Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

Radijske će valove u novom tjednu pohoditi djed astronaut, vještica Liza, mrtvi pandur, teta Rita i brojni drugi živopisni likovi.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 10. listopada

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
IRENA ŠKORIĆ: „FLORES“
Redatelj: Mislav Brečić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Nina Violić, Vlatko Dulić, Dubravka Ostojić.
Premijerno emitirano: 08. 09. 2014.

14,00 - 15,00; HR III
IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR
LADA KAŠTELAN: „PRIJE SNA“
Redatelj: Mislav Brečić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstorice: Anka Savić i Katarina Barišić; koordinator: Hrvoje Ivanković.
Glume: Alma Prica, Ana Karić, Senka Bulić, Daria Lorenci, Franjo Dijak, Matija Prskalo, Siniša Popović, Marinko Prga, Sreten Mokrović, Sven Medvešek, Urša Raukar.
Premijerno emitirano u emisiji Radio scena: 02. 04. 2005.

SUBOTA, 11. listopada

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
PAVLICA BAJSIĆ - LANA DEBAN: „VRIJEME I SPAVANJE“
Glazbena urednica: Adriana Kramarić; urednica: Željka Turčinović.
U emisiji sudjeluju: Dubravko Mihanović, Boris Bakal.
Premijerno emitirano: 28. 12. 2013.
U kratkoj dokumentarnoj formi autorice problematiziraju spavanje kroz snove kao paralelnu stvarnost.

10,00 - 10,10; HR III
MALE FORME
MIROSLAV PIJACA: „TETA RITA POLITTEO, STANOVNICA TVRDALJA“
Urednica: Željka Turčinović
Premijerno emitirano: 14. 01. 2014.

18,05 - 18,55; HR I
RADIO SCENA - IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA
MATO LOVRAK: „UZVIŠENO ZVANJE“
Redatelj: Dejan Šorak; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Zoran Sajko; urednica i dramatizatorica: Lada Martinac Kralj.
Glume: Antonijo Franić, Franjo Kuhar, Vinko Kraljević, Slavica Knežević, Damir Šaban, Zlatko Ožbolt, Elizabeta Lučić, Ana Kraljević, Biserka Fatur.
Premijerno emitirano: 31. 05. 2014.
Ovaj Lovrakov roman četvrti je dio piščevog autobiografskog romanesknog ciklusa. Dirljivo, duhovito i realistički precizno oslikava pisac život mladića koji bez obzira na cijenu siromaštva strpljivo i predano u zabačenim selima sprovodi svoje ideje o pedagogiji nošen ljubavlju prema djeci i posvećivanju života u davanju drugima. Za našu radijsku obradu odlučili smo se za sam početak romana (koji je preobiman da bismo ga u cijelosti obuhvatili dramatizacijom). Prva dva poglavlja su početak rada glavnog junaka u školi u malom mjestu, njegov način rada koji se u potpunosti razlikuje od do tada uhodane pedagoške prakse, odlazak iz tog mjesta na drugo, te upoznavanje mlade učiteljice.
Uzvišeno zvanje treći je naslov koji ove godine posvećujemo učiteljskom zvanju. Nije nam toliko bila namjera pokazivati razlike u svijetu pedagogije nekad i sad (iako je i taj rakurs izuzetno zanimljiv) koliko oživjeti svijet vrlina kojih kao da se danas sramimo –  svijet skromnosti, velikodušnosti i posvećenosti zanimanju.

23,25 - 24,00; HR III
TRANSONICA
Urednica: Ljubica Letinić

NEDJELJA, 12. listopada

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
PAVLICA BAJSIĆ - LANA DEBAN: „VRIJEME I DJECA“
Glazbena urednica: Adriana Kramarić; urednica: Željka Turčinović
U emisiji sudjeluju: Dubravko Mihanović, Boris Bakal, Jelena Miholjević, Nina Bajsić, Martin Deban, Pavlica Bajsić
Premijerno emitirano: 26. 12. 2012.
U maloj dokumentarnoj formi autorica dovodi u korelaciju vrijeme i djecu, a rezultat je subjektivno vrijeme. Kako se to čuje, poslušajte  u zanimljivoj minijaturi „Vrijeme i djeca“.

16,05 - 16,50; HR I
RADIO IGRA ZA DJECU
BRANKA PRIMORAC: „MOJ DJED ASTRONAUT“
Redatelj: Dejan Šorak; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Tomislav Šamec; urednica: Nives Madunić Barišić.
Glume: Boris Svrtan, Alex Rakoš, Biserka Ipša, Franjo Kuhar, Željko Šestić, Asja Jovanović.
Premijera
Ova je radio igra nastala prema proznom zapisu autorice. Luka je običan dječak s  neobičnom bakom i još neobičnijim djedom. Njegov je djed, naime, u mladosti bio astronaut. U svemiru je umalo i ostao a spasila ga je ni manje ni više nego divovska tikva. Ne vjerujete? Poslušajte onda radio igru koja se događa visoko u svemiru iz kojega zemlja izgleda poput obične šarene lopte i saznajte kako je baka dočekala djeda kada se napokon vratio kući.

21,00 - 21,30; HR II
PANOPTIKUM
LUDWIG BAUER: „VJEŠTICA LIZA HAINBURŠKA“
Redatelj: Darko Tralić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Miro Pijaca; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Sven Medvešek, Slavica Knežević, Darko Milas, Žarko Savić.
Premijerno emitirano: 10. 04. 2011.
Začudna, šarmantna i optimistična, ali i pomalo nestvarna komedija Ludwiga Bauera „Vještica Liza Hainburška“ posvećena je, citirajmo samoga autora: „ideji jedinstvene Europe, brisanju političkih, zemljopisnih i povijesnih granica, a posebno onih najgorih – granica u ljudskoj svijesti“.

PONEDJELJAK, 13. listopada

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
LADISLAV VINDAKIJEVIĆ: „SAJMIŠNI KARUSEL“
Glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Miroslav Pijaca; urednica: Željka Turčinović.
Premijerno emitirano: 21. 10. 2013.

09,30 - 09,55 (od ponedjeljka do petka); HR III
RADIO ROMAN
SIBILA PETLEVSKI: „VRIJEME LAŽI“
Redateljica: Ranka Mesarić; dramatizacija: Dubravko Torjanac; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Maja Gregl
Premijerno emitirano u ožujku 2011.
U opsežnoj vremenskoj freski autorica - u razdoblju ratnih katastrofa i pripadnih špijunsko-policijskih službi - oblikuje šareni izbor likova, od glumica, profesionalnih špijuna i vojnih lica, i uspješno detektira  tragično ljudsko nesnalaženje u 20. stoljeću i, najzad, kobnu potragu za istinskim identitetom u katastrofičkim okolnostima svijeta bez osjetnog moralnog težišta i orijentira.

14,00 - 15,00; HR III
PORTRET UMJETNIKA U DRAMI
PORTRET GLUMICE NEDE MAMILOVIĆ BAJSIĆ
Glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednica i autorica: Tajana Gašparović.
U prikupljanju snimki i informacija sudjelovali: Pavlica Bajsić i Saša Božić.
U emisiji sudjelovali: Ivica Boban, Georgij Paro, Branko Brezovec, Vladimir Gerić, Mustafa Nadarević, Branko Matan, Mate Maras, Špiro Guberina, Branka Cvitković i Saša Božić.
Korišteni su fragmenti snimke tribine O spremnosti na rizik – portret glumice Nene Mamilović Bajsić koja je održana na Akademiji dramske umjetnosti u svibnju 2013. godine te fragmenti iz emisije Trećeg programa Skrivena strana dana o Nedi Mamilović Bajsić .
Premijerno emitirano: 14. 10. 2013.
Neda Bajsić, djevojačkog prezimena Mamilović, rođena je u Zagrebu 1942. godine, a djetinjstvo je provela u Splitu i Dubrovniku gdje je još u vrijeme školovanja počela nastupati na Dubrovačkim ljetnim igrama. Nakon studija glume na zagrebačkoj Akademiji za kazališnu i filmsku umjetnost, djeluje u Zagrebačkom kazalištu mladih od 1967. do 1969. godine, kada prelazi u angažman u Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu. Nastupala je i na drugim pozornicama kao i u boljim radio-dramama te u nekoliko filmova. Istakla se blistavim talentom za dramske uloge kako u klasičnom repertoaru hrvatske i svjetske baštine, tako i hrabro koračajući u neoekspresionizam i avangardu te početke fizičkog teatra na ovim prostorima. Najznačanije uloge su Ida u Vojnovićevoj Na taraci u režiji Branka Gavelle i obnovi Koste Spaića na Dubrovačkim ljetnim igrama, Anica u Maškaratama ispod kuplja u režiji Zvonimira Bajsića u dubrovačkom Kazalištu Marin Držić, Vera u Feldmanovoj Vožnji u režiji Petra Šarčevića i izvedbi zagrebačkog HNK, a dvije uloge po kojima je se najviše pamti su Hana u Grumovom Događaju u gradu Gogi te Grbavka u Grbavici Slavka Mihalića, obje u režiji Georgija Para i produkciji zagrebačkog HNK. Za glavnu ulogu u kontroverznoj Grbavici iz 1971. godine osvojila je nagradu Sedam sekretara SKOJ-a. Tijekom sedamdesetih godina zbog bolesti se sve rjeđe pojavljuje na pozornici, a početkom osamdesetih prekida aktivno kazališno djelovanje. Neda Bajsić umrla je 23. lipnja 2012. godine u Zagrebu.

18,00 - 19,00; HR III
RADIO IGRA
TOM KEMPINSKI: „DUET ZA JEDNU VIOLINU“
Redateljica: Ranka Mesarić; prijevod i dramatizacija: Darko Lukić; glazbena urednica: Branka Janjanin Magdalenić; ton majstor: Krešimir Osman; urednik: Hrvoje Ivanković.
Glume: Barbara Nola, Sreten Mokrović.
Premijerno emitirano: 24. 06. 1996.

18,05 - 18,15; HR I
MALE FORME
VID BALOG: „HIŽNI NEDUHI“
Redateljica: Stephanie Jamnicky; dramatizacija: Nada Zoričić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstorica: Katarina Barišić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Ivan Glowatzky, Vid Balog, Goran Malus, Dejan Premec, Filip Juričić, Damir Lončar, Vanda Winter.
Premijerno emitirano u emisiji Etnofantastika: 01. 06. 2011.

UTORAK, 14. listopada

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
LADISLAV VINDAKIJEVIĆ: „STIHA, STIHA“ - Ruža Pokolić
Glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Miro Pijaca; urednica: Željka Turčinović
Premijerno emitirano: 02. 10. 2013.

14,00 - 15,00; HR III
DOKUMENTARNA RADIO DRAMA
VIŠNJA BITI: „JA TO NE ČUJEM“
Urednik: Ljubo Pauzin.
Premijerno emitirano: 29. 03. 2011.
Karmen Ratković, profesorica umjetnosti i filozofije, oglušila je u najranijem djetinjstvu što je nije spriječilo u komunikaciji sa svijetom, dapače, sama je postala instruktoricom komunikacijskih vještina. Kako u tome uspijeva u dokumentarnoj radio drami Višnje Biti “Ja to ne čujem” govore njezina majka, prijateljice, učenice i ona sama.

18,00 - 19,00; HR III
RADIO DRAMA
JANKO POLIĆ KAMOV: „PJESMA NAD PJESMAMA“
(Izbor iz poezije Janka Polića Kamova)
Adaptacija i režija: Mislav Brečić; skladatelj: Stanislav Kovačić; ton majstor: Miroslav Pijaca; urednica: Lada Martinac-Kralj.
Stihove govore: Daria Lorenci, Rakan Rushaidat.
Premijerno emitirano u emisiji Radio scena: 07. 12. 2002.
Emisiju bismo mogli nazvati radiofonskim čitanjem poezije, a temelji se na izboru erotske poezije J. P. Kamova. Ljubavnici gonjeni snagom strasti, u divljem zanosu osjećaja «pjevaju» o makabričnom doživljaju odnosa muškarca i žene. Nošeni vehementnim proplamsajima svojih osjećaja, dovode ljubav do kaosa i «ljudi koji joj ne nađoše dolične riječi».

18,05 - 18,15; HR I
MALE FORME
„FRANJO MARČETIN“
(Prema zapisima Đure Frankovića)
Redateljica: Stephanie Jamnicky; dramatizacija: Nada Zoričić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Miroslav Pijaca; urednica: Željka Turčinović.
Premijerno emitirano u emisiji Etnofantastika: 16. 02. 2011.

23,00 - 24,00; HR II
RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ
ARTHUR MORRISON: „KAMEJA LORDA STANWAYA“
Redatelj: Mislav Brečić; prijevod i dramatizacija: Mladen Kopjar; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Mladen Vasary, Pero Kvrgić, Sven Medvešek, Petar Leventić, Sven Šestak, Željko Duvnjak, Darko Milas.
Premijerno emitirano: 01. 06. 2010.
Arthur George Morrison (1863.-1945.) engleski je pisac i novinar najpoznatiji po realističkim romanima o životu u istočnom Londonu te detektivskim pričama pod utjecajem Arthura Conana Doyla. U slučaju nestanka skupocjene i u okružju bogatih kolekcionara slavne kameje (o kojoj je pripovijetku s engleskoga preveo i dramatizirao Mladen Kopjar) upoznat ćemo po prvi put u programu Hrvatskoga radija privatnog istražitelja Martina Hewitta, u interpretaciji Mladena Vasaryja, časnog antikvara Claridga kojeg glumi doajen našega glumišta Pero Kvrgić, kao i zagonetnog lorda Stanwaya kojeg interpretira Sven Medvešek. Profinjena režija Mislava Brečića donosi duhovit i poprilično romantičan svijet u kojem je bilo važno obraniti profesionalnu čast.

SRIJEDA, 15. listopada

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
LADISLAV VINDAKIJEVIĆ: „ŽUPNIK ZAJEŠKI“
Glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Miro Pijaca; urednica: Željka Turčinović
Premijerno emitirano: 01. 10. 2013.

18,05 - 18,15; HR I
MALE FORME
„JAVIL SE MRTVI PANDUR“
Redateljica: Ranka Mesarić; dramatizacija: Nada Zoričić; skladatelj i ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Pero Juričić, Sreten Mokrović, Nada Klašterka, Barbara Rocco.
Premijerno emitirano u emisiji Etnofantastika: 20. 11. 2010.

ČETVRTAK, 16. listopada

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
KAREL ČAPEK: „UKRADENI SPIS 139/VII ODJEL C“
Redatelj: Darko Tralić; dramatizacija: Nives Madunić Barišić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Srđan Nogić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Pero Juričić, Goran Grgić, Jelena Miholjević, Mladen Vasary.
Premijerno emitirano: 15. 10. 2013.

18,00 - 19,00; HR III
RADIO ATELJE
MAGDALENA LUPI ALVIR: „JALOVA“
Redatelj: Mislav Brečić; skladatelj: Marin Alvir; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Tajana Gašparović.
Glume: Daria Lorenci Flatz, Marin Alvir.
Premijerno emitirano: 24. 10. 2013.
Radio-izvedba Jalova nastala je na temelju istoimene predstave te se također kreće na granici igranog i dokumentarnog, a jalovost se problematizira kroz niz tema među kojima su koncept ženskosti, majčinstvo, pitanje roda općenito ili nemogućnosti začeća, ali i u svjetlu šireg društveno-političkog konteksta. Monodrama je inicijalno nastala kao reakcija na sporni, sada već bivši zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji u Hrvatskoj zbog kojeg je veliki broj hrvatskih parova odlazio u Maribor, grad u kojemu postoji cijenjena klinika za potpomognutu oplodnju. Autorica teksta suočava se s vlastitim istinama, iskreno rastvara vlastitu bol te propituje granice ljubavi, iskušenja, strahova, nadanja, ali i duhovitih komentara na vlastiti položaj ne(moćnog) subjekta koji pokušava ispitati granice ne(mogućeg).

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI