Naslovnica > VIJESTI > INFO > Dan otvorenog trga

Dan otvorenog trga

U povodu svečanog otvorenja nove zgrade Muzičke akademije u Zagrebu, 9 kulturnih i obrazovnih institucija smještenih na istom trgu predstavit će se u utorak, 30. rujna građanima Zagreba.

Hrvatsko narodno kazalište (HNK), Muzička akademija, Akademija dramske umjetnosti (ADU), Muzej za umjetnost i obrt (MUO), Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, Hrvatski školski muzej, Rektorat – Sveučilište u Zagrebu i Pravni fakultet, tog će dana istovremeno otvoriti svoja vrata i "izaći" na trg.

Intendantica HNK-a Dubravka Vrgoč, koja je uz ravnatelja Muzeja za umjetnost i obrt (MUO) Miroslava Gašparovića inicijatorica manifestacije, istaknula je kako je riječ o povijesnom događaju kojim će se trg, koji je stjecište zagrebačke kulturne i obrazovne izvrsnosti, otvoriti građanima grada Zagreba.

"Želja nam je bila da ovome gradu predstavimo sve što se i inače događa na tome trgu i da njome na neki način otvorimo jesensku sezonu grada", poručila je Vrgoč.

Dekan Muzičke akademije Dalibor Cikojević kazao je kako je, od kad je prije 120 godina otvorena zgrada HNK-a, otvorenje Muzičke akademije prvi značajan događaj te vrste u Zagrebu. "Time Akademija, nakon gotovo stotinu godina podstanarstva, konačno dobiva vlastiti prostor primjeren njezinu značaju i funkciji u društvu".

Dodao je da je zgrada gotova te je preostalo tek nekoliko završnih činova primopredaje, a nastavna bi godina uskoro trebala početi na novoj lokaciji.

Obilježavanje počinje u 11 sati svečanim predstavljanjem zgrade Muzičke akademije, uz slikanje milenijske fotografije svih glazbenika grada Zagreba. Nakon toga će na lokacijama Trga – Zdencu života, livadama oko HNK-a i ispred njega, pred Muzičkom akademijom i drugdje - biti upriličen niz performansa umjetnika i zaposlenika svih institucija na Trgu.

Njima će se pridružiti i orkestar Zagrebačke filharmonije, te Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a, koji će na Zdencu života, zajedno s Orkestrom HNK-a i solistima Opere u 12 sati kratkim nastupom otvoriti izvedbeni dio programa.

U programu, koji redateljski potpisuje Anica Tomić, a dramaturški Jelena Kovačić, sudjelovat će i drugi istaknuti umjetnici, pa će se tako na Zdencu života LADU pridružiti umjetnici Alen i Nenad Sinkauz, u MUO-u će biti upriličena glazbena najava izložbe talijanskog baroknog slikara Giovannija Francesca Barbieria, učenici grafičkog i slikarskog odjela Škole primijenjene umjetnosti i dizajna imat će slikarske akcije i slično.

Manifestaciju prati i bogat popratni program obilazaka institucija Trga koji će se održavati svaki puni sat od 13 do 17 sati, dok će u Kazališnoj kavani Kavkaz biti u 13, 15 i 17 sati organizirane "Kavice s čelnim ljudima institucija".

Sve završava velikim koncertom zagrebačkih Filharmoničara, u 19 sati, ispred same zgrade Muzičke akademije.

Pokrovitelj događanja je Grad Zagreb. Gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je kako je gradnja zgrade Muzike akademije "glazbeni projekt za sva vremena" na trgu koji će postati trg umjetničke izvrsnosti Zagreba. "Napravili smo povijesnu stvar, dom Glazbenoj akademiji za svo vrijeme koje je pred nama", poručio je Bandić.

***

PROGRAM DOGAĐANJA NA OTVORENOME:

11 sati

SVEČANOST PREDSTAVLJANJA NOVE ZGRADE MUZIČKE AKADEMIJE SVEUČILIŠTA U ZAGREBU (ISPRED MUZIČKE AKADEMIJE)

12 sati

SVEČANI KONCERT (ISPRED HNK)
ORKESTAR HNK kojemu se pridružuje dio glazbenika SIMFONIJSKOG ORKESTRA HRT-a i ZAGREBAČKE FILHARMONIJE, ZBOR HNK, kojemu se pridružuje dio ZBORA HRT-a i SOLISTI OPERE HNK

 • Lisinski: Porin, Uvertira i Zbor Hrvatica; J. Gotovac: Ero s onoga svijeta, Završno kolo; dirigent: Tomislav Fačini

12,20 sati

PERFORMANS UMJETNIKA I ZAPOSLENIKA SVIH INSTITUCIJA NA TRGU

13 sati

BALET HNK / ulomak iz baleta Adolphea Adama Giselle  (ZAPADNA LIVADA)

13,30 sati

KONCERT komornog instrumentalnog sastava COL LEGNO FM – STUDENTI MUZIČKE AKADEMIJE (ISTOČNA LIVADA)
Popularna glazba na klasičan način (The Beatles, Elton John & Kiki Dee, Michael Jackson, Gotye…); voditelj: Darijan Ivezić

14 sati

DRAMA HNK vs. ALEN I NENAD SINKAUZ / KONCERTNO ČITANJE PREMIJERNIH NASLOVA (ZDENAC ŽIVOTA)
(Vlasta Ramljak, Olga Pakalović, Ivana Boban, Slavko Juraga, Ivan Glowatzky, Luka Dragić)

15 sati

KOLEKCIJA PROLJEĆE JESEN – KONCERT ANTIPHONUSA I SUDAR PERCUSSIONS Sudar Percussions (ZAPADNA LIVADA)
Glazbena najava izložbe talijanskoga baroknog slikara Giovannija Francesca Barbierija – Il Guercina u Muzeju za umjetnost i obrt (28.10.2014. – 31.1.2015.)

16 sati

ADU vs. ALEN I NENAD SINKAUZ / PERFORMANS STUDENATA AKADEMIJE DRAMSKE UMJETNOSTI – ODSJEK PLESA (OKO ZGRADE HNK )

16,30 sati

OPERA HNK / OPERA NA TRGU ( ISPRED HNK )
solisti: Dubravka Šeparović Mušović, Marija Kuhar Šoša, Ljubomir Puškarić, Siniša Hapač, Stjepan Franetović i Zbor Opere HNK

 • pl. Zajc: Nikola Šubić Zrinjski, Romanca Zrinjskog; I. pl. Zajc – Nikola Šubić Zrinjski, U boj, u boj; W. A. Mozart: Don Giovanni, Là ci darem la mano; G. Bizet: Carmen, Habanera; G. Verdi: Rigoletto, La donna e mobile; G. Verdi: Nabucco, Zbor Židova

17,30 sati

LADO vs. ALEN I NENAD SINKAUZ (ZDENAC ŽIVOTA )

17,50 sati

KLAVIRSKA IZVEDBA ( ZAPADNA LIVADA )
pijanist: Andrej Vesel

 • Liszt: Balada br. 2 u h-molu; S. Prokofjev: Suggestion Diabolique op. 4, br. 4; S. Prokofjev: Toccata op. 11

19 sati

KONCERT ZAGREBAČKE FILHARMONIJE (ISPRED MUZIČKE AKADEMIJE )

 • Glinka: Ruslan i Ljudmila, uvertira; F. Parać: Muzika za gudače; B. Bersa: Idila; P. I. Čajkovski: Talijanski capriccio, op. 45; dirigent: Mladen Tarbuk

PARALELNA DOGAĐANJA  NA TRGU:

OBILASCI PO TRGU – u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, pod vodstvom profesionalnih vodiča

13 sati – obilazak po Trgu
14 sati – obilazak po Trgu
15 sati – obilazak po Trgu
16 sati – obilazak po Trgu
17 sati – obilazak po Trgu

IZ  KAZALIŠNOG PODRUMA, izložba (oko HNK i u foajeu)

PERFORMANSI STUDENATA AKADEMIJE DRAMSKE UMJETNOSTI – ODSJEK GLUMA

SLIKARSKE AKCIJE UČENIKA GRAFIČKOG I SLIKARSKOG ODJELA ŠKOLE PRIMIJENJENE UMJETNOSTI I DIZAJNA

INSTALACIJA HRVATSKOGA ŠKOLSKOG MUZEJA

KAZALIŠNA KAVANA KAVKAZ:

13 sati – KAVICA S ČELNIM LJUDIMA INSTITUCIJA
(Branka Manin (ravnateljica Hrvatskog školskog muzeja), Dalibor Cikojević (dekan Muzičke akademije), Miroslav Gašparović (ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt)

15 sati – KAVICA S ČELNIM LJUDIMA INSTITUCIJA
Marija Krstić Lukač (ravnateljica Škole primijenjene umjetnosti i dizajna), Ivan Ivančan (umjetnički direktor Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO), Borna Baletić (dekan Akademije dramske umjetnosti)

17 sati – KAVICA S ČELNIM LJUDIMA INSTITUCIJA
Dubravka Vrgoč (intendatica Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu), Hrvoje Sikirić (dekan Pravnog fakulteta), predstavnik Sveučilišta u Zagrebu

PARALELNA DOGAĐANJA U INSTITUCIJAMA:

HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U ZAGREBU:

TAJNA POVIJEST HNK – OBILASCI ZGRADE POD VODSTVOM GLUMACA
(Katija Zubčić, Barbara Vicković, Zijad Gračić, Kristijan Potočki, Ivan Jončić, Alen Šalinović) – Za istraživačke duše, Palača dostojna cara, Iza scene (autorica: Iva Silla)

13 sati – unutarnji obilasci po HNK
14 sati – unutarnji obilasci po HNK
15 sati – unutarnji obilasci po HNK
16 sati – unutarnji obilasci po HNK
17 sati – unutarnji obilasci po HNK

HRVATSKI ŠKOLSKI MUZEJ:

–  ulaz u Stalni postav
–  stručna vodstva u 14 sati i 18 sati. U sklopu stručnih vodstava izvodi se Razgovor ugodni gospođica učiteljica Marije Jambrišak i Milke Pogačić
–  radionice Hrvatskoga školskog muzeja u trajanju od 45 minuta. U svakoj radionici može sudjelovati najviše 20 sudionika.

13 sati radionica vezenja križićem
15 sati radionica pisanja krasopisom
17 sati radionica quillinga

–  Trezor Hrvatskoga školskog muzeja – akcija prikupljanja građe,  poziv na doniranje  Hrvatskom školskom muzeju – u 21. stoljeću nešto iz školskoga života za generacije 22. stoljeća

MUZEJ ZA UMJETNOST I OBRT:

– kreativne radionice GRAFIKA ZA USPOMENU 13 –19 sati
– ulaz u Stalni postav i na izložbu 25 godina dizajna i fotografije u Croatia – Airlines-u
– stručna vodstva po Stalnom postavu organizirana su  u 13, 14, 15, 16, 17 i 18 sati.
17 sati kreativna radionica Oslikaj avion Croatia Airlinesa uz izložbu 25 godina dizajna i fotografije u Croatia Airlinesu

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU:

– izložba u vestibulu Rektorata
– prezentacija trkaćeg bolida studenata Fakulteta strojarstva i brodogradnje
- prezentacija makete samoodržive kuće MEMBRAIN (suradnja 13 fakulteta )

ANSAMBL NARODNIH PLESOVA I PJESAMA HRVATSKE LADO:

– plesne radionice i razgledavanje Riznice narodnih nošnja

Radionice se održavaju u 13 sati i 15 sati. U svakoj radionici može sudjelovati najviše  20 polaznika.

ŠKOLA PRIMIJENJENE UMJETNOSTI I DIZAJNA:

– kiparske i keramičke radionice 12 – 16 sati
– modna revija učenica Tekstilnog odjela 14 i 30 / 15 i 30

AKADEMIJA DRAMSKE UMJETNOSTI:

– izložba i prodaja fotografija studenata snimanja
15 sati – projekcije studentskih filmova (SOBA 016)
17 sati – projekcije studentskih filmova (SOBA 016)
20 sati – Velika dvorana studentska predstava Dva pečena jaja. Na oko. (prema motivima Comings and goings – Megan Terry) Režija: Lea Anastazija Fleger Igraju: Katarina Strahinić, Adrian Pezdirc
22 sati –  tulum s filmskom glazbom (Kantina)

U SLUČAJU KIŠE DOGAĐANJA NA OTVORENOM ODVIJAT ĆE SE UNUTAR INSTITUCIJA

10 Responses

 1. Apsolutno očaravajuće!
  I bez usporedbe. Jedina moguća usporedba jesu priredbe koje su se održavale u sivim, staljinskim, tridesetim godinama prošloga stoljeća u Moskvi, u čuvenim parkovima odmora, koji su bili nešto poput staljinističkog lunaparka, nešto kao rokoko za mase. Čitajte Šinkov “Roman jednog romana”, tamo ćete, u ideji, naći gotovo sve čega će biti kad se Trg u utorak otvori.
  Malo mi je doduše zagonetno kako će se Trg, kad jednom budem otvoren, u utorak navečer zatvoriti, ali ima valjda tko o tome brine. No već i ta činjenica što je Trg u svom dugom postojanju, bez obzira kako su ga zvali, bio zatvoren, te će sve do utorka ujutro biti isto tako zatvoren, čini ga iznimnim, prestižnim i svjetskim.

 2. I prije toga ovaj je isti trg nekoliko puta,u svom kratkom, ali tako upečatljivom “mandatu” svečano, u prisustvu studenata, glumaca, plesača, pjevača i vojnika “otvarao” i – Poglavnik. Pa su na istom trgu 1945. plesali oko teatra i partizansko kolo itd itd. Neko su ga vrijeme ostavili na miru, no nakon što je na njega prispjela Mikijeve intendantkinja, oranž pisanica i divovska igla – sve je postalo moguće. Čak i to da ga se imenuje “Otvorenim”. Doista očaravajuće. Otvaranje jesenske sezone grada? Ženijal. Jedva čekam proljetnu kolekciju!

 3. Pa molio je Miki na pressici da nek svi prestanu stalno govoriti o pisanici i štangi. I to je molil valjda pet puta. Zakaj si takva, Snježana Banović, pa lupaš po pisanici i igli? Ima li kakav scenarij da se pročita?

 4. Zbiljam ne znam, Snježo, zakaj si ti tak zlobna pak lupaš po toj pisanici i po toj igli. Pogleč si slikicu,milijenijsku naravno, i jako prestižnu, u večernjaku… Još samo vol na ražnju!
  Mase čekaju!

 5. Vidjela sam balkonski portret zagrebačke elite, pisanica i igla su mi sad definitivno u drugom planu! No, ima scenarij iz kojeg se dade još toga naučiti. Npr. to da Trg maršala Tita (po noveome Otvoreni trg) ima istočnu i zapadnu – livadu! Vražji je bil taj Lenuzzi!

 6. U scenariju je, sigurno, na tim livadama predviđeno pe’-šest lojtri na koje će se, uz poklike mnoštva, verati Milan Bandić eda bi dodirivao nebo. Jerbo tu je samo nebo granica; a na takove kao on granica, u ovom slučaju nebo, djeluje inspirativno.
  Pa valjda ne moram reći tko će pridržavati te lojtre.

 7. Naravno, sve to s dodirivanjem vodi tome da se taj nesretni trg konačno preimenuje u – Trg nebeskog mira hrvatske kulture.
  Samo se nadam da neće vidjeti tenkove.

 8. Čitam da će se Trg preimenovat u Trg umjetničke izvrsnosi. Samo se pitam kak će se u to uklopiti Pravni fakultet i Rektorat, na primjer.

 9. Zašto odmah ne presijeku s jedinim mogućim nazivom: Trg kraljice rvackog teatra! Čemu mučenje svekolikog pučanstva s nepotrebnim suspensom?

 10. Ne ide! ne znam kako je s Rvatima, ali Hrvati su u novije povijesno doba uvijek bili republikanci.
  Zato je jedini mogući naziv, premda je malo nespretan za osobnu: Trg Najvećeg sina Naroda i Narodnosti Milana Bandića.

Odgovori

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE