Naslovnica > BESPLATNI SADRŽAJ > Radničko vijeće HNK u Zagrebu traži smjenu Dubravke Vrgoč

Radničko vijeće HNK u Zagrebu traži smjenu Dubravke Vrgoč

Radničko vijeće otvorenim se pismom obratilo osnivačima i javnosti.
Share on facebook
Share on twitter

Pismo prenosimo u cijelosti.

***

Poštovana gospođo ministrice kulture Republike Hrvatske, poštovana gospođo pročelnice Ureda za kulturu Grada Zagreba, poštovani gospodine predsjedniče Kazališnog vijeća, članice i članovi Kazališnog vijeća,

ovim pismom zahtijevamo trenutačnu smjenu gđe Dubravke Vrgoč s mjesta intendantice HNK u Zagrebu. Povod ovom zahtjevu (ali ne i jedini razlog!) jest katastrofalno upravljanje kazalištem za vrijeme epidemije Covid-19 koje je eskaliralo krajem listopada i početkom studenoga 2020. godine.

Gđa intendantica nije osigurala (a morala je osigurati!) pravovremeno obavještavanje kontakata zaraženih, stopirala je pokušaje obavještavanja kontakata, manipulirala je brojem zaraženih i krivim je informacijama o cijeloj situaciji dovela u zabludu Ministarstvo kulture, Grad Zagreb, Kazališno vijeće, publiku, sve zaposlenike i široku javnost. Uz to je cijelo vrijeme forsirala izvođenje programa koji nije bio prilagođen epidemiološkoj situaciji, bez uvažavanja sugestija o potrebi za hitnom prilagodbom. Dodatno je insinuirala pozitivan inspekcijski nalaz, čije postojanje do danas nije dokazano.

Sve navedeno je, nakon niza neuspješnih i potom odbačenih upozorenja zaposlenika, rezultiralo kaznenom prijavom Državnom odvjetništvu i prijavom Državnom inspektoratu.

Bez obzira na pritiske zaposlenika i šire javnosti gđa Vrgoč i dalje negira činjenice o stvarnom stanju u Kazalištu, nazivajući ih zlonamjernim i lažnim i tako pokazuje izostanak minimalnog kapaciteta potrebnog za preuzimanje odgovornosti – što je osnova dužnosti intendanta. Umjesto preuzimanja odgovornosti,  gđa Vrgoč cijelo vrijeme odgovornost pokušava prebaciti na nekog drugog: stožer civilne zaštite, epidemiologe, liječnike opće prakse, ministarstvo kulture ili radnike, nastojeći pod tepih gurnuti srž problema – vlastitu nekompetentnost za vođenje nacionalnog kazališta s tri velike umjetničke grane i preko 500 zaposlenih.

Brojnim odlukama o kućnom redu i obvezama zaposlenika za vrijeme trajanja epidemije Covid-19 intendantica Vrgoč pokušala je prikazati da je učinjeno dovoljno. Međutim, opetovano izostavlja spomenuti ono najvažnije, a to je: što se moralo i moglo učiniti da se ovakva situacija nikad ne dogodi, a nije se učinilo.

Svjedočili smo i nedopustivo proturječnim izjavama u javnosti, u kojima je intendantica Vrgoč paušalno izbacivala brojeve zaraženih i koji se nisu slagali jedni s drugima. Bez empatije, kao da se radi o kamenju, a ne o ljudima.

Od početka mandata D. Vrgoč problemi su se počeli gomilati u svim odjelima. Pompozno najavljivana europeizacija i osuvremenjivanje kazališta završili su potpunom devastacijom postojećih umjetničkih i poslovnih procesa. Generiranjem kaosa i ružne radne atmosfere, zaposlenici se psihofizički iscrpljuju, a u nedostatku njenog znanja i volje da uspostavi kvalitetnu upravljačku i poslovnu struktura, gđa Vrgoč zaposlenike proganja nebrojenim opomenama pred otkaz i očitovanjima, što bi imalo dobronamjeran promatrač jasno okarakterizirao kao sustavno zlostavljanje i mobing. Stotine radnika su zato napustile kazalište.

Zbog prethodno navedenih činjenica, koje su svih ovih godina bile vješto skrivane iza hvalospjeva podobnih novinara i brojki o uspješnosti, većina zaposlenika HNK u Zagrebu trajno je izgubila i profesionalno i ljudsko povjerenje u Dubravku Vrgoč i njeno upravljanje. Svi ljudski odnosi koji pretpostavljaju profesionalno funkcioniranje Kazališta nepovratno su narušeni i izgubljeni. PR članci u najtiražnijim hrvatskim novinama plaćani besplatnim kartama za ‘Orašar’ i pozivnicama za premijere sigurno će lijepo ispeglati imidž u javnosti, ali neće nikada moći pobiti istinu koja se krije iza te laži.

Mi zaposlenici i umjetnici više ne želimo nastavak rada pod Upravom koja nas je svojim ignorantskim stavom i zastrašivanjem gurnula u potpuni kaos.  Još jednom glasno apeliramo na naše osnivače, za hitno razrješenje trenutne Uprave i osiguravanje novog vodstva koje će HNK uspješno izvući iz crne rupe u kojoj se sada nalazi i ponovno ga pozicionirati na mjesto koje i priliči nacionalnoj kazališnoj kući. Ovog puta za stvarno.

Sindikalni povjerenici u funkciji članova Radničkog vijeća HNK u Zagrebu
Mario Bokun, zbor Opere
Jozo Kraljević, zajedničke službe
Damir Kovač, Tehnika
Dunja Novković, Balet
Ljubomir Puškarić, solisti Opere
Lujza Vukičević, orkestar Opere

U Zagrebu, 22. prosinca 2020. godine.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE