Naslovnica > BESPLATNI SADRŽAJ > Sindikalni povjerenici HNK u Zagrebu: Povjerenstvo je farsa

Sindikalni povjerenici HNK u Zagrebu: Povjerenstvo je farsa

Sindikalni povjerenici u funkciji Radničkog vijeća poslali su medijima priopćenje o radu Povjerenstva Ministarstva kulture formiranog za analizu stanja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.
Share on facebook
Share on twitter

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

***

Poštovana, poštovani

iako je ministrica Obuljen Koržinek na sjednici Saborskog odbora za obrazovanje, znanost i kulturu 26.1. najavila rad Povjerenstva za analizu stanja u zagrebačkom HNK u koje će biti uključene sve zainteresiranje strane, na kraju se nažalost rad Povjerenstva sveo na golo kupovanje vremena, relativizaciju problema i nekritičko spašavanja mandata uprave na čelu s intendaticom Dubravkom Vrgoč.

Povjerenstvo NIJE započelo svoj rad na transparentan način.

Povjerenstvo se NEĆE u svom radu baviti temama zbog kojih je održana sjednica Saborskog odbora i na kojoj je najavljeno njegovo osnivanje.

Uprava je sama birala umjetnike koji su pristupili radu povjerenstva i tako neupitno osigurala potpuno pristranost i neobjektivnost.

Predstavnicima Tehnike i stručnim službama potpuno je uskraćena mogućnost sudjelovanja u radu povjerenstva.

Sa predstavnicima Opere, dana 11.3.2021. samo jedan sat prije početka sastanak je naprasno otkazan.

Očekivali smo od ministrice Obuljen Koržinek da se, nakon osnivanja i početka rada Povjerenstva, NEĆE uplitati u njegov rad, kao niti u izbor umjetnika koji bi trebali predstavljati svoje ansamble te da će svojim autoritetom usmjeriti rad Povjerenstva prema rješavanju problema, umjesto daljnjeg guranja kaosa pod tepih. Također smo od ministrice očekivali i da će standard biti nepristranost umjesto nekritičke pristranosti.

Povjerenstvu usprkos, nepravilnosti u radu uprave su se nastavile i u proteklih gotovo dva mjeseca: nastavljeno je maltretiranje zaposlenika, uprava i dalje odbija dostaviti nalaze inspekcija za koje tvrdi da postoje a na posebno nedobronamjeran i zakonu suprotan način proveden je izbor povjerljive osobe za unutarnje prijavljivanje nepravilnosti. O svemu smo obavijestili Državni inspektorat.

Umjesto ignoriranja pritužbi na mobbing od strane intendantice, ignoriranja umjetnika i zaposlenika, zatvaranja očiju pred problemima te brige o lažnoj uspješnosti Dubravke Vrgoč bez obzira na cijenu koju plaćamo svi, mi i dalje očekujemo od ministrice Obuljen Koržinek, da se postavi liderski nepristrano, da zaustavi potpuno uništenje HNK u Zagrebu te da u ovako dubokoj krizi donese odluku koju iščekujemo, a to je SMJENA Uprave na čelu s Dubravkom Vrgoč.

 

 

S poštovanjem,

Sindikalni povjerenici u funkciji radničkog                                                                                                                                          vijeća HNK u Zagrebu

Mario Bokun

Damir Kovač

Jozo Kraljević

Dunja Novković

Ljubomir Puškarić

Lujza Vukičević

 

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI