Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Kazalištarci u pohodu na Pula Film Festival

Kazalištarci u pohodu na Pula Film Festival

Među 14 filmova u Glavnoj sekciji ovogodišnjeg Pula Fim Festivala naći će se i drugi igrani filmovi Bobe Jelčića i Filipa Šovagovića, ekranizacija Matišićeve drame, te filmska verzija hit predstave Teatra Exit. [VIDEO]
Share on facebook
Share on twitter

Festival će otvoriti Majstori Dalibora Matanića (HRT), a bit će prikazani i Hitac Roberta Orhela (Kinorama), Projekcije Zrinka Ogreste (Interfilm), Šuti Lukasa Nole (Kinorama), Visoka modna napetost Filipa Šovagovića (Zona sova), Nije sve u lovi Darija Pleića (Interfilm), Obrana i zaštita Bobe Jelčića (Spiritus Movens), Oproštaj Dana Okija (Kazimir), Simon Čudotvorac 3D Petra Oreškovića (Alka film), Vis-a-Vis Nevija Marasovića (Copycat),  Kauboji Tomislava Mršića (Kabinet), te dva filma već prikazana u hrvatskim kinima – Zagonetni dječak Dražena Žarkovića (Kinorama) i Svećenikova djeca Vinka Brešana (Interfilm).

O Obrani i zaštiti, drugom cjelovečernjem igranom filmu Bobe Jelčića, koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem Berlinaleu pisali smo vam još na samom početku njegova snimanja. Službena najava njegova sadržaja glasi pak ovako:

Kada mu umre stari prijatelj Đulaga, Slavko se osjeća dužnim otići na pogreb. Ali u njegovom rodnom gradu Mostaru ta jednostavna društvena obaveza može mu prouzročiti probleme sa susjedima ili čak s mjesnim političkim moćnicima. Ali ako ne ode, njegova žena će ga smatrati kukavicom, ožalošćena obitelj mu nikada neće oprostiti, a Slavko neće moći oprostiti sam sebi.

Ovo je uvjerljiva priča o svakodnevnom životu u podijeljenom društvu, svijet u kojem paranoja, komedija i drama koegzistiraju. Također, ovo je i pronicljiv psihološki portret čovjeka koji je prisiljen prijeći nevidljivu granicu koja razdvaja dvije zajednice u jednom gradu. Prije svega, ovo je priča o čovjeku koji je izgubio sve što ga određuje, kada se njegova zemlja raspala.

O Svećenikovoj djecifilmskoj verziji istoimene drame Mate Matišića u režiji Vinka Brešana, sve je već poznato - film je ostvario spektakularne rezultate u kinima, te je trenutno i službeno najgledaniji hrvatski film stoljeća.

Visoka modna napetost je pak dugoočekivani drugi cjelovečernji igrani film Filipa Šovagovića, za koji je scenarij napisao sa Ivicom Đikićem i Robertom Perišićem. U filmu igraju Marija Škaričić, Goran Navojec, Bojana Petrović, Marijana Mikulić, Milena Blaženović, Ingerborg Appelt, Mijo Jurišić Bojan Navojec, a kostime će po prvi put na filmu potpisati - Marita Ćopo.

Službena najava kaže da je radnja filma slijedeća:

Pero (Goran Navojec), načelnik mjestašca na zabačenom dalmatinskom otoku, potaknut novom regulativom, odlučuje učiniti sve kako bi njegovo selo dobilo status grada; za to treba srušiti par prepreka; podići broj stanovnika s 99 na potrebnih 100, a od seljaka napraviti građane. Mještani se teško prilagođavaju novonastaloj situaciji, no Pero je odlučan sprovesti svoju volju – kao političar i kao glava obitelji. U klinču s problematičnom braćom (Bojan Navojec, Mijo Jurišić), razapet između bolesne majke (Ingeborg Appelt), ljubavnih jada (Marija Škaričić, Bojana Petrović) te politike, Pero se sve teže nosi sa situacijom i gubi konce. Stvari se još više zakompliciraju kada u mjesto doplove slavni talijanski modni dizajner (Petar Mišo Mihočević) u pratnji svog najdražeg modela (Miran Kurspahić), a Perina namjera da taj posjet iskoristi za promociju mjesta pretvara se u noćnu moru.

Posljednji 'kazališni' film, na repertoaru nacionalnog filmskog festivala, ekranizacija je hit predstave Teatra Exit, Kauboji. Za razliku od predstave koja je bil aautorski projekt Saše Anočića, scenarij i režiju filma potpisuje Tomislav Mršić, dok se originalnom kazališnom ansamblu pridružila još i Nina Erak.

Nacionalni program na rasporedu je u pulskoj Areni od 20. do 27. srpnja, kad bismo trebali saznati i njegove laureate.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI