Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

'Vukovčar' Lade Martinac Kralj, 'Kontemplacije o zvuku' Tonča Bakotina, 'Sjećam se' Ivane Biočine, te radio-roman 'Zrcalo sjećanja' Miroslava Wolfa, remijere su idućeg radijskog tjedna.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 16. svibnja

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
IRENA ŠKORIĆ: „ČIKLIT - BADMINTON“
Redatelj: Darko Tralić, glazbeni urednik: Žarko Joksimović ; ton majstor: Katarina Barišić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Ivana Roščić, Goran Bogdan, Iva Visković, Mirna Medaković.
Premijerno emitirano u travnju 2013.
Čiklit je naziv za takozvanu žensku literaturu namijenjenu prije svega ženama, naročito neudatim, zaposlenim, srednjih godina koje se na neuobičajen način nose s tradicionalnim romantičnim pitanjima ljubavi i odnosa među spolovima. Tri prijateljice, Lada, Stela i Vlatka i Stelin šef, takozvani yuppie u pet epizoda (Božić na Baliju, Celeb, Zaručnički tečaj, Snajka, Badminton) znakovito svjedoče o licu i naličju svojih celebrity života.

14,00 - 15,00; HR III
IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR
RADOVAN LICHT MILANOV: „VODORAVNO: 6 SLOVA“
Koordinator: Hrvoje Ivanković.
Premijerno emitirano u emisiji Dokumentarna radio drama: 13. 04. 1999.
Feature Radovana Licht-Milanova čudesna je, pomalo metafizička priča o glumcu Zvonimiru Črnku koji je sam i glavni protagonist ove dokumentarne radio-drame. Od prvog čitanja lirskog teksta kojemu je temelj ideja o svijetu kao o novinskoj ukrštenici, s opetovanim pokušajima novih interpretacija, Črnko gradi odu u slov glumca čija umjetnost nadvisuje mračnu sudbinu čovjeka i svijeta.

SUBOTA, 17. svibnja

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
NIKICA KLOBUČAR: „REMENI“
Ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednica: Željka Turčinović.
Premijerno emitirano: 03. 04. 2013.
Dokumentarist Nikica Klobučar prati jednog Roma na tramvajskoj stanici na Remizi kako prodaje remene. Životopisna akustična slika života na ulicama Zagreba.

10,00 - 10,10; HR III
MALE FORME
BRANKO MALEŠ: „HRANA I SEKS“
Redatelj: Mario Kovač, ton majstor: Srđan Nogić, urednica: Željka Turčinović.
Poeziju govore: Vili Matula, Jelena Miholjević, Nikša Marinović.
Premijerno emitirano: 19. 06. 2013.
Pred nama je autorsko čitanje poezije jednog od najboljih postmodernističkih Branka Maleša iz redateljske palice Marija Kovača.

18,05 - 18,55; HR I
RADIO SCENA - IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA
MIROSLAV PIJACA: „TVRDALJ - SVIJET IZA ZIDOVA“
Urednica: Željka Turčinović.
Premijerno emitirano u emisiji Dokumentarna radio drama: 07. 01. 2014.
Ova dokumentarna radio drama rastvara tajnu ljetnikovca Petra Hektorovića jedinstvena po svojoj koncepciji i nizu kamenih natpisa. Mikrofon bilježi život iza zidova te portretira današnje stanovnike ove osobite građevine u Starome Gradu na Hvaru. Kao eho davnih vremena u dokumentarnoj radio drami odzvanjaju i stihovi Hektorovićeva “Ribanja i ribarskog prigovaranja” u izvedbi Hvarskog pučkog kazališta.

23,25 - 24,00; HR III
TRANSONICA
TONĆI BAKOTIN: „KONTEMPLACIJE O ZVUKU II“
Urednica: Ljubica Letinić
Premijera

NEDJELJA, 18. svibnja

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
ANTUN GUSTAV MATOŠ: „ISADORA DUNCAN“
Redateljica: Katja Šimunić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Mladen Vasary, Dunja Fajdić.
Premijerno emitirano: 18. 03. 2014.
Za vrijeme svog boravka u Parizu 1903. Antun Gustav Matoš vidio je plesnu predstavu Isadore Duncan i smjesta prepoznao inovativnost i snagu plesačice/koreografkinje koja je revolucionirala plesnu umjetnost na početku 20. stoljeća. Iznimno zanimljivo svjedočenje o plesu Isadore Duncan uspostavlja Antuna Gustava Matoša, jednoga od rijetkih hrvatskih pisaca koji su toliko duboko proniknuli u plesnu umjetnost, i svojevrsnim plesnim kritičarem. Dragocjenim, dakle, i u području hrvatske plesne teorije, povijesti i kritike. Matoš o Isadori Duncan piše: „Ona pleše dušu. Spiritualizuje ples, divinizuje ljudsku ljepotu, i to je sasvim helenski. Pored nervoznog rictusa modernog baleta javila se želja za prirodnošću, intimnošću, iskrenošću, simbolizmom u plesu. Iz historijske, stare, mršave, svilene frou-frou leptirice baleta iščahuruje se ples budućnosti, ozbiljan, dubok, gol i skladan kao klasični kip“.

16,05 - 16,50; HR I
RADIO IGRA ZA DJECU
LADA MARTINAC-KRALJ: „VUKOVČAR“
Redateljica: Stephanie Jamnicky; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Nives Madunić Barišić.
Glume: Frano Mašković, Katica Poplašen, Sanja Drakulić, Nataša Kopeč, Nansy Abdel Sahi, Marija Kolb, Vedran Živolić, Slavko Juraga, Natalija Đorđević.
Premijera
Kažu da vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada! Je li to doista tako? Može li vuk rođen u divljini i odrastao u čoporu postati pas i to ovčar? Hoće li se u susretu s čoporom prikloniti vučjoj prirodi ili će prijateljstvo pobijediti nagone?
Dirljiva priča, nastala prema crtici iz novina, na nenametljiv način govori nam o mogućnosti da promijenimo sebe i da svojom voljom utječemo ne samo na vanjske događaje nego i na vlastito ponašanje. Donijeti odluku i provesti je u djelo najvažnija je misao ovog igrokaza za djecu svih uzrasta.
Tekst je napisan za lutkarsko kazalište, a nagrađen je drugom nagradom za dramski tekst na Natječaju „Mali Marulić“ u Splitu ove godine.
***
RADIO IGRA ZA DJECU VAM DARUJE KUTIĆ POEZIJE
STANISLAV FEMENIĆ: „KADA VAS VOLIM“
Redateljica: Stephanie Jamnicky; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Miroslav Pijaca; urednica: Nives Madunić Barišić.

21,00 - 21,30; HR II
PANOPTIKUM
ZVONIMIR ZORIČIĆ: „TREĆA SREĆA“
Redatelj: Ladislav Vindakijević; urednica: Željka Turčinović.
Premijerno emitirano: 07. 05. 2000.
U vremenu opće besparice teško je voditi ugostiteljsku radnju. Porezi, prirezi, nameti svih vrsta i gosti neplatiše iscrpili su “Treću sreću” te se to omiljeno zagrebačko gornjogradsko okupljalište umjetnika zatvara. U posljednjem trenutku pojavljuje se neočekivana ponuda koja može spasiti i vlasnika i goste sigurne propasti.
Glumac i pisac Zvonimir Zoričić svježim humorom, urbanim koloritom i jasnom aktualnošću ponovno je komediografski prepoznao trenutak u kojemu živimo.

PONEDJELJAK, 19. svibnja

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
MILJENKO JERGOVIĆ: „KAŽEŠ ANĐEO - RUŠENJE ZIDOVA“
Redateljica: Jasna Mesarić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Miroslav Pijaca; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Zoran Gogić, Frane Perišin.
Premijerno emitirano: 13. 02. 2013.

09,30 - 09,55 (od ponedjeljka do petka); HR III
RADIO ROMAN
MIROSLAV VOLF: „ZRCALO SJEĆANJA“
Redateljica: Jasna Mesarić; dramatizacija: Maja Gregl; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Tomislav Šamec; urednica: Maja Gregl.
Glume: Tomislav Martić, Alen Šalinović, Slavko Juraga.
Premijera
Trebamo li zahtijevati od onih koji su pretrpjeli nepravdu da zaborave i krenu dalje? O poukama kojima nas uči sjećanje, pamtimo tako da one koji pate uzmognemo zaštititi od daljnjih povreda; o budućem svijetu ljubavi, kojemu težimo kao utopijskom snu kada nas potiče na čudo nepamćenja povrede koja se danas treba dogoditi u obiteljima, među prijateljima govore Slavko Juraga u ulozi Pripovjedača, Tomislav Martić kao Miroslav i njegov unutarnji glas i Alen Šalinović kao Kapetan G. u dramatizaciji Maje Gregl.

14,00 - 15,00; HR III
PORTRET UMJETNIKA U DRAMI
PORTRET GLUMCA PERE JURIČIĆA
Razgovor vodio: Matko Botić; glazbeni urednik i ton majstor: Dubravko Robić; urednica i autorica: Tajana Gašparović.
Premijerno emitirano: 10. 12. 2012.
Odmah po završetku studija glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, godine 1969., Pero Juričić ulazi u angažman Kazališta Marina Držića u Dubrovniku gdje dolazi zajedno s kolegama diplomantima glume, predvođenima tada mladim i propulzivnim redateljem Ivicom Kunčevićem. Tijekom tih mladih godina, Juričić ostvaruje svoju životnu ulogu – Patuljka u istoimenoj monodrami švedskog nobelovca Pära Lagerkvista i režiji Tomislava Radića. Toj će se ulozi Juričić vraćati tijekom cijele svoje glumačke karijere, obnovivši je za tridesetu obljetnicu svojeg djelovanja u teatru. Po povratku u Zagreb, Juričić mnogo nastupa u Teatru u gostima, a potom ulazi u angažman Teatra ITD gdje, između ostaloga, igra i u legendarnom lutkarskom Hamletu Zlatka Boureka. Spoj specifičnog glasa i postupno do izuzetno visoke razine razvijenog animatorskog umijeća, Juričića je pretvorio u jednog od najboljih hrvatskih lutkara, što se definitivno potvrdilo ulogama kojima je stekao status prvaka Zagrebačkog kazališta lutaka u čiji je angažman ušao u drugoj polovici devedesetih, piše u uvodnom eseju Hrvoje Ivanković.

18,00 - 19,00; HR III
RADIO IGRA
MARIO VARGAS LLOSA: „LIJEPE OČI, RUŽNE SLIKE“
Redateljica: Stephanie Jamnicky; prijevod: Đive Zuber; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Miroslav Pijaca; urednik: Hrvoje Ivanković.
Glume: Mladen Vasary, Ozren Grabrić, Vanda Winter.
Premijerno emitirano: 19. 12. 2011.
Najugledniji peruanski likovni kritičar ugostio je u svom domu ljepuškastog mladića kojeg je upoznao te večeri, na otvorenju neke izložbe. No njegov gost nije došao kako bi s njim imao homoseksualni odnos, kao što je to kritičar mislio, nego kako bi porazgovarao o kritici za koju je uvjeren da je uništila život njegove djevojke… Radio-drama Lijepe oči ružne slike prva je hrvatska postava nekog dramskog djela dobitnika Nobelove nagrade za književnost, Maria Vargasa Llose.

18,05 - 18,15; HR I
MALE FORME
NINA MITROVIĆ: „FINI DEČKO“
Redatelj: Mislav Brečić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Željka Turčinović.
Glumi: Ozren Grabarić
Premijerno emitirano: 30. 12. 2013.

UTORAK, 20. svibnja

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
NIKICA KLOBUČAR: „GDJE SI SAD MAMA“
Ton majstorica: Marija Pećnik Kvesić; urednica: Željka Turčinović.
Sudjeluju: Sead Muhamedagić, Mišo Kovač.
Premijerno emitirano: 26. 03. 2013.
Ova mala dokumentarna forma inspirirana je starom židovskom pjesmom koju autor Nikica Klobučar varira na vrlo zanimljive radiofonične načine.

14,00 - 15,00; HR III
DOKUMENTARNA RADIO DRAMA
IVANA BIOČINA: „SJEĆAM SE (PUT PJACE)“
Ton majstor: Miroslav Pijaca; urednik: Ljubo Pauzin.
Premijera
Autorica se nakon mnogo godina s majkom, sestrom i njezinom kćerkom vraća u očevo rodno mjesto. Povratak znači propitivanje i ispitivanje, dozivanje duhova prošlosti i prisjećanje. Zvučne slike mjesta, susreti i razgovori najavljuju daleko obnavljanje, potrebu da se otrgnu od prošlosti, stvaranje novih sjećanja, a povrh svega ljepotu običnih događaja i trenutaka, koje ne smijemo propustiti i izgubiti. Duh uvijek mora biti budan, bez izmicanja i bježanja, gledati i nikada ne prestati promatrati i slušati. Prisjećati se, ali u isti mah stvarati nova sjećanja. Svi ti divni neprimjetni svakodnevni zvukovi nam uostalom neprestano govore: Budimo sretni!

18,00 - 19,00; HR III
RADIO DRAMA
ZORICA RADAKOVIĆ: „KOJA KOKOŠ“
Redatelj: Dejan Šorak; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Lada Martinac-Kralj.
Glume: Dora Lipovčan, Ana Marija Bokor, Linda Begonja, Željko Šestić, Vinko Kraljević, Pjer Meničanin.
Premijerno emitirano: 05. 05. 2005.
Dramska autorica i pjesnikinja, Zorica Radaković, svojedobno nagrađena u inozemstvu za kazališni tekst, kao i dosad u vlastitim dramama izabire angažirani diskurs. Ovaj put u farsičnom kritičkom povećalu nalazi se specifičan socio-kulturni isječak gradske umjetničke dinamike, to jest urbani život mlade i egzistencijalno dezorijentirane populacije u načelu.
Naime, u sklopu nedavnog rata, pa i poraća, u suodnošenju umjetničkog izraza i ratne zbilje u nas je očekivano bujao umjetnički angažman, ali dakako i onaj propitne umjetničke forme i opće humanističke zabrinutosti; često zaodjenut u isprazno glumatanje, takav je tobožnji antiratni protest usput bio uobičajeno prislonjen na darežljivi inozemni fond.
U nazočenom obzoru autorica prati grupu mladih likovnih umjetnika, kritičara, kustosica, novinara... koji se u tumačenju turbulentnog ratnog vremena, međusobnom beskrupuloznom nadmetanju i podmetanju, kao i u permanentnom trčanju za posljednjom i najnovijom «umjetničkom istinom», kako proizlazi, nimalo ne snalaze, zaboravljajući uzrok i posljedicu, ratnu žrtvu i umjetnički iskaz, pijetet i zapravo isprazno nadmetanje tračerske egoistične populacije. Farsično-groteskni tekst Zorice Radaković o bespoštednoj, egocentričnoj i iznad svega neosjetljivoj borbi mladih aktera za uske vlastite interese, bili oni trenutačno i umjetničke naravi, precizno dovodi grupu izgubljenih figura do paroksizma koji dakako završava tragično.

18,05 - 18,15; HR I
MALE FORME
NINA MITROVIĆ: „ČOVJEK U NEREDU“
Redatelj: Mislav Brečić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Željka Turčinović.
Glumi: Krešimir Mikić
Premijerno emitirano: 31. 12. 2013.

23,00 - 24,00; HR II
RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ
KORALJKA MEŠTROVIĆ: „RUKA“
Redatelj: Petar Vujačić; glazbena urednica: Vesna Šir; ton majstor: Krešimir Osman; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Ana Marija Bokor, Branko Meničanin, Ozren Grabarić, Marija Škaričić, Ksenija Marinković Ugrina, Tomislav Rališ.
Premijerno emitirano: 17. 09. 2004.
Izuzetno vješto napisan krimić sastavljen od nalaza patologa i tri monodramski strukturirana policijska iskaza koja su napravljena nakon što je pronađena odrezana mlada ženska ruka.

SRIJEDA, 21. svibnja

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORM
NIKICA KLOBUČAR: „BIJELO PLATNO TKEM“
Ton majstor: Srđan Nogić; urednica: Željka Turčinović.
Premijerno emitirano: 10. 01. 2013.

18,05 - 18,15; HR I
MALE FORME
VESNA PARUN: „BILA SAM DJEČAK, OBILJA MLADOSTI“
Redateljica: Stephanie Jamnicky; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Alma Prica, Biserka Ipša, Vanda Winter.
Premijerno emitirano: 29. 07. 2013.

ČETVRTAK, 22. svibnja

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
ANTUN GUSTAV MATOŠ: „FLANERIJA“
Redateljica: Katja Šimunić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Mladen Vasary, Dunja Fajdić.
Premijerno emitirano: 19. 03. 2014.
Feljtonistički zapis Antuna Gustava Matoša naslova „Flanerija“, nastao za vrijeme njegove pečalbe u Parizu, posveta je tom gradu kojega je on senzibilno, predano i s velikom erudicijom - volio. „Flanerija“ nas upoznaje s tim izrazom koji bismo najpribližnije preveli kao šetnja, no Matoš nas upozorava da je velika razlika između utilitarističke, obične šetnje i onoga što je posebnost pariškog zanosnog i „beskorisnog“ flaniranja. I piše da je to „riječ neprevedljiva poput svih koje označuju viša, rafiniranija uživanja“.

18,00 - 19,00; HR III
RADIO ATELJE
IGOR HAMER: „JURA“
Redateljica: Ranka Mesarić; glazbeni urednik: Davor Rocco; ton majstorica: Anka Savić; urednica: Tajana Gašparović.
Glumi: Igor Hamer.
Premijerno emitirano: 07. 11. 2008.
Bivši branitelj Igor Hamer napisao je izrazito iskren i razoran dramski tekst kojeg, uz, primjerice, Šovagovićevu Ciglu i Mihanovićevu Žabu, možemo uvrstiti u vrlo malu skupinu relevantnih i kvalitetnih dramskih tekstova o Domovinskom ratu i njegovim posljedicama. Hamerova je monodrama istovremeno tragična i duhovita priča suvremenog suvišnog čovjeka koja završava rezigniranim antiklimaksom. Hamer je i pisac i izvođač vlastitoga teksta, za što je osvojio nagradu za najboljega glumca na SKAH-u. Njegova je glumačka izvedba obilježena snažnim osjećajem za tempo, poigravanjem pauzama i tišinom, a sirovom spontanošću priziva suvremeni, exitovski način glume.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI