Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Radio pregled tjedna [20.-26.12.13.]

Radio pregled tjedna [20.-26.12.13.]

Radio-roman tjedna je 'Kafkin prijatelj' Mire Gavrana, a uz njega premijerno se vam se nude još i 'Moj sin samo malo sporije hoda' Ivora Martinića, poezija Dobriše Cesarića, 'Ljubav, ljubavi Božice Zoko, male forme Mira Pijace...
Share on facebook
Share on twitter

 

PETAK, 20. prosinca

 

14,00 - 15,00, HR III

IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR

LJUBO PAUZIN: „IZGUBLJENI GLAS ANKE HORVAT“

Glazbena urednica: Vesna Šir; ton majstor: Emir Altić, ml.; koordinator: Hrvoje Ivanković.

Premijerno emitirano u emisiji Dokumentarna radio drama: 11. 07. 1995.

 

 

SUBOTA, 21. prosinca

 

18,05 - 18,55, HR I

RADIO SCENA - IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

RUDOLF HABEDUŠ KATEDRALIS - ERNEST RADETIĆ: „DIPTIH 85“

Redateljica: Stephanie Jamnicky; dramatizacija: Lada Martinac-Kralj; ton majstorica: Lana Deban; glazbena urednica: Franka Meštrović; urednica: Lada Martinac-Kralj.

Glume: Franjo Kuhar, Ana Marija Vrdoljak, Mladen Vasary, Dražen Bratulić, Damir Poljičak, Vanda Winter, Nancy Abdel Sahi, Alen Šalinović

Premijerno emitirano: 07. 04. 2012.

 

„Diptih 85“ nastao je kao adaptacija dva stara radijska dramoleta („Javlja se starinska ura …“ Rudolfa Habeduša Katedralisa i „Ulični fotograf“ Ernesta Radetića) koja daju povod za  povijesni i radiofonski album iz dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća, vrijeme početaka Radio stanice Zagreb i dramskog programa. U tapiseriju prošlosti uvlače se i trenuci suvremenosti, to jest današnji način rada jedne dramske emisije.

 

23,25 - 24,00, HR III

ARS ACUSTICA

SLIKA OD ZVUKA

Urednica: Evelina Turković; koordinatorica: Adriana Kramarić

 

 

NEDJELJA, 22. prosinca

 

16,05 - 16,50, HR I

RADIO IGRA ZA DJECU

LADA MARTINAC-KRALJ: „ANĐELI IMAJU KRILA, ZAR NE?“

Redateljica: Jasna Mesarić; skladatelj: Dubravko Robić; ton majstori: Zoran Sajko i Dubravko Robić; urednica: Nives Madunić Barišić.

Glume: Goran Grgić, Silvio Vovk, Dubravka Ostojić, Ranko Tihomirović, Dražen Bratulić, Mia Biondić, Duško Modrinić, Damir Šaban.

Premijerno emitirano: 27. 12. 2009.

 

Originalni tekst Lade Martinac-Kralj duhovita je i nježna priča o nastanku popularnog božićnog napjeva „Zvončići, zvončići“. Autor popularne američke pjesme „Jingle Bells“ James Pierpoint komponirao je pjesmu 1857. kao dječju školsku pjesmu za Dan zahvalnosti. Premda je u svijetu danas poznata kao božićna pjesma, autorica radio igre ovoga puta joj daje nebesku notu pretvarajući je u svojevrsnu himnu anđela. Ova topla priča o susretu i prijateljstvu čovjeka i anđela, puna je humora, nježnosti ali i iznenađenja.

 

***

RADIO IGRA ZA DJECU VAM DARUJE KUTIĆ POEZIJE

DOBRIŠA CESARIĆ: KUTIĆ 5.

(Predjesenji dan, Željeznicom, Slavonija, Ivan govori, Lađa u noći)

Redateljica. Stephanie Jamnicky; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstorica: Lana Deban; urednica: Nives Madunić Barišić.

Glume: Vanda Winter, Ivan Kojundžić, Enes Kišević.

Premijera

 

21,00 - 21,30, HR II

PANOPTIKUM

DAVOR GUSIĆ: „LJUBAVNO PISMO“

Redateljica: Stephanie Jamnicky; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstorica: Katarina Barišić; urednica: Katja Šimunić.

Glume: Antonio Franić, Joško Ševo, Nataša Kopeč, Marija Šegvić, Duško Modrinić.

Premijerno emitirano: 06. 11. 2011.

 

Jedan se bogati povratnik iz Njemačke želi oženiti lijepom Splićankom pa naruči ljubavno pismo od njezinog bivšeg dečka. Kako će se zaplesti i rasplesti ova ljubavno-novčana zavrzlama na ulicama današnjega Splita i okolice, poslušajte u novoj komediji Davora Gusića.

 

 

PONEDJELJAK, 23. prosinca

 

od ponedjeljka do petka, 09,30 - 09,55, HR III

RADIO ROMAN

MIRO GAVRAN: „KAFKIN PRIJATELJ“

Redatelj: Dejan Šorak; dramatizacija: Valentina Sabo; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Dubravko Robić; urednik: Branko Maleš.

Glume: Franjo Kuhar, Marko Makovičić, Dražen Bratulić, Jelena Miholjević, Damir Šaban, Petra Težak, Ana Kraljević, Željko Šestić.

Premijera

 

Poznati hrvatski dramski i prozni pisac Miro Gavran u svakom je slučaju plodan autor; uz brojna dramska djela koja se izvode i u inozemstvu, autor je objavio i roman „Kafkin prijatelj“, biografsko-izmaštani neveliki tekst o Maxu Brodu, književniku i prijatelju čuvenog pisca F. Kafke.

U romanu o posljednjim Kafkinim godinama, piščevim ženama i fatalnoj ljubavi, Gavran piše o atmosferi koja je označila kanonskog modernista europske i svjetske književnosti: o praškim literarnim kavanama, ondašnjim poznatim književnicima s kojima se Kafka povremeno družio, piščevim roditeljima, o Mileni, velikoj autorovoj, čini se, nerealiziranoj životnoj ljubavi…(Taj se Gavranov roman upravo prevodi.)

 

14,00 - 15,00, HR III

PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

SKLADATELJ DRAGUTIN NOVAKOVIĆ ŠARLI

Glazbena urednica: Vesna Šir; ton majstorica: Marija Pečnik-Kvesić; urednica: Tajana Gašparović.

Premijerno emitirano: 12. 01. 2007.

 

Već skoro trideset godina zaposlen kao scenski skladatelj i korepetitor u HNK u Varaždinu, Dragutin Novaković Šarli surađivao je u više od trideset predstava, te osvojio mnoge nagrade. Šarli je jedan od danas malobrojnih uistinu kazališnih glazbotvoraca, koji često koristi izvođenje glazbe uživo izbjegavajući pojednostavljene metode skladanja i aranžiranja glazbe pomoću tehničkih pomagala. On nije skladatelj koji potpisuje izbor glazbe za predstavu, kao ni skladanje pozadinske scenske glazbe, već punokrvna autorska osobnost čija je glazba (često su to songovi) uvijek značajan čimbenik predstave. Naročito su se istakla njegova ostvarenja u kajkavskom repertoaru, a skladao je i glazbu za veliki broj predstava za djecu. Osim skladanjem za kazalište, svestrani se Šarli bavi i slikarstvom, no njegova primarna umjetnička djelatnost jest – šansonijer kantautor. Kao autor glazbe i tekstova, te izvođač vlastitih šansona ostvario je zapaženu karijeru.

 

 

18,00 - 19,00, HR III

RADIO IGRA

BOŽICA ZOKO: „LJUBAV, LJUBAVI“

Redateljica: Stephanie Jamnicky; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstorica: Marija Pečnik-Kvesić; urednik: Hrvoje Ivanković.

Glume: Franjo Kuhar, Dražen Bratulić, Vanda Winter, Slavko Juraga.

Premijera

 

Nastala prema motivu nedovršenog romana Friedricha von Hardenberga, poetska groteska Božice Zoko, „Ljubav, ljubavi“, prati usud opljačkanog pjesnika kojeg su od smrti u morskim dubinama spasila morska stvorenja, privučena njegovom ganutljivom pjesmom.

 

18,05 - 18,15, HR I

MALE FORME

MIRO PIJACA: „TVRDALJ PETRA HEKTOROVIĆA“

Urednica: Željka Turčinović

Premijera

 

UTORAK, 24. prosinca

 

14,00 - 15,00, HR III

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

LADA MARTINAC -KRALJ: „TIC-TAC BOMBONI, MOTOR I SVETO PISMO“

Ton majstorica: Nedjeljka Lambaša Milanov; urednik: Ljubo Pauzin.

Premijerno emitirano: 28. 12. 1999.

 

Ova dokumentarna radio-drama mogla bi se zvati i “Buđenja”. Jer njezina tema jesu buđenja – buđenja u vjeri. U njoj se prati grupa katekumena i katehista u crkvi sv. Antuna na Sv. Duhu u Zagrebu čiji su satovi vjeronauka potkani iskustvima i svjedočanstvima. Mješavina smiješnih trivijalnosti i mističke uzvišenosti, skepticizma i duhovne potresenosti čini od njihovih buđenja iskreno i zanimljivo svjedočanstvo o susretu čovjeka i Boga.

 

 

18,00 - 19,00, HR III

RADIO DRAMA

SANJA LOVRENČIĆ: „ŠEST ŽENA NA PUTU“

Redatelj: Petar Vujačić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Vito Gospodnetić; urednica: Lada Martinac-Kralj.

Glume: Alma Prica, Suzana Nikolić, Mila Elegović Balić, Darija Lorenci, Helena Buljan, Hana Hegedušić, Franjo Dijak.

Premijerno emitirano: 13. 04. 2006.

 

Radio drama poznate književnice i česte radijske autorice Sanje Lovrenčić biografska je urbana vinjeta iz života hrvatskih nakladnica za dječju književnost koje kombijem poslovno putuju na sajam knjiga. Kad se stjecajem okolnosti kombi pokvari otvara se prostor maštanjima i dakako strahovima mladih žena okupljenih oko ideje kako intelektualno i dostojanstveno proživjeti život, tj. kako uspješno spojiti ljubav za knjigu i nesenzibilnu svakidašnjicu. U osnovi, velika djeca, tj. namjerno neodrasli ljudi i dalje maštaju o slobodi i kako je steći unutar životnog poziva koji ih nesumnjivo veseli.

«Šest žena», blago feminilni tekst o namjernom neodrastanju, uz izvrsnu glazbenu podlogu, uokviren je poznatim stihovima P. Handkea: «kad je dijete bilo dijete...» koji, u izvorniku, tj. na njemačkom, a u interpretaciji poznatog glumca B. Ganza, inteligentno citiraju, uz pjesnika, i redatelja W. Wendersa i njegovu sad već kultnu crnobijelu filmografiju.

 

18,05 - 18,15, HR I

MALE FORME

MIROSLAV PIJACA: „TETA RITA POLITTEO, STANOVNICA TVRDALJA“

Urednica: Željka Turčinović

Premijera

 

 

SRIJEDA, 25. prosinca

 

18,05 - 18,15, HR I

MALE FORME

MIROSLAV PIJACA: „TONI POLITTEO, STANOVNIK TVRDALJA“

Urednica: Željka Turčinović

Premijera

 

18,00 - 19,00, HR III

FANTASTIKA U RADIO DRAMI

KAREL ČAPEK: „STOPA- ELEGIJA - STOPE“

Redatelj: Dejan Šorak; prijevod: Ljudevit Jonke; dramatizacija: Suzana Leček; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Vito Gospodnetić; urednica: Nada Zoričić.

Glume: Vanja Drach, Edo Peročević, Emil Glad, Ivo Rogulja, Ivan Lovriček, Vinko Kraljević.

Premijerno emitirano: 29. 10. 1997.

 

Stopa koja dolazi ni od kuda i nikamo ne odlazi, tajanstveni otisak stopala na netaknutoj bjelini snijega tema je triju kratkih radio-igri koje čine omnibus u današnjoj emisiji Fantastika u radio-drami.

 

***

ETNOFANTASTIKA

„PRIČE IZ SPAČVANSKE ŠUME - VRIME JE BOŽIĆA“

Prema zapisima Ivana Ćosića Bukvina

Redateljica: Stephanie Jamnicky; dramatizatorica i urednica: Nada Zoričić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Miroslav Pijaca.

Premijera

 

 

20,13 - 21,10, RADIO SLJEME

GOSPON FULIR VAM PREDSTAVLJA DRAMSKI KUTAK

ZORICA RAJKOVIĆ - DRAGUTIN KLOBUČAR - MIROSLAV PIJACA: „S DEČKIMA Z BREGOV - OD ROĐENJA DO SMRTI“

Urednica: Željka Turčinović

Premijerno emitirano: 10. 09. 1996.

 

ČETVRTAK, 26. prosinca

 

18,00 - 19,00, HR III

RADIO ATELJE

IVOR MARTINIĆ: „MOJ SIN SAMO MALO SPORIJE HODA“

Redatelj: Mislav Brečić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Srđan Nogić; urednica: Tajana Gašparović.   

Glume: Jelena Miholjević, Ana Karić, Filip Križan, Nina Violić, Bojan Navojec, Nika Mišković, Vinko Kraljević, Darko Milas, Amanda Prenkaj.

Premijera

 

Ivor Martinić, jedan od najpropulzivnijih hrvatskih dramatičara najmlađe generacije, nakon velikog uspjeha koji je postigao s Dramom o Mirjani i ovima oko nje, napisao je još jedan iznimno zreo i psihološki slojevit dramski tekst koji je svoju praizvedbu imao prošle sezone u Zagrebačkom kazalištu mladih. I u drami Moj sin samo malo sporije hoda Martinić svojim dramskim licima pristupa sa simpatijom i s blagim ironijskim odmakom te kroz priču o jednoj obitelji progovara o suočavanju s Drugošću, odnosno postavlja u današnje vrijeme, nažalost, itekako aktualno pitanje kako prihvatiti one koji su u nekim segmentima svoga postojanja drugačiji od većine ostalih. Martinić rastvara neuralgične točke našeg sada i ovdje, naše svakodnevne neuroze i tuge, male radosti i snove za koje znamo da su samo snovi no ponekad se za njih držimo jer ne znamo kako bismo bez njih preživjeli. U središtu ove obiteljske tragikomedije su majka i sin, no i cijela lepeza zamršenih obiteljskih odnosa koji se isprepliću na dan proslave sinovljeva dvadeset i petog rođendana.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI