Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > Novi ministar kulture: revizionist, homofob i ustašofil

Novi ministar kulture: revizionist, homofob i ustašofil

...koji među inim želi ukinuti Subversive film festival i Treći program Hrvatskog radija.
Share on facebook
Share on twitter

Neposredno pred početak sjednice Sabora a na kojoj će se glasati o povjerenju novoj Vladi, održan je jutros na Markovu trgu prosvjed protiv imenovanja Zlatka Hasanbegovića ministrom kulture, te Mire Crnoje ministrom obrane.

Prosvjed je organizirala Platforma 112, navodeći među inim da su "zgranuti prijedlogom imenovanja tih dvojice kandidata za ministre", a posebice predloženim Hasanbegovićem za ministra kulture, jer, kako je rekla, s kulturom nema nikave veze i velika većina djelatnika u kulturi za njega nikada nije čula. Sanje Sarnavka je istaknula Hasanbegovićeva stajališta prema kojima je 'antifašizam floskula' i da ne može biti temeljem ustavnog poretka kao i to da da prezire salonske aktiviste koji se ispod duginih boja šepure na 'gay prideu'.

"Temelj kulturnog stavaralaštva je sloboda izražavanja i ne možemo biti kreativni ako ćemo misliti što ministar odobrava, a što ne. Mislimo da nas, ako bude potvrđen, čeka mrkli mrak", ocijenila je Sarnavka. Namjera kandidata za ministra branitelja Mije Crnoje i njegova najava da treba izraditi 'registar izdajnika' primerenija je Sjevernoj Koreji i jednom toralitarnom, autritarnom režimu, a ne članici Europske unije i zemlji koja tvrdi da ima visokorazvijenu demokraciju ili da joj barem teži, dodala je.

Vilim Matula rekao je kako je predsjednik HDZ-a i čelnik Domoljubne koalicije Tomislav Karamarko samim time što je predložio Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture napravio nepopravljivu štetu za kulturu i Ministarstvu kulture, i ne vidim drugog načina nego da ga se povuče.

"Taj je čovjek svojim izjavama izazvao zgražanje ljudi i to je sramota koju je teško sprati", ustvrdio je Matula.
Upitan hoće li biti prosvjeda bude li Hasanbegović ipak imenovan, Matula je odgovorio - svakako, bit će prosvjedi , to je neupitno i posljedica je huškačke kampanje.

Aktivistica Centra za mirovne studije Sandra Benčić rekla je kako svaka politička opcija koja dobije izbore ima pravo legitimno birati izvršnu vlast, u skladu sa svojom vrijednosnom orijentacijom, no da je minimum poštivanje Ustava Republike Hrvatske.

"Stajalištem da antifašizam nije temelj hrvatskog društva i da je Hrvatska izgubila u Drugom svjetskom ratu, odnosno da nije pobijedila, Hasanbegović ne može imati legitimitet da bude ministar u Vladi RH", naglasila je Benčić. Očekujemo da će ga koalicija koja sastavlja Vladu zamijeniti primjerenijim kandidatom koji poštuje pravne temelje države, dodala je.

Aktivisti, njih sedamdesetak, su burnim negodovanjem i zvižducima dočekali saborske zastupnike i kandidate za članove Vlade pri dolasku na saborsku sjednicu, a osobito kandidata za ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, Darka Milinovića (HDZ), Ivana Lovrinovića (Most), Darinka Kosora (HSLS), Ivana Tepeša (HSP AS) i druge.

Zlatko Hasanbegović, prema službenoj biografiji član HDZ-a od srpnja 2015. Povjesničar je koji radi u Institutu Ivo Pilar, a napisao je dvije knjige na temu muslimana u Zagrebu i Hrvatskoj te niz znanstvenih tekstova. U njegovoj se biografiji navodi da je član Počasnog bleiburškog voda, a na Bleiburgu je održao govor 2012. u kojem je uglavnom kritizirao Sabor RH jer je odbio pokroviteljstvo nad okupljanjem u Bleiburgu. Hasanbegović je ranije bio predsjednik Mladeži Hrvatske čiste stranke prava koja na svojim stranicama ističe da je Mladež tek njegovim dolaskom ojačala i dobila na značaju, a u novije doba politički se isticao kao vrlo blizak suradnik Željke Markić i tima građanske udruge U ime obitelji koja je pokrenula i odradila inicijativu vezanu uz referendum za unošenje definicije braka u Ustav.

Znakovito je da na stranicama Instituta Ivo Pilar u Hasanbegovićevoj biografiji rubrika 'Znanstvena i stručna djelatnost' - prazna.

No, zato su mediji puno njegovih skandaloznih izjava.

Tako je Hasanbegović 2010. izjavio:

Iz današnje perspektive, NDH je, uz ostalo, predstavljala prvi i posljednji pokušaj državnog uozbiljenja pravaških koncepcija o katoličkomuslimanskoj simbiozi unutar višekonfesionalne hrvatske nacije. Taj pokušaj je ostvaren u promašenoj međunarodnoj konstelaciji, a obilježen je i nedvojbenom hipotekom zločina, pa se može reći da je ustaški poraz označio kraj ne samo jedne stranačkoideološke ili vojničke formacije već i zamisli o Hrvatima kao složenoj i strukturno višekonfesionalnoj naciji. Ukratko, moje temeljno historiografsko polazište, koje moji kritičari etiketiraju kao “revizionizam”, a što prihvaćam, glasi: komplicirana povijesna stvarnost u Drugom svjetskom ratu, na području koje je prije toga obuhvaćalo Kraljevinu Jugoslaviju, ne može se objašnjavati teološkim konceptima o borbi “dobra” i “zla”, “antifašizma” i “fašizma” kao pojmova batina bez konkretnog sadržaja”.

U intervjuu koji je dao Glasu koncila u lipnju 2013. iznio kontroverzne stavove o hrvatskoj kulturi, okomivši se na Treći program Hrvatskog radija te na Subversive film festival.

'Kada bi Vladimir Bakarić, Rade Končar, sestre Baković i Alija Sirotanović vidjeli tu subverzivnu družinu licemjera i lobotomijskih teoretičara sa zagrebačke špice i iz kafića oko kina Europa, razočarano bi se okrenuli u grobu', naveo je tada.

'Kome nije jasno o čemu je riječ, predlažem da svaki dan sluša Treći program Hrvatskog radija i 'postmodernu' neojugoslavensku 'dekonstrukciju' i rastakanje hrvatskoga nacionalnog i kulturnog identiteta, naravno ne više novcem stanovitih zaklada, već hrvatskih poreznih obveznika', izjavio je.

U svibnju prošle godine je pak gostujući u HTV-ovoj emisiji Otvoreno izjavio i ovo:

'Hrvatska je oslobođena 1990. godine. Obrambeni oslobodilački rat iz 90-ih godina je jedini rat u 20. stoljeću iz kojega su Hrvati izašli kao istinski pobjednici. I to je jedini temelj na kojem se treba graditi ova država... Domovinski rat je jedini u 20. stoljeću u kojoj su Hrvati izašli kao istinski pobjednici i jedini temelj na kojem se treba graditi Hrvatska. Duhovi i zlodusi prošlosti izazivat će stalni rascjep i beskrajne debate. Antifašizam nije temelj ove države već floskula koja nema utemeljenje u ustavnom tekstu, ne spominje se nigdje ni jednom riječju u Ustavu”, rekao je tada.

Napao je i Zorana Milanovića nakon njegovog govora u Jasenovcu 2015. “Posebno je čudna ona rečenica da je za njega jedina hrvatska vojska u ratu hrvatski partizani i partizani Hrvatske. To je posebno bizarno. Ostaje nejasno jesu li to bile dvije vojske i koja je razlika. Drugo previđa činjenicu da se ta oružana sila sama označavala jugoslavenskom i tako su se doživljavali. To je bilo formalno i njezin službeni naziv u svim fazama rata, počevši od Narodnooslobodilačke vojske. Čisti zdrav razum govori da nešto što je bilo jugoslavenska vojska ne može biti hrvatska vojska”, rekao je tada Hasanbegović.

Zbog svega navedenog, Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije se usprotivilo imenovanju Hasanbegovića ministrom kulture u novoj Vladi RH te je izrazilo zgražanje činjenicom da je takva osoba uopće mogla biti predložena za ministra.

HND najoštrije se protivi imenovanju Zlatka Hasanbegovića ministrom kulture u novoj Vladi RH, nadležnim i za “discipliniranje“ nepoćudnih novinara, izražavajući zgražanje činjenicom da je takva osoba uopće mogla biti predložena za ministra u hrvatskoj Vladi”, upozorava HND.

Podsjeća da je to osoba koja je u programu HTV-a izjavila kako je antifašizam, jedna od temeljnih odrednica Ustava RH, zapravo “floskula”.

“Ta skandalozna izjava Zlatka Hasanbegovića nije jedini njegov javni istup protivan temeljnim vrijednostima demokratskog društva. Taj kandidat za ministra kulture bio je svojevremeno i članom Hrvatskog oslobodilačkog pokreta (HOP), što ga je utemeljio ustaški Poglavnik Ante Pavelić“, navodi HND u priopćenju objavljenom u četvrtak kasno navečer.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI