Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

U danima od 30. listopada do 5. studenog u ponudi Dramskog programa HR-a možete se prisjetiti nekih repriznih naslova, ili premijerno poslušati dokumentarnu radio dramu 'Život u zajednici', radio napeticu 'Picasso u Zagrebu', etnofantastične 'Ljude bez glave na Mirogoju' te drugi dio radio drame 'Bakonja fra Brne'.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 30. listopada

13,30 – 14,30 HR, III program

DRAMSKI PETAK - IZ RADIO IGRE

OLIVER FRLJIĆ: “GOSPOĐICE RICE, PUNO PRIJE GEOPOLITIKE BILA JE GLAZBA (repriza)

Režija: Oliver Frljić

Nakon što je prije nekoliko godina u Teatru &TD uspješno uprizorio svoj autorski projekt, Oliver Frljić ispitao je njegovu mogućnost funkcioniranja u radiofonijskom izrazu. Frljićev tekstualni kolaž sastavljen od dokumentarnih isječaka intervjua s Vanessom Redgrave, Brigitte Bardot i Condoleezzom Rice, te od filmskih prizora, bavi se ispražnjenošću pojma političko kazalište (odnosno – političkog angažmana u dramskom izrazu) i mogućnostima njegovog punjenja. No, dok se u predstavi Frljić poigrava prostorom performativiteta na način kontrastiranja odnosa maksimalno naglašenog govorenja i maksimalno dokinutog činjenja, u radiofonijskom izrazu ostaje pristan svega maksimalno naglašen segment govorenja. Performativni je diskurs činjenja, dakle, posve ukinut, pri čemu govorenje postaje jedinim izražajnim sredstvom. Govorenje se tijekom radio-izvedbe ritmizirano perpetuira, propitujući na taj način fenomen slušateljske percepcije u odnosu sadržaja i forme koja u drugom dijelu izvedbe izbija u prvi plan, približujući radio-izvedbu formi glazbenog djela.

Koordinator: Hrvoje Ivanković

18,00 -19,00 HR, III program

PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

PORTRET KOSTIMOGRAFKINJE DORIS KRISTIĆ (premijera)

Jedna od najznačajnijih hrvatskih kostimografkinja Doris Kristić diplomirala je na Accademia de costume e di moda u Rimu, a po povratku u rodni Dubrovnik počela je surađivati s mnogim velikim redateljima koji su tada dolazili na Dubrovačke ljetne igre. Na Igrama je radila kostime s Lovrom Matačićem za dvije opere: 'Orfeja' i 'Elektru', s češkim redateljem Jirzijem Menzelom Shakespeareova 'Hamleta', s Ljubišom Georgijevskim 'Kralja Leara' Edwarda Bonda, s Paolom Magellijem Euripidove 'Feničanke' i 'Dunda Maroja' Marina Držića, s Dušanom Jovanovićem Calderonov 'Život je san', s Ivicom Kunčevićem Dürenmattov 'Posjet stare dame'… Njezine su kostimografske kreacije uvijek obilježene dramaturškim promišljanjem teksta i dramskih lica, ona ulazi u dijalog s piscem, redateljem i u zajedništvo s glumcima. Vrhunac karijere doživjela je tijekom osamdesetih godina kada je radila u kazalištima diljem tadašnje Jugoslavije, uglavnom u predstavama koje su obilježile tadašnji teatar. Kostimirala je i glumce u desetak domaćih filmova. Dobitnica je mnogih nagrada.
Esej napisala i razgovor vodila: Dubravka Vrgoč
U emisiji sudjeluju i Ivica Boban, Mani Gotovac, Alma Prica, Dejan Šorak i Hrvoje Ivanković

Urednica: Tajana Gašparović

SUBOTA, 31. listopada

09,30 – 09,30 HR, III program

JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI

Gošća Jednočinke je Tea Alagić Vlašić, redateljica i glumica iz Mostara koja već desetak godina živi i radi u New Yorku, a ove će se subote prvi put predstaviti zagrebačkoj publici: premijernom izvedbom predstave „Brak Marije Braun“, koju je postavila u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Urednik i voditelj: Hrvoje Ivanković

18,05 – 18,55 HR, I program

RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA, DOKUMENTARNA RADIO-DRAMA

VIŠNJA BITI: „ŽIVOT U ZAJEDNICI“ (repriza)

Dokumentarna je radio drama za koju smo obišli ženske i muške kuće terapijskih zajednica Cenacolo u Vrbovcu, Reto centar u Klisu i Trogiru te zajednicu Susret u Cisti Velikoj. Namjera je autorice Višnje Biti ukazati na koje se sve načine momci i djevojke bore protiv ovisnosti i kako ih zajednice uče na zajednički život, uvažavanje jedni drugih, toleranciji i strpljenju, osobina koje će im itekako dobro doći jednog dana kada počnu ponovno samostalno živjeti, i to na način kako su to u zajednicama naučili.

Urednica: Lada Martinac-Kralj

NEDJELJA, 1.studenoga

13,00 – 13,30 HR, II program

PANOPTIKUM

ZVONKO TODOROVSKI: „MORE PRAVOG KAPETANA“ – I dio (repriza)

Režija: Katja Šimunić

Domovi za starije uvijek su zanimljiva inspiracija. Obilje različitih karaktera, najneobičnijih sudbina i životnih priča skupljenih pod jednim krovom u zajedničkom prostoru i sa zajedničkom budućnošću omogućava najrazličitije igre i spojeve. U ovoj komediji Todorovski susreće ženu iz Slavonije i muškarca iz  Dalmacije. Ona nikada nije vidjela more, a on je cijeli život proveo na moru. More ih je spojilo, more će ih nakratko rastaviti, a onda opet spojiti. Spoj dva različita govorna idioma, toplina međuljudskih odnosa, jednostavnost priče i  plastičnost karaktera koji odišu nekim osobitim splinom naivnosti i tragičnosti istovremeno, čine ovaj tekst osobitim. Uploviti u njega znači uploviti u svijet snova kojih se nikada ne treba odreći.

Drugi dio na programu je u nedjelju, 8.studenoga

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

13,15 – 13,55 HR, I program

RADIO IGRA ZA DJECU

LOUISA MAY ALCOTT: „MALE ŽENE“ (repriza)

Prijevod, dramatizacija i režija: Katja Šimunić

Radio-igra zasnovana na romanu američke spisateljice Louise May Alcott «Male žene», romanu o odrastanju četiri sestre iz obitelji March dok u pozadini tutnji rat u kojem je njihov otac. Dražesna suprostavljanja građanskog svijeta čijim pravilima pokušavaju ovladati i ratne stvarnosti koja poručuje da su vrline skromnost i razboritost, pletu duhovito i nježno ozračje koje kulminira simbolikom Božića na koji djevojke dobivaju najljepši dar – povratak oca s bojišta.

Urednica: Nives Madunić-Barišić

***
KUTIĆ POEZIJE

VJEKOSLAV MAJER: „STARI ZAGREB“ (repriza)
Režija: Darko Tralić

PONEDJELJAK, 2.studenoga

09,30 – 09,55 HR, II program

RADIO ROMAN

ALOJZ MAJETIĆ: „BESTJELESNA“ (od pon.2.11. do petka 6.11. – repriza)

Dramatizacija: Maja Gregl
Režija: Darko Tralić

Roman „Bestjelesna“ Alojza Majetića prepun je strasnih veza, ali u njemu je i grupa znanstvenika koja traga za univerzalnom jednadžbom ljubavi kojom bi se objasnila tajna ljubavi. Roman osim pustolovnog dobiva i metafizičku dimenziju. Majetić je napisao bizaran roman, neobičan unutar opusa naturalističke erotske proze.

Urednik: BRANKO MALEŠ

18,00 – 19,00 HR, II program

RADIO IGRA

MAJA PELEVIĆ: „NARANČINA KORA“ (repriza)

Prijevod, radijska prilagodba i režija: Vedrana Vrhovnik

Mlada žena, razapeta između svoje vlastite realnosti i medijsko-promidžbenih klišeja, središnji je lik drame Narančina kora. Kroz njenu gorko-humornu životnu ispovijest autorica preispituje identitet suvremene žene, pritisnute imperativima o tome kako treba izgledati i ponašati se ukoliko želi postati dio eksponiranih društvenih slojeva.

Urednik: Hrvoje Ivanković

UTORAK, 3.studenoga

18,00 – 19,00 HR, III program

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

VIŠNJA BITI: „ZAUVIJEK DIJETE“ (repriza)

22,40 – 23,25 HR, II program

RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ

MIROSLAV PENDELJ: «PICASSO U ZAGREBU» (premijera)

Režija: Dejan Šorak

Slika slavnoga Picassa, poslužit će gospođi Josipi Božek, poduzetnici u poslu s hladnjačama, da se osveti svom nevjernom mužu. Kao posljedica njezine „poduzetnosti“ s kopiranjem Picasssove slike, optužena će biti mlada slikarica, a jedan policijski istražitelj zaveden. U svemu tome novce će pokupiti poduzetna gospođa Božek i njezin suradnik, ilegalni preprodavač umjetnina. Fantomska Picassova ili „Picassova“ slika koja kruži Zagrebom pokazatelj je naše svakodnevnice u kojoj postaje sve nevažnije odrediti što je laž, a što istina, što je kopija, a što original.

Urednica: Katja Šimunić

SRIJEDA, 4.studenoga

13,30 – 14,30 HR, III program

DOKUMENTARNA SRIJEDA

PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

GLUMAC MLADEN CRNOBRNJA GUMBEK (repriza)

Koordinator: Hrvoje Ivanković

18,00 – 19,00 HR, III program

FANTASTIKA U RADIO DRAMI

RYUNOSUKE AKUTAGAWA: «PARAVAN PAKLA» (repriza)

Prijevod: Vladimir Devide
Dramatizacija: Mate Ganza
Režija: Petar Vujačić

Sve što je prekomjerno izvrće se u svoju suprotnost, pa tako ljepota prelazi u užas. Ljepota je strašna. Slikar koji je do te mjere opsjednut svojim djelom da je za njega spreman žrtvovati ljudski život, na kraju uništi vlastiti. Želeći što vjernije naslikati prizor iz pakla, slikar Yoshihide traži da mu pred očima spale kočiju u kojoj je živa žena. Ali ne zna da je Veliki knez, da bi se osvetio, u kočiju dao zavezati njegovu voljenu kćerku.

Urednica: Nada Zoričić

***
ETNOFANTASTIKA

LJUDI BEZ GLAVE NA MIROGOJU“ (premijera)

Dramatizacija: Nada Zoričić
Režija: Darko Tralić

ČETVRTAK, 5.studenoga

18,00 – 19,00 HR, III program

RADIO DRAMA

SIMO MATAVULJ: „BAKONJA FRA BRNE“ – II DIO (premijera)

Dramatizacija: Jakša Zlodre

Režija: Stephanie Jamnicky

Centralno djelo u Matavuljevom opusu i jedno od najznačajnijih djela realizma do sada nije adaptirano za radijski medij. Urednica emisije je iskoristila mogućnosti da ga ponudi u dva dijela pokušavajući tako njegove glavne odlike kao bogate i jedinstvene literature sačuvati kako s njene formalne, tako i s tematske strane.

Urednica: Lada Martinac-Kralj

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE