Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Radio pregled tjedna [4.10. – 10.10.2013.]

Radio pregled tjedna [4.10. – 10.10.2013.]

'Traži se jamac' Jaroslava Hašeka te 'Trikartov se liječi' Iljifa i Petrova, premijerni su naslovi tjedna dok od repriza izdvajamo 'Prometeja', 'Bebu koja govori' i '2001.'...
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 04. listopada

 

14,00 – 15,00; HR III

IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR

HRVOJE IVANKOVIĆ: „ULICA KOJA ĆE SE ZVATI MOJIM IMENOM – PRIČA O MILANU MILIŠIĆU“

Ton majstor: Srđan Nogić; koordinator: Hrvoje Ivanković.

U emisiji sudjeluju: Pero Juričić, Maja Kovač.

Premijerno emitirano u emisiji Dokumentarna radio drama: 04. 10. 2011.

Dokumentarna radio-drama Ulica koja će se zvati mojim imenom – priča o Milanu Milišiću portret je tog osebujnog pjesnika i esejiste koji je poginuo prije točno dvadeset godina, kao prva civilna žrtva napada na rodni mu Dubrovnik. Kroz fragmente Milišićevih eseja i poezije, arhivske tonske zapise te prisjećanja njegovih prijatelja, autor emisije, Hrvoje Ivanković, slaže dojmljivu priču o zanimljivom i nemirnom životu tog izrazito dubrovačkog pjesnika; o životu ispunjenom političkim progonima, boemskim užicima i predanosti književnom radu.

 

SUBOTA, 05. listopada

 

18,05 – 18,55; HR I

RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

ČEDO PRICA: „UJEDINJENJE ILI SMRT“

Redatelj: Darko Tralić; dramatizacija: Lada Martinac-Kralj; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Lada Martinac-Kralj.

Glume: Dragan Despot, Darko Milas, Doris Šarić-Kukuljica, Zvonimir Zoričić, Boris Svrtan, Mladen Vasary, Sven Šestak, Zoran Čubrilo.

Premijerno emitirano: 25. 09. 2010.

U duljoj pripovijesti „Ujedinjenje ili smrt“ (izašloj iz tiska 1996. godine) književnik Čedo Prica ispisuje prozu koja se ostvaruje istovremeno na tri razine - dokumentarnoj, esejističkoj i fikcionalnoj, te u tri vremena – 1990., 1991. i 1995. godina. Nevidljivi junak pripovijesti je napadnuti i granatama razarani grad Dubrovnik na početku Domovinskog rata, dok se romansirani dio pripovijesti plete oko Dubrovčanina Dživa de Kverče, pričuvnog generala JNA, aristokrate i intelektualca koji proživljava dramu svojega izbora kojeg je napravio 1941. kad je otišao u partizane i svjedočenja barbarstvu jugoslavenske vojske početkom devedesetih. Granata koja će ubiti njega i njegovu ženu na taraci ljetnikovca je „porod“ od divljaštva koje predstavljaju tri lica – crnogorski pukovnik Gazvoda i dvojica njegovih posilnih. Na motivima ove proze Prica je napisao dramu „Generalova baština“ koja se pripremala, ali na kraju nije odigrana u dubrovačkom kazalištu „Marina Držića“. No, mi se ipak nismo odlučili za radijsko uprizorenje dramskog oblika već dramatizaciju proze koja je po svojoj strukturiranosti (esejističkim pasažima, te mogućnosti zvukovnog oblikovanja) prikladnija radijskom mediju. Tako, na ovaj način, odajemo i počast ne samo tragediji vremena o kojoj pisac piše, nego i njemu samome. Naime, Prica je bio jedan od najvažnijih urednika i autora Dramskog programa Hrvatskoga radija.

 

23,25 – 24,00; HR III

ARS ACUSTICA

TKO SE BOJI ZVUKA JOŠ – radio kolumna Davora Rocca

Tema: POVIJEST ZVUČNIH INTERVENCIJA

Urednica: Adriana Kramarić

Premijera

 

NEDJELJA, 06. listopada

 

16,05 – 16,50; HR I

RADIO IGRA ZA DJECU

IVANA BRLIĆ MAŽURANIĆ: „ČUDNOVATE ZGODE ŠEGRTA HLAPIĆA“ – 1. dio

Redateljica: Biserka Vučković; dramatizacija: Ljubo Pauzin; skladatelj: Dinko Appelt; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstorica: Delka Milanov; urednica: Nives Madunić Barišić.

Glume: Stjepan Martinčević Mikić, Maja Rožman, Marina Nemet, Vanja Drach, Dubravka Miletić, Slavica Jukić, Vladimir Kovačić, Danijel Artenjak, Pero Juričić, Davor Svedružić, Franjo Dijak, Robert Ugrina, Sven Šestak, Goran Malus.

Premijerno emitirano: 01. 02. 1998.

Malen kao lakat, veseo kao ptica! Šegrt Hlapić se i danas dokazuje kao dječji junak naših dana. Međutim radijska verzija evergrina Ivane Brlić-Mažuranić do u tančine prati roman kako u strukturi tako i u činjenici da je glavni junak, mali šegrt, dijete! Da bi ove zadatosti ispratio Ljubo Pauzin (pjesnik, pisac za djecu i urednik dokumentarne radio-drame na HR-u) dramatizira roman u dva dijela. Također zadržava naratora komentirajući ga kao samu spisateljicu (u ulozi Ivane Brlić-Mažuranić glumica Marina Nemet). Preplićući narativno i dramsko Pauzin prati sve dane u kojima Hlapić stječe vrlo važna iskustva i radi samo za cjelinu neophodna sažimanja.

Režija je povjerena majstoru dječje radio-igre, doajenu Dramskog programa HR, Biserki Vučković koja je neke od svojih najboljih uradaka napravila baš u ovom žanru imajući sluha i strpljenja glavne uloge povjeravati djeci.

***

RADIO IGRA ZA DJECU VAM DARUJE KUTIĆ POEZIJE

DOBRIŠA CESARIĆ: KUTIĆ 2. (Breze na ulici; Voćka poslije kiše; Vjetru; Poludjela ptica; Tiho, o tiho govori mi jesen)

Redateljica: Stephanie Jamnicky

 

21,00 – 21,30; HR II

PANOPTIKUM

MIROSLAV PENDELJ: „TEMPERATURA PISAMA“

Redatelj: Dejan Šorak; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstorica: Anka Savić; urednica: Katja Šimunić.

Glume: Nedim Prohić, Linda Begonja.

Premijerno emitirano: 13. 12. 2009.

Topla i romantična komedija o ljubavi Miroslava Pendelja  „Temperatura pisama“ kroz dijalog muža i žene uvodi nas u svijet kakav danas u vladavini medijskog senzacionalizma rijetko susrećemo, svijet u kojem je važna iskrenost, emocija i nježnost.

 

PONEDJELJAK, 07. listopada

 

09,30 – 09,55; HR III

RADIO ROMAN

JULIJANA MATANOVIĆ: „BILJEŠKA O PISCU“ (od ponedjeljka do petka, 11. 10.)

Redatelj: Mislav Brečić; dramatizacija: Miodrag Racković; urednik: Branko Maleš.

Premijerno emitirano u travnju 2001.

Junakinja romana “Bilješka o piscu” deset je godina tražila smisao svog života u dalekoj Švedskoj. Sada kad se vratila i kad smrt polagano kuca na njezina vrata pokušat će shvatiti što se, zapravo, dogodilo s njezinim životom koji je protekao u očekivanju odluke jednoga muškarca.

 

14,00 – 15,00; HR III

PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

GLUMICA NINA ERAK SVRTAN

Razgovor vodio: Matko Botić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstorica: Katarina Barišić; autorica i urednica: Tajana Gašparović.

U emisiji sudjeluju: Žarko Potočnjak, Zlatko Vitez, Kostadinka Velkovska, Mislav Brečić i Boris Svrtan.

Premijerno emitirano: 29. 04. 2013.

Nina Erak Svrtan tijekom studija glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu surađuje s nekima od tada najrelevantinijih redatelja i glumačkih družina. U klasi Rade Šerbedžije sudjeluje u uspješnici „Koja gora, Ivo?“ koja na međunarodnom kazališnom festivalu MESS u Sarajevu te na Borštnikovom srečanju u Sloveniji osvaja nagradu za kolektivnu glumačku igru. U sklopu kazališne družine Akter, sudjeluje i u također vrlo uspješnoj predstavi trojca Šerbedžija – Rundek - Zuppa „Kažu da je sova bila pekareva kći“. S glumačkom družinom Histrion intenzivno surađuje tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina, a ulogama Majkače u „Predstavi Hamleta u selu Mrduša Donja“ Ive Brešana u izvedbi Histriona te Petrunjele u „Dundu na Majni“ Marina Držića i Hrvoja Hitreca u produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh osvaja nagradu Sedam sekretara SKOJ-a za najbolju mladu glumicu na prostoru bivše Jugoslavije. U mladalačkim danima surađuje i s Ljubišom Ristićem gdje glumi u Krležinoj „1918.“ i u Feydeauovoj „Bubi u uhu“.1980. godine ulazi u angažman Satiričkog kazališta Kerempuh gdje ostaje do danas. U matičnom je kazalištu ostvarila zavidan broj uloga i dobitnica je mnogih nagrada. Nina Erak Svrtan gostuje i u drugim kazalištima (jedna od važnijih uloga posljednjih godina bila je uloga Maureen Folan u „Ljepotici iz Leenanea“ Martina McDonagha u režiji Ivice Šimića i produkciji Kazališta Mala scena) te često glumi na radiju i ponekad na televiziji i filmu.

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO IGRA

FILIP ŠOVAGOVIĆ: „2001“

Redatelj: Filip Šovagović; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstorica: Delka Lambaša Milanov; urednik: Hrvoje Ivanković.

Glume: Enes Vejzović, Filip Šovagović, Franjo Dijak, Natalija Đorđević, Janko Rakoš, Siniša Ružić.

Premijerno emitirano: 24. 11. 2008.

Nova drama Filipa Šovagovića, čiju je radijsku verziju režirao sam autor, kakofonični je i rastrzani odraz svijeta u kojem živimo. Njezin glavni junak, Arterije Filipović, uhvaćen je u različitim situacijama, u rasponu od bojišnice do mirnodopske borbe za svakodnevnu egzistenciju, između stvarnosti i snova, u žestokim sudarima sa zbiljom koja ga okružuje.

 

18,05 – 18,15; HR I

MALE FORME

JAROSLAV HAŠEK: „TRAŽI SE JAMAC“ (premijera)

Režija: Darko Tralić; dramatizacija: Nives Madunić-Barišić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; tonmajstor: Srđan Nogić; urednica: Željka Turčinović

Glume: Mladen Vasary, Goran Grgić, Pero Juričić, Jelena Miholjević

Igrana mala forma u kojoj glavno lice uporno i neuspješno traži jamca za zajam. U ta žalosna vremena ( koja sličnost s današnjim!) ni rodbina ni prijatelj ne usuđuje se biti jamac. Kako riješiti taj problem, poslušajte u ovoj emisiji.

 

UTORAK, 08. listopada

 

14,00 – 15,00; HR III

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

ZVONIMIR BAJSIĆ – MAKSIM JURJEVIĆ: „IMAM BEBU KOJA GOVORI“

Urednik: Ljubo Pauzin

Premijerno emitirano: 27. 12. 1982.

Znameniti dokumentarac tandema Bajsić – Jurjević o djeci s oštećenjima sluha i govora koju osobitom metodom profesora Guberine u centru SUVAG pokušavaju približiti prostoru komunikacije.

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO DRAMA

IVICA IVANAC: „PROMETEJ“

Redateljica: Jasna Mesarić; dramatizacija: Lada Martinac-Kralj; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Miroslav Pijaca; urednica: Lada Martinac-Kralj.

Glume: Sreten Mokrović, Ana Karić, Dubravka Ostojić, Tomislav Krstanović, Slavko Juraga, Dijana Vidušin.

Premijerno emitirano u emisiji Radio scena: 08. 01. 2011.

Ivica Ivanac, književnik, dramski pisac, pisac za mlade, šezdesetih godina pisao je mnogo za radio, uostalom kao i cijela generacija hrvatskih književnika kojoj je pripadao (Šoljan, Slamnig, Gotovac, Parun, Vrkljan).

„Prometej“ je praizvedbu imao 1964-te, no njegova osnovna tema, tema usamljenosti, potrage za izgubljenim vremenom u kojem glavni junak gleda oko sebe pažljivo, pomno nadajući se da će u mrežu svoje potrebe za komunikacijom uloviti barem nečiji osmijeh, pogled, trenutak razumijevanja je univerzalna ljudska situacija modernog vremena. Ispisan literarno osjetljivo i s potpunim uvidom u prirodu radijskog medija, „Prometej“ je polazište za obnovljeno sjećanje na prerano preminulog vrsnog književnika, ali i današnje radiofonsko čitanje koje će dobiti u rukama redateljice osjetljivog, a izazovnog senzibiliteta Jasne Mesarić.

 

18,05 – 18,15; HR I

MALE FORME

NIKICA KLOBUČAR: „CROATIE LA VOICE“

Ton majstor: Marija Pećnik Kvesić; urednica: Željka Turčinović

Premijerno emitirano: 28. 03. 2013.

Autor malog fičera, Nikica Klobučar kroz predstavljanje hrvatske kulture u Parizu u jesen 2012 ispisuje svoje impresije o Parizu kao gradu umjetnosti, glamura i žive kulture, ali i kao gradu beskućnika i sirotinje.

 

23,00 – 24,00; HR II

RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ

GILBERT KEITH CHESTERTON: „PROROČANSTVO PSA“

Redateljica: Jasna Mesarić; prijevod i dramatizacija: Nada Zoričić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Katja Šimunić.

Glume: Alen Šalinović, Dražen Bratulić, Amir Bukvić, Filip Juričić, Ivo Kadić, Anita Matić, Darko Milas, Pero Kvrgić, Žarko Savić.

Premijerno emitirano: 13. 04. 2007.

«Proročanstvo psa» je treći krimić G. K. Chestertona koji će biti emitiran u programu HR. Chestertonov istražitelj velečasni Brown u ovoj napetici rješava slučaj umorstva bodežom. No, «chorpus delicti» misteriozno nestaje s mjesta zločina, što policajcima otežava otkrivanje ubojice. Slučaj rješava velečasni Brown prateći neobično ponašanje psa Noxa... Kako? Saznat ćete ako poslušate ovu zanimljivu napeticu.

 

SRIJEDA, 09. listopada

 

18,00 – 19,00; HR III

FANTASTIKA U RADIO DRAMI

DENIS PERIČIĆ: „NETOPIR“

Dramatizacija i režija: Jasna Mesarić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Tomislav Šamec; urednica: Nada Zoričić.

Glume: Vid Balog, Dražen Bratulić, Vanja Matujec, Zvonimir Zoričić, Željko Koenigsknecht, Zlatko Ožbolt, Kristijan Potočki, Damir Šaban.

Premijerno emitirano: 06. 04. 2011.

Ova fantastična radio-igra nastala je adaptacijom Peričićevog romana „Netopir i Črni ljudi“, kratkog kajkavskog romana inspiriranog prošlošću Varaždina. Glavni likovi, ponajprije povijesne osobe poput grofice i pjesnikinje Katarine Patačić, te misionara i istraživača Nikole Plantića, te mladi i  lijepi grof Mišinski, stoje nasuprot sotonističke sekte Črnih ljudi koji "magijom vatre" žele uništiti Varaždin. Glavni junak je tajnoviti Netopir, zakukuljeni osvetnik, svojevrsna inačica stripovskog i filmskog Batmana, zakleti neprijatelj zla. Sa svojim pomoćnikom Petricom Kerempuhom, "zaduženim" za humoristične elemente, Netopir se bori protiv Črnih ljudi, ali i za srce lijepe grofice…

***

ETNOFANTASTIKA – „SUJENICE“

Redateljica: Jasna Mesarić

 

18,05 – 18,15; HR I

MALE FORME

ILJF I PETROV: „TRIKARTOV SE LIJEČI“ (premijera)

Režija: Darko Tralić; dramatizacija: Nives Madunić-Barišić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; tonmajstor: Srđan Nogić; urednica: Željka Turčinović

Glume: Goran Grgić, Pero Juričić, Mladen Vasary, Jelena Miholjević

Da je dvojac Iljf – Petrov aktualan i danas svjedoči ova mala igrana forma tematizirajući sve rupe liječenja na državni račun te birokratske apsurdnosti velikih sustava.

 

20,13 – 21,10; Radio Postaja Sljeme

GOSPON FULIR VAM PREDSTAVLJA DRAMSKI KUTAK

RUDOLF HABEDUŠ KATEDRALIS: „DORA RUBIDO“

Redateljica: Vedrana Vrhovnik; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Željka Turčinović.

Glume: Ana Karić, Nataša Janjić, Alen Šalinović, Božidar Orešković, Siniša Ružić, Ivan Lovriček, Danijel Ljuboja, Srđana Šimunović.

Premijerno emitirano u emisiji Radio scena: 18. 06. 2005.

Autor ove drame poznati je feljtonista, pa na takav način ispisuje i svoje drame – u feljtonističkoj tehnici. Pisac starog Zagreba, Katedralis, nastoji u svojim dramama progovoriti o njegovim ljudima, običajima, načinu govora, ponašanju i kostimeriji. U “Dori Rubido”, podnaslovnjenoj kao povijest jedne drame iz starog Zagreba, slika propadanje sjevernohrvatskog plemstva i stvaranje bogatog građanskog sloja koje preuzima vlast i svojim bogatstvom kupuje osiromašene plemenitaške posjede. Kroz tu društvenu sliku propadanja ispisuje melodramu o plemkinji Dori koja, da bi spasila svoju obitelj od siromaštva, udaje se za bogatog liječnika, Arpada Vargu. Svojom sudbinom – raspadom braka iz računa potvrđuje staro pravilo da “takvi poslovi rađaju gotovo uvijek zlim plodom”.

Drama je pisana za glumicu Ninu Vavru koju je smrt spriječila da je i odigra.

 

ČETVRTAK, 10. listopada

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO ATELJE

BARBARA MATIJEVIĆ – GIUSEPPE CHICHO: „1989.“

Redatelj: Mislav Brečić; ton majstorica: Lana Deban; urednica: Tajana Gašparović.

Glumi: Barbara Matijević.

Premijerno emitirano: 27. 12. 2012.

1989. je nastala na temelju performansa Tracks, drugog dijela nagrađivane trilogije autora Matijević – Chico. Forma predavanja preuzeta iz performansa u radijskoj je verziji modificirana u izravno uranjanje autorice i izvođačice u vrlo različite fragmente događanja vezanih uz u svjetskim okvirima po mnogo čemu prijelomnu 1989. godinu, čime se stvara iznimno zanimljiva forma mockumentaryja s referencama na široki "katalog znanja", od povijesti i umjetnosti, do popularne kulture, znanosti, video igara, filmova i glazbe.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI