Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > 17. Zadar Snova

17. Zadar Snova

17. Međunarodni festival suvremenog kazališta održat će se u Zadru od 7. do 14. kolovoza, i vrlo prigodno - na pragu punoljetnosti - programom u kojem su i dvije premijere, propituje granice i ograničenja koja nam postavlja društvo.

"Društvo postavlja granice i ograničenja, ima nepisano pravo uzeti i otuđiti, zaustaviti i prikriti – umjetnost koju želi zaboraviti i/ili život kojeg se ne želi sjećati", to je moto pod kojim Zadar Snova ulazi u svoju posljednju 'tinejdžersku' sezonu, onu - sedamnaestu.

Nije stoga slučajno da je u program festivala selektiran projekt koji oživljava Artaudovu filozofiju kazališta na hrvatskoj sceni, a još je manje slučajno da 'apel za promjenom' radi Kazalište Hotel Bulić. I taj će Artaudom elektriziran kazališni Rekvijem za organe u izvedbi Senke Bulić, Ivane Jozić i Damira Martinovića Mrle otvoriti 17. Zadar snova.

Izvedbi će predhoditi izložba TRACES autorice Nataše Kadin te multimedijalni performans IN TIMES LIKE THESE, međunarodne grupe autora Argyro Chioti, Efthymios Theou i Boris Kadin.

O skrivenom životu žrtve i odnosu kulture/društva/pojedinca prema patnji progovara Fraktal Falus Teatar u projektu Victimize, suvremenoj dramskoj tragediji baziranoj na ispovijesti i traumi zlostavljanih. Time će se 13 godina nakon antologijskih Olovnih vojnika socijalno angažirano kazalište Hrvoja Cokarića i Nele Sisarić ponovno vratiti na zadarsku scenu.

Kao i Fraktal, iz Splita stiže i umjetnički trio Room100 s hvaljenom predstavom C8H11NO2 koja tematizira stanje svijesti shizofrenog uma. Njeni autori, Jakov Labrović, Antonia Kuzmanić i Davor Gazde, nakon brojnih inozemnih uspjeha tako će se još jednom predstaviti i domaćoj publici.

Dok se cijepanje (shizo) razuma (fren) definira kao mentalna bolest u kojoj osoba ne razaznaje 'našu' stvarnost, ostaje pitanje u kojoj je mjeri stvarnost doista 'naša'. Nije li predodžba 'sebe' iluzija okovana matricom nametnutih normi, izmišljenih potreba, iskrivljenih istina. Manipulacija Istine i paradoks Stvarnosti tema je prve festivalske premijere Stop Spot, ili Posljednje stanice redatelja Mehdija Farajpoura koja će nastati u Zadru u međunarodnoj produkciji francuskog Oriantheatrea, festivala Zadar snova i njemačkog Tanzplana.

Nije bilo Zadra snova na kojem izvedbe Poljaka nisu odisale osebujnim stilom i šarmom. Tako je i sa umjetničkim kolektivom nazvanom prema audio uratku Josepha Beuysa Ja Ja Ja Ne Ne Ne Ne. Svježi s premijere u Slovačkoj, u Zadar dolaze s autorskom predstavom Fight Fight – that's all we can do, parodijom na Olimpijske igre i ceremonijalno američko hrvanje.

Po prvi put u Zadru ove će godine gostovati kolektiv SKROZ koji se s s glumačkim ansamblom Studija KUBUS i suradnji s KUC Travno, bavi pitanjima poput onog: Znate li da riječ orgazam dolazi od grčkog οργασμός [orgasmos], a zapravo znači – dozrijeti? Njihova je predstava Šuma, drvo, skoro, skroz inspirirana kultnom knjigom Nin Andrews, The Book of Orgasms, a nastala je pod redateljskim palicom Nore Krstulović i Vedrana Peternela.

Dvoje trenutno najprominentnijih umjetnika mlađe generacije, Saša Božić i Petra Hrašćanec, predstaviti će se predstavama Love will tear us a part i Boys don't cry, dva dijela trilogije kazališne grupe Defacto. Prvi je solo kreiran za Petru, i donio joj je Nagradu hrvatskog glumišta 2012. za najbolju žensku plesnu ulogu, drugi je Petrin duet s Markom Jastrevskim, a oba koncepta žanrovski vrludaju između kazališta i suvremenog plesa, popularne glazbe i ispovjednog performansa.

Za zatvoriti cjelinu preostaje jedina istina – ljubav, odnosno njezin - kraj. I ljubavni par koji p/ostaje protagonistima konačnog obračuna u kojem je hladna i prijezirom natopljena riječ jedino oružje. Dok jedno govori, drugo sluša i vreba iz guste tišine. Ona je Pia Zemljič, on Marko Mandić, a zaigrat će  u drami Pascala Ramberta i u režiji Ivice Buljana, Zatvaranje ljubavikoju Zadar snova s Mini teatrom, Novim kazalištem, Mestnim gledališčem Ptuj i Mavenom predstavlja kao drugu ovoljetnu premijeru

Festival će službeno zatvoriti performans YOU autora Christiana Petera i Borisa Kadina

Filmskoj umjetnosti i ove godine Zadar Snova daje puni festivalski termin. Na programu je nedavno snimljen dokumentarni film o jednoj od najstarijih nezavisnih glazbenih scena u Hrvatskoj, pulskom Monteparadisu. Festival igranog filma u Puli predstavlja istaknute naslove ovogodišnje selekcije domaćeg kratkog filma, a najbolje naslove s Tabor film festivala prati uzbudljiva selekcija animiranog filma s majstorima talijanske, poljske i nezaobilazne hrvatske animacije.

Festivalska uvertira je novomedijska izložba 'MAMI' koju otvara performans 'In times like these' autorskog tima Boris Kadin, Argyro Chioti i Efthymios Theou (Atena). MAMI je projekt suradnje umjetnika zemalja Mediterana a nositelj produkcije u ovoj godini je Via Negativa (Slovenija) u partnerstvu s Vasistas company i centrom Bios (Grčka), Mavenom i Zadrom snova.

Pitanjima sebe kao drugog bavi se izvedba 'You' Christiana Petera i Borisa Kadina. Umjetnički čin hodanja po žici iznad zemlje i umjereno iznad shizofrene nam stvarnosti zatvoriti će izložbu i 17. Zadar snova.

Festival Zadar snova 2013 ostvaruje se uz financijsku podršku Grada Zadra, Ministarstva kulture RH, Zadarske županije, Francuskog kulturnog instituta i Grada Zagreba. Organizatori se pak zahvaljuju HNK Zadar i Arheološkom muzeju Zadar na partnerskoj suradnji u realizaciji programa.

Zadar snova održati će se u Zadru od 7. do 14. kolovoza.

PROGRAM:

7/8/2013 Sv Donat, 20h / Izložba, ulaz slobodan
TRACES
Autorica: Natasha Kadin / MAMI (Int)

7/8/2013 Sv Dominik, 21h / ulaz slobodan
IN TIMES LIKE THESE
Aut. Perf. Argyro Chioti, Efthymios Theou, Boris Kadin / Prod. Via Negativa (SLO)

7/8/2013 Kazalište lutaka, 22h
REKVIJEM ZA ORGANE – POKORA
Aut. Perf. Senka Bulić, Ivana Jozić & Damir Martinović Mrle / Prod. Kazalište Hotel Bulić, KLJB, Tvornica kulture (CRO)

8/8/2013 Sv Dominik, 22h
VICTIMIZE
Red. Hrvoje Cokarić
Perf. Sanela Marković, Darijo Tvrdić & Nela Sisarić
Prod. Fraktal Falus Teatar (CRO)

9/8/2013 Sv Dominik, 22h
ROOM100: C8H11NO2
Red. Jakov Labrović / Konc. Perf. Jakov Labrović & Antonia Kuzmanić, Mus. Davor Gazde / Prod. Positive Force (CRO)

10/8/2013 Kazalište lutaka, 22h
STOP SPOT
Red. Kor. Mehdi Farajpour
Perf. Antonio Izquierdo Martínez, Neus Canalias Avila, Lucija Mikas, Kate Marušić, Leena Ritva Koskinen, Maria Korpi-Anttila, Minja Mertanen, Anna Frederika Wilke, Luca Marei Endell, Lara Morlang, Pauline Michel, Samantha Stegbauer, Liliane Koch / Prod. Oriantheatre (FRA) & Zadar snova (CRO) / Koprod. Tanzplan (GER), Arts Promotion Centre (FIN) & CND - Centre National de la Dance (FRA)
Premijera

11/8/2013 Sv Dominik, 22h
FIGHT FIGHT - THAT'S ALL WE CAN DO
Red. Magda Tuka
Perf. Magda Tuka i Anita Wach / Vid. Myles Stawman / Prod. Ja Ja Ja Ne Ne Ne Ne (POL)

12/8/2013 Sv Dominik, 22h
LOVE WILL TEAR US APART
BOYS DON'T CRY
Konc. Saša Božić / Kor. Saša Božić i Petra Hrašćanec / Perf. Petra Hrašćanec i Marko Jastrevski / Prod. Defacto (CRO)

13/8/2013 Kazalište lutaka, 22h
ŠUMA, DRVO, SKORO, SKROZ
Red. Nora Krstulović i Vedran Petrenel / Perf. Ines Cokarić, Ivica Gunjača, Zvonko Hrabar, Sanja Mataga, Vedran Peternel, Adriana Šnajder & Šime Zanze / Prod. SKROZ & Studio Kubus / Koprod. MCUK Travno (CRO)

14/8/2013 Kovačka 1, 22h
PASCAL RAMBERT: ZAPIRANJE LJUBEZNI / ZATVARANJE LJUBAVI
Red. Ivica Buljan / Perf. Pia Zemljič i Marko Mandić / Prod. Mini teater, Mestno gledališče Ptuj (SLO), Zadar snova, Mavena i Novo kazalište (CRO)
Premijera

14/8/2013 Sv Donat, 23:30h
YOU
Aut. Christian Peter i Boris Kadin / Perf. Christian Peter / Vid. Boris Kadin / Koprod. Triko Cirkus Teatar (CRO)

 

Odgovori

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE