Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Radio pregled tjedna [23. – 29.8.2013.]

Radio pregled tjedna [23. – 29.8.2013.]

'Grad u zrcalu' Mirka Kovača, 'Smrt tajnog agenta', 'Na brzinu skupljeno društvance' i 'Jato', neki su od razloga zašto bi ste i u predstojećem tjednu trebali slušati radio.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 23. kolovoza

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

LADA MARTINAC-KRALJ – LJUBO PAUZIN: „PRIČE JAKOVA BRATANIĆA“ – 4

Ton majstor: Tomislav Šamec; urednica: Željka Turčinović

Premijerno emitirano: 12. 12. 2012.

U mini dokumentarcu kao svjedok svoga vremena govori slikar, povjesničar i omiljeni profesor mnogih naraštaja na zagrebačkoj ADU, Hvaranin Jakov Bratanić (1912. –  2001.).

 

14,05 – 14,48; HR I

RADIO IGRA ZA DJECU

ZLATKO ŠEŠELJ: „AVANTURA JEDNE MAGDICE“

Redateljica: Biserka Vučković; dramatizacija: Anita Kolesar; skladatelj: Mladen Magdalenić; ton majstori: Bruno Molnar i Nedjeljka Lambaša Milanov; urednica: Nives Madunić Barišić.

Glume: Damir Mejovšek, Dubravka Miletić, Zvonimir Ferenčić, Ljiljana Gener, Mia Oremović, Ivo Rogulja, Ljubica Jović, Vlado Kovačić, Emil Glad, Helena Buljan, Jagoda Antunac.

Premijerno emitirano: 17. 02. 1983.

Antologijski uradak iz godine 1983! Nježna i uzbudljiva priča o rađanju prijateljstva između lisice koja bježi od potjere i psića koji je skrije u svojoj kućici.  Doajen Dramskog programa Biserka Vučković stvorila je na ovom spretnom, a emotivno bogatom tekstu jednu od svojih najmaštovitijih režija. Osnovni element te režije je rad s djevojčicom Anjom Rubčić koja je odigrala glavnu ulogu u svojoj trećoj godini, znači kad uopće nije znala čitati. Preporučamo slušanje odraslima i malenima, djeci i mladima.

***

KUTIĆ POEZIJE:

DUBRAVKO DETONI: „DIMNJAČAR BRIŠE KUĆI NOS“ – 3 (Potjernica, Muha obavještava, Sir prima podstanare, Noć obećaje, Radio, Molba)

Redateljica: Stephanie Jamnicky

 

SUBOTA, 24. kolovoza

 

18,05 – 18,55; HR I

RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

ANNA KATHERINE GREEN: „MJESEČARKA“

Redateljica: Jasna  Mesarić; prijevod s engleskog i dramatizacija: Mladen Kopjar; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Katja Šimunić.

Glume: Ana Karić, Natalija Đorđević, Maja Posavec, Ranko Tihomirović i Siniša Ružić.

Premijerno emitirano u emisiji Radio napetica iliti krimić: 21. 04. 2013.

Anna Katherine Green (1846. - 1935.) autorica je koju nazivaju majkom američke detektivske fikcije, a “Mjesečarka“ radio-napetica realizirana u zvučnim slikama retro stila inspiriranim noir kriminalističkim filmovima. Nastala je dramatizacijom istoimene  pripovijetke Anne Katherine Green u kojoj njezina stalna junakinja Violet Strange, samouka istražiteljica iz visokog njujorškog društva, ovoga puta razrješava tajnu nestanka oporuke o čijem promptnom pronalasku posredno ovise mnogi životi.

 

NEDJELJA, 25. kolovoza

 

13,00 – 13,30; HR II

PANOPTIKUM

STANISLAV PEJKOVIĆ: „BARBA LUKA“

Redatelj: Dejan Šorak; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Srđan Nogić; urednica: Katja Šimunić

Glume: Nađa Perišić, Ivica Pucar, Alen Šalinović, Vinko Kraljević i Damir Šaban.

Premijerno emitirano: 17. 03. 2013.

Kako je bračni par iz provincije stigao u metropolu uz pomoć barbe i kakav je to utjecaj imalo na njihov do tada skladan brak, poslušajte u najnovijoj komediji Stanislava Pejkovića "Barba Luka".

 

22,00 – 22,45; HR II

RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ

HRVOJE KOVAČEVIĆ: „SMRT TAJNOG AGENTA“

Redatelj: Dejan Šorak; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednica: Katja Šimunić.

Glume: Boris Svrtan, Nedim Prohić, Dora Lipovčan, Živko Anočić.

Premijerno emitirano: 06. 09. 2011.

Mlađi muškarac je pronađen s nožem u leđima. Istraga ne pokazuje rezultate odnosno ubojica nikako da bude identificiran, a mediji optužuju policiju za nesposobnost. Je li umoreni Nikky samo lokalni gubitnik ili tajni agent kako se sumnja, poslušajte u napetici Hrvoja Kovačevića, u kojoj je rezultat istrage daleko od uobičajenog.

 

PONEDJELJAK, 26. kolovoza

 

09,30 – 09,55 (od ponedjeljka 26. do petka 30. 08.); HR III

RADIO ROMAN

MIRKO KOVAČ: „GRAD U ZRCALU“

Redateljica: Jasna Mesarić; dramatizacija: Ivan Vulić; urednik: Branko Maleš

Premijerno emitirano u veljači 2013.

„Grad u zrcalu“ još je jedan od sjajnih romana poznatog pisca Mirka Kovača, a za to je djelo ujedno i nagrađen uglednom hrvatskom proznom nagradom. Romaneskna građa se razvija kao obiteljska kronika u popriličnom vremenskom i povijesnom isječku, zahvativši ratne odbljeske, različite generacije proznih aktera te, prije svega, neumoljivu vremensku prolaznost koja sobom nužno donosi melankoliju raznovrsnih životnih situacija, tj. povijesnih razdoblja u pripadnoj obiteljskoj socijalnoj nevolji. Prostorno se trpka obiteljska priča prati iz različitih  horizonata, Trebinje, Dubrovnik, manja crnogorska mjesta…, a u fokusu je otac obitelji, čovjek trgovačko-hedonističke energije, realistička i brižna majka te sin, predstavnik nove generacije.

Lingvo-stilska izvedba, kao i uvijek dosad u Kovačevoj prozi, najvrjednija je kompozicijska razina koja, objedinjavajući ostale gradbene prozne elemente, donosi profinjenu poetsku intonaciju o čovjeku u vremenskom kovitlacu, u kojem nužno i tragično gubi.

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

IVAN SLAMNIG: „NA BRZINU SKLOPLJENO DRUŠTVANCE“

Redatelj: Mislav Brečić; skladatelj: Stanislav Kovačić; ton majstorica: Katarina Barišić; urednica: Željka Turčinović.

Glume Jelena Miholjević, Rakan Rushaidat.

Premijerno emitirano: 04. 12. 2012.

 

14,00 – 15,00; HR III

PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

PORTRET REDATELJA DRAGUTINA KLOBUČARA

Glazbena urednica: Vesna Šir; ton majstor: Miroslav Pijaca; urednica: Tajana Gašparović

Premijerno emitirano: 04. 05. 2007.

Dragutin Klobučar jedan je od najplodnijih radiodramskih redatelja koji se podjednako istaknuo kako u igranim radio-dramama, tako i u radijskim dokumentarcima, takozvanim featureima, osvojivši mnoge domaće i međunarodne nagrade. Njegova „Pijana novembarska noć“ Miroslava Krleže, koja je svojedobno izazvala burne reakcije, jedno je od antologijskih djela Dramskog programa Hrvatskog radija. I inače je Klobučar iznimno senzibiliziran za društvena pitanja naših prostora, a samim time i za domaće dramske i književne autore kojima je u svom opusu posvetio mnogo pažnje. Osim radiodramskom režijom, ovaj diplomirani glumac cijeloga se života povremeno nastavio baviti i glumom. Naročito se ističe njegovo učestalo sudjelovanje u predstavama Glumačke družine „Histrion“.

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO IGRA

DEJAN ŠORAK: „STABALCE“

Redatelj: Dejan Šorak; glazbeni urednik: Davor Rocco; ton majstor: Krešimir Osman; urednik: Hrvoje Ivanković.

Glume: Vanja Drach, Pero Kvrgić, Josip Bobi Marotti.

Premijerno emitirano: 15. 04. 2002.

 

UTORAK, 27. kolovoza

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

MARK TWAIN: „HRIPAVAC KOD MCWILLIAMSOVIH“

Redatelj: Darko Tralić; prijevod: Zlatko Crnković; dramatizacija: Nives Madunić Barišić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednica: Željka Turčinović.

Glume: Dijana Vidušin, Sven Medvešek.

Premijerno emitirano: 06. 12. 2012.

 

14,00 – 15,00; HR III

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

MIRO PIJACA: „U POTRAZI ZA KAMENOM LJEPOTOM“

Tekst čitao: Joško Ševo; urednik: Ljubo Pauzin

Premijerno emitirano: 19. 03. 2002.

Znamenita pustinja Blaca na otoku Braču sa svojim pustinjačkim samostanom, teško dostupnim s kopna, postala je oaza znanosti, duha i kulture kroz stoljeća.

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO DRAMA

DAVID HERBERT LAWRENCE: „LISAC“

Redatelj: Mislav Brečić; dramatizacija: Lada Martinac Kralj; prijevod: Ivana Krencer; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Lada Martinac-Kralj.

Glume: Slavica Jukić, Marko Petrić, Mia Anočić-Valentić, Hrvojka Begović.

Premijerno emitirano: 14. 05. 2013.

Jedna od najpoznatijih pripovjedaka svjetske književnosti, Lawrencov „Lisac“, jednostavna je u svojoj fabulativnoj postavci (dolazak mladića na seosku farmu koju vode dvije djevojke, te veze koja se dogodi između njega i jedne od djevojaka), a kompleksna u analizi ljubavnih i prijateljskih odnosa. Ova analiza je tipično lorensovska – duboka u psihološkoj razrađenosti i osjetljiva za sve vrste prelijeva. Muško-ženska ljubav postaje tako metafora odnosa lovca i plijena,  prijateljstvo ugnjetavački odnos koji je sve drugo samo ne nesebično razumijevanje drugoga, a eros predvorje  tamnih instinkata.

Na kraju, bez obzira što će mladić vrlo lukavo skriviti smrt jedne od djevojaka da bi osvojio i oženio drugu, njegova „pobjeda“ nema sjaja. Jill March, (u priči - osvojena žena) na obali mora traži odgovor na pitanje o idealnoj ljubavi i vlastitoj slobodi dok muškarac pored nje osjeća njezinu „neuhvatljivost“.

Dramatizacija „Lisca“ u našoj verziji daje glas pripovjedača ženi u poznim godinama sugerirajući da je to glas djevojke, a pripovijetka ustvari njezino sjećanje. Kako se pripovijetka vrlo postupno razvija kroz niz scena dijaloških precizno razrađenih nije bilo dvoumljenja u prijenosu u dramski okvir.

 

SRIJEDA, 28. kolovoza

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

PAVLICA BAJSIĆ – LANA DEBAN: „VRIJEME I SJEĆANJE“

Skladatelj: Nino Bracceduro; glazbena urednica: Adriana Kramarić; urednica: Željka Turčinović

Glasovi: Jelena Miholjević, Dubravko Mihanović, Boris Bakal

Premijerno emitirano: 27. 12. 2012.

U dokumentarnoj maloj formi autorice tematiziraju fenomen sjećanja kroz uspomene na bake i djedove i stvari koje su od njih ostale i postale fetiš novim generacijama.

 

14,00 - 15,00: HR III

IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR

GEORG BÜCHNER: „WOYZECK“

Adaptacija i režija: Jasna Mesarić; prijevod: Ante Stamać; Skladatelj: Davor Rocco; glazbena urednica: Branka Janjanin; ton majstorica. Anka Savić; koordinator: Hrvoje Ivanković.

Glume: Drago Meštrović, Mira Furlan, Krešimir Zidarić, Drago Krča, Tomislav Rališ, Stevo Krnjajić, Božidar Orešković, Boris Miholjević, Oto Levaj, Etta Bortolazzi, Slavica Knežević.

Premijerno emitirano u emisiji Radio drama: 06. 06. 1985.

 

18,00 – 19,00; HR III

FANTASTIKA U RADIO DRAMI

IVANA KRENCER: „STUBIŠTE“

Redateljica: Stephanie Jamnicky; glazbena urednica: Vesna Šir; ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednica: Nada Zoričić.

Glume: Mirela Brekalo, Filip Juričić, Helena Buljan, Ivan Lovriček, Marija Kohn, Jelena Lopatić, Dubravka Ostojić, Petar Leventić, Tomislav Martić, Ksenija Ugrina, Žarko Savić.

Premijerno emitirano: 01. 09. 2004.

Siva i naoko bezlična stubišta jedne od zagrebačkih "mamutica" pozornica su ove suvremene radio drame o neobičnom paru: on je bivši vojnik, a sada vlasnik poduzeća za čišćenje zgrada, a ona je prognanica, profesorica povijesti u potrazi za zaposlenjem, sada njegova radnica. Između to dvoje ljudi koje stižu iz različitih sredina i nose svaki svoja razočaranja, rađa se topli ljudski odnos. Toj vezi pomaže, i na neki ga način potiču, tajanstveni i bajkoviti stanari "mamutice".

***

ETNOFANTASTIKA

RANKA MESARIĆ: „KUĆA DUHOVA“

 

20,13 – 21,10; RADIO POSTAJA SLJEME

GOSPON FULIR VAM PREDSTAVLJA DRAMSKI KUTAK

GIGA GRAČAN: „MICHELINE POPOVIĆ – JEDAN ŽIVOT U ZAGREBU“

Urednica: Željka Turčinović

Premijerno emitirano u emisiji Dokumentarna radio drama: 18. 10. 2011.

U fono autoportretu iz ciklusa Njom samom, njim samim, podnaslovljenu Jedan život u Zagrebu, protagonistica je Micheline Popović, rođ. Tkalčić. Njena biografija i biografije njenih roditelja odslikavaju životne putove lutajućeg segmenta europskog građanstva 20. stoljeća. Obitelj će se skrasiti u predratnom Zagrebu i otad ta životna priča priziva burna vremena i preživljavanje bez velikih gesta.

 

ČETVRTAK, 29. kolovoza

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

HRVOJE IVANKOVIĆ: „TRENUTAK ISTINE“ – prema humoreski Nanda Simonea

Redatelj: Darko Tralić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstorica: Lana Deban; urednica: Željka Turčinović.

Glume: Dijana Vidušin, Amar Bukvić.

Premijerno emitirano: 03. 12. 2012.

 

14,00 – 15,00; HR III

DRAMSKI ČETVRTAK

MIRKO DEČAK: „GRBAVAC“

Redatelj: Dragutin Klobučar; glazbena urednica: Branka Janjanin Magdalenić; ton majstor: Zoran Sajko; koordinator: Hrvoje Ivanković.

Glume: Žarko Potočnjak, Jasna Bilušić, Relja Bašić, Dražen Kuhn, Goran Grgić, Vlatka Bjegović.

Premijerno emitirano u emisiji Radio scena: 21. 02. 1998.

U secesijskom ozračju svoga ateljea grbavi slikar Arsenije i prijatelj mu Šandor raspravljaju o muško-ženskim odnosima, o borbi spolova, o strasti i ravnodušnosti. Šandor je bonvivan koji uživa u svojoj nadmoći nad Arsenijem nudeći mu uživanje u umjetnosti umjesto u ženama. Arsenije, nesretan i frustriran poziva se na Hanny i njenu ljubav znajući da ga ona iskorištava, a ne voli. I ovdje kao i u svim Dečakovim jednočinkama smrt se nameće kao sudbinski i nužni, ali nemotivirani i utoliko snažniji završetak radnje. Arsenije najprije otruje Hanny pa onda sebe.

Dečakova dramaturgija je dramaturgija kratkog oblika jednočinke koja ima elemente naturalizma i impresionizma s natruhama bizarnosti. Erotika je tema i motiv i ta opčinjenost naglašava erotsko kao bitnu odrednicu ljudskog. Likovi nisu zaokruženi karakteri već samo nosioci strasti i raspoloženja, krajnje egzaltirani i napeti pa često prerastaju u grotesku.

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO ATELJE

VEDRANA KLEPICA: „J. A. T. O.“

Redateljica: Helena Petković; mentorica: Ranka Mesarić; ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Tajana Gašparović.

Glume: Goran Bogdan, Tomislav Krstanović, Nika Mišković, Maja Posavec, Iva Babić, Ivica Gunjača, Milica Manojlović, Asim Ugljan.

Premijerno emitirano: 24. 09. 2010.

J. A. T. O. pokušava govoriti o odnosu pojedinaca prema povijesti, ali vlastitoj, intimnoj povijesti koja je prisiljena egzistirati u sjeni događaja šire socijalne važnosti, te o iscrpljujućoj borbi protiv malodušnosti i kukavičluka, koja što dulje traje postaje ogorčenija i apsurdnija. Glavni protagonisti osobe su potekle iz različitih zemljopisnih i socijalnih miljea, s različitim potrebama za djelovanje na širim političkim razinama, od apatije do ekstremizma, ali ih povezuje činjenica da  su svjesni  činjenice da su se našli pred zidom vlastite, osobne izdržljivosti. J. A.T. O. kao romantizirani obris terorističke organizacije čiji članovi migriraju od grada do grada pod paravanom jazz ansambla, pokušavajući sabotirati određena politička okupljanja, doživljava polagani raspad, motiviran njihovim unutarnjim problemima, koji su u potpunoj suprotnosti od zajedničke ideologije koja pokreće njihovo javno djelovanje.

Vedrana Klepica mlada je dramaturginja i dramska spisateljica. Dramski tekstovi i scenariji izvođeni su joj ili prezentirani na Hrvatskom radiju, u Teatru &TD, na festivalu dramskih pisaca World Interplay Australia i Turska, Writers Meetup u Singapuru, scenarističkom pitchingu Nisi Mase Francuska.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI