NASLOVNICA → POLITIKA

Slučaj ‘Hotel Zagorje’ – kronologija
22. 06. 2018.

Prije no što se prihvatimo objašnjavanja najnovijih zapleta u skandaloznoj priči o skidanju predstave ‘Hotel Zagorje’ sa repertoara zagrebačke Gavelle, donosimo vam interaktivni prikaz svih, za taj slučaj, dosad važnih događaja.

Skandal u Gavelli: naprasno s repertoara skinuta adaptacija ‘Hotela Zagorje’
21. 06. 2018.

U samo godinu dana, Gavella je ostala bez već druge premijere. Je li riječ o neprofesionalnosti, diletantizmu, financijskim problemima ili pak o – političkoj cenzuri?

Otvoreno pismo povodom istupa Ane Lederer
19. 06. 2018.

Redakcija portala Teatar.hr pridružuje se apelu Zvonimira Dobrovića, umjetničkog ravnatelja festivala Queer Zagreb i Perforacije, a čije otvoreno pismo prenosimo u cijelosti.

[BLOG] 10 dana gromoglasne tišine
19. 06. 2018.

Ni 10 dana nakon skandaloznog intervjua Ane Lederer, a potom i korolara u vidu intervjua Večernjem listu, niti jedna jedina strukovna umjetnička organizacija nije se usudila suprotstaviti uvođenju pojma ‘izopačene umjetnosti’ u ovdašnju svakodnevicu.

Bandić ‘Kontesi’ mimo natječaja odobrio još 160.000 kn
13. 06. 2018.

Istog dana kad je imenovao novu pročelnicu zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu, Milan Bandić svom je trenutno najdražem projektu u zagrebačkoj kulturi po treći ove godine dodijelio pozamašna sredstava mimo bilo kakavog natječaja. Premda sezonu zatvaraju u – petak. [DOKUMENTI]

Stručnjaci za upravno pravo: Da, Ana Leder je imenovana nakon propisanog roka, ali…
7. 06. 2018.

Pitali smo stručnjake za upravno pravo je li Milan Badić prekoračio zakonski rok za imenovanje Ane Lederer pročelnicom Gradskog ureda za kulturu. Jest. No sva je prilika da ni on ni ona zbog toga neće snositi nikakve posljedice. [DOKUMENT]

Kazališno vijeće ZKM jednoglasno odlučilo o natječaju za ravnatelja
7. 06. 2018.

Kazališno vijeće Zagrebačkog kazališta mladih danas je odlučivalo o prijavama pristiglim na ponovljeni natječaj za ravnateljsko mjesto, nakon što je prvi završio skandalom i smjenom dijela prethodnog saziva vijeća.

Splitsko ljeto nakon tri godine opet dobiva status festivala od nacionalne važnosti
6. 06. 2018.

Tri godine nakon što je zbog svađe s Ministarstvom kulture Andree Zlatar Violić i Berislava Šipuša izgubilo nacionalni status, a s njim i 1.5 milijuna kuna, Splitsko ljeto opet se ovih dana vraća pod skute države. [DOKUMENT]

[BLOG] Nastupni intervju Ane Lederer: ništa ni o čemu
4. 06. 2018.

Novoimenovana prva žena zagrebačke kulture gostovala je sinoć u HTV-ovim ‘Vijestima iz kulture’.

Je li Ana Lederer zakonito imenovana na čelo zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu?
2. 06. 2018.

Iako odluku o njezinom imenovanju gradonačelnik Zagreba Milan Bandić još nije objavio, Ana Lederer jučer je preuzela vođenje Gradskog ureda za kulturu.

Unutarstranački obračuni u HDZ srušili i drugi natječaj za ravantelja Kazališta Marina Držića
30. 05. 2018.

Lidija Crnčević, kandidatkinja koju je Gradskom vijeću predložilo ono Kazališno, povukla je danas svoju kandidaturu, nakon što je glasanje o njoj u zadnji čas uklonjeno s dnevnog reda.

Sjeća li se itko ‘Publike za posebne namjene’?
27. 05. 2018.

Sinoć su u Brnu prosvjednici prekinuli izvedbu predstave ‘Naše nasilje i vaše nasilje’ Olivera Frljića. Tom prigodom podsjećamo vas na kolektiv koji je svojevremeno intervenirao u jednu ovdašnju izvedbu.

Prosvjednici prekinuli izvedbu Frljićeve predstave u Brnu
27. 05. 2018.

Višetjedne napetosti i pozivi na zabranu predstave ‘Naše nasilje i vaše nasilje’ kulminirali su sinoć u Brnu upadom demonstranata na scenu tijekom izvedbe na festivalu Divadelní svět. [VIDEO]

Uzavrela polemika Damianija i Blaževića
25. 05. 2018.

Intendant HNK Rijeka nekadašnjeg je ravnatelja Talijanske Drame optužio za laži, Vladu Italije za neuredno financiranje, a Novi list za neprofesionalizam. Iz potonjeg su mu žurno odgovorili tvrdeći da je – medijski nepismen.

Nitko ne želi biti intendant HNK Split?
24. 05. 2018.

2. listopada ove godine i službeno ističe mandat aktualnog intendanta splitskog HNK. No, nakon skandala s Ivanom Leom Lemom, Kazališno vijeće već pet mjeseci niti ne pokušava raspisati novi natječaj.

Sandro Damiani prijeti Obersnelu zbog Talijanske drame
21. 05. 2018.

Ako gradonačelnik Rijeke ne zatraži razgovor s vodećim ljudima Talijanske unije Furiom Radinom i Maurizijem Tremulom, Damiani do konca mjeseca planira u Rimu sazvati konferenciju za novinare kako bi se našlo rješenje oko ‘slučaja Talijanska drama’.

Bandić i Hasanbegović se nisu dogovorili o pročelniku Gradskog ureda za kulturu
18. 05. 2018.

Iako je natječaj za pročelnika novoformiranog Gradskog ureda za kulturu raspisan još 14. ožujka, a jednoj od kandidatkinja već se naveliko i čestitalo, na tu je dužnost imenovan privremeni pročelnik. [DOKUMENT]

Promocija nove knjige Snježane Banović
17. 05. 2018.

‘Službeni izlaz’ naslov je nove knjige eseja, ogleda i kolumni o kazalištu, kulturi i politici, autorice Snježane Banović.

Njemačka povećava kulturni proračun za čak 23%
17. 05. 2018.

Iznos povećanja je za hrvatske prilike nezamisliv: 300 milijuna eura!

Bojkot – radikalan potez glumačkog ansambla ZeKaeMa
19. 04. 2018.

Umjetnički kolektiv ZKM žestoko je odgovorio na recentne političke pritiske. [DOKUMENTI]

Gradonačelnik podržao izbor ravnatelja Gavelle, ali ne i Odbor za kulturu
17. 04. 2018.

Što to politika hoće od zagrebačkih gradskih kazališta? Nakon debkla sa ZeKaeMom, i drugi uzastopni natječaj u Gavelli ne može bez komplikacija. [DOKUMENTI]

Ravnatelju Narodnog kazališta u Brnu prijete smrću zbog Frljićeve predstave
16. 04. 2018.

‘Naše nasilje, vaše nasilje’ i dalje izaziva kontroverze u Češkoj, no čini se kako su i publika i većina gradskih zastupnika ipak stali u obranu umjetničkih sloboda.

PEN poslao protestno pismo Europskoj komisiji zbog čelnika EPK Valletta
16. 04. 2018.

Malteška Valletta, ovogodišnja Europska prijestolnica kulture, točnije njezine vlasti suočene su s teškim optužbama što ih je Europskoj komisiji, ali i organizaciji Kreativna Europa uputila međunarodna organizacija PEN.

Senzacija u Berlinu: Dercon prislijen otići sa čela Volksbühne
15. 04. 2018.

U raspletu kakav je kod nas nezamisliv, politika je struci priznala poraz. Nedugo nakon stupanja na dužnost, galerist doveden da spektakularizira Volksbühne odlazi, a za njim ostaje pustoš dugova i bijesna javnost.

Kazališno vijeće Gavelle odabralo je svog favorita, a mi donosimo njegov program
12. 04. 2018.

Hoće li kazalište u Frankopanskoj iz drugog pokušaja dobiti ravnatelja za iduće četiri godine? Odlučit će zagrebačka SKupština na idućoj sjednici [DOKUMENTI]