Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Radio pregled tjedna [26.7. – 1.8.2021.]

Radio pregled tjedna [26.7. – 1.8.2021.]

U ljetnoj shemi Dramski program Hrvatskog radija donosi samo reprize, a među njima iz ponude idućeg tjedna izdvajamo 'Katastrofu' Janka Polića Kamova, 'Kristinu' Augusta Strindberga i 'Balon' Mate Matišića.
Share on facebook
Share on twitter

PONEDJELJAK,  26.7.2021.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

BEDNJA, BISTRICA, BEDNJICA 

Radionica za radijsku reportažu, 18. Škole medijske kulture dr. Ante Peterlić Hrvatskog filmskog saveza, u Trakošćanu 2016. Voditeljica Škole medijske kulture: Vera Robić Škarica. Sudjeluju: Josip Podsečki iz Rinkovca, mlinar Stjepan Friščić i njegovi prijatelji iz Prigorca. Voditeljica radionice: Višnja Biti. Tonmajstor: Miro Pijaca. Urednica: Katja Šimunić.

Premijera: 4.9. 2017.

 

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ 

Suzana Matić: SAMOSANACIJE      1. dio  

Dnevnički zapisi Samosanacija Suzane Matić proza su u molu, vječno na granici s poezijom, u kojima autorica kroz alter-ego Tessu K. nudi na uvid razna zbivanja u dodiru sa sumrakom uma, polusnom, buđenjem, polutami prije nego što sunce zađe, a padne potpuni mrak. Unutarnjim dijalozima ovaj dnevnik trudi se dati na uvid najintimnije prostore uma, koji nerijetko završavaju kontrapunktim poantama, prateći time i logiku vrtloga misli koje nisu uvijek u silogističkom nizu. Odnosno, ne onakvom kakvom logika nalaže. Duboko, mračno, ali i poetično i prozračno pismo Suzane Matić godi uhu.

Režija: Dejan Šorak
Glume: Asja Jovanović, Ana Kraljević, Dunja Sepčić, Damir Šaban.
Premijera: 29.12.2014. - 02.1.2015.

 

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-IGRA

UREDNIK: HRVOJE IVANKOVIĆ 

Mate Matišić: BALON 

U drami „Balon“ Mate Matišić isprepliće priču o ženi koja je nakon pogibije svog sina odlutala u prostore samoće s neobičnom doskočicom o glumcu koji prerušen u svećenika treba razotkriti zlodjela opasnog mafijaša. Poigravajući se žanrovima te vješto balansirajući na granici između stvarnosti i iluzije, Matišić ostvaruje začudan spoj emotivnog, društveno-kritičkog i crnohumornog, karakterističan i za druge njegove drame nastale u proteklih dvadesetak godina.

Redatelj: Darko Tralić
Datum premijere: 29. 4. 2013.

 

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Katherine Mansfield:  ŽIVOT MAJKICE PARKER

Gospođa Parker je čistačica kod poznatoga književnika. Svakoga utorka čisti njegov stan. A ovoga utorka je posebno tužna, jer je dan ranije pokopala unuka. No neće svojom tugom opterećivati književnika, a on se neće  raspitivati o unuku. Njega više zanima što je prošloga utorka očišćeno, a što još treba obaviti. I gospođa Parker, majkica Parker će zadržavati suze, i u stanu i na ulici, jer nema mjesta gdje bi ona mogla plakati.

Glumili su: Ljiljana Bogojević, Borko Perić i Živko Anočić. Dramatizacija i prijevod s engleskoga: Branka Žodan. Skladatelj i glazbeni urednik: Maro Market. Ton-majstorica: Marija Pečnik Kvesić. Redateljica: Hana Veček. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 22. 3. 2021.

 

UTORAK,  27.7.2021.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

BEDNJANEC 

Radionica za radijsku reportažu, 17. Škole medijske kulture dr. Ante Peterlić Hrvatskog filmskog saveza, u Trakošćanu 2015. Voditeljica Škole medijske kulture: Vera Robić Škarica. Sudjeluju: Mirko Bistrović i njegovi prijatelji iz Prigorca. Voditeljica radionice: Višnja Biti. Tonmajstor: Miro Pijaca. Urednica: Katja Šimunić.

Premijera: 5. 9. 2017.

 

14,00 – 15,00, HR III
DOKUMENTARNA RADIO-DRAMA

UREDNIK: NIKICA KLOBUČAR

Nikica Klobučar: TREĆI  ŽIVOT   DRVETA                                      

Dokumentarna radio drama "Treći život drveta" bavi se tradicionalnom arhitekturom hrvatske Posavine, odnosno, drvenom građom te arhitekture koja se preko novinskih i internet oglasnika prodaje u bescjenje. U vremenima današnje financijske krize rijetko će tko reći da je prodaja građe drvenih kuća i štagljeva a priori loša, ali pitanje koje dokumentarac želi postaviti jest da li s prodajom te stare građe rasprodajemo i identitet jednog kraja i jednog vremena te je li prodaja u bescjenje dijelove života naših predaka u šleperu drvene građe, proizvođačima namještaja u Nizozemskoj ili Italiji, najviše što se može učiniti od tog materijala? Treći život drveta poetičan je naziv za postupak recikliranja i ponovne upotrebe stoljetne hrastovine, kojim mladi umjetnik Luka Jelušić, drvu koje je svoj prvi život proživjelo kao stablo, a drugi kao građa za kuću ili namještaj, nastoji udahnuti jedan novi život.

Datum premijere: 30.4.2013.

  

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-DRAMA

UREDNICA: LADA MARTINAC KRALJ

August Strindberg: KRISTINA

Strindbergova povijesna drama o švedskoj kraljici Kristini (17. stoljeće) bazirana je na povijesnim činjenicama, ali i pretpostavkama, o uzrocima njezine abdikacije, inače prve europske abdikacije. Kristina je dramsko lice raspeto između uloge vladara i žene koja po prvi puta spoznaje ljubav; njezina je narav lakomislena, ali i manipulativna, mizoginična ali i sklona filozofskom promišljanju, kreativna ali i djetinjasta. Sve je to Strindberg upotrijebio za svoju opsesivnu potrebu analiziranja ženske psihe i muško-ženskih odnosa. U naslovnoj ulozi Natalija Đirđević, a režiju potpisuje Vedrana Vrhovnik.

Glume: Natalija Đorđević, Živko Anočić, Frano Mašković, Maro Martinović, Ivan Glowatzky, Doris Šarić Kukuljica, Tomislav Štriga, Antonijo Franić, Zoran Gogić i Robert Španić.
Redateljica: Vedrana Vrhovnik: ton majstorica: Lana Deban; glazbena urednica: Adriana Kramarić: urednica i adaptatorica: Lada Martinac Kralj

 

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Katherine Mansfield: SAT PJEVANJA  

Gospođica Meadows, nastavnica pjevanja, nesretna je zbog zaručnikova ružnoga pisma. I to raspoloženje boji cijelo njezino ponašanje u školi, u razgovoru s kolegicama, na nastavi, na pokusu zborskoga pjevanja. A onda brzojav sa zaručnikovom isprikom zbog glupoga pisma posve promijeni pristup interpretaciji pjesme koju uvježbava. Najednom ista pjesma za koju je bila sigurna da treba biti bolno i sporo izvedena postaje ritmična, brza i vesela.

Glumili su: Maja Posavec, Ljiljana Bogojević, Hana Veček, Borko Perić i Živko Anočić. Dramatizacija i prijevod s engleskoga: Branka Žodan. Skladatelj i glazbeni urednik: Maro Market. Ton-majstorica: Marija Pečnik Kvesić. Redateljica: Hana Veček. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 23. 3. 2021.

 

23,00 - 24,00, HR II
KRIK   -    KRIMIĆ I KOMEDIJA   

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ 

Antonio Barišić:  NIŠTA NALIK SREĆI

Mate je na sebe preuzeo krivnju za ubojstvo policajca i tako spasio ostale članove mladenačke klape višegodišnjega robijanja. Međutim, kada mu pod nerazjašnjenim okolnostima pogine otac, Mate je odlučan istražiti i nekadašnje prijatelje. Radiodrama nastala prema istoimenome romanu slika stvarnost korumpirane zemlje u kojoj kapital, policija i politika idu ruku pod ruku ne prezajući ni pred čim.

Redatelj: Mislav Brečić, dramatizacija.Ivana Gudelj, u glavnim ulogama: Alen Šalinović, Antonio Franić, Vedran Mlikota, Marinko Prga i drugi. Premijerno emitirano 19. 3. 2019.

 

SRIJEDA,  28.7.2021.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

BEDNJANSKI FELAUČECI

Radionica za radijsku reportažu, 16. Škole medijske kulture dr. Ante Peterlić Hrvatskog filmskog saveza, u Trakošćanu 2014. Voditeljica Škole medijske kulture: Vera Robić Škarica. Sudjeluju: Mirko Bistrović i njegova obitelj, Josip Podsečki, Anita Celinić, Zlatko, Barica i „Kavaliri“. Voditeljica radionice: Višnja Biti. Tonmajstor: Miro Pijaca. Urednica: Katja Šimunić.

Premijera: 6. 9. 2017.

 

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Katherine Mansfield: UKISELJENO S KOPROM 

Nakon šest godina što se nisu vidjeli, Vera slučajno susretne bivšega dečka. Razgovor započinje njegovim komplimentima, a i Vera nalazi pozitivne promjene na muškarcu koji je trebao postati njezin muž, ali tada - nije se dogodilo. Razgovaraju o prošlosti, a usporedno se u njezinim unutarnjim monolozima razotkriva preosjetljivost, netrpeljivost - nesuglasnost s osobom koja sjedi preko puta nje.

Glumili su: Maja Posavec i Borko Perić. Dramatizacija i prijevod s engleskoga: Branka Žodan. Skladatelj i glazbeni urednik: Maro Market. Ton-majstorica: Marija Pečnik Kvesić. Redateljica: Hana Veček. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 24. 3. 2021.

 

ČETVRTAK,  29.7.2021.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Hana Veček:  ŠETNJE ZOOLOŠKIM  - Obitelj 

Dvije djevojčice, sestrice, šeću Zoološkim vrtom s majkom i očuhom. Zabrinute su jer po nekim znacima ponašanja odraslih zaključuju da im oni nešto taje, a boje se da bi to mogla biti rastava. One se ne boje divljih životinja u vrtu nego loših vijesti.

Glume: Sara Stanić, Ugo Korani, Mika Ilijić i Maša Ilijić. Glazbena urednica: Adriana Kramarić. Ton-majstor: Tomislav Šamec. Autorica i redateljica: Hana Veček. Urednica: Katja Šimunić.

Premijera: 24. 9. 2018.


18-00-19,00
, HR III
RADIO-ATELJE

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Janko Polić Kamov: KATASTROFA 

Kontroverznog, a i danas itekako modernog i eksplozivnog prozaika, pjesnika i dramatičara Janka Polića Kamova (1886-1910) predstavljamo radiofonskom prilagodbom njegove pripovijetke „Katastrofa“. Tematizirajući željezničku nesreću koja se dogodila na pruzi Sinj-Split, Kamov podriva sva uvriježena ponašanja i pretpostavljena tumačenja takvoga tragičnog slučaja,  razobličujući hipokriziju i koristoljubivost. I u ovome tekstu on provocira malograđanštinu, naglašavajući apsurd i paradoks petrificiranih društvenih vrijednosti, afirmirajući svoju individualnost, pravo na osobni izbor i pravo da se glasno smije svemu što ga ostavlja nepriznatim, siromašnim, neshvaćenim. Parafrazirajući umjetničku akciju Vlade Marteka „Čitajte Kamova“ jošjednom uzvikujemo: Slušajte Kamova!

Glume: Josip Brakus kao Kamov, u ostalim ulogama:  Frano Mašković, Ivan Pašalić, Marin Klišmanić i Jelena Miholjević. Spikerska suradnja: Tomislav Baran.
Dramatizacija:  Ivan Vulić. Glazbeni urednik i skladatelj: Maro Market. Ton-majstor: Dalibor Piskrec. Režija: Dario Harjaček. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 14. 11. 2019.

 

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Višnja Biti: MALO,  ALI DOBRO 

O otoku Šolti, poznatome po autohtonom maslinovom ulju iz sorte šoltanka i dobrome vinu izvornoga trsa dobričić, kao i starim šoltanskim napjevima, govore nam s ljubavlju i poznavanjem njegovi stanovnici. Sudjeluju:  Nikola Cecić Karuzić, Zlatko Burić, Marin Marinković, Vicko Kaštelanac i Katja Tramontana Domaćina.

Autorica: Višnja Biti. Ton-majstor: Tomislav Šamec. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 7. 1. 2019.

  

PETAK,  30.7.2021.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Hana Veček:  ŠETNJE ZOOLOŠKIM  - Kompas

Otac i sin šeću Zoološkim vrtom i uđu u kavez s pticama. Razgovaraju o očevu skorom odlasku u zatvor. Možda će ta složena životna situacija ipak uroditi promjenom u očevu ponašanju i optimističnim nastavkom obiteljskoga života.

Glume: Alen Šalinović, Alex Rakoš, Mika Ilijić i Maša Ilijić. Glazbena urednica: Adriana Kramarić. Ton-majstor: Tomislav Šamec. Autorica i redateljica: Hana Veček. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 25. 9. 2018.


13,30 – 14,30
, HR III
IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ 

Miro Gavran: PACIJENT DOKTORA FREUDA 

Imaginarni, groteskni susret Adolfa Hitlera i njegove zaručnice s ocem psihoanalize Sigmundom Freudom koji na svom glasovitom kauču pokušava proniknuti u psihu i frustracije čovjeka koji će postati jednim od najvećih zločinaca u novijoj povijesti.

Redatelj: Dejan Šorak

 

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Višnja Biti: OD LJETA DO LJETA 

Na Šipanu je lijepo živjeti, ali je i otočki teško, u današnje vrijeme kada se sve gleda kroz novac, govori nam Đuro Labaš. U ovoj kratkoj dokumentarnoj formi on se sjeća svojega djetinjstva, maslina, mora, luke šipanske, tvornice sardina. I nada se da će se ipak netko od mladih vratiti na taj čudesno lijepi otok.

Ton-majstorica: Marija Pečnik Kvesić. Autorica: Višnja Biti. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera : 15. 5. 2019.

  

SUBOTA,  31.7.2021.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Hana Veček:  ŠETNJE ZOOLOŠKIM  - Slon

Dvije starije gospođe šeću Zoološkim vrtom, razgovaraju  o životinjama i sjećaju se prošlosti. Neprestance jedna drugoj proturječe, ali je iz njihova tona razgovora i raspoloženja razvidno da se one i razumiju i vole.

Glume: Vesna Stilinović, Biserka Ipša, Mika Ilijić i Maša Ilijić. Glazbena urednica: Adriana Kramarić. Ton-majstor: Tomislav Šamec. Autorica i redateljica: Hana Veček. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 26. 9. 2018.

 

10,00 – 10,10, HR III
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ  

Jasna Mesarić:  PRIZORI U SUMRAK  

Radiofonska poetska meditacija koju grade i razgrađuju dijaloške krhotine. On: „Prikupljaš stotinu šarenih piksela, razmazuješ ih sigurnom rukom, oni će prekriti tvoje lice, tvoje grozničave misli, prije nego odletimo na neki drugi Checkpoint“. Ona: „Kad se zasitim svoje lažne slike, prekrijem oči dlanovima, čujem lišće kako treperi, ruga mi se: „Voli me, ne voli me, voli me, ne voli me“, šapće mojim glasom, zatim se otkida, i jedno po jedno šušteći umire na tlu.“

U ovom napornom vremenu, zamršeni muško-ženski odnosi zapetljavaju se još više; razgovor zapinje, koža se ljušti, u ranu zoru oni promatraju svoj privid u ogledalu, svoja nova 3D lica. On, koji želi razmišljati u jednostavnim rečenicama, Ona, koja je sklona komplicirati. A u pustoj sobi ostaje samo jeka njihovih glasova.

Glumili su: Urša Raukar, Jasna Bilušić, Sreten Mokrović i Dražen Bratulić.
Glazbena urednica: Adriana Kramarić, ton-majstorica: Marija Pečnik Kvesić, redateljica: Jasna Mesarić, urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 27. 4.  2021.

 

18,05 – 18,55, HR I
RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

UREDNICA: LADA MARTINAC KRALJ

Nikolaj Vasiljevič Gogolj: MRTVE DUŠE 2. dio

Čičikovljeva ideja o kupnji mrtvih duša seljaka (koji još nisu zavedeni kao mrtvi pa se na njih još uvijek plaća porez i zato ih se njihovi gospodari-vlastelini hoće riješiti), razvija se u dobrom smjeru. Nitko ništa ne sumnja ili pomalo sumnja ali ne odustaje od trgovine s Gogoljevim super-antijunakom. No, na plesu, baš kad Čičikov počne gubiti glavu zbog mlade ljepotice, događa se preokret. Bučni plemić Nozdrjov razgalami se o sumnjivim transakcijama. Ovo izazove cijelu lavinu nagađanja i tračeva koja za malo pokupi Čičikova i odnese ga pred zakon. No, Čičikov uspijeva pobjeći u - nastavak romana.

Glume: Ozren Grabarić, Mladen Vasary, Sven Medvešek, Elizabeta Kukić, Goran Grgić, Pjer Meničanin, Alen Šalinović, Željko Duvnjak, Maja Katić, Nina Erak, Dijana Vidušin, Petar Leventić, Marko Petrić
Prema prijevodu Ise Velikanovića dramatizirala urednica Lada Martinac Kralj; redatelj: Mislav Brečić; glazbena urednica: Adriana Kramarić, ton-majstor: Dubravko Robić
Premijera: 17.11.2015

  

NEDJELJA, 01.8.2021.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Nikica Klobučar: MALI NOĆNI LOV 

Kratka dokumentarna forma o lovu na ribe, o dječjoj zaigranosti, znatiželji i oduševljenju. O dječjem otkrivanju (pod)morskoga svijeta na jednom dalmatinskom otoku, jedne magične ljetne noći. Sudjelovali su: Toni, Maroje i Mikula Meštrović, Mihael Klobučar i Ana Smokvina. Autor: Nikica Klobučar. Ton-majstor: Srđan Nogić. Urednica: Katja Šimunić.

Premijera:  21. 9. 2020.

 

16,05 – 16,45, HR I
RADIOIGRA ZA DJECU  I MLADE

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ 

H.H. Ewers: PROGNANA VILA

Druga priča iz Ewersove "Prodane bake" spušta nas na zemaljsko tlo, ali u kombinaciju vilinskog i "običnog svijeta". Mala Vila ne poštujući pravila ponašanja biva kažnjena progonstvom u svijet ljudi. Tamo će se, smatra njezina majka, naučiti lijepom ponašanju, ali i dobrohotnosti. U tom neobičnom izletu događa se zgodno prijateljstvo s djevojčicom Jelicom koja pritisnuta svim mogućim školskim i ostalim obavezama druženje s malom vilom doživi kao prekrasan dar. Na kraju će baš ta Jelica dati maloj vili svjedodžbu iz vladanja i dobrote. Ewers je svoju šašavu zaigranost, ali i simpatičnu mekotu upisao i u ovu priču "Prodane bake", te nam dao priliku za igru u žanru dječje fantastike.Redatelj i ove priče je Petar Vujačić.

Redatelj: Petar Vujačić; dramatizacija: Katarina Pejović; glazbeni dramaturg : Adriana Kramarić; tonmajstor : Zoran Sajko.
Glume: Marta Babić, Branko Meničanin, NAtaša Dangubić, Doris ŠArić Kukuljica, Ozren Grabarić, Ivo Rogulja, Martina Klarić, Marija Kohn, Vesna Kovačić, Sunčana Zelenika, Henrik Šimunković
Premijera: 13.6.2004.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI