Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Radio pregled tjedna [28.6. – 4.7.2013.]

Radio pregled tjedna [28.6. – 4.7.2013.]

Radijskim tjednom dominiraju reprize među kojima izdvajamo 'Brodske spomenare Ivane Brlić Mažuranić', izbor iz poezije Branka Maleša i krimić 'Picasso u Zagrebu'.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 28.lipnja

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

KATJA ŠIMUNIĆ – ZAGREBAČKE PLESNE ADRESE – BOGOVIĆEVA  7

Ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednica: Željka Turčinović

U dvije dokumentarne male forme autorica govori o dvije zagrebačke plesne škole, one baletne na Ilirskom  trgu  i one za suvremeni ples  u Bogovićevoj preko dvije istaknute bivše učenice, Andreje Jeličić, baletne pedagoginje i Maše Kolar, plesačice i koreografkinje.

Premijera: 28.6.2013.

 

14,05 – 14,48; HR I

RADIO IGRA ZA DJECU

IVANA  BRLIĆ MAŽURANIĆ: ŠUMA STRIBOROVA

Redataljica:Jasna Mesarić, skladatelj: Mate Matišić; dramatizacija : Nives Madunić Barišić, tonmajstor: Miro Pijaca, glazbena urednica: Franka Meštrović; glume: Biserka Ipša, Filip Križan, Kristijan Potočki, Mirta Zečević, Dražen Bratulić, Alen Šalinović, Petar Leventić, Maja Katić, Nika Mišković, Srđana Šimunović, Zoran Gogić, Sven Jakir

Premijerno emitirano: 12.12.2012

Stribor je jedan od četiri Svarogova sina, staro Slavensko božanstvo rođeno iz božjega daha. Stribor je bog šume i djed vjetrovima. U njegovoj šumi događaju se razna čuda, a grešne duše ispaštaju za svoja zlodjela. Ivana Brlić Mažuranić priču je utemeljila u brojnim vjerovanjima iz Slavenske mitologije. Ova radijska dramatizacija poznate priče otišla je korak dalje stvarajući čudesni svijet šume i neobičnih šumskih likova  koji pomažu i ili priječe baku i Malika Tintilinića na putu prema Striboru. Glazbeno radiofonijska čarolija oživljava drevni svijet mitskih bića i narodnih vjerovanja, istovremeno prateći modernu strukturu spektakla.

***

RADIO-IGRA VAM DARUJE KUTIĆ POEZIJE:

GUSTAV KRKLEC: IZ ZBIRKE „VEDRI I TMURNI DANI“ – 2

(„Ptičji pjev, Neostvarive želje, Ludi dan, Put u Holivud“)

Režija: Stephanie Jamnicky

 

SUBOTA, 29.lipnja

 

18,05 – 18,55; HR I

RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

BORBEN VLADOVIĆ: „561 STEPENICA“

Redatelj. Darko Tralić; Dramatizacija: Branka Žodan; Glazbeni urednik: Žarko Joksimović; Tonmajstor: Srđan Nogić; Urednica: Lada Martinac-Kralj

Glume: Jelena Miholjević, Hrvoje Klobučar, Frano Mašković

Premijerno emitirano: 16.03.2013.

Naslov pripovijetke suvremenog hrvatskog pisca Borbena Vladovića označava broj trsatskih stuba koje se penju od riječke Delte do crkve Svetišta Majke Božje Trstaske. Na njima se odvija ljubavni sastanak koji prolazi u propitivanju odnosa para. Svaka prijeđena stuba put postaje put ka pročišćenju od životnih nedoumica, taloga prošlosti, ali i svojevrsno hodoćašćenje koje vodi rađanju novog početka.

 

NEDJELJA,  30. lipnja

 

13,00 – 13,30; HR II

PANOPTIKUM

JAKŠA ZLODRE: „JUBAV DO GREBA“

Režija: Mislav Brečić, urednica: Katja Šimunić

U Splitu između dva svjetska rata jedan bračni par vodi svoje svakodnevne bitke – ljubavne. U interpretaciji Matije Prskalo i Alena Šalinovića praćenih lajanjem psa imena Bukica ova komediografska skica na srednjodalmatinskoj čakavici zavodi melodioznošću jezika i britkom duhovitošću.

Premijerno emitirano: 2. 5. 2010.

 

22,00 – 22,45; HR II

RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ

MIROSLAV PENDELJ: „PICASSO U ZAGREBU“

Režija: Dejan Šorak

Glazbeni urednik: Davor Rocco

Ton-majstor: Miro Pijaca

Urednica: Katja Šimunić

Glume: Marina Nemet, Nedim Prohić, Boris Svrtan, Ana Kraljević, Željko Šestić.

Premijerno emitirano: 3.11.2009.

Slika slavnoga Picassa, poslužit će gospođi Josipi Božek, poduzetnici u poslu s hladnjačama, (u šarmantnoj interpretaciji Marine Nemet) da se osveti svom nevjernom mužu. Kao posljedica njezine „poduzetnosti“ s kopiranjem Picasssove slike, optužena će biti mlada slikarica, a jedan policijski istražitelj zaveden. U svemu tome novce će pokupiti poduzetna gospođa Božek i njezin suradnik, ilegalni preprodavač  umjetnina Goran (u nijansiranoj i duhovitoj izvedbi Borisa Svrtana). Fantomska Picassova ili „Picassova“ slika koja kruži Zagrebom, u nadahnutoj režiji Dejana Šorka, pokazatelj je naše svakodnevnice u kojoj postaje sve nevažnije odrediti što je laž, a što istina, što je kopija, a što original.

 

PONEDJELJAK, 1. srpnja

 

9,30 – 9,55; HR III

RADIO-ROMAN

LJUBO PAUZIN: „SLUČAJNI BESTIJARIJ“ – I. dio (od pon. do petka, 5. 07.)

Dramatizacija i režija: Mislav Brečić

Prvi poetsko-memorabilni roman poznatog književnika Ljube Pauzina nevelik je prozni bombončić o autorovu odrastanju u rodnom Karlovcu, urbanom pamćenju malih dječjih klapa u kontekstu prvotne igre i slobode, zajedničkog kupanja na rijeci, te kasnijeg odrastanja u mlađu, različito profiliranu gradsku populaciju čiji članovi pomalo zauzimaju svaki svoju urbanu sudbinu, od mitskog uličnog heroja do prosječno snalažljiva pojedinca ozbiljnije dobi.

Pauzinov je roman komponiran u poetsko-prisjećajnim fragmentima, zadržavajući zanimljivu fabulaciju a inzistirajući na neponovljivoj atmosferi odrastanja u gradiću, koji se dakako s vremenom mijenja kao i njegovi nekad nevini mladi protagonisti prepuni želje za životom i njegovim čarima. Posljedične odgovornosti stižu kao otrežnjenje i rastanak s neponovljivom ranom mladošću.

Premijerno emitirano: 9.-13.3.2009.

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

BRANKO MALEŠ: Izbor iz poezije: VIJESTI

Režija: Mario Kovač

Glume: Vili Matula, Jelena Miholjević, Nikša Marinović

Premijera: 1.7.2013.

 

14,00 – 15,00; HR III

PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

GLUMICA ELVIA NACINOVICH

Glumica Elvia Nacinovich prvakinja je Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. Tijekom trideset i četiri godine glumačkog staža odigrala je preko 100 uloga, potvrdila se kako u prpošnim komičnim ulogama, tako i u dramskim ulogama iznimno složene psihologije, te osvojila mnogobrojne nagrade. Osim toga, svestrana Elvia i dojmljivo pjeva, piše dramske tekstove za djecu, režira predstave za djecu i prevodi s hrvatskog na materinji talijanski jezik.

UREDNICA: TAJANA GAŠPAROVIĆ

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO IGRA

STEFAN ZWEIG: „BIJEG K BOGU“

Redatelj: Mislav Brečić; glazbeni dramaturg, skladatelj i izvođač glazbe: Franka Meštrović; ton majstor: Srđan Nogić; urednik: Hrvoje Ivanković

Glume: Vlatko Dulić, Nina Erak, Sven Medvešek, Olga Pakalović, Rakan Rushaidat, Petar Leventić, Boris Svrtan, Pero Juričić, Siniša Ružić, Mesud Dedović

Premijerno emitirano: 25.3.2013.

Drama Stefana Zweiga „Bijeg k bogu“ objavljena je 1927. u sklopu njegove knjige „Zvjezdani sati čovječanstva“. Zamišljena kao epilog nedovršene drame Lava Nikolajeviča Tolstoja, „I svijetlo sja u tami“, Zweigova drama prati posljednje dane života tog velikog ruskog pisca, koji nakon neobičnog susreta s dvojicom studenata-revolucionara, temeljito preispituje svoj odnos prema životu i idejama koje je zagovarao.

 

UTORAK, 2. srpnja

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

„BRODSKI SPOMENARI IVANE BRLIĆ MAŽURANIĆ“ – 1. dio

Izbor iz djela I.  Brlić Mažuranić: Jasna Ažman

Režija: Katja Šimunić

Glume: Anja Đurinović, Ivan Glowatzky, Boris Svrtan, Dora Polić Vitez, Šiško Horvat Majcan

Premijerno emitirano: 08.01.2013.

 

14,00 – 15,00; HR III

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

EVELINA TURKOVIĆ: «IZVAN SEZONE» 

Dokumentarna radio-drama Eveline Turković "Izvan sezone" snimana je u prosincu prošle godine tijekom priprema za izložbu Slavena Tolja "Izvan sezone" otvorenu krajem prošle godine u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik u Dubrovniku i donosi temeljne postavke ovog umjetnika u odnosu prema Gradu i našoj sudbini u njemu.

UREDNIK: LJUBO PAUZIN

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO DRAMA

Miroslav Krleža : “HODORLOHOMOR VELIKI”

 

SRIJEDA, 3. srpnja

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

„BRODSKI SPOMENARI IVANE BRLIĆ MAŽURANIĆ“ – 2. dio

Izbor iz djela I.  Brlić Mažuranić: Jasna Ažman, režija: Katja Šimunić

Premijerno emitirano: 09.01.2013.

 

14,00 – 15,00; HR III

IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR

MIROSLAV KRLEŽA: „ADAM I EVA“

 

18,00 – 19,00; HR III

FANTASTIKA U RADIO DRAMI

CHARLES DICKENS: „SKRETNIČAR“

Redatelj: Jasna Mesarić; prijevod: Branka Lucarić; dramatizacija: Lada Martinac-Kralj;  glazbeni urednik: Žarko Joksimović; tonmajstor: Dubravko Robić; urednik: Nada Zoričić

Glume: Vinko Kraljević, Slavko Juraga, Antonio Franić, Duško Modrinić

Premijerno emitirano: 06.06.2012.

Za Dickensovu pripovijetku „Skretničar“ mogli bismo reći – neobični Dickens, jer u njoj nema ništa od primjesa koje obilježavaju Dickensov realizam. Pripovijetka je ovo atmosfere i sudbinskog fantazma. Treptanje crvenog svjetla i neobični događaji izazivaju jezu i nemir u glavnom junaku, te ga magnetski privuku i odvedu u smrt. Cijelu priču i njezino skriveno značenje na kraju iščitava samo pisac koji je ujedno postao i lik pripovijetke.

***

ETNOFANTASTIKA – VID BALOG: „BELA ŽENA“

Dramatizacija: Nada Zoričić

Režija: Stephanie Jamnicky

 

20,13 – 21,10; RADIO POSTAJA SLJEME

GOSPON FULIR VAM PREDSTAVLJA DRAMSKI KUTAK

ENES ČENGIĆ: „S KRLEŽOM NA AERODROM“

 

ČETVRTAK,  4. srpnja

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

A.P. ČEHOV: „ZABORAVIO“

Dramatizacija: Nives Madunić Barišić, režija: Darko Tralić

Glume: Goran Grgić i Natalija Đorđević

Premijerno emitirano 22.01.2013.

 

14,00 – 15,00; HR III

DRAMSKI ČETVRTAK

DAVOR GUSIĆ: „MIRIS ZLATA“

(Premijerno emitirano u emisiji Radio-napetica)

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO ATELJE

GER THIJS, MARJON BRANDSMA I JAN RITSEMA:  „TO“

Redatelj: Mislav Brečić, urednica: Tajana Gašparović

Glume: Alma Prica i Rene Medvešek

Premijerno emitirano: 17.1.2013.

Nastala prema noveli Zvijer u džungli Henryja Jamesa, duo-drama To iznimno je dirljiva priča o nikad realiziranoj ljubavi dvoje ljudi, muškarca i žene što su cijeli život proveli zajedno. Priča je to o dubokom uvidu jednoga čovjeka u pravu prirodu ljubavi, u to što zaista znači voljeti drugo biće. Muškarac, naime, čitavog svog života čeka neki iznimno važan događaj koji će mu promijeniti život iz temelja. On osjeća da se taj događaj treba desiti baš njemu, no o prirodi događaja ne zna baš ništa. Žena je njegov dugogodišnji suputnik, najbolji prijatelj i jedina osoba koja zna za tu njegovu tajnu – ona zajedno s njim čuva stražu dok čekaju na prijelomni događaj u muškarčevu životu. Žena o tom događaju zapravo zna više od muškarca. No, kad muškarac shvati o kojem je događaju riječ - već će biti prekasno.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE