NASLOVNICA → POLITIKA

Riječki HKD postaje samostalna ustanova u kulturi
13. 10. 2017.

Hrvatski kulturni dom na Sušaku, najavljuju gradske vlasti RIjeke, i dalje će kao drugu scenu korstiti HNK Ivana pl. Zajca, ali njom neće upravljati.

Evo tko će biti ravnatelj Trešnje
13. 10. 2017.

…i s kakvim programom. [DOKUMENT]

Grad Zagreb Gavelli povećava proračun za (barem) 3 milijuna kuna
10. 10. 2017.

Uskoro bi trebao biti raspisan natječaj za ravnatelja Gradskog dramskog kazališta Gavella, no već je danas poznato kakve programske i financijske okvire trebaju zadovoljiti programi potencijalnih kandidata. [DOKUMENT]

Grad Zagreb polutajno traži članove Kulturnih vijeća
5. 10. 2017.

Poziv za predlaganje članova Kulturnih vijeća nije objavljen na službenim mrežnim stranicama Grada Zagreba, ali mi smo ga se ipak dokopali. Rok za prijave je 29. listopada 2017.

A da braniteljima damo i pravo ‘prve bračne noći’?
3. 10. 2017.

…čisto da ubrzamo stvari? Ionako sve ide u tom smjeru…

Tko je čovjek koji odgodio Noć kazališta?
26. 09. 2017.

Ne, ne mislimo na Mladena Pavkovića. On je odgodu tražio, no evo tko je tom zahtjevu – udovoljio.

Aktivisti zauzeli Volksbühne
25. 09. 2017.

Otpor prema novom ravnatelju, ali i politici gradskih vlasti eskalirao je proteklog vikenda zauzimanjem zgrade kultnog teatra.

DK Dubrava kapituliralo pod pritiskom: Noć kazališta ima novi termin
21. 09. 2017.

Iako nije odgovorilo niti na jedan medijski upit o toj temi, DK Dubrava odlučilo je pomaknuti termin održavanja Noći kazališta.

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. traži odgodu Noći kazališta!
20. 09. 2017.

Braniteljska udruga iz naslova uputila je zahtjev DK Dubrava kao organizatoru manifestacije, ali i Ministarstvu kulture RH da ne dozvole realizaciju Noći kazališta u terminu u kojem je planirana ne samo u Hrvatskoj, nego i u nizu europskih zemalja.

Otvoreni rat Mosta nezavisnih lista i Rijeka 2020 – EPK
20. 09. 2017.

Predstavnici Mosta nezavisnih lista jučer su Rijeci iznijeli niz teških optužbi na račun uprave društva Rijeka 2020 – EPK, a onda umjesto sankcija za eventualne prekršaje zatražili politički nadzor. Na odgovor nije trebalo dugo čekati. [VIDEO]

Katolički ekstremisti i libertarijanci nakon tri mjeseca uočili plakate HNK u Zagrebu i traže da ih se zabrani
19. 09. 2017.

Nakon što već tri mjeseca plakati za pretplatu HNK u Zagrebu ‘iskaču iz paštete’, domaći su mediji odlučili pozamašan prostor dati i šačici ljudi koji su tek ovih dana otkrili da im – smetaju.

Zagrebačka javna kazališta u prvoj polovici 2016. i 2017. godine: dobre i loše vijesti
19. 09. 2017.

Prema službenim podacima Grada Zagreba, jedno je javno kazalište u metropoli u prvoj polovici ove godine imalo četvrtinu izvedbi manje nego li u istom razdoblju lani, te gotovo 30% manje gledatelja! [INFOGRAFIKE]

Hasanbegović u ofenzivi protiv Vrgoč i Buljana
15. 09. 2017.

Na današnjem aktualnom satu u Saboru, Zlatko Hasanbegović okomio se na ministricu kulture zbog reizbora intendantice HNK u Zagrebu.

Ralph Finnes dobio srpsko državljanstvo
11. 09. 2017.

Rješenje o prijemu u državljanstvo premijerka Srbije, Ana Brnabić, potpisala je 7. rujna.

BLOG: Zašto prosvjednici s Marulićevih dana nisu zabrinuti zbog urušavanja HNK Split?
8. 09. 2017.

Prije tri dana urušio se strop foajea HNK Split i po svoj prilici trebat će barem godina dana da se dovede u red. Teatar će tako izgubiti važnu lokaciju za koncerte, promocije i ina događanja, no to kod nas nije naročita vijest.

Što vlasnici očekuju od hrvatskih javnih kazališta?
7. 09. 2017.

Vjerovali ili ne, nekim kazalištima osnivači propisuju čak i prosječnu popunjenost, dok drugima ne nameću čak ni broj premijernih naslova. [DOKUMENTI]

HDLU Zagreb poslao je u Ministarstvo kulture Prijedlog o novom Zakonu za umjetnike
6. 09. 2017.

HDLU Zagreb preko ljeta je proveo brojna savjetovanja sa likovnim umjetnicima i iz svoje i drugih udruga, kao i sa umjetnicima izvan sustava, te temeljem tih savjetovanja uputio u Ministarstvo kulture 13 stranica vlastitog prijedloga Zakona o umjetnicima.

Dora Ruždjak Podolski imenovana intendanticom Dubrovačkih ljetnih igara
31. 08. 2017.

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek imenovala je u dogovoru s gradonačelnikom grada Dubrovnika Matom Frankovićem, danom 30. kolovoza 2017. godine, redateljicu Doru Ruždjak Podolski za intendanticu Dubrovačkih ljetnih igara.

U prvih 8 mjeseci 2017. Bandić je Crkvi mimo natječaja darovao preko 9.5 milijuna kuna!
23. 08. 2017.

Kakve veze imaju bosanskohercegovačka mjesta Šuica i Tuzla sa zagrebačkim Gradskim uredima za šumarstvo i poljoprivredu ili pak zdravstvo? Zašto Grad Zagreb ima novca za donatorsku večer splitskoj Franjevačkoj provinciji, ali nema za popravak Kina Tuškanac?

Dubravki Vrgoč još jedan mandat na čelu HNK Zagreb?
23. 08. 2017.

Iako su na natječaj pristigle dvije prijave, Kazališno vijeće HNK u Zagrebu ipak je u posljednji čas odlučilo predložiti vlasnicima ponovno imenovanje aktualne intendantice. Na potezu su sad Grad Zagreb i Ministarstvo kulture.

Grad Zagreb dobija zaseban Ured za kulturu
22. 08. 2017.

Iako se još prije dvije godine tome žestoko protivio, Milan Bandić otvara niz novih gradskih ureda, a sve ne bi li namirio apetite novih koalicijskih partnera. [DOKUMENTI]

Druga scena HNK Zagreb u – NSK?
22. 08. 2017.

…ili tako barem tvrdi premijer Andrej Plenković.

[BLOG] Sramotna pljuska uprave KD Lisinski velikom Radovanu Vlatkoviću
18. 08. 2017.

Kad organizirate koncert jednog od ponajboljih svjetskih glazbenika logično bi bilo da to i oglasite, zar ne? Nažalost, u slučaju Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, odgovor je – ne. [VIDEO]

Reinerov portret Državi vrijedi više od nekih festivala ili ukupne godišnje djelatnosti galerija
21. 07. 2017.

Za jednog Reinera na platnu tako možete dobiti festival ‘Mali Marulić’ ili skoro 4 Zadra snova, odnosno 8 izložbi Nives Kavurić Kurtović!

Kulturni i kreativni gradovi Europe: Hrvatska na dnu
12. 07. 2017.

U prvom velikom europskom istraživanju kulturnih i kreativnih gradova, hrvatski su predstavnici uvjerljivo na dnu osim kad je u pitanju tolerancija (!) i – broj kazališta. [DOKUMENTI + INFOGRAFIKE]