Naslovnica > IZDVOJENO > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

'Pisma s kraja šume' Jasne Žmak i 'Esej o laži' Petra Vujačića premijerni su naslovi tjedna.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 23.02. 2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME 

Virginia Woolf: Reflektor

U ozračju Drugoga svjetskog rata svjetlo će borbenog aviona pokrenuti intimno sjećanje gospođe Ivimey i uroniti nas u suptilno okrutni pripovjedački univerzum Virginije Woolf.

Redatelj: Mislav Brečić, s engleskog prevela: Sanja Lovrenčić, skladatelj: Stanislav Kovačić, tonmajstor: Srđan Nogić. urednica: Katja Šimunić.
Glume: Jelena Miholjević, Sven Medvešek, Mia Bjondić, Dijana Vidušin i Petar Cvirn.
Premijerno emitirano: 21.6.2017.  

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

Nada Gašić: Mirna ulica, drvored

Roman književnice Nade Gašić odmah je po izlasku izazvao opravdanu pažnju; u međuvremenu, autorica ubrzo objavljuje i drugi također zapaženi roman, a danas je Nada Gašić, dobitnica dviju uglednih književnih nagrada, bez obzira što se relativno kasno javila u književnosti, već kodificirano književno ime.

„Mirna ulica, drvored“ načelno je žanrovski odredljiv kao krimić, a ubojstva, obavezni toposi žanra, događaju se u poratnom Zagrebu, u naoko mirnom kvartu u kojem dakako stanuju osobe različitih – ratom obilježenih – sudbina, osobnog morala i ljudske hrabrosti, te najzad i nacionalne pripadnosti. Tiha, nenametljiva i prividno neambiciozna proza N. Gašić precizno locira poratni emocionalni kaos, i u posljedici opasno nesnalaženje, malog anonimnog susjeda, koji u pravilu živi odmah tu, pored vas, u susjednoj kući.

Redatelj: Petar Vujačić, dramatizacija: Matko Botić, glazbena urednica: Adriana Kramarić, ton majstor: Zoran Sajko, urednica: Maja Gregl.
Glume: Biserka Ipša, Jelena Miholjević, Željko Šestić, Anđelko Petric, Zvonimir Zoričić, Alma Prica, Željko Duvnjak, Suzana Nikolić.
Premijerno emitirano: 18.07.2011.

13,30 – 14,30, HR III
IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

Milutin Cihlar Nehajev: Život

Redatelj: Dejan Šorak, urednik: Hrvoje Ivanković.
Premijerno emitirano: 27.12.2003.

 

SUBOTA, 24.02. 2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Ljubo Pauzin i Miro Pijaca: A vidi sad!            

Najstariji Slunjanin, vispren i živahan u devedeset i sedmoj godini, Mile Štefanac priča i pjeva o svojemu životu, sjeća se djetinjstva kada se oralo drvenim plugom, sudjelovanja u Drugom svjetskom ratu, razdoblja kada je zarađivao šivanjem a amaterski izvanredno dobro svirao, glumio i plesao. Kaže da ga „najviše zanima uspoređivati ovaj život sad s onim u prošlosti“.

Autori: Ljubo Pauzin i Miro Pijaca, tonmajstor: Miro Pijaca, urednica: Katja Šimunić.
Premijerno emitirano: 13.2.2017.

10,00 – 10,10¸HR III
MALE FORME 

Ljubo Pauzin i Miro Pijaca: A vidi sad!

Najstariji Slunjanin, vispren i živahan u devedeset i sedmoj godini, Mile Štefanac priča i pjeva o svojemu životu, sjeća se djetinjstva kada se oralo drvenim plugom, sudjelovanja u Drugom svjetskom ratu, razdoblja kada je zarađivao šivanjem a amaterski izvanredno dobro svirao, glumio i plesao. Kaže da ga „najviše zanima uspoređivati ovaj život sad s onim u prošlosti“.

Autori: Ljubo Pauzin i Miro Pijaca, tonmajstor: Miro Pijaca, urednica: Katja Šimunić.
Premijerno emitirano: 13. 2. 2017.

18,05 – 18,55, HR I
RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

Ivan Vidak: Obišli smo cili Stevicin sokak

Iz pera mladoga Ivana Vidaka dolazi jedan vrlo neobičan dramski tekst. Temelji se na predaji, mitu o Stevici koji je odlučio postati svinjče. Čudan je bio svat, a još čudnija njegova odluka. Selo pokušava razotkriti enigmu zvanu Stevica Čatalinac; djecu njime plaše, a nitko ne zna pravu istinu. U kodu naivne seoske logike kreće istraga tko je zapravo Stevica i kakva je njegova sudbina. Posebno je zanimljiva slavonska arhaična ikavica kojom autor piše, a je li enigma otkrivena, poslušajte u radio verziji.

Redatelj:Mislav Brečić, glazbena urednica: Adriana Kramarić, ton majstorica: Delka Lambaša Milanov, urednica Lada Martinac Kralj.
Glume: Krešimir Mikić, Helena Buljan, Nada Subotić, Vlasta Ramljak, Mladen Vulić, Dako Milas, Ivan Brkić, Goran Grgić, Živko Anočić, Ivan Vidak.
Premijerno emitirano: 29.1.2009.

 

NEDJELJA, 25.02. 2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Ljubo Pauzin i Miro Pijaca: Nikola Turk, ljubitelj trava

Ljubo Pauzin i Miro Pijaca snimaju šetnju uz rijeku Slunjčicu u društvu s  osamdesetiosmogodišnjim Nikolom  Turkom, oduševljenim i vrsnim poznavateljem trava i njihovih blagodati za ljudski organizam i dušu.

Autori: Ljubo Pauzin i Miro Pijaca, tonmajstor: Miro Pijaca, urednica: Katja Šimunić.
Premijerno emitirano: 15. 2. 2017.

16,05 – 16,45, HR I
RADIOIGRA ZA DJECU

Jasna Žmak : Pisma s kraja šume

Šumske životinje ne znaju slova, a jedna mudra, ali sebična sova piše sva njihova pisma  kad god im je to potrebno, no oni zato moraju plaćati. Što se dogodi kada i  krtica pozove na rođendan a oni otkriju da joj nemaju od čega napraviti tortu saznat ćete u ovom radijskom mjuziklu za koji je skladbe skladao Maro Market.
Tekst je nagrađen prvom nagradom na  Natječaju za dramski tekst za lutkarsko kazalište Mali Marulić u Splitu 2017-te .

Redateljica . Stephanie Jamnicky, skladatelj: Maro Market, tonmajstori: Marijana Begović i  Srđan Nogić, urednica: Nives Madunić Barišić.
Glumili i pjevali: Nora Stipičević, Ivana Boban Bićan, Antonio Franić ,Dražen Bratulić, Pavao Fabijan Medvešek, Dora Polić Vitez, Marija Kolb.
Svirali: Davor Ferenčić, Dalibor Kasunić, Ante Beno i Maro Market.  

PREMIJERA  

 

PONEDJELJAK,  26.02.2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Dino Pešut: Dvoje na Internetu

Ona radi u studentskoj referadi, on je rekviziter u kazalištu. Oboje su usamljeni, traumatizirani neuspjelim brakovima, s odraslom djecom. „Chat“ neobavezno započet na mrežnoj stranici za traženje partnera imat će u svojoj neizvjesnosti realnog upoznavanja začudan svršetak.

Režija: Stephanie Jamnicky, glazbena urednica: Franka Meštrović, tonmajstorica: Katarina Račić, urednica: Katja Šimunić.
Glume: Jelena Miholjević, Franjo Kuhar i Hrvojka Begović.
Premijerno emitirano:  12. 10. 2016

9,30 – 9,55¸HR III
RADIO-ROMAN

Goran Tribuson: Rani dani

Autor Goran Tribuson  jedan je od najvažnijih predstavnika žanrovske proze u Hrvatskoj, te jedan od najčitanijih hrvatskih prozaika koji više od tri desetljeća veže najrazličitije generacije štovatelja. Jer u njegove priče što slikaju odrastanje čitatelji upisuju svoja iskustva. Rani dani otkrivaju kako smo odrastali uz filmove i televiziju, te uvlači čitatelja u zajedništvo, ali istodobno priča priču o vlastitom odrastanju.  Duhovita i zanimljiva priča o običnom životu u šezdesetim godinama prošloga stoljeća, bila je inspiracija dramaturginji Maji Gregl i za radijsku adaptaciju. Radio roman snimljen je 2002.

Redatelj: Dejan Šorak, urednica: Maja Gregl.
Premijerno emitirano: travanj 2002. 

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-IGRA

Nina Mitrović: Inspektor

Redateljica: Jasna Mesarić, glazbeni urednik: Adriana Kramarić, tonmajstor: Dubravko Robić, urednik: Hrvoje Ivanković
Glume: Vili Matula, Filip Riđički
Premijerno emitirano: 23.02.2015

18,05 – 18,15¸HR I
MALE FORME

Bednja, Bistrica, Bednjica

Radionica za radijsku reportažu, 18. Škole medijske kulture dr. Ante Peterlić Hrvatskog filmskog saveza, u Trakošćanu 2016. Voditeljica Škole medijske kulture: Vera Robić Škarica.

Sudjeluju: Josipu Podsečki iz Rinkovca, mlinar Stjepan Friščić i njegovi prijatelji iz Prigorca.
Voditeljica radionice: Višnja Biti, tonmajstor: Miro Pijaca, urednica: Katja Šimunić.
Premijerno emitirano: 4.9.2017.

  

UTORAK,  27.02.2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Dino Pešut: Nas dvoje

Pismo pročitano putem radija nepoznatome Njemu ili Njoj, o usamljenosti, malim bjegovima, malim tajnama. O vjeri u uzajamni susret i buduću – ljubav.

Režija: Stephanie Jamnicky, glazbena urednica: Franka Meštrović, tonmajstorica: Katarina Račić, urednica: Katja Šimunić.
Glumi: Ivan Vukelić.
Premijerno emitirano: 17. 10. 2016.  

14,00 – 15,00¸HR III
DOKUMENTARNA RADIO-DRAMA

Ljubo Pauzin: Poplava

Ova dokumentarna radio drama govori o poplavi koja je 17. svibnja 2015. zadesila Slavoniju. Josip Krunić iz Podgajaca, dugogodišnji profesor osnovne škole u Gunji i mentor i voditelj multimedijalne grupe Studio kreativnih ideja Gunja  je netom nakon što se voda povukla pratio župnika iz Rajevog sela u obilasku poplavljenih područja te snimao sve na što su naišli. Od tih snimaka i razgovora s Jasminkom Gluvaković iz Gunje, te dodatnih snimaka poplave i razgovora sa žrtvama ove velike nedaće nastala je ova emisija.

Tonmajstor je Hrvoje Hanzec, autor i urednik Ljubo Pauzin

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-DRAMA

Petra Jelača – Lada Martinac Kralj: Petrova priča

Prema motivima romana „Petar i Pave“ Paule von Preradović

 Radio drama nastala na motivima romana Paule Preradović, hrvatsko-austrijske pjesnikinje i unuke slavnog Petra Preradovića, spisateljice koja je poznata i kao autorica teksta austrijske državne himne. Roman barata biografskim činjenicama i posvećen je ljubavnom odnosu slavnog pjesnika i njegove prve žene, te tragičnim okolnostima koji uvjetuje Pavino samoubojstvo. Dramski rakurs je potražen u muškoj optici, te konfliktu kojeg Preradović ima u sebi kao pjesnik i vojni časnik.

Redatelj: Darko Tralić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; tonmajstorica: Marija Pećnik Kvesić, urednica: Lada Martinac Kralj.
Igraju: Amar Bukvić, Ivana Roščić, Maja Katić, Darko Milas, Mladen Vasary, Vinko Kraljević, Franjo Kuhar, Pero Juričić, Vlatko Dulić.
Premijerno emitirano:  26.11.2011.

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

Bednjanec

Radionica za radijsku reportažu, 17. Škole medijske kulture dr. Ante Peterlić Hrvatskog filmskog saveza, u Trakošćanu 2015. Voditeljica Škole medijske kulture: Vera Robić Škarica. Sudjeluju: Mirko Bistrović i njegovi prijatelji iz Prigorca. Voditeljica radionice: Višnja Biti.

Tonmajstor: Miro Pijaca, urednica: Katja Šimunić.
Premijerno emitirano: 5. 9. 2017. 

23,00 - 24,00, HR II
Krik   -    KRIMIĆ I KOMEDIJA

Branko Ružić: Sarajevski gambit

Ona je doktorantica povijesti, a on  policijski inspektor. Njezina dizertacija o atentatu u Sarajevu na Franju  Ferdinanda puna je nedosljednosti za koje njezin suprug odmah okrivljava povijesne spise koji su puni rupa i namještenih svjedočenja.

Policijski instinktu odvodi supružnike u Sarajevo da bi u arhivima pronašli karike koje nedostaju i priču učinili barem vjerojatnom, ako ne i posve istinitom. 

Ovaj zanimljiv krimić premda se temelji na svima poznatom događaju uvpijeva zapetljati priču i pobuditi kod slušatelja sumnje u povijesne istine.

Redateljica: Vedrana Vrhovnik, tonmajstor: Tomislav Šamec, glazbena urednica: Franka Meštrović, urednica: Nives Madunić Barišić.
Glume: Marija Šegvić, Alen ŠAlinović, Karlo Mrkša, Slavko Juraga, Vladimir Prelog-Tušek, Silvio Mumelaš, Ognjen Milovanović, Robet Španić i Siniša Popović.
Premijerno emitirano: 17.10.2017.

  

SRIJEDA, 28.02. 2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Nikica Klobučar: CROATIE LA VOICI

Autor malog dokumentarca, Nikica Klobučar kroz predstavljanje hrvatske kulture u Parizu u jesen 2012 ispisuje svoje impresije o Parizu kao gradu umjetnosti, glamura i žive kulture, ali i kao gradu beskućnika i sirotinje.

Ton majstorica: Marija Pečnik  Kvesić, urednica: Katja Šimunić.
Premijerno emitirano: 28.03.2013.

18,05 – 18,15¸HR I
MALE FORME

Bednjanski felaučeci

Radionica za radijsku reportažu, 16. Škole medijske kulture dr. Ante Peterlić Hrvatskog filmskog saveza, u Trakošćanu 2014. Voditeljica Škole medijske kulture: Vera Robić Škarica.

Sudjeluju: Mirko Bistrović i njegova obitelj, Josip Podsečki, Anita Celinić, Zlatko, Barica i „Kavaliri“.
Voditeljica radionice: Višnja Biti, tonmajstor: Miro Pijaca, urednica: Katja Šimunić.
Premijerno emitirano: 6. 9. 2017.

  

ČETVRTAK, 01.03. 2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME 

Ivana Simić Bodrožić: Isus u zatvoru

Režija: Katja Šimunić. tonmajstorica: Marija Pečnik Kvesić, urednica: Katja Šimunić.
Glume: Dunja Fajdić, Vilim Matula i Dora Polić Vitez.
Premijerno emitirano:  19.5. 2015. 

18-00-19,00, HR III
RADIO-ATELJE

Anatole France: Taida

Redateljica: Katja Šimunić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; prijevod i dramatizacija: Katja Šimunić, urednica: Katja Šimunić.
Glume: Asja Jovanović, Filip Nola, Sreten Mokrović, Dražen Šivak.
Premijerno emitirano: 08. 07. 2005. 

19:00-19:30, HR III
SKITNJE U ZVUKU

Urednik: NIKICA KLOBUČAR

Petar Vujačić: Esej o laži

"Esej o laži" svojevrsno je putovanje u pismima, autora i redatelja Petra Vujačića, u kojima se razotkriva povijest odnosa između oca i sina. Putujući vlakom Srednjom i Istočnom Europom, otac reflektira o ljubavi prema glazbi i vlastitoj uspješnoj međunarodnoj karijeri opernog pjevača, tenora. Putovanje završava sinovim pismom u kojem otkrivamo i razloge očevog lutanja Europom.

Režija: Petar Vujačić, autor teksta: Petar Vujačić, tonmajstorica: Marija Pečnik kvesić, glazbeni urednik: Adrijana Kramarić, urednik: Nikica Klobučar.
Glumci: Sreten Mokrović, Goran Grgić.

PREMIJERA

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI