Naslovnica > IZDVOJENO > Radio pregled tjedana [7. – 13.9.2020.]

Radio pregled tjedana [7. – 13.9.2020.]

Novi radijski tjedan donosi pregršt premijera: male forme Tihomira Horvata, 'Pero Zlatar - Itaka nataka' Đina Đivanovića, 'Tajanstvena smrt Marice Župčić' Ivane Gudelj, te 'Klasa iznad' Dore Golub.
Share on facebook
Share on twitter

PONEDJELJAK,  07.9.2020.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Walter Benjamin: TELEFON

Njemački filozof i književnik Walter Benjamin (1892-1940) se u zbirci fragmentarnih autobiografskih zapisa „Berlinsko djetinjstvo oko 1900.“  bavi svojevrsnom arheologijom svojega senzibilnoga dječaštva. „Telefon“ tematizira pojavu ovoga aparata i promjene koje je unio u život stanovnika građanskoga stana u Berlinu u kojemu je rastao.

S njemačkoga prevela: Sanja Lovrenčić. Glumac: Živko Anočić. Glazbena urednica: Adriana Kramarić. Ton-majstorica: Marija Pečnik Kvesić. Redateljica i urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 3. 7. 2018.

 

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ 

Sanja Lovrenčić:  MARTINOVE STRUNE          

Mladen je arhitekt te suprug i otac obitelji koji u Hrvatskoj devedesetih ne vidi nikakvu perspektivu.Čim se pruža mogućnost, odlučuje otići.

Za njegovog osmogodišnjeg sina i nezaposlenu ženu put u obećanu zemlju vodi kroz samotnost, strah, neočekivana otkrića i prijateljstva. A cilj ostaje neizvjestan. U svim velikim promjenama neki odlučuju, a neki slijede. Neki jer ne mogu, neki jer misle da ne mogu drukčije.

Redatelj:Katja Šimunić, ton majstorica:Marija Pečnik Kvesić, glazbena urednica:Franka Meštrović, skladatelj originalne glazbe:Stanko Kovačić, dramatizacija:Sanja Lovrenčić, urednica: Maja Gregl Glume:Vanda Winter,Urša Raukar,Frano Mašković,Boris Bakal,Janko Rakoš,Mladen Vasary,Lovro Mikuličić,Pero Jurišić,Dunja Sepčić,Dunja Fajdić, Vedran Komerički,Jadran Grubišić.
Premijerno emitirano: 12.- 16. 10. 2015.

 

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-IGRA

UREDNIK: HRVOJE IVANKOVIĆ 

Ivan Vidić: VELIKI BIJELI ZEC

“Veliki bijeli zec” Ivana Vidića potresna je drama o rasapu jedne hrvatske obitelji, o posljedicama rata i njime potaknutog beznađa, o odrastanju u sjeni turbulentnih zbivanja koja su na ovim prostorima obilježila posljednje desetljeće 20. stoljeća.

Redateljica: Jasna Mesarić
Trajanje: 50'20''
Datum premijere: 21. 2. 2005.

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Tihomir Horvat:  „Agencija - SLUŠAM VAS“            
PREMIJERA 

Gospodin Antonio je umirovljeni profesor botanike, živi sam, rastavljen, kćer jedinica doktorica, zaljubljen u terarije u kojima uzgaja tropsko bilje i cvijeće, društven, empatičan, poduzetan, za prijatelje čudak. Pokrenuo je posao „na crno“ to jest na poziv dolazi u kuću/stan i ljudima uz novčanu naknadu ispunjava vrijeme razgovorom i slušanjem njihovih problema. Tako jednom prigodom dođe i kod gospođe Jelice koja je udovica, u mirovini. Njezine kćeri žive jedna u Njemačkoj, druga u Americi, udaljile su se i ne brinu previše o Jelici, niti joj dovode unuke, s mužem vodila slastičarnicu, muči ju usamljenost. Hoće li razgovor s gospodinom Antonijom pomoći? Glumili su: Lela Margitić i Tomislav Martić. Glazbena urednica: Adriana Kramarić. Ton-majstor: Srđan Nogić. Redatelj: Petar Vujačić. Urednica: Katja Šimunić.

 

UTORAK,  08.9.2020.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Walter Benjamin: ORMARI

Njemački filozof i književnik Walter Benjamin (1892-1940) se u zbirci fragmentarnih autobiografskih zapisa „Berlinsko djetinjstvo oko 1900.“  bavi svojevrsnom arheologijom svojega senzibilnoga dječaštva. „Ormari“ tematiziraju sadržaje tih tajanstvenih drvenih skrovišta koja se pojavljuju kao pandani starinskim bajkama.

S njemačkoga prevela: Sanja Lovrenčić. Glumac: Živko Anočić. Glazbena urednica: Adriana Kramarić. Ton-majstorica: Marija Pečnik Kvesić. Redateljica i urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 4. 7. 2018. 

 

14,00 – 15,00, HR III
DOKUMENTARNA RADIO-DRAMA

UREDNIK: NIKICA KLOBUČAR

Đino Đivanović: "Pero Zlatar – I taka nataka"                 
PREMIJERA 

Pero Zlatar, legendarni je novinar, urednik, publicist, pisac, sportski funkcioner. Kada se na papir stave i zbroje svi Zlatarovi uspjesi, intervjui i tiraže, slobodno se može reći da on i listovi koje je vodio, još uvijek uživaju kultni status. Mnogi će na spomen njegova imena i prezimena kazati kako se radi o posljednjem velikom novinaru eksjugoslavenske epohe. Bilo je to vrijeme u kojemu je Zlatar stvarao trendove, rušio tabue i uspostavljao profesionalne standarde. 1971. postaje glavni urednik televizijskog magazina Studio, kojeg je uskoro učinio najnakladnijim i najprodavanijim listom u povijesti ovih prostora. Rekord i danas drži broj Studija tiskan u 373.600 primjeraka. Bio je u više od 180 zemalja svijeta, a skoro 40 godina živio je i radio na relaciji Zagreb-Beograd. Dokumentarna radio drama "I taka nataka" snimana je u veljači 2019. u Beogradu. Autor Đino Đivanović i snimatelj Srđan Nogić s Perom Zlatarom proveli su tri snježna dana, razgovarajući, slušajući i bilježeći njegove misli, sjećanja i dogodovštine. Snimljeni materijal čekao je godinu dana da bude montiran te je u ožujku 2020. konačno i dovršen. Nažalost, Pero Zlatar napustio nas je prije nego je uspio čuti svoj radijski portret. Iz poštovanja prema našem velikom novinaru te zajedničkom provedenom vremenu, autori su dokumentarnu radio dramu odlučili zadržati u integralnom obliku, onako kako je originalno zamišljena i završena, bez napomena o Perovoj nenadanoj smrti, želeći tako sačuvati sve dragocjene trenutke druženja, ispunjene Perovim humorom i vječnom optimističnom vizijom života, koju je svjedočio te beogradske zime.

  

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-DRAMA

UREDNICA: LADA MARTINAC KRALJ 

Ante Neimarević: 1914 – 1918; 2. dio – FRONTA

U drugom dijelu radiodramatizacije satiričkog romana Ante Neimarevića o Prvom svjetskom ratu mladići iz be-ha regimente stižu na ratišta blatne Galicije. I dalje ih, dok čuče u rovovima, druže se sa štakorima, smrzavaju se na kiši i snijegu, a onda trče po bojištu u susret mecima i granatama, spašava njihov duh koji u svemu traži barem zrnce humora. Mnogi pogibaju, a Tuna, glavni lik i pripovjedač, sve to zapisuje u svojem dnevniku. U njemu zapisuje i da dok trči ususret smrtnoj opasnosti čuje u sebi još jedan glas. On ga zove: Misao.

Velika podjela, režija bogata efektima, majstorska montaža, glazbeni umetci koji stvaraju atmosferu, te nadahnuta glumačka igra čine projekt „1914-1918“ kao doista poseban u okviru repertoara Dramskog programa Hrvatskoga radija.

Dramatizirala i uredila: Lada Martinac Kralj, redatelj: Darko Tralić, glazbeni urednik: Maro Market, ton majstor: Tomislav Šamec.
Glume: Živko Anočić, Damir Poljičak, Silvio Vovk, Frano Mašković, Petar Cvirn, Natalija Đorđević, Kruno Šarić, Željko Duvnjak, Goran Grgić, Vinko Kraljević, Antonio Franić.
Premijera: 29.12.2016.
Trajanje: 43'21''

  

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Tihomir Horvat:  KAVICA I PRST                                 
PREMIJERA 

Tihomir Horvat: „Kavica i prst“ Gospođa Jelica Rumora pije kavu ispred staračkoga doma u kojem želi provesti starost. Sjela je za stol nepoznatoj gospođi i ispričala joj kako se preko veze uspjela domoći mjesta u domu. No je li ta gospođa prava osoba kojoj je sve to baš tako detaljno trebala ispričati? Glumile su: Lela Margitić i Biserka Ipša. Glazbena urednica: Adriana Kramarić. Ton-majstor: Srđan Nogić. Redatelj: Petar Vujačić. Urednica: Katja Šimunić.

  

23,00 - 24,00, HR II
Krik   -    KRIMIĆ I KOMEDIJA     

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ

Ivana Gudelj: Tajanstvena smrt Marice Župčić                          
PREMIJERA

Tko je ubio Maricu Župčić, lasnicu trgovine i majku dvojice sinova? je li iza svega skrivena i neka mračna obiteljka tajna ili pak financijska prijevara?

Napeti krimić Ivane Gudelj radnju smješta u našu svakodnevicu , a bavi se problemimai financijskim malverzacijama unutar obiteljskoga kruga.

Glumili su: Nikša Marinović, Biserka Ipša, Helena Katalinić, Petar Atanasoski, Tomislav Martić, Petra Svrtan, Željko Šestić, Mateo Videk, Dijana Vidušin, Mladen Vasary. Redatelj: Petar Vujačić

 

SRIJEDA,  09.9.2020.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Walter Benjamin: BLUMESHOF 12 

Njemački filozof i književnik Walter Benjamin (1892-1940) se u zbirci fragmentarnih autobiografskih zapisa „Berlinsko djetinjstvo oko 1900.“  bavi svojevrsnom arheologijom svojega djetinjstva. „Blumeshof 12“ tematizira nikad do kraja proniknute tajne bakinoga stana koji je u sebi utjelovljavao gotovo cijeli svijet.

S njemačkoga prevela: Sanja Lovrenčić. Glumac: Živko Anočić. Glazbena urednica: Adriana Kramarić. Ton-majstorica: Marija Pečnik Kvesić. Redateljica i urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 5. 7. 2018.

 

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Tihomir Horvat:  SINKRONICITET                                        
PREMIJERA 

Gospodin Stjepan i gospođa Roksana susretnu se u parku i zavedu u dugačak, zanimljiv i ugodan razgovor koji će štošta skrivenoga otkriti. Možda čak i preokrenuti njihove živote. Glumili su: Biserka Ipša i Tomislav Martić. Glazbena urednica: Adriana Kramarić. Ton-majstor: Srđan Nogić. Redatelj: Petar Vujačić. Urednica: Katja Šimunić.

 

ČETVRTAK,  10.9.2020.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Ivana Gudelj: VRAĆAM TI PREZIME

Suptilan i ubojit monolog s onu stranu života. O braku kao hororu iz kojega se ne može iskoračiti čak ni u smrti.

Glumi: Ivana Krizmanić. Redateljica: Jasna Mesarić. Glazbena urednica: Franka Meštrović. Tonska majstorica: Marija Pečnik Kvesić. Urednica : Katja Šimunić

 

18-00-19,00, HR III
RADIO-ATELJE

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Dora Golub: KLASA IZNAD       
PREMIJERA

Radiofonska igra mlade dramaturginje Dore Golub „Klasa iznad“  bavi se imaginarijem generacije rođene nakon pojave suvremenog, širokodostupnog Interneta kakav je uspostavljen početkom devedesetih prošloga stoljeća. Imaginarij je to koji je stvorio novi metaforički leksik, te omogućio drugačiji pogled u realnost. Dora Golub smješta svoje dramsko tkivo u Hrvatsku danas, sa svim njezinim klasnim i ideološkim podjelama, a redateljica Silva Ćapin u suradnji sa skladateljem Damirom Šimunovićem ozvučuje slike koje nam pokazuju kako virtualni svijet Interneta, Instagrama, Youtubea i drugih mrežnih pojavnosti utječe, metaforizira, fikcionalizira realni svijet mlade generacije.

Glumili su: Tena Nemet Brankov, Martina Čvek, Igor Jurinić, Matko Buvač, Marko Cindrić, Hrvojka Begović, Ivan Grčić, Dado Ćosić, Asja Jovanović i Živko Anočić. Skladatelj: Damir Šimunović. Ton-majstor: Dalibor Piskrec. Redateljica: Silva Ćapin.  Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 28. 12. 2017.
Trajanje: 53:09

 

  

PETAK,  11.9.2020.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Ivana Gudelj: NEŠTO KRATKO 

Ona je konobarica u zabačenom kafiću. I ona je dobro osim kada jako nije dobro i porazbija sve oko sebe.

Glumi: Maja Posavec. Redateljica: Jasna Mesarić. Glazbena urednica: Franka Meštrović. Tonska majstorica: Marija Pečnik Kvesić. Urednica : Katja Šimunić.
Premijera: 3. 10. 2017.

 

13,30 – 14,30, HR III
IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRMA

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ 

Tomislav Bakarić: HASANAGA 

U središte svoje dramske varijacije na temu Hasanaginice, premijerno emitirane 1992., Bakarić postavlja ratnika Hasanagu, zapovjednika vezirove vojske u krajini i revnog izvršitelja njegovih odluka, koji se  (vjera), begom Pintorovićem (strah) i kadijom iz Imotskoga (razum).

Redatelj: Dragutin Klobučar
Datum premijere: 20. 5. 1992.
Trajanje: 57'49''

 

SUBOTA,   12.9.2020.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Ivana Gudelj: I JA IMAM PRIČU 

Promjena identiteta ne donosi razliku. Samo tek druge priče o sebi za one druge.

Glume: Ivana Krizmanić i Maja Posavec. Redateljica: Jasna Mesarić. Glazbena urednica: Franka Meštrović. Tonska majstorica: Marija Pečnik Kvesić. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 4. 10. 2017.

 

10,00 – 10,10, HR III
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Janko Polić Kamov:  POTRES

Janko Polić Kamov (1886, Sušak / Rijeka -1910, Barcelona) hrvatski pjesnik, pripovjedač i dramatičar, rođen je u imućnoj građanskoj obitelji, ali već od najranijeg dječaštva iskazuje gotovo nihilističku sumnju u sve što ga okružuje, a ponajviše u religioznost i malograđanske regule. Umro je u dvadeset i četvrtoj godini života u barcelonskoj bolnici Santa Cruz i pokopan u zajedničkoj sirotinjskoj grobnici bez imena.

Pripovijetka  « Potres » napisana 1908. karakteristična je za Kamovljevo novelističko pismo prožeto dihotomijiom lakrdijaškoga i distanciranoga, pismo u kojem su farsični elementi hibridizirani s neumoljivom, gotovo ledenom analitičnošću.  Ova je eksplozivna i brutalno jasna i iskrena pripovijetka dramatično aktualna i danas u našoj svakodnevnoj opsjednutošću strahom od svega nepoznatoga  i svakoga drugačijeg. I koja se katkada materijalizira kao perverzno prepoznavanje katastrofa poput potresa, poplava, uragana, ratova ili korona virusa, kao zaslužena kazna ili – rješenje.

Nesklon estetskim kanonima i sklon izrugivanju društvenih normi, Janko Polić Kamov  nije bio prihvaćen kao pisac u svoje doba, ali je u suvremenosti zadobio kultni status modernističkoga pisca i prethodnika hrvatske avangardne umjetnosti. Zagrebački konceptualni umjetnik i pjesnik Vlado Martek u svojim akcijama poručuje „Čitajte Kamova“, a mi uzvikujemo: Slušajte Kamova!

Glume: Rakan Rushaidat kao Kamov, u ostalim ulogama Dado Ćosić i Frano Mašković. Dramatizacija: Ivan Vulić. Glazbeni urednik i skladatelj: Maro Market. Ton-majstorica: Lana Deban. Redatelj: Dario Harjaček. Urednica: Katja Šimunić.

Dramska emisija  "Potres" nagrađena je 2. nagradom u kategoriji Kratke forme na međunarodnom radiodramskom festivalu Grand Prix Nova 2020.

Premijera: 28. 10. 2019.

 

18,05 – 18,55, HR I
RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

UREDNICA: LADA MARTINAC KRALJ

Hrvoje Barbir Barba: DOBAR DAN U ŽIVOTU GOSPODINA ALOJZIJA HORVATA

Lucidna i satirična, za radio originalno pisana komedija Hrvoja Barbira Barbe, nosi podnaslov Oratorij za šest glasova i jednog umirovljenog glumca na izidisaju. Jer će dobar dan gospodinu Horvatu, hrvatskom umirovljeniku, proteći u dijalogu s automatskim sekretaricama koje će ga upućivati jedni na druge. Pri tome uporni umirovljenik jedino što traži provjera je stanja tekućeg računa na koji sjeda njegova mirovina. Kako će u labirintu automata Horvat doći i do telefona ministarstava, policija, raznih agencija, državnog odvjetništva, hitne pomoći, lutrije, Crkve i, napokon, gornjeg svijeta, čut će te u terminu emisije radio scena-izlog dramskog programa.

Redatelj: Petar Vujačić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Miro Pijaca; urednica: Lada Martinac Kralj. Igraju: Tomislav Martić; Alma Prica, Alen Šalinović; Saša Buneta; Ozren Bilušić; Martina Klarić; Marija Lešaja
Premijera: 14.11.2015.
Trajanje: 35'44''

 

 

NEDJELJA,  13.9.2020.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Jasminka Domaš: MATILDA, POSLOVNA ŽENA

Matildi je dosta neznatnih honorara koji prate njezin  intelektualni rad i želi se okušati u poduzetništvu. No taj svijet nije nimalo nalik onome kakvog je ona zamislila. Nije dovoljno dobro poznavati neki posao nego treba biti spreman i na – metke i pucnjavu.

Režija: Stephanie Jamnicky. Glume:Matija Prskalo, Ivana Boban Bićan, Duško Modrinić, Vanda Winter. Tonmajstor: Zoran Sajko. Glazbena urednica: Franka Meštrović. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 22.11. 2016.

 

16,05 – 16,45, HR I
RADIOIGRA ZA DJECU

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ 

Otrfiet Preussler: MALI DUH 

Mali duh je noćni duh, ali silno je želio vidjeti Sovograd pri danjem svjetlu. Kada mu se želja konačno ispunila vrlo brzo je shvatio da nisu sve želje dobre.

Sovogradu nastaje prava pomutnja . Crni neznanac pokvarit će i proslavu 325 obljetnice slavne pobjede nad Šveđanima. Ova duhovita priča dobro je poznata djeci diljem svijeta, a sada iz proznoga prosedea prenosi se i u radiofonski prostor osvježena novom dinamikom, duovitim obratima, zanimljivim karakterima i vječnim pitanjem vjerujete li u onostrano!

Redatelj: Mislav Brečić, dramatizacija: Nives Madunić Barišić, tonmajstor: Srđan Nogić, glazbeni urednik: Maro Market, glume: Živko Anočić, Mladen Vasary, Darko Milas, Željko Duvnjak, Sven Medvešek i drugi.
Premijerno emitrano: 27.12.2015.
Tr. 25:10

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE