Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Neobarokni Dani performansa u Varaždinu

Neobarokni Dani performansa u Varaždinu

U Varaždinu će se od 6. do 9. lipnja održati 12. Dani performansa, u odabiru kustosa hrvatskog paviljona na Venecijanskom Bijenalu Branka Francescha.
Share on facebook
Share on twitter

Tema 12. Dana performansa nadahnuta je sintagmom barokni grad koja se uvriježeno upotrebljava kao određenje Varaždina, a nadasve u marketinške svrhe koje ističu njegovu urbanu tradiciju i stilsku usklađenost arhitekture povijesne gradske jezgre.

Barok se uobičajeno određuje kao razdoblje umjetničkog stila koji koristi pretjeran pokret i jasnoću detalja u svrhu postizanja drame, napetosti, pretjerivanja i raskoši u svim umjetničkim disciplinama. Upravo pretjerivanje u formi poveznica je programske koncepcije. Međutim, vizualno i metijersko „bogatstvo“ izabranih performansa smatramo kontrapunktopm i kritikom sveopćeg osiromašenja i pauperizacije koje kao prevladavajući procesi obilježavaju suvremeni civilizacijski diskurs.
U pozadini ovih društvenih procesa naziru se obrisi uzdizanja autoritarnih centara moći koji se na globalnoj skali nameću kao pandan apsolutističkim vladarima – bogovima života i smrti, koji su vladali u epohi koju je barok stilski obilježio. Kapital i moć koncentriraju se u uskom krugu društvene elite, a mase izgladnjele, obespravljene i manipulirane osuđene su na materijalno i duhovno siromaštvo. U tranzicijskim društvima, ovi procesi na vrh su društva izbacili novi sloj superbogatih pojedinaca koji su nametnuli standarde pretjerivanja, od autokratskog ponašanja do promocije specifičnih oblika luksuza koji se referiraju upravo na epohu baroka i stoga se najčešće pejorativno opisuju kao neobarokni. Medijska usredotočenost na bogate, slavne i moćne, takav je životni stil nametnula javnosti kao željenu normu i mjerilo društvene vrijednosti.

Svi izabrani autori u svom se radu izravno referiraju na navedena obilježja suvremenog društva. Kako bi  potencirali kritički naboj performansa, organizatori su se složili da se cjelokupni program 12. Dana performansa održi u klasicističkom - po arhitekturi neobaroknom prostoru, nekadašnje Varaždinske sinagoge. Monumentalne dimenzije prostora u potpunom su nesuglasju sa njegovim zapuštenim stanjem koje je pravi odraz društvenog osiromašenja i stoga Sinagoga funkcionira kao stvorena pozornica za „neobarokne“ performanse.

Branko Franceschi

Dani performansa počet će predstavljanjem knjige Varaždin.Performans. 2001. – 2013. u četvrtak, 6. lipnja u Julijanovom dvorištu s početkom u 19,30 sati. Knjigu izdaje Galerijski centar Varaždin, a financira Ministarstvo kulture. 

Julijanovo dvorište će u vrijeme festivala biti „performans zona“, odnosno mjesto okupljanja umjetnika i posjetitelja Dana performansa.
Prvog dana festivala akademska slikarica i multimedijalna umjetnica, Ljiljana Mihaljević predstavit će se publici svojom instalacijom Gozba s kojom je ušla u finale nagrade Josip Račić 2010. godine.
U petak, 7. lipnja, u bivšoj sinagogi vidjet ćemo izvedbu Tajči Čekade, multimedijalne umjetnice  koja djeluje na području modnog dizajna, kostimografije, performansa i fotografije. Naslov njezinog performansa je Le Déjeuner sur l'Herbe vs. The Dinner.
Krešo Kovačićek izvest će Vdekja (smrt). Kovačićek je riječki umjetnik, autor tiskanih izdanja, dizajner keramike, performer, a sudjelovao je u projektima revitalizacije industrijske baštine (Hartera) te artikulacije gay identiteta kroz projekt Lgbtiiq arhiva.

Zanimljiv program očekuje nas i tijekom festivalske subote. Tori Wrånes, norveška je umjetnica koja kombinira glas i skulpturu kao polazišnu točku. Koristi kostime, arhitekturu i skulpture za preoblikovanje svoje pojavnosti. U sinagogi imamo prilike vidjeti njezin „10 minutes performans“.
Dimitry Dima Strakovsky, rođen u Rusiji, većinu svog života proveo je u SAD-u baveći se umjetnošću i radeći za različite tvrtke s područja razvitka igračaka. Travelers prayer naslov je performansa kojim će se Dima predstaviti u Varaždinu.
Mom and Jerry sebe smatraju živim umjetničkim djelima. Gdje god se nalazile,okruženje doživljavaju kao pozornicu za svoj stalni protest i bunt protiv uvriježenih vrijednosti, političke korektnosti i snobizma. Možemo ih doživjeti kao strojeve za recikliranje u virtualnom gradu smeća. Artists are present naziv je performansa koji će se odvijati tijekom subotnje večeri, a nastavit će se kroz noć te tijekom cijele nedjelje na raznim lokacijama u gradu.

Dani performansa Varaždin svoje će 12. izdanje završiti dvokanalnom video projekcijom Najljepša žena u Gući autorice Brede Beban. Beban je umjetnica, redateljica i kulturna producentica, a radila je kao predavačica multimedijalne umjetnosti te izlagala na brojnim izložbama diljem svijeta.

 

PROGRAM:

Četvrtak, 6.lipnja: 

19.30 sati, Julijanovo dvorište: predstavljanje knjige VARAŽDIN.PERFORMANS. 2001.-2013.

21.00 sati, bivša sinagoga: LJILJANA MIHALJEVIĆ „Gozba“

22.30 sati, klub Rogoz, HNK Varaždin:  party otvorenja festivala

 

Petak, 7. lipnja:

od 16 sati, Julijanovo dvorište: performans zona (otvoreno za sve)

20.30. sati, bivša sinagoga: TAJČI ČEKADA „Le Déjeuner sur l'Herbe vs. The Dinner “

21.30. sati, bivša sinagoga: KREŠO KOVAČIĆEK “Vdekja (smrt)”

 

Subota, 8. lipnja:

od 16 sati, Julijanovo dvorište: performans zona (otvoreno za sve)

20.30 sati, bivša sinagoga: TORI WRAANES “10 minutes performance “

21.30 sati, bivša sinagoga: DIMA STRAKOVSKY “Travelers prayer”

Od večeri 8. lipnja pa tijekom cijelog dana 9.lipnja, različite lokacije po Varaždinu: MOM and JERRY “Arstist are presents””

23.00 - 04.00, caffe bar Lavra: NEOBAROK PARTY

 

Nedjelja, 9. lipnja:

Od 11.00 sati: Julijanovo dvorište: performans zona (otvoreno za sve)

20.30sati: bivša sinagoga, BREDA BEBAN “Najljepša žena u Gući“, dvokanalna video projekcija

 

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI