NASLOVNICA → POLITIKA

Reinerov portret Državi vrijedi više od nekih festivala ili ukupne godišnje djelatnosti galerija
21. 07. 2017.

Za jednog Reinera na platnu tako možete dobiti festival ‘Mali Marulić’ ili skoro 4 Zadra snova, odnosno 8 izložbi Nives Kavurić Kurtović!

Kulturni i kreativni gradovi Europe: Hrvatska na dnu
12. 07. 2017.

U prvom velikom europskom istraživanju kulturnih i kreativnih gradova, hrvatski su predstavnici uvjerljivo na dnu osim kad je u pitanju tolerancija (!) i – broj kazališta. [DOKUMENTI + INFOGRAFIKE]

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice Andreje Zlatar Violić
7. 07. 2017.

Zagrebački Županijski sud potvrdio je danas optužnicu protiv bivše ministrice kulture Andreje Zlatar Violić koju tužiteljstvo tereti da je zlouporabila položaj i ovlasti podizanjem gotovine i plaćanjem privatnih računa službenom karticom Ministarstva kulture.

Volksbühne: kraj jedne ere
4. 07. 2017.

Politička odluka da na čelo kazališta nakon četvrt stoljeća vladavine Franka Castorfa bude imenovan galerist Chris Dercon i dalje izaziva kontroverze, a sam ih je Castorf odlučio dodatno rasplamsati uklanjajući najpoznatije simbole Volksbühne.

Opet niče braniteljski šator u Savskoj
30. 06. 2017.

…no ovaj put prosvjeduju Branitelji kulture i to na adresi Savska 25 iliti u Studentskom centru.

Kultura prestaje biti temeljna djelatnost SC-a, sindikat traži hitan sastanak u Vladi
26. 06. 2017.

Jedna od četiri ključne djelatnosti Studentskog centra trebala bi postati tek ‘nužno zlo’, tvrde predstavnici Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi, i zahtjevaju hitan sastanak s ministricama kulture i znanosti, te premijerom. [DOKUMENT]

Američki desničari napadaju kazališta koja nose Shakespeareovo ime
19. 06. 2017.

Dramatične posljedice lošeg obrazovanja, političke gluposti i masovne histerije desnih medija ovih su dana rezultirale brojnim i to ozbiljnim prijetnjama šekspirijanskim teatrima diljem SAD. Zvuči li vam poznato?

Amerika uči od Hrvatske: Nepoćudni ‘Julije Cezar’ u problemima
12. 06. 2017.

Kultni njujorški program ‘Shakespeare in the Park’ našao se na meti desničarskih medija i ostao bez sponzora, a sve zbog redateljskog koncepta u kojemu su izvorniku dodane tek tri riječi. [FOTO+VIDEO]

Ne stišava se bura oko Sterijinog pozorja: ‘teroristički akt protiv kazališta’
6. 06. 2017.

Odluka ovogodišnjeg žirija na čelu s Mikijem Manojlovićem da ne dodijeli festivalske nagrade već danima izaziva burne reakcije u Srbiji. Pale su brojne teške riječi, prethodni dobitnici vraćaju svoje nagrade, a neki ih naknadno – traže.

Koliko stoji Malkovichevo pripovjedanje u Lisinskom?
31. 05. 2017.

Iduću sezonu Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog otvorit će 7. listopada koncertom Radovana Vlatkovića, Anastasie Terenkove i Varaždinskog komornog orkestara, na kojem će pripovjedač biti John Malkovich.

Imenovani novi članovi Kulturnih vijeća Ministarstva kulture
23. 05. 2017.

Ministrica kulture donijela je Odluke o imenovanju članova kulturnih vijeć.

Festivalu svjetskog kazališta – 600.000 kn
15. 05. 2017.

Iako Festivala svjetskog kazališta nije bilo u rezultatima natječaja za Javne potrebe u kulturi Grada Zagreba, sredstava su ipak osigurana.

Hasanbegović, Lederer, Ivaci i Glasnović na listi Brune Esih
5. 05. 2017.

Lista Brune Esih za lokalne izbore u Gradu Zagrebu i više je nego zanimljiva – na njoj su i bovši ministar kulture, ali i još uvijek aktualni član HDZ-a, Zlatko Hasanbegović, bivša intendantica HNK u Zagrebu – Ana Lederer, bariton Saša Ivaci, ali i – Željko Glasnović.

HNK Rijeka osniva novu ustrojbenu jedinicu – za djecu i mlade
2. 05. 2017.

Iako mu se u medijskim najavama tepa kao novom kazalištu, ‘Kamov’ će zapravo biti tek ustrojbena jedinica postojećeg teatra.

Marulićevi dani: prosvjedi, lažna dojava o bombi, prekršajne i kaznene prijave te najava smanjenog financiranja
25. 04. 2017.

Usprkos svemu navedenom u naslovu, sinoć se u Splitu ipak održala izvedba predstave ‘Naše nasilje i vaše nasilje’.

Je li Ministarstvo kulture odlučilo suspendirati Ustav RH?
24. 04. 2017.

Znači li subotnje priopćenje da je Ministarstvo kulture derogiralo Ustav ili samo da ga – ne poznaje?

Protesti protiv Frljićevih predstava u Splitu i u Varšavi
22. 04. 2017.

Dok je u Varšavi policija silom rastjerava prosvjednike koji su bacali petarde i provaljivali u kazalište, u Splitu se – zasad – samo nabacuju priopćenjima, ali najavljuju i prosvjed za 24. travnja.

Podignuta optužnica protiv Zlatar Violić zbog afere sa službenim karticama
22. 04. 2017.

USKOK je podigao optužnicu protiv bivše ministrice kulture Andree Zlatar Violić kojom joj na teret stavlja zlouporabu ovlasti, odnosno nezakonito trošenje novca preko službenih kartica.

Neobičan 12. hrvatski kazališni showcase
20. 04. 2017.

U organizaciji HC ITI u Hrvatsku stiže grupa selektora kazališnih festivala i ravnatelja kazališnih institucija iz europskih zemalja, a od 8 predstava koje će pogledati čak polovica ih je nastala u produkciji jednog domaćeg kazališta i režiji istog autora.

Policajci obavezno barem jednom mjesečno u kazalište
14. 04. 2017.

Ministarstvo unutarnjih poslova Tadžikistana naredilo je svojim službenicima da ubuduće barem jednom mjesečno posjećuju kazališne predstave.

[BLOG] Prevara zvana Kinoteka
13. 04. 2017.

…ili kako ćemo predizborno igranje na kartu nostalgije platiti milijunskim iznosima. I sve to dok kina Tuškanac i Europa strepe za svoju budućnost.

U novom vodstvu Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi većina iz podružnice HNK u Zagrebu
12. 04. 2017.

U petak, 7. travnja 2017. u velikoj dvorani Muzeja Mimara u Zagrebu održan je 5. Sabor Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi te na njemu odabrano novo vodstvo sindikata, članovi Statutarne i Nadzorne komisije, te Suda časti u slijedećem razdoblju.

Ministarstvo kulture traži članove Kulturnih vijeća
12. 04. 2017.

Nakon što su u petak raspuštena Kulturna vijeća imenovana u mandatu tehničke Vlade, traže se – nova.

Donedavni splitski gradonačelnik ne zna koliko i kako se financira HNK?
12. 04. 2017.

Donedavni gradonačelnik Grada Splita iznio je na tribini o splitskoj kulturi cijeli niz neistinith i netočnih podataka pokazajući da o kulturnom proračnu i njegovu financiranju – pojma nema.

Obuljen smijenila kulturna vijeća, Hasanbegović tvrdi – protuzakonito
11. 04. 2017.

Ministrica kulture prošlog je petka razriješila članove kulturnih vijeća koje je, u tehničkom mandatu Vlade Tihomira Oreškovića, 4. srpnja lani imenovao Zlatko Hasanbegović.