Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Videoteka: Pustolov pred vratima

Videoteka: Pustolov pred vratima

Jedan od najljepših tekstova hrvatske dramske književnosti, Begovićev 'Pustolov pred vratima', trebao je doživjeti svoju filmsku adaptaciju još prije Drugog svjetskog rata, a mi vam donosimo integralnu snimku predstave iz 1981. godine.
Share on facebook
Share on twitter

Priču o djevojci koju posjećuje Smrt Milan Begović na specifičan je način obradio u jednoj od svojih najpoznatijih drama, Pustolovu pred vratima, napisanom 1925. godine i posvećenom Begovićevoj dobroj prijateljici Viki Podgorskoj.

Podnaslovljen kao tragikomedija u devet slika, komad je praizveden 1926. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u režiji Branka Gavelle i sa scenografijom Ljube Babića, Ovaj komad većim se dijelom odvija u fantaziji Agneze, djevojke na pragu zrelosti, koja sanja o bezgraničnoj ljubavi i ljubavnim avanturama, o životu koji nije proživjela. Smrt je njen vodič kroz taj svijet sna, u kojem doživljava i uzbuđenja, ali i razočaranja, i naposljetku blagoslivljajući život odlazi u smrt.

Ovaj rado viđen komad na domaćim pozornicama posljednji smo put gledali 2008.  u režiji Tomislava Pavkovića u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu, a poznata je i režija Nenni Delmestre u kojoj je ulogu Agneze, u drami djevojke na pragu zrelosti, odigrala tad pedesetogodišnja Zdravka Krstulović. Prema Pustolovu pred vratima 1961.godine snimljen je film u režiji Šime Šimatovića, za koji je glazbu skladao Boris Papandopulo, a između ostalih glumili su Ana Karić i Boris Buzančić.

Ovom prigodom donosimo vam televizijsku snimku predstave u režiji Ivice Kunčevića iz 1981. godine, u kojoj je glavnu ulogu odigrala Biserka Ipša, a kao Neznanac (Smrt) u 9 pojavnosti pojavljuje se Pero Kvrgić

 

https://www.youtube.com/watch?v=M-Aw7A99a8s

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI