Naslovnica > BESPLATNI SADRŽAJ > Dvije trećine zaposlenika HNK u Zagrebu traži trenutačnu smjenu Dubravke Vrgoč

Dvije trećine zaposlenika HNK u Zagrebu traži trenutačnu smjenu Dubravke Vrgoč

Sindikalni povjerenici u funkciji Radničkog vijeća HNK u Zagrebu poslali su otvoreno pismo osnivačima tog kazališta, Ministarstvu kulture i Gradu Zagrebu, a kojim žurnu smjenu intendantice traži 2/3 zaposlenika središnje nacionalne kuće. [DOKUMENT]

Pismo prenosimo u cijelosti.

***

Poštovana gospođo ministrice kulture Republike Hrvatske, poštovana gospođo pročelnice Ureda za kulturu Grada Zagreba,

poštovani gospodine predsjedniče Kazališnog vijeća, članice i članovi Kazališnog vijeća,

nastavno na pismo koje smo 22. prosinca 2020. uputili osnivačima i Kazališnom vijeću te na uvid javnosti (u prilogu), a u kojem smo zatražili smjenu intendantice HNK u Zagrebu Dubravke Vrgoč, ovim putem Vas želimo obavijestiti da smo u periodu od 22. prosinca 2020. do 11. siječnja 2021. proveli dodatno interno izjašnjavanje među svim zaposlenicima HNK. Izjašnjavanje nije provedeno samo u ansamblu Drame, čiji su se predstavnici po ovome pitanju isključili iz rada sindikalnih povjerenika u funkciji radničkog vijeća (što svakako ne implicira jednoglasnost ansambla i zaposlenika Drame u podršci intendatici Vrgoč).

Uz potvrđivanje volje velike većine zaposlenika za smjenom intendatice Vrgoč, izjašnjavanje je za cilj imalo i otklanjanje stigme "šačice uvijek istih nezadovoljnih zaposlenika” koja se od strane intendatice i nekih članova Kazališnog vijeća vrlo često, a vjerovatno iz nedostatka boljih argumenata, koristila kao kontraargument našoj inicijativi.

Ta “šačica” sada iznosi 294 od ukupno 422 zaposlena u HNK (bez ansambla Drame), odnosno čini dvotrećinsku većinu (69.67%).

Izjašnjavanje o Zahtjevu za smjenom intendatice Vrgoč bilo je dobrovoljno, a uz 294 glasa podrške Zahtjevu, zabilježeno je svega 9 glasova protiv. Nije se izjasnilo 119 zaposlenika, što podrazumijeva njihovu suzdržanost.

Očekivano, intendatica Vrgoč u međuvremenu nije prestala sa suptilnim zastrašivanjem zaposlenika (što joj je i inače najomiljenija upravljačka metoda),  nego je ugovore o radu pojedinih kolega, umjesto na dvije ili četiri godine kako je to inače zakonom propisano, počela nuditi na samo dva mjeseca. Također je u “Pravilniku o zviždačima”, koji se predlaže godinu dana nakon zakonskog roka,  implicirala izvanredne otkaze bez prethodnog upozorenja za zviždače koji ne uspiju dokazati postojanje prijavljenih nepravilnosti u poslovanju Kazališta.  Ako na navedeno dodamo brojne honorarce u ansamblu Baleta koji “jednim migom” mogu ostati na ulici, posve je jasno postojanje kontigenta suzdržanih kolega. Da se kolege ne boje(kao što se boje) broj suzdržanih bi se u korist broja koji podržava smjenu sigurno vrlo brzo istopio.

Brojnost kolega koji stoje iza zahtjeva obvezuje nas na ustrajnost u našim namjerama sve dok se ne ispuni traženo, a to je odlazak Dubravke Vrgoč s čela HNK u Zagrebu.

Do ovog trenutka nas od strane Ministarstva kulture i Grada Zagreba nitko nije kontaktirao u vezi naših zahtjeva.

Stoga ponavljamo:

Dubravka Vrgoč u potpunosti je izgubila profesionalno povjerenje većine zaposlenika središnjeg naconalnog kazališta. Kazalište, njegov repertoar, mnogobrojna publika i svi umjetnici i zaposlenici danas su taoci spašavanje karijere jedne osobe, što je na sramotu cijele Republike Hrvatske. Još jednom Vas molimo da pod hitno poduzmete sve potrebne radnje kojim biste Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu čim prije osigurali novu vodstvo. Za svaku komunikaciju koju vidite potrebnom i dalje Vam kao i od početka stojimo na raspolaganju.

S poštovanjem,

Sindikalni povjerenici u funkciji članova Radničkog vijeća HNK u Zagrebu

Mario Bokun, zbor Opere

Jozo Kraljević, zajedničke službe

Damir Kovač, Tehnika

Dunja Novković, Balet

Ljubomir Puškarić, solisti Opere

Lujza Vukičević, orkestar Opere

 

U Zagrebu, 11. siječnja 2021. godine.

pismo osnivačima i KV-u 221220 final

Odgovori

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE