Naslovnica > IZDVOJENO > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

U posljednjim danima 2017. i prvim 2018. Dramski program Hrvatsog radija premijerno emitira male forme Tita Bilopavlovića te 'Vrganje' Dejana Šorka.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 29.12. 2017.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Anton Pavlovič Čehov: O drami

Mirovni sudac Polujehtov hvali se Fintiflejevu, pukovniku generalnog štaba, kako je mnogo čitao i citira G. E. Lessinga o glumačkom umijeću, hvali se kako odmah osjeti je li nešto lažno ili istinito, hvali se kako je iznimno osjećajan. Nećak Polujehtova, gimnazijalac, bane u posjet donesavši pismo i ovaj ga istuče. Jer je dobio lošu ocejunu iz grčkog. I nastavi razmatrati Lessingovu knjigu nad kojom se uvijek rasplače od ganuća jer razvila plemenita humana osjećanja.

Premijerno emitirano: 20.11.2017.

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

Miroslav Volf: Zrcalo sjećanja

Trebamo li zahtijevati od onih koji su pretrpjeli nepravdu da zaborave i krenu dalje? O poukama kojima nas uči sjećanje, pamtimo tako da one koji pate uzmognemo zaštititi od daljnjih povreda; o budućem svijetu ljubavi, kojemu težimo kao utopijskom snu kada nas potiče na čudo nepamćenja povrede koja se danas treba dogoditi u obiteljima, među prijateljima govore Slavko Juraga u ulozi Pripovjedača, Tomislav Martić kao Miroslav i njegov unutarnji glas i Alen Šalinović kao Kapetan G. u dramatizaciji Maje Gregl.

Redateljica: Jasna Mesarić; dramatizacija: Maja Gregl; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Tomislav Šamec; urednica: Maja Gregl.
Glume: Tomislav Martić, Alen Šalinović, Slavko Juraga.
Premijerno emitirano u svibnju 2014.

13,30 – 14,30, HR III
IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ 

Miro Gavran: Noć Bogova

U pijanoj slavljeničkoj noći, veliki komediograf Molière i dvorska luda izvode pred svojim prijateljem, francuskim kraljem Louisom XIV, komad u kojem se ismijavaju s pojedinim događajima iz njegova života. „Noć bogova“ jedan od najpopularnijih komada hrvatskog pisca Mire Gavrana napisan je 1986., a ova njegova radio-dramska verzija premijerno je emitirana 1987. Godine.

 

SUBOTA, 30.12. 2017.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Auguste Rodin: Mladi ljudi, koji želite biti slavitelji ljepote, možda će vam se svidjeti pronaći ovdje sažetak jednoga drugog iskustva

Jedan od najvećih, najutjecajnijih i najvoljenijih  svjetskih kipara Auguste Rodin umro je u Meudonu pokraj Pariza 17. studenog 1917. U povodu 100. obljetnice njegove smrti radiofonijski uprizorujemo svojevrsni umjetnički testament, ulomak teksta koji je kipar diktirao Paulu Gsellu 1911. kako bi bio objavljen nakon njegove smrti.

Redateljica: Katja Šimunić, tekst s francuskoga prevela: Katja Šimunić, skladatelj: Maro Market, ton-majstorica: Marija Pečnik Kvesić, urednica: Katja Šimunić.
Glas: Franjo Kuhar.
Premijerno emitirano: 15.11.2017.

10,00 – 10,10, HR III
MALE FORME

Anton Pavlovič Čehov: O drami

Mirovni sudac Polujehtov hvali se Fintiflejevu, pukovniku generalnog štaba, kako je mnogo čitao i citira G. E. Lessinga o glumačkom umijeću, hvali se kako odmah osjeti je li nešto lažno ili istinito, hvali se kako je iznimno osjećajan. Nećak Polujehtova, gimnazijalac, bane u posjet donesavši pismo i ovaj ga istuče. Jer je dobio lošu ocejunu iz grčkog. I nastavi razmatrati Lessingovu knjigu nad kojom se uvijek rasplače od ganuća jer razvila plemenita humana osjećanja.

Premijerno emitirano: 20.11.2017.

18,05 – 18,55, HR I
RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

Dejan Šorak: Vrganj

Po drugi put vraćamo se zbirci „Gdje je nestala haljina Blažene Djevice Marije Snježne“ Dejana Šorka! Razlog tome su emotivne, psihološki slojevite, a u seoski mikrokozmos uronjene kratke pripovjetke čiji krajolik, mentalitet i jezik pisac duboko poznaje, poštuje i voli. Osnovu priča čini realistička naracija koja u nekima prelazi u grotesku, a u nekima, kao što je u pripovijetci Vrganjriječ, u fantastiku.

Adaptaciju i režiju potpisuje, kao i u slučaju Bolesti Franje Gajana, sam autor. Ovim postupkom kao i ponavljanjem istog glumca na glavnoj ulozi (Franjo Kuhar) naglašavamo povezanost ova dva naslova koja ovako tvore radiodramski diptih.

Vrganj je, dakle, smješten u kraj na desnoj strani Kupe, predio oko Kamenskog. Glavno lice, Joža, ili Ludi Joža, kako ga u selu zovu, vrst je božjeg čovjeka, onog kome je po njegovoj dobroti i djetinjoj prostodušnosti namijenjeno kraljevstvo nebesko, ali zato na zemlji bez obzira na njegovu plemenitu otvorenost i fizičku snagu mora prolaziti kroz razne vrste odbačenosti i patnji. Inače, Jožina je osobitost je da razgovara s životinjama koja će vremenom prerasti u gubljenje osjećaja za realnost.

Redatelj: Dejan Šorak, urednica: Lada Martinac Kralj

P r e m i j e r a

 

NEDJELJA, 31.12. 2017.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Katja Šimunić: Kratki esej o plešućem tijelu ili kad plešem šlešem , kad spavam spavam

Ovu kratku formu mogli bismo podnasloviti akustičkom koreografijom odnosno  refleksijom o plesu kroz infleksiju kreiranu zvučnim valovima koji se moduliraju drugim zvučnim valovima ili samima sobom. Pitanje nemogućnosti arhiviranja plesne umjetnosti odjelotvorili smo kao pitanje kako transfigurirati scensku umjetnost, ples kao kazališnu umjetnost, u zvučni zapis? Kako uhvatiti zapis tijela koje proizvodi plešući zvuk?

Tekst i režija: Katja Šimunić, skladatelj: Maro Market, tonska majstorica: Marija Pečnik Kvesić, urednica: Katja Šimunić.
Glumica: Dunja Fajdić; plesačica: Zrinka Lukčec Kiko.
Premijerno emitirano: 28. 9. 2017.

16,05 – 16,45, HR I
RADIOIGRA ZA DJECU

Lada Martinac Kralj: Anđeli imaju krila, zar ne?

Originalni tekst Lade Martinac Kralj duhovita je i nježna priča o nastanku popularnog božićnog napjeva „Zvončići, zvončići“. Autor popularne američke pjesme „Jingle Bells“ James Pierpoint komponirao je pjesmu 1857. kao dječju školsku pjesmu za Dan zahvalnosti. Premda je u svijetu danas poznata kao božićna pjesma, autorica radio igre ovoga puta joj daje nebesku notu pretvarajući je u svojevrsnu himnu anđela. Ova topla priča o susretu i prijateljstvu čovjeka i anđela, puna je humora, nježnosti ali i iznenađenja.

Redateljica je Jasna Mesarić, skladatelj: Dubravko Robić, urednica: Nives Madunić Barišić
Glume: Silvije Vovk, Goran Grgić, Dubravka Ostojić, Ranko Tihomirović, Mia Biondić, Duško Modrinić, Damir Šaban i  Dražen Bratulić. 

Premijerno emitirano: 27.12.2009.

 

PONEDJELJAK,  01.01.2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Pavlica Bajsić i Lana Deban:  Vrijeme i spavanje

U kratkoj dokumentarnoj formi autorice problematiziraju spavanje kroz snove kao paralelnu stvarnost.

Glazbena urednica: Adriana Kramarić; urednica: Katja Šimunić.
U emisiji sudjeluju: Dubravko Mihanović, Boris Bakal.
Premijerno emitirano: 27. 12. 2013.

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

Ivana Sajko: Ljubavni roman

U intimističkom romanu Ivane Sajko, dramske i prozne spisateljice, prisutno je autoričino fizičko i emotivno iskustvo neprekidnog kretanja, privremenosti, nesigurnosti utkano u odnos pisanja i nade kao tema i kao odnos mašte i stvarnog svijeta. Muškarac i žena, riječi i šutnja, bijes i ljubav i „fikcija izvučena na površinu svijeta ukrašena čudima“. Sve je to „Ljubavni roman“. A u zadnjem nastavku zaista pratimo to čudo: mlada obitelj odlazi na more i napušta svoju neimaštinu i surovu stvarnost iz koje mora otići, jer je struja već isključena, a najam neplaćen, s praznim spremnikom gurajući automobil do benzinske crpke, s doručkom kojeg ne mogu platiti dok im konobarica ljubazno pokazuje stol... I tada, jedno drugome reći će: "Jednom ćemo se ovome smijati"...

Redatelj: Dejan Šorak, dramatizacija: Dubravko Torjanac, ton majstor: Miro Pijaca, glazbena urednica: Franka Meštrović, urednica: Maja Gregl
Glume: Asja Jovanović i Franjo Kuhar
Premijera: 06. – 10.03. 2017.

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-IGRA

Zdenko Jelčić: Veliki odlazak

Monodrama Zdenka Jelčića „Veliki odlazak“ na scenu malog kazališta dovodi glumca na kraju karijere koji očekujući svoj veliki oproštaj izlazi pred publiku i povjerava joj svoja najintimnija razmišljanja o prirodi posla kojim se bavi te svojoj glumačkoj sudbini. Ispreplićući stvarne događaje iz svog života s fantazijom na temu Bernhardove drame „Minetti“, Jelčić gradi napetu pirandelovsku igru između zbilje i fikcije koja u njegovoj interpretaciji dobiva gotovo dokumentarističku neposrednost.

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

Tito Bilopavlović: Dvoje

Slučajan susret na Cvjetnom trgu u Zagrebu. U mladosti su Anđelka i Mladen bili zaljubljeni jedno u drugo. Sada su u zrelim godinama s brojnim životnim brodolomima iza sebe. Otići će na kavu zajedno. Hoće li uspjeti naći i prave riječi za ovaj susret?

Redateljica: Stephanie Jamnicky, dramatizacija: Ivan Vulić, glazbena urednica: Franka Meštrović, tonska majstorica: Marija Pečnik Kvesić, urednica: Katja Šimunić.
Glumili su: Jelena Miholjević i Slavko Juraga. 

P r e m i j e r a

 

UTORAK,  02.01.2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Pavlica Bajsić i Lana Deban: Vrijeme i djeca

U maloj dokumentarnoj formi autorice dovode u korelaciju vrijeme i djecu, a rezultat je krajnje subjektivno zaigrano vrijeme.

Glazbena urednica: Adriana Kramarić, urednica: Katja Šimunić.
U emisiji sudjeluju: Dubravko Mihanović, Boris Bakal, Jelena Miholjević, Nina Bajsić, Martin Deban, Pavlica Bajsić
Premijerno emitirano: 26. 12. 2012. 

14,00 – 15,00, HR III
DOKUMENTARNA RADIO-DRAMA

Miro Pijaca i Ljubo Pauzin: Nikola Turk Slunjski

Nikola Turk rođen je 1929. godine u Slunju, ali samo zato što mu je otac, lugar, tamo bio premješten i onda u Slunju boravio tek nekoliko godina… Nakon cijelog niza seljenja u svom bogatom životu koji je  bio ispunjen sportskim aktivnostima, ali i glazbom, plesom i slikarstvom – Nikola Turk se u svom poznom dobu ponovno našao u svom rodnom gradu, ali ovaj put da bi otvorio vlastitu samostalnu izložbu slika… i podijelio svoja bogata iskustva (koja je objavio u vlastitoj autobiografiji u četiri toma) sa svojim Slunjanima. Autori su Miro Pijaca i Ljubo Pauzin.

Premijerno emitirano: 03.01.2017.

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-DRAMA

Vjenceslav Novak: Posljednji Stipančići 1. dio

Radnju romana Novak je smjestio pod okrilje senjske bure, a u prva desetljeća 19. stoljeća, te razvio dramu gašenja jedne patricijske loze, ali i dramu hrvatskoga naroda koji se od dugostoljetnog podaničkog odnosa okreće (zahvaljujući idejama ilirskog pokreta) ostvarenju sna o dostojanstvu identiteta. Ta dva pola, intimno-obiteljski i društveno-politički, pulsiraju jednim od ponajboljih hrvatskih romana te smo ih u dramatizaciji oba sačuvali, naravno, u zgusnutom i za radijski medij prilagođenom obliku. S «Posljednjim Stipančićima» nastavljamo realizirati radio drame nastale prema amblematičnim naslovima hrvatske književnosti 19. stoljeća. Režija je povjerena najnagrađivanijem imenu mlađe redateljske generacije – Vedrani Vrhovnik.

Režija: Vedrana Vrhovnik,  dramatizacija: Lada Martinac-Kralj,  glazbena urednica: Adriana Kramarić, ton majstor: Zoran Sajko, urednica: Lada Martinac-Kralj.
Glume: Vanda Winter, Helena Buljan, Darko Milas, Amar Bukvić, Luka Dragić, Enes Vjezović, Zvonimir Zoričić, Elizabeta Kukić, Ana Karić, Mladen Vasary, Žarko Potočnjak, Alen Šalinović.
Premijerno emitirano: 17.9.2009.

18,05 – 18,15¸HR I
MALE FORME

Tito Bilopavlović: Pieta

Slika Bernarda Buffeta „Pietà“ iz 1946. trebala bi postati neočekivanim darom kulturnoj ponudi maloga provincijskoga gradića N. Posredstvom nećaka uglednoga kustosa ona će vlakom i stići na odredište, u torbi za palice za golf, ali ne u svom originalnom izdanju.

Redateljica: Stephanie Jamnicky, dramatizacija: Ivan Vulić, glazbena urednica: Franka Meštrović, tonska majstorica: Marija Pečnik Kvesić, urednica: Katja Šimunić.
Glumili su: Ivana Boban, Frano Mašković i Slavko Juraga.

P r e m i j e r a

23,00 - 24,00, HR II
Krik   -    KRIMIĆ I KOMEDIJA

Stanislav Pejković: Posljednji galeb

Ostarjeli žigolo vraća se u rodno mjesto u želji da mirno provede starost. Njegove planove poremetit će dvije žene:  prijateljica iz mladosti i atraktivna Amerikanka.

Žene će unijeti nemir u njegov život i pokušati promijeniti njegove planove. Iskra mladosti budi se u njemu, ali između dvije žene ona će ili umah utrnuti ili će u njoj pregorjeti.

Redatelj: Dejan Šorak, glazbena urednica: Franka Meštrović, urednica: Nives Madunić Barišić.
Glume: Siniša Popović, Nadežda Perišić i Lukrecija Tudor.
Premijerno emitirano: 16.05.2017. 

Stanislav Pejković: Jubavna Pegula-Ciklus Panoptikum

U vlaku prema jugu susreću se ona – ucviljena udovica i on – okorjeli neženja. Jedan susret, nekoliko uzdaha i malo nagovaranja umalo će se pretvoriti u lijepu ljubavnu priču. Ipak, malena nezgoda sreću okreće naglavačke, a udovičini planovi past će u vodu. Već više puta potvrđen autor radio-komedija Stanislav Pejković, autor je još jedne komedije koja jednostavnom situacijom, plastičnim karakterima i lokalnim jezikom odlično zabavlja.

Redatelj: Dejan Šorak, glazbena urednica: Vesna Šir, tonmajstor; Krešimir Osman, urednica: Nives Madunić Barišić.
Glume: Linda Begonja i Ljubormir Kapor
Premijerno emitirano: 09.02.2003.

 

SRIJEDA, 03.01. 2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Pavlica Bajsić i Lana Deban: Vrijeme i sijećanje

U dokumentarnoj maloj formi autorice tematiziraju fenomen sjećanja kroz uspomene na bake i djedove i stvari koje su od njih ostale i postale fetiš novim generacijama.

Glazbena urednica: Adriana Kramarić, urednica: Katja Šimunić.
Glasovi: Jelena Miholjević, Dubravko Mihanović, Boris Bakal.
Premijerno emitirano: 28. 12. 2012.

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

Tito Bilopavlović: Veronika

Veronika je ljepotica koja radi u parfumeriji, a on je sramežljivi fotograf zaljubljen u nju. Oboje stanuju u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu, jedno preko puta drugoga. Ona ne zna da je on učvrstio foto-aparat na stativ, odredio uvijek istu ekspoziciju i oštrinu te svaku večer snima isti prizor: nedostižnu ženu kako zalijeva cvijeće.

Redateljica: Stephanie Jamnicky, dramatizacija: Ivan Vulić, glazbena urednica: Franka Meštrović, tonska majstorica: Marija Pečnik Kvesić, urednica: Katja Šimunić.
Glume: Ivana Boban i Frano Mašković. 

P r e m i j e r a

 

ČETVRTAK, 04.01. 2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Pavlica Bajsić i Lana Deban: Vrijeme i protok

Glazbena urednica: Adriana Kramarić, urednica: Katja Šimunić.
U emisiji sudjeluju: Boris Bakal, Slobodan Prosperov Novak, Sreten Mokrović, Trpimir Vedriš.
Premijerno emitirano: 31. 12. 2012.

18-00-19,00, HR III
RADIO-ATELJE 

Irena Matijašević: Tri prozora prije…

Začudni poetski „tour de force“ ljubavnoga dijaloga muškarca i žene. Dvoje neprilagođenih, strastvenih, zapitanih o smislu svega oko njih i u njima, dvoje duhovitih, napornih, zanimljivih, intelektualnih, izmučenih realnostima i banalnostima svakodnevice pred ulaskom su u zajednički život ovjerovljen i administrativno. Osjećaju strah. Ili ushićenost? Ili…? Uglavnom, gosti čekaju na njih da se pojave i da ceremonija vjenčanja napokon počne.

Redateljica: Marina Pejnović, glazbena urednica: Adriana Kramarić, ton-majstorica: Katarina Račić, urednica: Katja Šimunić.
Glumili su: Jadranka Đokić i Krešimir Mikić.
Premijerno emitirano: 28. 9. 2017.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI