Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

Premijerno vas očekuju: Radio roman 'Sarina druga ljubav' Kemala Mujčića, portret Dubravke Ostojić, nova drama Nine Mitrović 'Inspektor', dokumentarac 'Piramida Visoko' i 'Kći pokovnog pukovnika' Katherine Mansfield.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 20. veljače

00,00 - 00,10, HR II
MALE FORME
JAVIL SE MRTVI PANDUR
Redateljica: Jasna Mesarić, dramatizacija: Nada Zoričić, urednica: Željka Turčinović.
Premijerno emitirano: 20.11.2010.

14,00 - 15,00, HR III
IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR
Miljenko Bolanča: SAN IZ MALOG BIJELOG KIOSKA
Miljenko Bolanča, autor ovog dokumentarca, snimljenog 2005., upoznao je Zdravka Bevandu kupujući u njegovu kiosku novine svakog jutra. Nemalo se iznenadio kad je čuo glazbu kako dopire između cigareta i šarenih časopisa. Zdravko, naime, sanja glazbu...

SUBOTA, 21. veljače

00,00 - 00,10, HR II
MALE FORME
KUGA U REMETAMA
Redateljica: Jasna Mesarić, urednica: Željka Turčinović.
Premijerno emitirano: 18.11.2009.

10,00 - 10,10, HR III
MALE FORME
Katja Šimunić: PISMA CAMILLE CLAUDEL 3.
Prijevod, dramatizacija i režija: Katja Šimunić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstorica: Marija Pečnik-Kvesić; urednica: Željka Turčinović.
Igraju: Dunja Fajdić i Boris Bakal
Premijerno emitirano: 19.12.2012.

18,05 - 18,55, HR I
RADIO SCENA - IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA
Ranko Marinković: OKO BOŽJE
Redatelj: Dejan Šorak; dramatizatorica i urednica: Lada Martinac Kralj; ton majstor: Tomislav Šamec.
Glume: Siniša Popović, Alen Šalinović, Antonijo Franić, Špiro Guberina, Kruno Šarić, Nadežda Perišić Radović.
Premijerno emitirano: 21. 09. 2013.
Bez obzira što je drugi svjetski rat, to jest - talijanska okupacija Dalmacije, povijesni  okvir u kojem se pripovijest „Oko Božje“ plete, njezinu privlačnost i poslije više od 60 godina od tiskanja (1949.) čini marinkovićevsko „oko“ i način na koji ono promatra malomještanski otočki svijet: ironično osjenčena lica, umorne kale, ljudske prijetvornosti koje izranjaju u „osjetljivim“ vremenima.
Osnovu pripovijetke čini velika i dijaloški razrađena scena između prijatelja iz mladosti od kojih jedan, don Silvestar, traži partnera u borbi za obranu mjesta od komunističke i „partiđanske“ napasti, a drugi, urar i izumitelj, Frane Mandalin, mogućnost da popravi sat na starom zvoniku, te smiješno nadmudrivanje koje iz toga proiziđe.
Zanimljivo je napomenuti da se oba glavna lica (kao i neka sporedna) pojavljuju i u drugim Rankovim novelama iz tog perioda („Ni braća, ni rođaci“, „Sokratovo poniženje“, „Samotni život tvoj“), pa je dramatizacija to uzela u obzir šireći i razvijajući određene motive. Jedan od njih je i onaj motiv otočkog intelektualca koji je u našoj radijskoj inačici ujedno pisac pripovijesti koja se upravo zbiva.

NEDJELJA, 22. veljače

00,00 - 00,10, HR II
MALE FORME
Branko Maleš: KAVA
Redateljica: Jasna Mesarić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Dubravka Ostojić, Vili Matula.
Premijerno emitirano: 03. 11. 2014.

16,05 - 16,50, HR I
RADIO IGRA ZA DJECU
Puškin – Irving: BAJKA O ZLATNOM PJETLIĆU
Redateljica: Stephanie Jamnicky; prijevod „Bajke o zlatnom pjetliću“: Radovan Venturin; dramatizacija „Legende o arapskom astrologu“: Nives Madunić Barišić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednica: Nives Madunić Barišić.
Glume: Frano Mašković, Ozren Grabarić, Žarko Potočnjak,  Mladen Vasary, Rade Radolović.
Premijerno emitirano: 15. 03. 2013.
Washington Irving, američki je književnik, biograf i diplomat, a A. S. Puškin, ruski književnik. Zanimljivo je da su obojica u razmaku od samo tri godine (1831. i 1834.) objavila djela inspirirana istom legendom o nastanku palače Alhambra u Granadi. Svaki na svoj način i iz svojih pobuda napisali su djela koja su ih nadživjela. „Bajka o zlatnom pjetliću“ inspirirala je  i  druge autore poput skladatelja Nikolaja Rimsky-Korsakova koji je 1907. napisao istoimenu operu.
U ovoj radioigri dva se književnika nadmudruju govoreći dijelove svojih djela i pokušavaju otkriti prednosti lirskog u odnosu na epski izričaj formirajući pri tome pravu dramsku strukturu potpomognutu glazbom iz istoimene opere.

21,00 - 21,30, HR II
PANOPTIKUM
Mladen Kopjar: ELEKTRIN KOMPLEKS
Redatelj: Mario Kovač; dramatizacija: Katja Šimunić; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Edo Vujić, Danijel Radečić, Zrinka Kušević, Maja Katić, Pjer Meničanin.
Premijerno emitirano: 23. 03. 2014.
U zajedničkom stanu, nezaposleni sociolog Mislav neprestano živcira oca svoje supruge Marte, a nju optužuje da toliko voli svoga tatu Dragu da to graniči s - Elektrinim kompleksom. Usred jedne od njihovih brojnih svađica oglasi se zvono na vratima i tamo stoji zaposlenik „Elektre“, a zbog neplaćenih računa. Nastat će komplikacije, a kakav će biti rezultat električnih i Elektrinih zavrzlama i tko će iz njih izaći iskompleksiran poslušajte u novoj komediji Mladena Kopjara.

PONEDJELJAK, 23. veljače

00,00 - 00,10, HR II
MALE FORME
Branko Maleš: DVIJE U KIŠI
Redateljica: Jasna Mesarić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Dubravka Ostojić, Vili Matula.
Premijerno emitirano: 04. 11. 2014.

09,30 - 09,55 (od ponedjeljka do petka), HR III
RADIO ROMAN
Kemal Mujčić: SARINA DRUGA LJUBAV 1.
Redatelj:Mislav Brečić, dramatizacija:Dubravko Torjanac, ton majstor: Dubravko Robić, glazbena urednica:Franka Meštrović, urednica:Maja Gregl.
Glume: Franjo Dijak, Mladen Vasary, Tomislav Krstanović.
Premijera
Priča se razvija na izrazito psihološkoj podlozi iz mreže kompleksnih odnosa na relaciji muškarac – žena, sa svim predvidivim i nepredvidivim amplitudama, ali i na relacijama prijateljstva, ratnog drugarstva, ljubavi, smrti i rađanja kao arhetipske žudnje za produžetkom vlastitoga života.Roman zagovara hrabro suočavanje s egzistencijalnim nedoumicama i to čini s mnogo šarma, duhovitosti i nimalo prigušena erosa.

14,00 - 15,00, HR III
PORTRET UMJETNIKA U DRAMI
DRAMSKA UMJETNICA DUBRAVKA OSTOJIĆ – p r e m i j e r a
Portret kazališne, filmske i televizijske glumice Dubravke Ostojić, prvakinje Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija. Uvodni esej napisala je Mira Muhoberac, razgovor s umjetnicom vodio je Hrvoje Ivanković, a u emisiji ćemo čuti i fragmente iz nekoliko kazališnih i radijskih uloga Dubravke Ostojić.

18,00 - 19,00, HR III
RADIO IGRA
Nina Mitrović: INSPEKTOR – p r e m i j e r a
Policajac koji to možda više nije na djelu je uhvatio te u svoj stan priveo mladog provalnika. Dok uzaludno čekaju da se pojave Inspektorovi kolege i preuzmu ga, između njih dvojice odvija se pravi mali verbalni okršaj čiji je ishod neizvjestan, ali kroz koji snažno probija slika beznadnog društva koje je umnogome odredilo njihove životne stavove i pozicije.

18,05 - 18,15, HR I
MALE FORME
A.G.Matoš: JA PUCAM
Redateljica: Katja Šimunić; dramatizacija: Mladen Kopjar; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Srđan Nogić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Boris Bakal, Vili Matula, Ivan Glowatzky, Zoran Čubrilo.
Premijerno emitirano: 10. 03. 2014.
Radiofonska dramatizacija humoreske „Ja pucam!“ Antuna Gustava Matoša započinje piščevim riječima: „Kako je poznato, Hrvatska obiluje velikim ljudima. I Krapovec ima svog velikana, pa se spremao već godinama da mu podigne spomenik, mada Krapovčani nisu znali što je upravo veliki Krap učinio za otadžbinu. Glavni trg ponosi se njegovim imenom i sedam kuća bore se za čast njegovog rođenja. I ljetos se, kao gotovo svake godine u lipnju, potaknu misao za neviđenost Njegova spomenika, pa jedne nedjelje nagrnu iz cijele domovine prama Krapovcu nekoliko domoljubnih društava i dosta radoznala svijeta.“ Aktualna i iznimno duhovita analiza ondašnjih običaja i karaktera ukazuje nam se o stotoj obljetnici Matoševe smrti kao – suvremeno zrcalo.

UTORAK, 24. veljače

00,00 - 00,10, HR II
MALE FORME
Branko Maleš: DEČKI VOLE AUTIĆE
Redateljica: Jasna Mesarić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Dubravka Ostojić, Vili Matula.
Premijerno emitirano: 05. 11. 2014.

14,00 - 15,00, HR III
DOKUMENTARNA RADIO DRAMA
Srđan Nogić: PIRAMIDA VISOKO
Redatelji: Đino Đivanović i Srđan Nogić, urednik: Ljubo Pauzin
Premijera
Emisija „Priča o stvarnosti iz Bosanske doline piramida“ koncentrira se na neka opća mjesta vezana za fenomen u Visokome, na historijat otkrića i istraživanja, na razne materijalne, energijske i mistične aspekte lokaliteta, ali raspravlja i o dalekosežnijim pitanjima, o prirodi znanosti, trenutku naše civilizacije pa konačno i o samoj stvarnosti. Razgovori su vođeni sa nekim od istraživača koji fenomen piramida u Visokom prate dugi niz godina, poput fizičara Slobodana Mizdraka i energetičara Ivana Šimatovića, kao i s mnogim ljudima iz raznih krajeva svijeta koji tamo dolaze kao turisti, avanturisti, volonteri ili istraživači, koji su govorili o vlastitim iskustvima i uvidima. Ovaj feature temi prilazi kroz dokumentaristički, informativno-edukativni, filozofsko-esejistički ali i umjetnički aspekt, koristeći autentične konvertirane ultrazvučne snimke kao podlogu za dočaravanje mističnog nam i nerauzmljivog ambijenta podzemnih tunela Ravne i Bosanskih piramida, te na taj način fenomen Bosanskih piramida u radijskom mediju dobiva autentičan radiofonski prikaz.

18,00 – 19,00, HR III
RADIO DRAMA
L.N.Tolstoj: OTAC SERGIJE
Redatelj: Mislav Brečić; prijevod: Jakša Kušan; dramatizacija: Vedrana Vrhovnik; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Lada Martinac-Kralj.
Glume: Krešimir Mikić, Živko Anočić, Vinko Kraljević, Marija Škaričić, Jelena Miholjević, Milica Manojlović, Tomislav Martić, Olga Pakalović, Biserka Ipša.
Premijerno emitirano: 04. 11. 2014.
Mladi, bogati, ambiciozni plemić s vojnom karijerom odlučuje ostaviti svjetovni život nakon priznanja svoje zaručnice da je bila ljubavnica cara Nikolaja I. Postaje monah, a radnja prati njegov put u vjeri i iskušenja kroz koja prolazi. Što više traži od sebe čistu duhovnost i posvećenost Bogu iskušenja su veća. U jednoj takovoj borbi s napašću požude, sebi čak odsijeca prst. No, baš mu to donosi slavu, te postaje čudotvorac koji dodirom i molitvom liječi ljude. Neopazice upada u mrežu vlastitog ega kojem godi slava, te zgriješi sa slaboumnom djevojkom ne uspijevajući obuzdati svoju strast. Poslije toga bježi da bi smirenje našao u prosjačkom odijelu i služenju najpotrebitijima.
Sam Tolstoj objašnjavao je ovu pripovijetku kao borbu, „ne s požudom, ona je samo epizoda ili prvi stupanj, glavna je borba protiv nečega drugog – protiv ljudske slave“.
Pripovijetka je bila dva puta ekranizirana i imala svoju nijemu verziju 1918., te suvremenu 1978.
Veliko je pitanje da li u stoljeću u kome su zabava, užici i komocija alfa i omega života zapadne civilizacije, ovakva borba s vlastitim egom može imati odjeka. No, ako bez konzumentskih zanosa ne možemo zamisliti život, možemo li ga zamisliti bez ljudi posvećenih dobru?
U glavnoj ulozi - Krešimir Mikić, najbolji glumac naše mlađe generacije dao je upečatljivu rolu zahvaljujući iskusnom i nadahnutom redatelju - Mislavu Brečiću.

18,05 - 18,15, HR I
MALE FORME
A.G.Matoš: MORALISTA
Redateljica: Katja Šimunić; dramatizacija: Mladen Kopjar; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Srđan Nogić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Boris Bakal, Vili Matula, Ivan Glowatzky, Zoran Čubrilo, Dora Lipovčan.
Premijerno emitirano: 11. 03. 2014.
Lijepa Zagrepčanka imena Malvina udala se u provinciju za mjernika i kućevlasnika Krulca i zbog svojeg, navodno, oholog držanja prema sumještanima meta je njihovih stalnih napada, osobito najvećega moraliste među njima, mjesnog ravnatelja štedionice Golojuha. Ovaj će nagovoriti zdvojnoga muža da uhodi privlačnu suprugu, no rezultat će biti ipak – neočekivan. Humoresku „Moralista“ donosimo u povodu stote obljetnice smrti Antuna Gustava Matoša, velikog majstora malih formi.

23,00 - 24,00, HR II
RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ
A.C.Doyle: PLAVI GRANAT
Redatelj: Biserka Vučković, prijevod i dramatizacija: Giga Gračan, glazbena urednica: Adriana Kramarić, tonmajstorica: Anka Savić, urednica: Željka Turčinović.
Glume: Boris Miholjević, Predrag Vušović, Đimi Jurčec, Žarko Savić, Pero Juričić, Ivo Rogulja, Edvin Liverić, Ivana Bakarić, Jelena Balent, Goran Brezak, Željko Kovačić.
Premijerno emitirano: 24.12.1998.
Arthur Connan Doyle (1859-1930) je stvorio vjerojatno najpopularniji lik detektivskih romana – Sherlocka Holmesa, koji metodom dedukcije, uz pomoć svog prijatelja doktora Watsona, raspetljava najzamršenije kriminalne slučajeve. “Plavi granat” je prva Doyleova priča o Sherlocku Holmesu koja će biti izvedena u programu Hrvatskog radija. Riječ je o “lakšem” božićnom krimiću u kojem se ne događaju krvava umorstva, nego jedna vrlo nespretno obavljena pljačka vrijednog i poznatog dijamanta. Igrom slučaja, dragi kamen je pronađen u guši mrtve božićne guske. Mrtva guska istovremeno postaje ukusna božićna večera i corpus delicti u kojem Sherlock Holmes pronalazi mnoštvo nevjerojatnih činjenica koje će mu pomoći da pronađe kradljivca dragog kamena.

SRIJEDA, 25. veljače

00,00 - 00,10, HR II
MALE FORME
Branko Maleš: ČIJA JE MOJA ŽENA
Redateljica: Jasna Mesarić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Dubravka Ostojić, Vili Matula.
Premijerno emitirano: 10. 11. 2014.

18,05 - 18,15, HR I
MALE FORME
A.G.Matoš: PARISKA KRONIKA
Redateljica: Katja Šimunić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Mladen Vasary, Dunja Fajdić.
Premijerno emitirano: 17. 03. 2014.
Antun Gustav Matoš autor je izvanrednih feljtonističkih zapisa nastalih za vrijeme njegova turbulentnog višegodišnjeg boravka u Parizu. U radiofonskoj maloj formi naslovljenoj „Pariska kronika“ donosimo Matoševo svjedočenje o teškom siromaštvu u kojem je živio u glavnom gradu Francuske i susretu sa Žanetom Lévy iz Bretanje koja ga je nerijetko spašavala od potpune izgladnjelosti. Veliki zaljubljenik u Grad Svjetla, Antun Gustav Matoš piše: „...slušajući Puccinijevu muziku i gledajući Murgerove nestašnike, prebirem kao starac po pepelu uspomena s tužnim osjećajem da bijah sretniji u Parizu gladan no sit u Zagrebu.“

ČETVRTAK, 26. veljače

00,00 - 00,10, HR II
MALE FORME
Branko Maleš: PUTOVANJE NA KAUČU
Redateljica: Jasna Mesarić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Dubravka Ostojić, Vili Matula.
Premijerno emitirano: 11. 11. 2014.

18,00 - 19,00, HR III
RADIO ATELJE
Katherine Mansfield: KĆERI POKOJNOGA PUKOVNIKA
Redatelj: Mislav Brečić, prijevod: Branka Žodan, dramatizacija: Katja Šimunić, glazbena urednica: Franka Meštrović, tonmajstorica: Lana Deban, urednica: Željka Turčinović.
Glume: Mia Biondić, Olga Pakalović, Sven Medvešek, Dado Ćosić, Lana Helena Hulenić
Premijera
Priča britanske spisateljice Katherine Mansfield (1888.-1923.) Kćeri pokojnoga pukovnika tiskana je prvi put 1922. u književnom mjesečniku London Mercury, a zatim uvrštena u njezinu čuvenu zbirku naslova Vrtni domjenak i druge priče.  Teme smrti, osobne neovisnosti, Katherine Mansfield, koju ovim radiofonijskim uprizorenjem po prvi put predstavljamo u dramskom obliku, izvanredno suptilno donosi kroz dijalog dviju pokojnikovih kćeri, zarobljenih u međusobne dragovoljnosti i nužnosti emocionalnih podjarmljenosti.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI