Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Radio pregled tjedna [7.-13.12.12.]

Radio pregled tjedna [7.-13.12.12.]

Premijerno, među inim, poslušajte 'Iz lovčeve bilježnice' Stanislava Femenića, 'Obiteljsko rebro' Mladena Kopjara, 'Otišla je' A.P. Čehova, 'Serafitu' Honore de Balzaca, dokumentarno dramu 'Ivan Faktor' VIšnje Biti, portret glumca Pere Jurčića...
Share on facebook
Share on twitter

 

PETAK, 07. prosinca

 

13,15 – 13,25, HR I

 

MALE FORME

Urednica: ŽELJKA TURČINOVIĆ

 

„NESRETNI SLUČAJ“ – prema priči Lorenza Vannija - premijera

Dramatizacija: Hrvoje Ivanković

Režija: Darko Tralić

 

 

14,05-14,48 HR I

RADIO-IGRA ZA DJECU

Urednica: NIVES MADUNIĆ-BARIŠIĆ

 

ANA ĐOKIĆ-PONGRAŠIĆ: «TIBOR, PAUN BEZ REPA»

Režija: Petar Vujačić

Je li izgled važan? A među životinjama? Originalna radijska igra za djecu Ane Đokić Pongrašić događa se u zoološkom vrtu, te dobro poznatim autoričinim stilom, šarmantnim i duhovitim, govori o ozbiljnoj temi – s jedne strane potcjenjivanju i isključivanju iz zajednice, a s druge strane o suosjećajnosti i davanju podrške onima koji su odbačeni. U režiji Petra Vujačića sudjeluju najbolji hrvatski glumci raznih generacija – Marija Kohn, Nada Subotić, Kruno Šarić, Vili Matula, Bojan Navojec i drugi.

 

RADIO-IGRA ZA DJECU VAM DARUJE KUTIĆ POEZIJE:

 

STANISLAV FEMENIĆ: „IZ LOVČEVE BILJEŽNICE“ - premijera

Režija: Stephanie Jamnicky

 

SUBOTA, 01.prosinca

 

18,05 – 18,55, HR I

 

RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

Urednica: LADA MARTINAC KRALJ

 

GUSTAVE FLAUBERT: „PRIPROSTO SRCE“

Prijevod i dramatizacija: Sanja Lovrenčić

Režija: Katja Šimunić

 

NEDJELJA, 09. prosinca

 

13,00 – 13,30, HR II

 

PANOPTIKUM

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

 

JAKŠA ZLODRE: “VLAJODROM”

Režija: Jakša Zlodre

Pomalo pastoralna, nemalo lascivna, kao da je izvučena iz Decamerona, komedija Vlajodrom jezično sjajno ukorijenjena u dinarskom vlaškom podneblju, karakterno dinamična, duhovita i brza, otkriva svijet koji ne želimo zaboraviti. Svijet je to tradicijske komedije našeg mediterana koja svojom zavodljivošću nikada ne stari.

 

22,00-22,45, HR II

 

RADIO-NAPETICA ILITI KRIMIĆ

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

 

MLADEN KOPJAR: „OBITELJSKO REBRO“ - premijera

Režija: Dejan Šorak

Glazbeni urednik i ton-majstor: Dubravko Robić

Urednica: Katja Šimunić
Glume: Jelena Miholjević, Franjo Kuhar, Sven Mađarević, Boris Svrtan, Nedim Prohić i Petra Težak.

Tko je ubio suvlasnicu restorana „Medvjeđa šapa“ i zašto je počinitelj zločina pored dnevnog utržka ukrao iz sefa, ne obiteljsko srebro nego - obiteljsko rebro, poslušajte u novoj napetici nagrađivanog hrvatskog pisca mlađe generacije i već iskusnog i intrigantnog krimić-dramatičara Mladena Kopjara.

 

PONEDJELJAK, 10.prosinca

 

od ponedjeljka, 10. do petka, 14.12. -  od  09,30 – 09,55, HR III

 

RADIO ROMAN

Urednik: BRANKO MALEŠ

 

JOSIP MLAKIĆ: „KAD MAGLE STANU“

Dramatizacija: Matko Botić

Režija: Dejan Šorak

Hrvatsko ratno pismo, tj. ratna proza u odnosu na nedavni Domovinski rat zaprema već poprilično bibliografskih jedinica dakako različite literarne vrijednosti; prozni nastup književnika Josipa Mlakića pritom pripada samom vrhu domaće proze o nedavnoj i dalekosežnoj ratnoj nevolji na prostorima bivše zajedničke države. (Za svoj rad Mlakić je inače nagrađen prestižnom hrvatskom nagradom.) Za radijske potrebe odlučili smo se za prvi autorov roman „Kad magle stanu“, inteligentan, objektivan i neplakatni tekst o dramatičnim ratnim zbivanjima u kojima sudjeluju likovi raznih nacionalnosti zahvaćeni ratnim vihorom na području oko autorova rodnog Uskoplja, i šire, u Bosni i Hercegovini.Nenavijačka, mudra i škrta rečenica J. Mlakića u prvi plan ističe zajedničku ljudsku dramu koju proživljuju, s posljedicama, svi protagonisti sukobljenih strana; psihološko-realistička  profiliranost likova i nesumnjiva fabulativna uvjerljivost, prvi roman J. Mlakića, kao i druga njegova ostvarenja, čine svakako najzanimljivijim književnim jedinicama u suvremenoj hrvatskoj prozi (nedavne) ratne tematike.

 

14,00-15,00, HR III

PORTRET UMJETNIKA UDRAMI

Urednica: TAJANA GAŠPAROVIĆ

GLUMAC PERO JURIČIĆ - premijera

Odmah po završetku studija glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, godine 1969., Pero Juričić ulazi u angažman Kazališta Marina Držića u Dubrovniku gdje dolazi zajedno s kolegama diplomantima glume, predvođenima tada mladim i propulzivnim redateljem Ivicom Kunčevićem. Tijekom tih mladih godina, Juričić ostvaruje svoju životnu ulogu – Patuljka u istoimenoj monodrami švedskog nobelovca Pära Lagerkvista i režiji Tomislava Radića. Toj će se ulozi Juričić vraćati tijekom cijele svoje glumačke karijere, obnovivši je za tridesetu obljetnicu svojeg djelovanja u teatru. Po povratku u Zagreb, Juričić mnogo nastupa u Teatru u gostima, a potom ulazi u angažman Teatra ITD gdje, između ostaloga, igra i u legendarnom lutkarskom Hamletu Zlatka Boureka. Spoj specifičnog glasa i postupno do izuzetno visoke razine razvijenog animatorskog umijeća, Juričića je pretvorio u jednog od najboljih hrvatskih lutkara, što se definitivno potvrdilo ulogama kojima je stekao status prvaka Zagrebačkog kazališta lutaka u čiji je angažman ušao u drugoj polovici devedesetih, piše u uvodnom eseju Hrvoje Ivanković.

Razgovor vodio: Matko Botić

Urednica i autorica: Tajana Gašparović

 

 

18,00-19,00, HR III

 

RADIO-IGRA

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

BORIVOJ RADAKOVIĆ: «DOBRO DOŠLI U PLAVI PAKAO»

Režija: Draže Ferenčina

Sredina je devedesetih godina prošlog stoljeća. Skupina Bad Blue Boysa očekuje važni «poslovni» telefonski poziv pa, umjesto odlaska na derbi utakmicu s Hajdukom, ostaje kod kuće, pred televizorom. No posao propada, utakmica ne ide dobro, a ni Dinamo se ne zove više Dinamo, nego Croatija... Legendarna komedija Borivoja Radakovića, «Dobro došli u plavi pakao», dobrano je uzdrmala hrvatsku kazališnu scenu prije trinaest godina, kada je praizvedena u Satiričkom kazalištu Kerempuh, a sada se, jednako svježa i problemski intonirana, prvi put emitira u svojoj skraćenoj, radio-dramskoj verziji.

 

18,05 – 18,55, HR I

 

MALE FORME

Urednica: Željka Turčinović

 

ANTON PAVLOVIČ ČEHOV: „OTIŠLA JE“ – premijera

Prijevod: Borislav Štritek

Dramatizacija: Nives Madunić Barišić

Režija: Darko Tralić

 

 

UTORAK, 11. prosinca

 

13,15 – 13,25, HR I

 

MALE FORME

Urednica: Željka Turčinović

 

„VILINSKO IGRANJE“ - Prema zapisima Balinta Vujkova

Dramatizacija: Nives Madunić Barišić

Režija: Stephanie Jamnicky

 

14,00 – 15,00, HR III

 

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

Urednik: LJUBO PAUZIN

 

VIŠNJA BITI: „IVAN FAKTOR“ – premijera

Dokumentarna radio drama “Ivan Faktor” predstavlja međunarodno nagrađivanog multimedijalnog umjetnika kojeg autorica Višnja Biti prati od njegove velike izložbe u Karlsruhe-u u Njemačkoj do rodnoga Crnca u Slavoniji. O Faktoru govore Vera Robić-Škarica, Marina Viculin, Leonida Kovač, Dijana Nenadić, te Ksenija i Ivica Zec. Urednik je Ljubo Pauzin.

 

18,00 – 19,00, HR III

 

RADIO DRAMA

UREDNICA: LADA MARTINAC-KRALJ

ILJA ILJF – JEVGENIJ PETROV: „DVANAEST STOLICA“ – I. dio

Prijevod: Zlatko Crnković

Dramatizacija: Iva Gruić

Režija: Mislav Brečić

Prevariti ali prevariti sa stilom zna samo Ostap Bender, glavno lice „Dvanaest stolica“ i „Zlatnog teleta“. Primjer je on lica koje je izišlo iz svojeg vremena, (1928.), prostora (Sovjetske Rusije) i navedenih romana i postalo amblemom satiričke literature. U radijskoj adaptaciji pratimo dosljedno fabulu romana i susrećemo galeriju lica – lukavih birokrata, pohlepnih crkvenih lica, lokalnih moćnika, gladnih studenata – koja Bender „svladava“ šarmom i glumom prevaranta visokog stila, a sve da bi došao do one jedne stolice u koju je ušiveno drago kamenje. Da bismo sačuvali što veći dio fabule podijelili smo radijsku dramatizaciju Ive Gruić u dva dijela. Redatelj je Mislav Brečić, a u glavnim ulogama pojavljuju se Ozren Grabarić, Sven Medvešek, Živko Anočić i Mladen Vasary.

 

SRIJEDA, 12. prosinca

 

13,15 – 13,25, HR I

 

MALE FORME

Urednica: Željka Turčinović

 

Lada Martinac-Kralj – Lj.Pauzin: „TAKO JE GOVORIO JAKOV BRATANIĆ“ – 2. dio - premijera

 

14,00 – 15,00, HR III

 

IZARHIVEDRAMSKOG PROGRAMA HR

Koordinator: HRVOJE IVANKOVIĆ

 

DIANA MEHEIK: „JERIHONSKA RUŽA“

Režija: Anica Tomić

 

18,00-19,00, HR III

 

FANTASTIKA U RADIO-DRAMI

Urednica: NADA ZORIČIĆ

 

HONORE DE BALZAC: „SERAFITA“ - premijera

Serafita je  Balzacov roman koji se bavi temom androgina.

Iznad fjorda Stromfjord u Norveškoj, u dvorcu svojih roditelja, posljednje dane na zemlji provodi Serafitus, neobično, melankolično biće koje skriva strašnu tajnu.  Serafitus voli Minnu i ona mu uzvraća ljubav, vjerujući da je Serafitus muškarac. Ali u Serafitusa je zaljubljen i Wilfrid, koji vjeruje da je Serafitus žena(Serafita). U stvarnosti Serafitus-Serafita je androgen, čiji su roditelji, sljedbenici Emanuela Swedenborga, nadrasli  ljudsku prirodu, pa je njihovo dijete rođeno kao savršeno ljudsko biće. Odnos koji se stvara između njega-nje i dvoje ljudi koji su zaljubljeni u nj ispunjen je tenzijama koje proizlaze iz dvojnosti njegovog bića.  Svatko od njih dvoje, Minna i Wilfrid, vidi u njemu ispunjenje svojih čežnji koje su nespojive sa Serafitinim težnjama k apsolutu.

 

 

ETNOFANTASTIKA

 

RANKA MESARIĆ: „MRAK“

 

20,13-21,10, HR RADIO SLJEME

 

GOSPON FULIR VAM PREDSTAVLJA DRAMSKI KUTAK

Urednica: ŽELJKA TURČINOVIĆ

TONY GLOWATZKY – BORIS MAHOVLIĆ – DAVOR ROCCO – MLADEN RUTIĆ: “ZAGREBAČKE VEDUTE – JELAČIĆ PLAC”

 

 

ČETVRTAK, 13.prosinca

 

13,15 – 13,25, HR I

 

MALE FORME

Urednica: Željka Turčinović

 

MARK TWAIN: „DNEVNIK ADAMA I EVE“ 1. – premijera

Prijevod: Zlatko Crnković

Adaptacija: Lada Martinac-Kralj

Režija: Dejan Šorak

 

14,00-15,00, HR III

 

DRAMSKI ČETVRTAK

Koordinator: HRVOJE IVANKOVIĆ

 

HONORE DE BALZAC: „SERAFITA“

Serafita je  Balzacov roman koji se bavi temom androgina.

Iznad fjorda Stromfjord u Norveškoj, u dvorcu svojih roditelja, posljednje dane na zemlji provodi Serafitus, neobično, melankolično biće koje skriva strašnu tajnu.  Serafitus voli Minnu i ona mu uzvraća ljubav, vjerujući da je Serafitus muškarac. Ali u Serafitusa je zaljubljen i Wilfrid, koji vjeruje da je Serafitus žena(Serafita). U stvarnosti Serafitus-Serafita je androgen, čiji su roditelji, sljedbenici Emanuela Swedenborga, nadrasli  ljudsku prirodu, pa je njihovo dijete rođeno kao savršeno ljudsko biće. Odnos koji se stvara između njega-nje i dvoje ljudi koji su zaljubljeni u nj ispunjen je tenzijama koje proizlaze iz dvojnosti njegovog bića.  Svatko od njih dvoje, Minna i Wilfrid, vidi u njemu ispunjenje svojih čežnji koje su nespojive sa Serafitinim težnjama k apsolutu.

(Premijerno emitirano u emisiji Fantastikau  radio-drami)

 

 

18,00 – 19,00, HR III

 

RADIO ATELJE

UREDNICA: TAJANA GAŠPAROVIĆ

Režija: Jasna Mesarić

 

GIULLAUME APOLLINAIRE: „TIREZIJINE SISE“ – premijera

Prijevod: Marija Paprašarovska

Skladatelj: Tomislav Babić

Režija: Mario Kovač

 

Apollinaire 1903. godine piše dramu Tirezijine sise, no premijerno izvođenje bilo je tek 1917. godine. Prolog drame ima karakter manifesta novog kazališta – on ruši temelje klasičnog europskog dramskog pisma i najavljuje kazališnu avangardu. Uz ovu je dramu po prvi puta korišten termin – nadrealizam. Sam je Apollinaire Tirezijine sise odredio kao - nadrealističku dramu. Tekst je početkom dvadesetog stoljeća šokirao izravnim progovaranjem o i danas vrlo aktualnim temama – feminizmu i pacifizmu, kao i središnjom tematskom okosnicom drame: promjenom spola (Tereza postaje Tirezije).

Prevoditeljica: Marija Paprašarovski

Glume: Zrinka Kušević, Vili Matula, Nikša Marinović, Dean Krivačić, Filip Šovagović, Ranko Stojić, Jan Kerekeš, Maja Katić, Amanda Prenkaj i Mario Kovač

Skladatelj originalne glazbe: Tomislav Babić

Ton-majstorica: Lana Deban

Redatelj: Mario Kovač

Urednica: Tajana Gašparović

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE