Naslovnica > IZDVOJENO > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

Premijerno slušamo 'Katarinu Veliku i Malu' Olje Knežević, 'Pozornicu s druge strane oceana' Vesne Mačković i 'Bijelu mačku' Marie Catherine d'Aulnoy.
Share on facebook
Share on twitter

PONEDJELJAK,  21.10. 2019.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Višnja Biti: Išle su u isti razred

Zagrebačka filmska scenaristica i redateljica Snježana Tribuson i filmska scenaristica, redateljica i kritičarka koja živi u Nizozemskoj, Rada Šešić, prisjećaju se zajedničkih školskih dana u Bjelovaru. Njihov razgovor potiče Vera Robić Škarica koja je više od trideset godina bila spiritus movens Hrvatskoga filmskog saveza.

Urednica: Katja Šimunić, ton-majstor: Tomislav Šamec. Autorica: Višnja Biti.
Premijerno emitirano: 17.12.2018.

 

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ 

Olja Knežević:  Katarina Velika i Mala

U romanu je prikazan život žene rođene u glavnom gradu Crne Gore, od 80-ih godina prošlog stoljeća do danas, njezine traume od rane smrti majke, susreta sa svijetom prostitucije i droge do završetka u bračnom kavezu. U romanu je stvorena složena mreža odnosa, s nizom odlično karakteriziranih likova koji vode radnju u brojne odvojke.

Olja Knežević, za rukopis "Katarina, velika i mala" dobila je  V.B.Z.-ovu nagradu za najbolji neobjavljeni roman u 2019.-toj godini.

Olja Knežević je rođena u Podgorici u Crnoj Gori, srednju školu pohađala u SAD-u, studirala je engleski jezik i književnost u Beogradu, magistrirala kreativno pisanje u Londonu, a živi i radi u Zagrebu. Ovo je njezina četvrta knjiga, nakon zbirke priča "Londonske priče juga" i romana "Milena & druge društvene reforme" i "Gospođa Black".

Režija i radijska adaptacija: Hana Veček, tonmajstor: Dalibor Piskrec, glazbena dramaturginja: Adriana Kramarić, glumili su:  Jadranka Đokić, Sara Stanić, Doris Šarić Kukuljica, Jasna Bilušić, Gordana Gadžić, Nikola Baće i Nikša Butijer.

PREMIJERA

 

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-IGRA

UREDNIK: HRVOJE IVANKOVIĆ 

Ignacio del Moral: Pogled tamnog čovjeka

„Pogled crnog čovjeka“, drama španjolskog pisca Ignacia del Morala, napisana 1991., bavi se problemom odnosa prema ljudima koji zbog ratnih stradanja ili teških životnih uvjeta bježe iz svojih zemalja te pokušavaju započeti novi život u Europi. Radnja drame događa se na udaljenoj plaži na jugu Španjolske, kamo je četveročlana obitelj otišla na izlet. Tamo pronalaze Ombasija, emigranta iz Afrike koji je ilegalno ušao u Španjolsku, pri čemu se utopio njegov prijatelj čije mrtvo tijelo leži iza obližnje pješčane dine. Ombasi se nada da će mu ljudi na koje je naišao pomoći, no umjesto toga nailazi na njihov strah, predrasude i nerazumijevanje...

Prijevod: Nikolina Židek, adaptacija i režija: Ranka Mesarić, skladatelj i glazbeni urednik: Maro Market, ton majstor: Srđan Nogić, urednik: Hrvoje Ivanković.
Glume: Ozren Grabarić, Jasna Bilušić, Marinko Prga, Boris Bakal, Sunčica Škornjak, Andro Orešković i Mustafa Awad.
Premijerno emitirano: 27.05.2019

 

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Roman Simić: Cheese

Gospođa Perry naziva svoju sestru u četiri sata ujutro kako bi joj ispričala san o svome voljenom Waldu. Istodobno iz ormarića s kozmetikom vadi polupraznu bočicu “Versailles” laka za nokte i pokušava ga otvoriti jednom rukom, ne ispuštajući slušalicu. Sablastan prizor o sablasnome snu u jednom staračkome domu.

Urednica: Katja Šimunić.

Premijerno emitirano: 25. 3. 2019.

  

UTORAK,  22.10.2019.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Višnja Biti: Viveri iz Dola

Viveri su mitska bića za koja se vjeruje da su živjela u selu Dol na Braču prije dolaska ljudi. Nitko ne zna kako izgledaju, ali ih se noću može čuti i zamišljati kako izgledaju, izmišljati priče o njima. O njima nam govore sestra i brat, Ivana i Ermano Gospodnetić, prisjećajući se svoga djetinjstva u selu Dol na otoku Braču, selu sačuvanome u svome izvornome obliku. Oni su nasljednici vrijedne kuće iz 16. stoljeća i dvanaesta su generacija bračke obitelji Gospodnetić.

Autorica: Višnja Biti. Ton-majstor: Tomislav Šamec. Urednica: Katja Šimunić.
Premijerno emitirano: 2. 1. 2019.

 

14,00 – 15,00, HR III
DOKUMENTARNA RADIO-DRAMA

UREDNIK: NIKICA KLOBUČAR

Tražeći ponedjeljak

Dokumentarna radio drama „Tražeći ponedjeljak“ predstavlja životnu priču jednog od prvih zagrebačkih skejtera Daniela Belea – Vajta, koji se je skejtanjem počeo baviti početkom devedesetih kada je taj vid urbane kulture bio ilegalan i nepoznat u Zagrebu i Hrvatskoj. S jedne strane priča o Vajtu je urbana legenda o jednom od najboljih i najluđih skejtera s ovih prostora, no s druge strane Vajt je osoba koja je prošla težak put odvikavanja od ovisnosti o heroinu. Nakon što je prošao zajednicu Cenacolo i izliječio se, Vajt je svoje iskustvo života na ulici, drogiranja te boravka i izlječenja u zajednici opisao u knjizi „Ponedjeljak“. Danas Vajt živi obiteljskim životom i radi u informatičkoj tvrtki, a zbog problema koje je i sam proživio nastoji pomoći ovisnicima o heroinu te ih odvodi na kolokvije koji ih pripremaju za zajednicu

Premijerno emitirano: 29.06.2010.
 

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-DRAMA

UREDNICA: LADA MARTINAC KRALJ 

Antun Šoljan: Brod u boci

Pisac-pripovjedač posjećuje muzeje, a posebno je zaljubljen u pomorske muzeje. Tako u jednom malom, provincijskom muzeju, nalazi izložak koji ga neodoljivo privlači. Promatrajući ga vidi živu plovidbu. Ne pomišlja da oni koje on gleda, možda vide njega.

Radijska dramatizacija koju potpisuje dramaturginja Dora Delbianco pripovijetci je dala okvir koji podvlači nastajanje priče. Pisac je pripovijeda ženi koju je slučajno sreo i koja je komentira.

Dramatizacija: Dora Delbianco; redatelj: Goran Ribarić; ton majstor: Zoran Brajević; glazbeni urednik: Maro Market; urednica: Lada Martinac Kralj
Glume: Siniša Popović, Martina Čvek, Žarko Savić, Dušan Gojić, Ranko Stojić, Tin Rožman, Pavao Fabijan Medvešek
Premijerno emitirano: 27.4.2019.

 

18,05 – 18,15, HR I

MALE FORME
UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Roman Simić: Na izlasku iz Yope

Maco Coolidge koji je već dvadeset godina sretno oženjen čovjek, na pustoj i pokvarenoj benzinskoj crpki susreće djevojku koja se tamo zaustavlja svojim starim, raskošnim autom. Maco Coolidge i djevojka započinju opasan poslijepodnevni razgovor na suncu, u pustoši krajolika i uzbuđenju neodređenih želja i namjera, žudnji i prepreka.

Premijerno emitirano: 26.3.2019.

 

23,00 - 24,00, HR II
Krik   -    KRIMIĆ I KOMEDIJA   

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ

Austin Freeman: Poruka iz dubine mora

Austin Freeman napisao je krimić u maniri klasičnog engleskog krimića nasljeđujući tradiciju Doyla. Mlada djevojka okrutno je ubijena u vlastitom krevetu. Sve upućuje na ubojstvo iz ljubomore.

Policija  slučaj smatra jednostavnim no tek će pomna istraga iskusnog liječnika pokazati da je ubojica netko na koga nitko nije posumnjao.

Redatelj: Goran Ribarić, dramatizacija: Dubravko Torjanac, tonmajstor: Srđan Nogić, glazbeni dramaturg:  Franka Meštrović, urednica: Nives Madunić Barišić.
Igrali su: Livio Badurina, Ivan Čulić, Martina Čvek, Slavica Knežević Torjanac, Fabijan Pavao Medvešek, Sreten Mokrović, Tena Nemet Brankov, Žarko Savić i Ranko Zidarić.
Premijerno emitirano: 28.05.2019.

 

SRIJEDA, 23.10. 2019.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Višnja Biti: Malo, ali dobro 

O otoku Šolti, poznatome po autohtonom maslinovom ulju iz sorte šoltanka i dobrome vinu izvornoga trsa dobričić, kao i starim šoltanskim napjevima, govore nam s ljubavlju i poznavanjem njegovi stanovnici. Sudjeluju:  Nikola Cecić Karuzić, Zlatko Burić, Marin Marinković, Vicko Kaštelanac i Katja Tramontana Domaćina.

Autorica: Višnja Biti. Ton-majstor: Tomislav Šamec. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 7. 1. 2019.

 

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Roman Simić: Belle i Beau, jednom

Sredovječna Belle, koja ima kćer s drugim muškarcem i koja je postala dobra majka i domaćica, nakon punih trideset godina od rastanka s Beauom, nije imala ni najmanjih poteškoća prizvati u sjećanje svu njegovu mladenačku tjelesnost i prisnost. Sada, Belle očekuje u svojoj kuhinji nakon tolikih godina i dalje žuđeni Beauov posjet.

Premijerno emitirano: 27. 3. 2019.

  

ČETVRTAK, 24.10. 2019.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Olja Lozica: Ona koja čeka  

Mlada žena slučajno ostaje noću zatvorena u prostoru bankovne poslovnice. U očekivanju nekoga iz službe osiguranja tko bi otvorio vrata i omogućio joj da izađe iz banke, ona razmišlja o svom životu, nelagodnostima i nezadovoljstvima, promašenim situacijama i preosjetljivostima na svakodnevicu. Odlučuje da se to mora promijeniti, odmah po oslobađanju iz „bankovnoga zatočeništva“.

Redatelj: Petar Vujačić. Glazbeni urednik: Maro Market. Ton-majstor: Srđan Nogić. Urednica: Katja Šimunić.
Glumica: Iva Mihalić.
Premijerno emitirano: 21. 5.2018.

 

18-00-19,00, HR III
RADIO-ATELJE

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Nikolina Bogdanović: Životinjice

Složena i puna prešućenih tajni, obiteljska priča o smrti djevojčice iz susjedstva u  teško vrijeme pred kišu, pred oluju, pritišće emocije dvojice braće.

Redateljica: Katja Šimunić, glazbena urednica: Adriana Kramarić, ton-majstorica: Lana Deban, urednica: Katja Šimunić.
Glume: Dora Lipovčan, Luka Dragić, Vilim Matula, Damir Šaban, Duško Gojić i Doris Šarić Kukuljica.
Premijerno emitirano: 7. 4. 2016.

 

PETAK, 25.10.2019.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Jasminka Domaš: Matilda, poslovna žena

Matildi je dosta neznatnih honorara koji prate njezin  intelektualni rad i želi se okušati u poduzetništvu. No taj svijet nije nimalo nalik onome kakvog je ona zamislila. Nije dovoljno dobro poznavati neki posao nego treba biti spreman i na – metke i pucnjavu.

Režija: Stephanie Jamnicky, tonmajstor: Zoran Sajko, glazbena urednica: Franka Meštrović, urednica: Katja Šimunić.
Glume: Matija Prskalo, Ivana Boban Bićan, Duško Modrinić, Vanda Winter.
Premijerno emitirano: 22.11. 2016.

 

13,30 – 14,30, HR III
IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA  

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ 

Ivan Kušan: Čaruga 

Redatelj: Franjo Crnković Glumili su: Ana Karić, Vera Zima, Relja Bašić, Franjo Majetić, Vanja Drach, Fabijan Šovagović, Pero Juričić, Vladimir Dulić, Stjepan Bahert, Drago Mitrović.
Premijera: 24.02.1988.

 

SUBOTA, 26.10. 2019.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Jasminka Domaš: Debeli Ivo 

Početak šetnje u subotnje prijepodne u središtu Zagreba Ivi će samo potvrditi da je usamljen i debeo, ali zastoj lifta na tržnici odvest će ga na kavu u simpatičnom ženskom društvu.

Režija: Stephanie Jamnicky, tonmajstor: Zoran Sajko, glazbena urednica: Franka Meštrović. Urednica: Katja Šimunić
Glume:Matija Prskalo, Ivana Boban Bićan, Duško Modrinić, Vanda Winter.
Premijerno emitirano:  23.11. 2016.

 

10,00 – 10,10, HR III
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Nikica Klobučar: Kartolina ili vrijeme koje je zaustavljeno

Sajmovi stare i rabljene robe na otvorenom, živahna su mjesta, bučna i temperamentna, ali istodobno i posljednja postaja za većinu stvari koje su izložene na prodaju prije njihova definitivnoga bacanja u smeće. Razglednica iz 1921, pronađena na Hreliću u Zagrebu, napisana je na njemačkom jeziku. Prodavač, koji ne zna njemački, pretpostavlja da se radi o nekoj vrsti ljubavnoga pisma, što ga čuva taj komadić papira kao zaustavljeno vrijeme. Uspomena na prošlo vrijeme i jedan odnos za koji ne znamo kako se razvijao. Ali je, svjedoči kartolina, nedvojbeno postojao.

Autor: Nikica Klobučar. Ton-majstorica: Lana Deban. Urednica: Katja Šimunić.
Glume: Vanda Winter i Sven Medvešek.
Premijerno emitirano: 5. 3. 2019.


23,25 – 24,00
, HR III
ARS ACUSTICA   

Urednica: ADRIANA KRAMARIĆ 

Vesna Mačković: Pozornica s druge strane oceana 

„Znaš ono kad se nešto ruši, reže, pili, brusi, pa se novo lijepi, spaja, šarafi, zida i gradi? Znaš taj osjećaj kad se staro gasi, tinja i blijedi, a novo raste, cvjeta i miriši? Tako je to otprilike zvučalo kad su u New Yorku gradili novu pozornicu samo za mene. A stara pozornica, znaš ona koju sam ostavila s druge strane oceana, znaš, ona više nikad neće jednako mirisati.”

(Vesna Mačković)

PREMIJERA 


18,05 – 18,55
, HR I
RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

UREDNICA: LADA MARTINAC KRALJ

Vladimir Stojsavljević: Kronika nestajanja (2. dio) 

Drama Vladimira Stojsavljevića, „Kronika nestajanja“, dio je dramskog ciklusa o obitelji Zrinskih čijem je nastajanju autor posvetio ozbiljno vrijeme za istraživanje i pisanje. Četiri drame (objavljene i u knjizi „Kronika nestajanja“) pokazuju Zrinske u uzročno-posljedičnim povijesnim okolnostima, ali i kao ljude od krvi i mesa koji nose na leđima usud prostora i naroda kojem pripadaju. Metaforičnost sudbine Zrinskih tako isplivava iz majstorskog psihološkog i fabulativnog tkanja. Adaptacija je dramu „prelomila“ na dva dijela zbog njezinog obima, ali i dramaturške ponude u kojoj drugi dio drame je doslovni rasplet političkih igara i dvorske klopke koje smješta bana Petra i Krstu Frankopana u tamnicu.

Redatelj Mislav Brečić; ton majstorica: Lana Deban; glazbena urednica: Franka Meštrović, urednica: Lada Martinac Kralj.
U glavnim ulogama Darko Milas kao Petar Zrinski i Anja Šovagović Despot kao Katarina Zrinska. U ostalim ulogama :Sven Medvešek, Bojan Navojec, Mladen Vasary, Ozren Grabarić, Livio Badurina, Rakan Rushaidat, Petar Cvirn, Maja Katić, Mirta Zečević, Tvrtko Jurić i ostali.
Premijerno emitirano: 25.2.1012.

  

NEDJELJA, 27.10.2019.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Anton Pavlovič Čehov: Činovnikova smrt 

Redatelj: Darko Tralić; dramatizacija: Nives Madunić Barišić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Srđan Nogić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Jelena Miholjević, Mladen Vasary, Goran Grgić.
Premijerno emitirano: 14. 10. 2013.


16,05 – 16,45, HR I

RADIOIGRA ZA DJECU

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ 

Marie Catherine d'Aulnoy:  Bijela mačka        

Bio jednom jedan kralj i imao tri sina. Kralj je bio star, ali je jako volio svoju krunu stoga je odlučio sinovima dati zadatke koje neće moći ispuniti. U potrazi za najmanjim psom na svijetu, najtanjom tkaninom i najljepšom djevojkom sva će tri princa lutati svijetom, ali samo jedan će pronaći sve što mu je potrebno u kraljevstvu bijele mačke.

Redateljica: Stephanie Jamnicky, prijevod: Sanja Lovrenčić, dramatizacija: Ivana Gudelj , tonmajstor: Lana Deban, glazbeni dramaturg: Adriana Kramarić, urednica: Nives Madunić Barišić.
Glumili : Vanda Winter, Ivan Glowatzky, Asja Jovanović, Marija Kolb, Goran Grgić, Ivan Vukelić, Alen Šalinović, Petra Svrtan i Mladen Vujčić.

PREMIJERA

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI