Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna [11.5. – 17.5.]

Radio pregled tjedna [11.5. – 17.5.]

Portret Milene Dundov, razgovor sa Snježanom Banović, obiteljska tajna Eugena Kumičića, kladionica Davora Gusića i pasji život Vedrane Vrhovnik. I još puuuuno toga, na valovima nacionalnog radija.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 11.svibnja

 

13,30 – 14,30; HR III

DRAMSKI PETAK

Koordinator: HRVOJE IVANKOVIĆ

AUGUST STRINDBERG: „DRUGOVI“ – radni naslov

Režija: Ranka Mesarić

(Premijerno emitirano u emisiji Radio-igra)

U drami Drugovi, napisanoj 1888., August Strindberg na radikalan način propituje svoje teze o muško-ženskim odnosima i mogućnostima zasnivanja bračne zajednice na tada novim, liberalnim idejama. Iako opterećeni predrasudama vremena i samog autora, Drugovi i danas djeluju aktualno i živo, prije svega zahvaljujući minucioznim psihološkim portretima Strindbergovih junaka. S radijskom adaptacijom ove drame Radio igra započinje četverodijelni ciklus emitiranja Strindbergovih djela, pridružujući se tako obilježavanju stote obljetnice smrti tog velikog švedskog dramatičara.

 

18,00-19,00; HR III

PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

Urednica: TAJANA GAŠPAROVIĆ

PORTRET GLUMICE MILENE DUNDOV

Milena Dundov cijeli je svoj radni vijek provela u Kazalištu lutaka Zadar, prvenstveno kao glumica, prvakinja toga kazališta, ali radila je i kao dramaturginja, autorica tekstova, redateljica, a u jednom je periodu bila i ravnateljica toga kazališta. Nekoliko je godina vodila lutkarske radionice na Šibenskom festivalu djeteta, selektirala predstave za SLUK, radila kao vanjska suradnica Umjetničke akademije u Osijeku, pisala tekstove o lutkarstvu za Hrvatsko glumište. Posljednjih godina u suradnji s profesorom glazbe Ivom Nižićem radi dramatizacije i režira oratorije. Predstava „Zvjezdan“ koju je režirala dobila je 1995. godine nagradu za lutkarsko ostvarenje godine, te je osvojila mnoge nagrade na SLUK-u i PIF-u. Milena Dundov dobitnica je mnogih nagrada i priznanja, od kojih se ističu dvije nagrade na Marulovim danima (za ulogu Margarite u predstavi „Muka svete Margarite“ i za ulogu Palunkove žene u „Ribaru Palunku“), Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića, te povelja za životno djelo za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva u povodu 13. vukovarskog proljeća.

 

SUBOTA, 12.svibnja

 

09,00 – 09,30; HR III

JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI

Voditelj i urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

RAZGOVOR SA SNJEŽANOM BANOVIĆ

Ovih dana iz tiska je izašla dugo očekivana i najavljivana knjiga Država i njezino kazalište, koja se bavi dosad rijetko istraživanom temom, kazališnim životom Zagreba za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske, odnosno djelovanjem Hrvatskog državnog kazališta (današnji HNK) od 1941. do 1945. Tim povodom u Jednočinki ugošćujemo autoricu ove iscrpne studije, redateljicu, teatrologinju i profesoricu na zagrebačkoj ADU, Snježanu Banović.

 

18,05 – 18,55; HR I

RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

Urednica: LADA MARTINAC KRALJ

EUGEN KUMIČIĆ: “OBITELJSKA TAJNA“

Režija: Vedrana Vrhovnik

Eugen Kumičić, u svom se spisateljskom radu znao koristiti elementima preuzetim iz francuske trivijalne književnosti, pa je i tako njegov komad „Obiteljska tajna“ pisan 1890. na tragu dobro skrojenih komada 19.og stoljeća. Spretna fabulativna konstruiranost i neosporna scenska duhovitost daju „Obiteljskoj tajni“ laganu napetost i šarm, ali je ona očigledno pisana ne samo da bi zabavila nego i angažirano oslikala hrvatsku aristokraciju i više građanske slojeve tog vremena. Susret lica povodom ljubavnih očijukanja i prosidbe završava otkrivanjem dugo čuvane ljubavne i obiteljske tajne koja ustvari otkriva snobizam jednog socijalnog sloja, te nepoštivanje vlastitog, hrvatskog, identiteta. Utoliko, ako „Obiteljska tajna“ i nije izrazito bitan komad hrvatske dramske književnosti otkriva bitne značajke Eugena Kumičića kao pisca i političara, a slušatelja će možda neki njeni elementi asocirati i na naravi i običaje današnje Hrvatske.

 

NEDJELJA, 13.svibnja 

 

13,00 – 13,30; HR II

PANOPTIKUM

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

DAVOR GUSIĆ: „KLADIONICA“

Režija: DEJAN ŠORAK

Dva prijatelja, Danijel i Jure, jedan terenski komercijalist i drugi umirovljenik, odluče dopuniti svoj osobni džeparac na kladionici, tako da to ne saznaju njihove supruge, Goge i Sanja. Ali – naravno - kladionički listić i još k tome dobitni dopadne u ruke jednoj od njih, Kako će se rasplesti ova komedija sa svakodnevnim i prepoznatljivim nam scenama iz bračnog života u autentično splitskoj interpretaciji Marije Škaričić, Nađe Perišić Nola, Alena Šalinovića i doajena hrvatskoga glumišta Ivice Vidovića poslušajte u Panoptikumu u kojem po prvi puta predstavljamo splitskoga autora Davora Gusića.

 

13,15-13,55; HR I

RADIO IGRA ZA DJECU

Urednica: NIVES MADUNIĆ-BARIŠIĆ

VEDRANA VRHOVNIK: „PASJI ŽIVOT“ (premijera)

Režija: Jasna Mesarić

Je li pasji život život na cesti, bez gospodara, bez izvjesnosti i sigurnosti ili je pasji život onaj na uzici, u sigurnosti doma, ali pod budnim okom gospodara? Skitnica Ben i pudlica Miriam imaju različite odgovore na ovo pitanje.

No Mirko, mladi čovjek od sedamnaest godina, upravo će uz pomoć ovo dvoje pasa otkriti što je sloboda i koliku odgovornost ona donosi sa sobom.

Tekst iskusne radijske redateljice Vedrane Vrhovnik podjednako je zanimljiv djeci svih uzrasta, a kroz dinamične dijaloge i odlično formirane karaktere te niz duhovitih obrata i situacija mali je biser radiofonske literature.

Uloge: Jan Kerekeš, Mirela Videk, Dubravka Ostojić, Filip Križan i Ivan Đuričić

 

PONEDJELJAK, 14.svibnja

 

09,30 – 09,55 (od ponedjeljka, 14. do petka, 18.05.); HR III

RADIO ROMAN

Urednik: BRANKO MALEŠ

ROBERT PERIŠIĆ: “NAŠ ČOVJEK NA TERENU“ – I. dio

Dramatizacija : Iva Gruić

Režija: Dejan Šorak

„Naš čovjek na terenu“ društveni je roman o današnjim medijima i našim iluzijama - roman kroz koji defiliraju novinari, glumice, poduzetnici, manekenke, buntovnici izvan kontrole, lokalni političari, ljudi opsjednuti televizijom, mali dioničari u potrazi za srećom...

 

18,00-19,00; HR III

RADIO-IGRA

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

AUGUST STRINDBERG: „OTAC“

Prijevod: Josip Kulundžić

Režija: Dejan Šorak

 

UTORAK, 15.svibnja

 

18,00 – 19,00; HR III

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

Urednik: LJUBO PAUZIN

LJUBO PAUZIN-DARKO TRALIĆ-KREŠO OSMAN: „I ČUO SAM GLAS IZ DALJINE“

(Priča o povijesti Hrvatskoga radija)

 

22,03 – 22,30; HR III

JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI

Urednik i voditelj: HRVOJE IVANKOVIĆ

RAZGOVOR SA SNJEŽANOM BANOVIĆ

Ovih dana iz tiska je izašla dugo očekivana i najavljivana knjiga Država i njezino kazalište, koja se bavi dosad rijetko istraživanom temom, kazališnim životom Zagreba za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske, odnosno djelovanjem Hrvatskog državnog kazališta (današnji HNK) od 1941. do 1945. Tim povodom u Jednočinki ugošćujemo autoricu ove iscrpne studije, redateljicu, teatrologinju i profesoricu na zagrebačkoj ADU, Snježanu Banović.

 

22,40 – 23,25; HR II

RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

ANA ĐOKIĆ-PONGRAŠIĆ: «TIŠE MALO, TONI»

Režija: Stephanie Jamnicky

„TIŠE MALO TONI“ je radio napetica mlade hrvatske književnice Ane Đokić-Pongrašić. Indoktrinirani medijskim pričama o porastu pedofilije u Hrvatskoj skupina građana optužuje jednog mladića da je silovao djevojčicu u gradskom parku. No, istina je sasvim drugačija...

 

SRIJEDA, 16.svibnja

 

13,30 – 14,30; HR III

IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR – PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

Koordinator: HRVOJE IVANKOVIĆ

PORTRET  GLUMCA BOŽIDARA SMILJANIĆA – 1. DIO

Umjetnički put u mnogočemu intrigantnoga glumca Božidara Smiljanića prožet je stalnim prekidima i novim počecima, promjenama kazališta, radnih mjesta, gradova… Tijekom šezdesetih i početkom sedamdesetih značajnim je ulogama obilježio repertoar Dramskog kazališta Gavella, iz kojeg odlazi 1974. na mjesto umjetničkog ravnatelja Drame HNK u Osijeku. Nakon šesnaest godina provedenih u Gavelli, Smiljanić ponovno doživljava glumački uzlet početkom osamdesetih godina tijekom angažmana u HNK u Zagrebu – hvaljenom ulogom Oberleutnanta Waltera iz Krležine Galicije proslavio je tridesetu obljetnicu umjetničkog rada, a ulogom Žanka iz Šnajderova Hrvatskog Fausta u izvedbi HNK u Varaždinu osvaja prestižnu Sterijinu Nagradu. Zanimljivo je da se upravo nakon tih uspjeha Smiljanić gotovo posve povlači iz hrvatskih kazališta – nikada više nije ušao ni u jedan angažman, već je od 1984. godine povremeno nastupao u predstavama jedino kao gost. Otad se uglavnom posvećuje filmskoj glumi, te sudjeluje u tridesetak koprodukcija i inozemnih filmova. Valja naglasiti i to da je Smiljanić iznimno svestrana umjetnička osobnost – uz glumu, bavi se i režijom, dramskom pedagogijom, a napisao je i tri knjige, od kojih je najveći odjek imalo humorističko štivo prepuno crnog humora i polemičke oštrine Biti ili ne biti glumac.

 

18,00-19,00; HR III

FANTASTIKA U RADIO-DRAMI

Urednica: NADA ZORIČIĆ

ALEKSANDAR GRIN: „DIVLJA RUŽA“

Dramatizacija: Irena Lukšić

Režija: Dragutin Klobučar

****

ETNOFANTASTIKA: Jasna Mesarić: „STEĆCI, POEZIJA U KAMENU“ (premijera)

 

ČETVRTAK, 17.svibnja

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO DRAMA

Urednica: LADA MARTINAC-KRALJ

MIHAIL BULGAKOV: MAJSTOR I MARGARITA  - 1. dio

Prijevod: Vida Flaker

Dramatizacija: Sanja Ivić

Radio-prilagodba: Lada Martinac-Kralj

Režija: Stephanie Jamnicky

Prvi puta u repertoaru Dramskog programa Hrvatskog radija susrećemo se s dramatizacijom   romana, jednog od najvećih bisera svjetske književnosti, „Majstor i Margarita“, i to u njegovoj cijelosti. Doista, velik i značajan projekt s mnogo najsjajnijih imena našeg glumišta kao što su Alma Prica, Frano Mašković, Sven Medvešek, Mladen Vasary, Žarko Potočnjak, Enes Kišević i ostali. Prvi dio je nastao na osnovi kazališne dramatizacije Sanje Ivić (rađene ne tako davno u „Gavelli“) koja je opet doživjela radijsku adaptaciju. Zahvaljujući našem mediju adaptacija se mnogo više približila izvorniku i troslojnoj strukturi romana. Redateljska inventivnost Stephanie Jamnicky s jakom potporom glazbene urednice Franke Meštrović i sigurnom, a osjetljivom rukom Mira Pijace, ton majstora, zaplovila je u predjele grotesknog ludila i senzibilne poetičnosti, podržana od nadahnute igre velike glumačke ekipe.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI