Login za korisnike

Artaud, Antonin

Autor koncepta ‘kazališta okrutnosti’ bio je jednako očaran balijskim kazalištem kao i nadrealizmom te skandalima, a svoj je doprinos, osim u teatru i psihijatrijskim ustanovama, ostavio i u kultnom klasiku nijemog filma.

Bašić, Relja

Ako ste mislili da je on ‘samo’ glumac i redatelj, grdno ste se prevarili… Relja Bašić je svojedobno bio član prvoligaške košarkaške ekipe Kvarner, svirao je kontrabas na ljetnim terasama, plovio na tankeru, studirao ekonomiju i radio kao conferencier na jazz koncertima.

Bausch, Pina

“Ona je zapravo ponovno izmislila ples. Jedan je od najvećih inovatora u zadnjih 50 godina. Plesno kazalište i nije postojalo prije nje”, tvrdi Forsythe.

Begović, Milan

Tugomir Cetinski, Xeres de la Maraja, Stanko Dušić, Malvolio, Hipolit i Ezop s Griča… redatelj, dramaturg, profesor i poželjni ženik – upoznajte sva lica poznatog autora moderne.

Bernhard, Thomas

Austrijski dramatičar cijelog je života svojim tekstovima podizao prašinu, a svoju je domovinu prezirao toliko da je oporučno zauvijek zabranio uprizorenja svojih drama i tiskanje djela u Austriji…

Bourne, Matthew

Kako je jedan opsesivni obožavatelj mjuzikla s 22 godine odlučio postati plesač, da bi ustanovio kako mu ipak bolje ‘leži’ koreografiranje, te potom stvorio muško ‘Labuđe jezero’, balet ‘Edward Škaroruki’, ‘Carmen’ koja uvijek zvoni dvaput, napušenu ‘La Sylphide’ i puno drugih čudesa…

Čehov, Anton Pavlovič

Iako je tvrdio da mu je medicina žena, a književnost ljubavnica, i unatoč tome što je svoj profesionalni život češće posvećivao upravo liječenju, u medicini je ostao poznat više kao – bolesnik, a svjetsku slavu donijelo mu je kazalište.

1 2 3 4