52. PIF

Međunarodni festival kazališta lutaka 52. PIF, koji će se održati od 13. do 19. rujna u Zagrebu, donosi 14 predstava iz sedam zemalja i Hrvatske, a organizatori kao najveću novost najavljuju novu izvedbenu lokaciju u tunelu Grič.
Share on facebook
Share on twitter

Ove godine u programu su, uz hrvatske, predstave iz Bugarske, Irana, Italije, Izraela, Rusije, Ukrajine i Slovenije. Festival će 13. rujna u Kulturnom centru Travno svečano otvoriti Kazalište lutaka Zadar s predstavom Jakov Neustrašivi, o dječaku koji je zarobio smrt kako mu ne bi odvela baku.

Posebnost ovogodišnjega PIF-a je što se prvi puta odvija na novoj lokaciji, u tunelu Grič, gdje će u nedjelju 15. rujna biti izvedena predstava Seansa Bulgakov Kazališta lutaka Ljubljana iz Slovenije.

Kako se ističe u najavi, riječ je o slobodnoj interpretaciji romana Majstor i Margarita Mihaila Bulgakova koju potpisuje jedan od najdarovitijih slovenskih lutkara, redatelj, glazbenik i animator Matija Solce. Predstava je namijenjena publici od 14 godina starosti na više.

Za najmlađu publiku, onu od pet godina starosti, Kazalište lutaka Ljubljana za PIF je pripremilo predstavu Doviđenja. Lutkarska minijatura u režiji Jasne Vastl, ujedno autorice likovnog oblikovanja lutaka, nastala je prema slikovnici švedskog književnika Ulfa Nilssona i ilustratorice Anne-Clare Tidholm Zbogom gospodine Muffin koja pokušava djeci približiti pojam prolaznosti života odnosno smrt kao logičan kraj.

Iz Slovenije na PIF dolazi i Lutkovno gledališče Maribor, sa zvučnom bajkom Snježna kraljica po poznatoj priči Hansa Christiana Andersena, u kojoj glumci Barbara Jamšek i Miha Bezeljak cijelim nizom najrazličitijih zvukova dočaravaju situacije kroz koje prolaze mali junaci.

Talijansko lutkarsko kazalište predstavlja se s dvije predstave; Pop up, crtani fosil Teatra delle Briciole iz Parme, prepune neobičnih zvukova, neočekivanih pokreta i zanimljivih likovnih rješenja, te Nebo za medvjede Teatra Gioco vita iz Piacenze redatelja i scenografa Fabrizija Montecchija, u kojoj pratimo mladog medvjeda u potrazi za očinstvom i malog medvjedića koji želi umrijeti kako bi otišao u nebo k djedu.

U Izmišljenoj priči kazališta Bait 9 iz Izraela lutkarica Hadas Tzadik i plesačica Rine Pinchover, pričajući priču o Trnoružici, animiraju mekane, končaste likove i ujedno povezuju različite vrste umjetničkog jezika, prelazeći iz jednog značenja u drugi. Državno kazalište lutaka Burgas iz Bugarske predstavit će se s predstavom Komadić, inspiriranom tekstom američkog autora Shela Silversteina.

Iz Rusije dolazi predstava Saloma Oscara Wildea Državnog regionalnog kazališta lutaka Orenburg, a iz Ukrajine Akademsko regionalno kazalište lutaka Hmeljnicki s predstavom Stara vjetrenjača, po manje poznatoj bajci Hansa Christiana Andersena. Predstava se igra bez riječi, temelji se na ukrajinskim narodnim pjesmama i namijenjena je djeci od 5 godina i više.

Iz iranskog glavnog grada Teherana na 52. PIF dolazi predstava Simin i Farzan, u izvedbi kazališne trupe MaaHee, koja priču crpi iz poznate Puškinove poeme Ruslan i Ljudmila. Iranski lutkari svoju su verziju osmislili u duhu iranske tradicije, pa su papirnate lutke inspirirane ilustracijama iz doba iranske dinastije Kadžar (s kraja 18. stoljeća do 1925.).

Iz Hrvatske na PIF dolaze još predstave Do viđenja Kazališne družine Pinklec iz Čakovca u režiji Romana Bogdana, koja se bavi neobičnim prijateljstvom između lava i ptičice, te predstava Mali rakun Kazališta lutaka Split, priča o strahu i suprotstavljanju strahu koju je režirala Ljudmila Fedorova, a likovno osmislila Aleksandra Kovalskaja.

Na zatvaranju festivala, nakon dodjele nagrada 52. PIF-a u četvrtak 19. rujna, bit će prikazana predstava Bajka o ribaru i ribici Gradskog kazališta Zorin dom iz Karlovca.

Program 52. PIF-a počinje već 12. rujna s radionicom izrade i animacije Divovska lutka u KUC-u Travno, te otvorenjem izložbe Lutka, maska… PIF u Etno art galeriji. U subotu 14. rujna središtem Zagreba proći će tradicionalna PIF-ova povorka lutaka, od Tkalčićeve ulice, preko Trga bana Josipa Jelačića i Cvjetnog trga pa do Zrinjevca.

I ove godine u sklopu programa Mali lutkari na PIF-u će gostovati lutkarske skupine osnovnih škola, u sklopu festivala u KUC-u Travno održat će se niz radionica za djecu, te će biti postavljena izložba Lutke osvajaju Hrvatsku 1920. –90 godina UNIMA-e, a u programu je i promocija knjiga.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI