Search
Close this search box.
DOSSIER
DOSSIER
28 opernih djela talijanskog majstora samo je u posljednjih pet sezona doživjelo više od 2500 produkcija diljem svijeta. Sve o njima, ali i o njegovim menadžerskim sposobnostima, radu s libetistima i usporedbama s Wagnerom, otkrijte u obljetničkom dossieru!
DOSSIER
'Luda čovječica', 'zločesto kazalište', 'željezna lady' i kako je sve još nisu zvali, Mani Gotovac zasigurno je jedna od najutjecajnijih i najosebujnijih osobnosti suvremene povijesti hrvatskog glumišta.
DOSSIER
Uz ime Richarda Wagnera možemo samo nizati superlative – najomiljeniji i najomraženiji, najmističniji, te zasigurno najkontroverzniji skladatelj u povijesti klasične glazbe.
DOSSIER
Najveća cirkuska atrakcija svih vremena postoji već četvrt stoljeća, proizvela je gotovo trideset predstava i nastupila pred više od 100 milijuna gledatelja!
DOSSIER
Čovjek kojeg ste mogli sresti dok usisavačem čisti Ilicu, ruča između dvije tramvajske pruge na Trgu bana Jelačića ili u kino Tuškanac ulazi s gomilom vrećica i sjeda u prve redove prije prikazivanja nekog filmskog klasika. A pamtit ćemo ga po rečenicama: 'Sve je to movie' i 'Čim ujutro otvorim oči, vidim film'.
DOSSIER
Od najdublje intime do sirove politike - sve je to u svojim predstavama dotakla izraelska koreografkinja i plesačica, jedna od najzanimljivijih gošći ovogodišnjeg Tjedna suvremenog plesa.
DOSSIER
Glumica koja je cijeli radni vijek vjerna jednom kazalištu, osim po većini ZKM-ovih predstava poznata je i po svom aktivizmu.
Počeo je kao dramaturg Pine Bausch, sam stupio na scenu u četrdesetima i uprkos 'nestandardnom' tijelu s urođenom deformacijom kralježnice, 2008. postao plesač godine. Čudesan život i karijera stalnog gosta Queera.
DOSSIER
Pionir latinoameričke umjetnosti (radikalnog) performansa koji na tome nije stao, nego je isprobao velik broj disciplina suvremene umjetničke prakse te osnovao La Pocha Nostra.
DOSSIER
Tri tisućljeća kazališne povijesti ne bi bila ista bez ovog dramatičara koji se, uz Sofokla i Eshila, smatra najvećim grčkim piscem tragedija.
DOSSIER
Dovoljno je reći: najizvođeniji dramski pisac na svijetu poslije Shakespearea. Uz drame, pisao je i pjesme, slikao, bavio se novinarstvom i, srećom, brzo napustio pseudonim Brynjolf Bjarme.
DOSSIER
Dramatičar i prozaik, fašistički državni umjetnik i apolitični ravnatelj teatra, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, te otac Humorizma, ali i šest lica koja traže autora...
DOSSIER
Ako ste mislili da je on 'samo' glumac i redatelj, grdno ste se prevarili... Relja Bašić je svojedobno bio član prvoligaške košarkaške ekipe Kvarner, svirao je kontrabas na ljetnim terasama, plovio na tankeru, studirao ekonomiju i radio kao conferencier na jazz koncertima.
DOSSIER
Otac modernog teatra, patnik i pesimist koji je čitav svoj život prenio u književnost.
DOSSIER
Iako je tvrdio da mu je medicina žena, a književnost ljubavnica, i unatoč tome što je svoj profesionalni život češće posvećivao upravo liječenju, u medicini je ostao poznat više kao - bolesnik, a svjetsku slavu donijelo mu je kazalište.
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE