Naslovnica > DOSSIER
DOSSIER
DOSSIER

Verdi, Giuseppe

28 opernih djela talijanskog majstora samo je u posljednjih pet sezona doživjelo više od 2500 produkcija diljem svijeta. Sve o njima, ali i o njegovim menadžerskim sposobnostima, radu s libetistima i usporedbama s Wagnerom, otkrijte u obljetničkom dossieru!
DOSSIER

Gotovac, Mani

'Luda čovječica', 'zločesto kazalište', 'željezna lady' i kako je sve još nisu zvali, Mani Gotovac zasigurno je jedna od najutjecajnijih i najosebujnijih osobnosti suvremene povijesti hrvatskog glumišta.
DOSSIER

Wagner, Richard

Uz ime Richarda Wagnera možemo samo nizati superlative – najomiljeniji i najomraženiji, najmističniji, te zasigurno najkontroverzniji skladatelj u povijesti klasične glazbe.
DOSSIER

Cirque du Soleil

Najveća cirkuska atrakcija svih vremena postoji već četvrt stoljeća, proizvela je gotovo trideset predstava i nastupila pred više od 100 milijuna gledatelja!
DOSSIER

Gotovac, Tomislav

Čovjek kojeg ste mogli sresti dok usisavačem čisti Ilicu, ruča između dvije tramvajske pruge na Trgu bana Jelačića ili u kino Tuškanac ulazi s gomilom vrećica i sjeda u prve redove prije prikazivanja nekog filmskog klasika. A pamtit ćemo ga po rečenicama: 'Sve je to movie' i 'Čim ujutro otvorim oči, vidim film'.
DOSSIER

Godder, Yasmeen

Od najdublje intime do sirove politike - sve je to u svojim predstavama dotakla izraelska koreografkinja i plesačica, jedna od najzanimljivijih gošći ovogodišnjeg Tjedna suvremenog plesa.
DOSSIER

Raukar, Urša

Glumica koja je cijeli radni vijek vjerna jednom kazalištu, osim po većini ZKM-ovih predstava poznata je i po svom aktivizmu.

Hoghe, Raimund

Počeo je kao dramaturg Pine Bausch, sam stupio na scenu u četrdesetima i uprkos 'nestandardnom' tijelu s urođenom deformacijom kralježnice, 2008. postao plesač godine. Čudesan život i karijera stalnog gosta Queera.
DOSSIER

Gómez-Peña, Guillermo

Pionir latinoameričke umjetnosti (radikalnog) performansa koji na tome nije stao, nego je isprobao velik broj disciplina suvremene umjetničke prakse te osnovao La Pocha Nostra.
DOSSIER

Euripid

Tri tisućljeća kazališne povijesti ne bi bila ista bez ovog dramatičara koji se, uz Sofokla i Eshila, smatra najvećim grčkim piscem tragedija.
DOSSIER

Ibsen, Henrik

Dovoljno je reći: najizvođeniji dramski pisac na svijetu poslije Shakespearea. Uz drame, pisao je i pjesme, slikao, bavio se novinarstvom i, srećom, brzo napustio pseudonim Brynjolf Bjarme.
DOSSIER

Pirandello, Luigi

Dramatičar i prozaik, fašistički državni umjetnik i apolitični ravnatelj teatra, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, te otac Humorizma, ali i šest lica koja traže autora...
1 / 512345
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE