fragmente Milišićevih eseja i poezije, arhivske tonske zapise te prisjećanja njegovih prijatelja, autor emisije, Hrvoje Ivanković, slaže dojmljivu priču o zanimljivom i nemirnom životu tog izrazito dubrovačkog pjesnika; o životu ispunjenom političkim progonima, boemskim užicima i predanosti književnom radu.

UREDNIK: LJUBO PAUZIN

 

NEDJELJA, 12. veljače 2012.

 

13,00 – 13,30; HR II

PANOPTIKUM

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

RATKO BJELČIĆ: „U ZALEĐU“

Režija: Dejan Šorak

Mladi nogometaš i njegova supruga pravnica pozivaju svoje majke na nedjeljni ručak. Je li razlog Josipovu kuhanju juhice u tome što je Mirjana jako prehlađena i možda trudna ili se pak radi o tome da je on jednostavno nogometaš-papučar? I zašto je uopće mladi bračni par, potpuno neuobičajeno, pozvao majke u goste, poslušajte u novoj komediji Ratka Bjelčića „U zaleđu“,  u stalnom terminu emisije Panoptikum, na Drugom programu Hrvatskoga radija, u nedjelju u 13 sati.

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

 

13,15 – 13,55; HR I

RADIO IGRA ZA DJECU

Urednica: NIVES MADUNIĆ-BARIŠIĆ

JASEN BOKO „KAKO JE ANĐEO DOBIO KRILO“ (premijera 11.3.2012.)

Anđeo Grga izgubio je jedno krilo i ne može se vratiti na nebo k svojim prijateljima. Uz nesebičnu pomoć i žrtvovanje malih šumskih bića, Grga će dobiti čarobno krilo a kada se vrati na nebo odužit će se svojim prijateljima onim što im je najviše potrebno – oblacima koji nose kišu.

Ova jednostavna ali dirljiva radio igra za djecu predškolskog uzrasta nastala je prema lutkarskom igrokazu koji je 2010. godine nagrađen trećom nagradom na natječaju za dramski tekst za djecu „Mali Marulić“ GKL Split.

Redatelj: Darko Tralić

Glume:   Petar Leventić, Pero Juričić, Petra Težak, Vanda Winter, Maja Katić,

Jasna Palić Picukarić, Mladen Vasary,   Biserka Ipša, Zvonimir Zoričić

 

PONEDJELJAK, 13. veljače

 

od ponedjeljka, 13.02. do petka, 17.02. -  09,30 – 09,55; HR III

RADIO ROMAN

Urednik: BRANKO MALEŠ

NADA GAŠIĆ: „MIRNA ULICA, DRVORED“ – 1. dio

Dramatizacija: Matko Botić

Režija: Darko Tralić

Roman književnice Nade Gašić odmah je po izlasku izazvao opravdanu pažnju; u međuvremenu, autorica ubrzo objavljuje i drugi također zapaženi roman, a danas je Nada Gašić, dobitnica dviju uglednih književnih nagrada, bez obzira što se relativno kasno javila u književnosti, već kodificirano književno ime.

„Mirna ulica, drvored“ načelno je žanrovski odredljiv kao krimić, a ubojstva, obavezni toposi žanra, događaju se u poratnom Zagrebu, u naoko mirnom kvartu u kojem dakako stanuju osobe različitih – ratom obilježenih – sudbina, osobnog morala i ljudske hrabrosti, te najzad i nacionalne pripadnosti. Tiha, nenametljiva i prividno neambiciozna proza N. Gašić precizno locira poratni emocionalni kaos, i u posljedici opasno nesnalaženje, malog anonimnog susjeda, koji u pravilu živi odmah tu, pored vas, u susjednoj kući.

 

18,00-19,00; HR III

RADIO-IGRA

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

FEĐA ŠEHOVIĆ: “KAD SUNCE ZAĐE”

Režija: Želimir Orešković

Većinu svojih komediografskih uspješnica Feđa Šehović je ostvario kroz sputilno poigravanje osobitostima dubrovačkog dijalekta i prepoznatljiva životnog miljea. Dramski tekst “Kad sunce zađe”, nagrađen je na natječaju “Marulićevih dana”, godine 1994, napisan kao daleka parafraza Vojnovićeva “Sutona” također je protkan komičnim elementima,  no njegov temeljni dramski  naboj proizlazi iz sudara tradicionalizma i dubrovačke “odvojitosti” s novim vremenima i ljudima. Ta, u osnovi farsična drama, s elementima patetičnog i melodramskog, u redateljskoj koncepciji Želimira oreškovića skreće prema blagom parodiranju, dajući tako tekstu mogućnost višeznačnog iščitavanja.

 

UTORAK, 14. veljače

 

18,00 – 19,00; HR III

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

Urednik: LJUBO PAUZIN

DAMIR ČUČIĆ: „TJESKOBA“

"Tjeskoba" autora Damira Čučića nastala je uz istoimeni dokumentarni film koji je pratio sudbine nekoliko žena što su se našle na odsluženju zatvorske kazne. Njihov je položaj osobito složen i težak jer su – majke, a viđanje s djecom iznimno je otežano u situaciji u kojoj su se našle, a o svakodnevnom sudjelovanju u dječjim životima da i ne govorimo. Ova osjetljiva i dirljiva priča zabilježena je kao prvi zajednički projekt Hrvatske televizije i Hrvatskoga radija premda se obje organizacije nalaze pod istim krovom. Urednica dokumentarnog filma je Danijela Draštata, a dokumentarne radio drame Ljubo Pauzin.

 

22,40 – 23,25; HR II

RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

Marija Jurić Zagorka: KNEGINJA IZ PETRINJSKE ULICE, 2. DIO (ŽIVOT ZA LAŽI) - premijera

Dramatizacija: Nives Madunić Barišić

Režija: Stephanie Jamnicky

Kneginja iz Petrinjske ulice (1910.) smatra se prvim kriminalističkim romanom u hrvatskoj književnosti. Dramatizaciju ovoga popularnog i cijenjenog djela Marije Jurić Zagorke donosimo kao radio-krimić u dva dijela. Drugi dio, koji je večeras na programu, upoznaje nas s tajanstvenim Okićem, kojeg voli lijepa Darinka, osumnjičena za ubojstvo Anastazije Vanić, a u koju je beznadežno zaljubljen mladi ruski grof. Tko će biti gubitnik u neočekivanu raspletu zamršenog niza događaja na putu iz Zagreba u Ženevu i nazad, koje rasvjetljava inspektor Šimek, strastveni čitatelj pripovijesti Arthura Conana Doyla o Sherlocku Holmesu, poslušajte u završnom dijelu radio-napetice, podnaslovljenom Život za laž.

 

SRIJEDA, 15. veljače

 

13,30 – 14,30; HR III

IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR – PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

Koordinator: HRVOJE IVANKOVIĆ

GLUMAC IVICA PLOVANIĆ

Ivica Plovanić jedan je od najznačajnijih glumaca varaždinskog HNK, te već punih trideset godina jedan od glavnih nositelja repertoara toga kazališta. Ovaj dobitnik mnogobrojnih nagrada (između ostalih tri puta osvaja nagradu Udruženja dramskih umjetnika Hrvatske za najboljeg glumca sezone (cijelog se života protivio zanatski urednoj proizvodnji kazališnih predstava, a zalagao se za kazalište koje propituje i istražuje i formu, dakle samo sebe, i vrijeme. Stoga se naročito dobro razumio i razumije s redateljima koji su skloni eksperimentalnom, istraživačkom pristupu u radu na predstavi, kao što su sedamdesetih i osamdesetih bili Petar Veček i Miro Međimorec, ili kao što je danas Bobo Jelčić. Plovanića za kazalište veže nešto više od same pripadnosti glumačkoj profesiji – među malobrojnima je koji ne misle samo na svoju ulogu ili svoju predstavu, nego i na svoje Kazalište i kazališnu umjetnost, njenu ulogu i sudbinu uopće.

 

18,00-19,00; HR III

FANTASTIKA U RADIO-DRAMI

Urednica: NADA ZORIČIĆ

DENIS PERIČIĆ: “NETOPIR”

Dramatizacija i režija: Jasna Mesarić

Ova fantastična radio-igra nastala je adaptacijom Peričićevog romana „Netopir i Črni ljudi“, kratkog kajkavskog romana inspiriranog prošlošću Varaždina. Glavni likovi, ponajprije povijesne osobe poput grofice i pjesnikinje Katarine Patačić, te  misionara i istraživača Nikole Plantića, te mladi i  lijepi grof Mišinski, stoje nasuprot sotonističke sekte Črnih ljudi koji "magijom vatre" žele uništiti Varaždin. Glavni junak je tajnoviti Netopir, zakukuljeni osvetnik, svojevrsna inačica stripovskog i filmskog Batmana, zakleti neprijatelj zla. Sa svojim pomoćnikom Petricom Kerempuhom, "zaduženim" za humoristične elemente, Netopir se bori protiv Črnih ljudi, ali i za srce lijepe grofice…

****

ETNOFANTASTIKA: NOĆNI JAGERI ILI  NEDELNI LOVCI“

 

ČETVRTAK, 16. veljače

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO DRAMA

Urednica: LADA MARTINAC-KRALJ

Režija: Jasna Mesarić

ZVONIRMIR BAJSIĆ: “LICE IZA STAKLA”

Jedna od najboljih radiodrama Zvonimira Bajsića u kojoj se ukršta kreacija snažnog literate i izvornog radiofoničara.  Sjećanje na događaje iz mladosti u kojima je pripovjedač  istinsku ljubav zamijenio za noć užitka postaje u „Licu iza stakla“ spoznaja o izdaji vlastitih ideala koja se zauvijek upisala u životnu kartu.

U režiji Jasne Mesarić glavne uloge igraju : Sreten Mokrović, Ranko Tihomirović, Pero Kvrgić, Žarko Savić, Biserka Ipša, Vinko Kraljević i Jelena Miholjević

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI