Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

Premijerni su naslovi tjedna 'Dupin Dirk i lijena kobila' Jože Horvata u režiji Vedrane Vrhovnik, te male forme Ivane Simić Bodrožić i Katje Šimunić.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 15. svibanj

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
Antun Gustav Matoš: MORALISTA
Redateljica: Katja Šimunić; dramatizacija: Mladen Kopjar; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Srđan Nogić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Boris Bakal, Vili Matula, Ivan Glowatzky, Zoran Čubrilo, Dora Lipovčan.
Premijerno emitirano: 11. 03. 2014.
Lijepa Zagrepčanka imena Malvina udala se u provinciju za mjernika i kućevlasnika Krulca i zbog svojeg, navodno, oholog držanja prema sumještanima meta je njihovih stalnih napada, osobito najvećega moraliste među njima, mjesnog ravnatelja štedionice Golojuha. Ovaj će nagovoriti zdvojnoga muža da uhodi privlačnu suprugu, no rezultat će biti ipak – neočekivan. Humoresku „Moralista“ donosimo u povodu stote obljetnice smrti Antuna Gustava Matoša, velikog majstora malih formi.

14,00 - 15,00; HR III
IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR
Branka Janjanin Magdalenić: DIRIGENT S RUŽOM
Tonmajstori: Nedjeljka Lambaša Milanov, Miro Pijaca, Vito Gospodnetić, urednik: Hrvoje Ivanković.
Premijerno emitirano: 20.04.1999.

SUBOTA, 16. svibanj

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
Antun Gustav Matoš: JA PUCAM
Redateljica: Katja Šimunić; dramatizacija: Mladen Kopjar; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Srđan Nogić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Boris Bakal, Vili Matula, Ivan Glowatzky, Zoran Čubrilo.
Premijerno emitirano: 10. 03. 2014.
Radiofonska dramatizacija humoreske „Ja pucam!“ Antuna Gustava Matoša započinje piščevim riječima: „Kako je poznato, Hrvatska obiluje velikim ljudima. I Krapovec ima svog velikana, pa se spremao već godinama da mu podigne spomenik, mada Krapovčani nisu znali što je upravo veliki Krap učinio za otadžbinu. Glavni trg ponosi se njegovim imenom i sedam kuća bore se za čast njegovog rođenja. I ljetos se, kao gotovo svake godine u lipnju, potaknu misao za neviđenost Njegova spomenika, pa jedne nedjelje nagrnu iz cijele domovine prama Krapovcu nekoliko domoljubnih društava i dosta radoznala svijeta.“ Aktualna i iznimno duhovita analiza ondašnjih običaja i karaktera ukazuje nam se o stotoj obljetnici Matoševe smrti kao – suvremeno zrcalo.

10,00 - 10,10; HR III
MALE FORME
Mladen Rutić: SAMOBORSKE VITRINE 3-VITRINA GOSPOĐE ZLATE BUJAN KOVAČEVIĆ
Redatelj: Mladen Rutić, glazbeni suradnik: Maro Market, tonmajstor: Miroslav Pijaca, urednica: Željka Turčinović.
Premijerno emitirano: 07.04.2015.

18,05 - 18,55; HRI
RADIO SCENA - IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA
Lada Martinac Kralj i Nikica Klobučar: DAN ZA SLUŠANJE
Redateljica: Stephanie Jamnicky; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Srđan Nogić; urednica: Lada Martinac Kralj
Glume: Sreten MOkrović, Franjo Kuihar, Damir Lončar, Dora Polić, Slavko Juraga, Vana Winter, Kristijan Potočki, Marko Makovičić, Ivan Kujundžić
Premijerno emitirano: 14.5.2011.
Dokumentarnom-igranom radio dramom „Dan za slušanje“ obilježavamo na današnji dan godišnjicu smrti Gordana Lederera, snimatelja Hrvatske televizije čije su snimke postale amblemom sjećanja na Domovinski rat.
Iako emisija nije najneposrednije vezana za Gordana Lederera, ona nudi jedan drugi zanimljiv i uzbudljiv rakurs.
Naime, obitelj Lederer sudbinski je bila vezana dva puta za našu kuću - prvi put na njezinim počecima u dvadesetim godinama prošlog stoljeća i onda opet u najtežim ratnim danima mlade hrvatske države.

NEDJELJA, 17. svibanj

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
Antun Gustav Matoš: ISADORA DUNCAN
Redateljica: Katja Šimunić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Mladen Vasary, Dunja Fajdić.
Premijerno emitirano: 18. 03. 2014.
Za vrijeme svog boravka u Parizu 1903. Antun Gustav Matoš vidio je plesnu predstavu Isadore Duncan i smjesta prepoznao inovativnost i snagu plesačice/koreografkinje koja je revolucionirala plesnu umjetnost na početku 20. stoljeća. Iznimno zanimljivo svjedočenje o plesu Isadore Duncan uspostavlja Antuna Gustava Matoša, jednoga od rijetkih hrvatskih pisaca koji su toliko duboko proniknuli u plesnu umjetnost, i svojevrsnim plesnim kritičarem. Dragocjenim, dakle, i u području hrvatske plesne teorije, povijesti i kritike. Matoš o Isadori Duncan piše: „Ona pleše dušu. Spiritualizuje ples, divinizuje ljudsku ljepotu, i to je sasvim helenski. Pored nervoznog rictusa modernog baleta javila se želja za prirodnošću, intimnošću, iskrenošću, simbolizmom u plesu. Iz historijske, stare, mršave, svilene frou-frou leptirice baleta iščahuruje se ples budućnosti, ozbiljan, dubok, gol i skladan kao klasični kip“.

16,05 - 16,50; HR I
RADIO IGRA ZA DJECU
Joža Horvat: DUPIN DIRK I LIJENA KOBILA
Redateljica: Vedrana Vrhovnik, dramatizacija. Dina Vukelić,  tonmajstor: Tomislav Šamec, glazbeni urednik: Maro Market, urednica: Nives Madunić Barišić.
Glume: Vilim Marula, Marina Kostelac, Slavko Juraga, Darko Milas, Silvio Mumelaš, Frano Mašković.
Premijera
Dupin Dirk je miljenik djece i odraslih , posjetitelja Mornaričkog centra u San Franciscu. Njegove neobične vještine i privrženost te izražena inteligencija privukli su pažnju Ratne mornarice. U leđnu peraju toga dupina ugrađena je naprava koja mu omogućavakomunikaciju s ljudima i mnoge druge stvari. No dupin Dirk iznenada je nestao iz akvarija. Dok traje potraga za njim on se upoznaje sa dvoje nautičara, Edith i Michaelom koji ne jedrilici Lijena kobila sudjeluju na poznatoj Regati Jack London. Što se sve događa u ovoj divljoj potjeri i kako će se izvući iz snažne oluje koja saznajte slušajući radioigru nastalu prema istoimenom romanu Jože Horvata.

21,00 - 21,30;HR II
PANOPTIKUM
Davor Gusić: TOLIKO MNOGO ŽENA A TAKO MALO VREMENA
Redatelj: Dejan Šorak, urednica: Nives madunić Barišić
Premijera
Nepopravljivi ženskar našao se u neugodnoj situaciji. Dviježene susrele su se u restoranu i shvatile da imaju vezu s istim muškarcem. Kao sve snalažljive i osvetoljubive žene kreću na put osvete. Gostioničar će na osebujan način spasiti svoga prijatelja ženskara i uvaliti ga u još veću i nepopravljivu nevolju.

PONEDJELJAK, 18. svibanj

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
Antun Gustav Matoš: PARISKA KRONIKA
Redateljica: Katja Šimunić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Mladen Vasary, Dunja Fajdić.
Premijerno emitirano: 17. 03. 2014.
Antun Gustav Matoš autor je izvanrednih feljtonističkih zapisa nastalih za vrijeme njegova turbulentnog višegodišnjeg boravka u Parizu. U radiofonskoj maloj formi naslovljenoj „Pariska kronika“ donosimo Matoševo svjedočenje o teškom siromaštvu u kojem je živio u glavnom gradu Francuske i susretu sa Žanetom Lévy iz Bretanje koja ga je nerijetko spašavala od potpune izgladnjelosti. Veliki zaljubljenik u Grad Svjetla, Antun Gustav Matoš

09,30 - 09,55 (od ponedjeljka do petka); HR III
RADIO ROMAN
Kazimir Klarić: BEZ PRAVIH PRIJATELJA NIŠTA
Redateljica: Stephanie Jamnicky; adaptacija: Kazimir Klarić; glazbena urednica: Maja Žarković; ton majstorica: Nedjeljka Lambaša Milanov; urednik: Branko Maleš.
Glume: Ana Marija Bokor, Hrvoje Handl, Marija Škaričić, Petar Leventić, Siniša Popović, Žarko Potočnjak, Slavica Jukić, Tomislav Martić, Tomislav Ralić, Živko Anočić.
Premijerno emitirano u lipnju 2003.
Autor romana, Kazimir Klarić, na satiričan način komentira i preslikava apsurdnost i kaotičnost svakodnevnih zbivanja, ali i povijesnih, naših ali i stranih, pojedinaca ali i naroda i tako dalje. Nelogičnosti, nesporazumi i kaos je posvuda, ali će slušatelj sve to pratiti jasnim prepoznavanjem.

14,00 - 15,00; HR III
PORTRET UMJETNIKA U DRAMI
PORTRET REDATELJA BOŽIDARA VIOLIĆA
Muzički suradnik: Žarko Joksimović, tonmastor: Emir Altić, urednik: Hrvoje Ivanković.
Premijerno emitirano: 17.11.1995.

18,00 - 19,00; HR III
RADIO IGRA
Virginia Woolf: VLASTITA SOBA
Dramatizacija i režija: Katja Šimunić, prijevod: Iva Grgić, glazbena urednica: Franka Meštrović, tonmajstor: Miro Pijaca, urednik: Hrvoje Ivanković.
Glumi: Linda Begonja
Premijerno emitirano: 19.01.2015.
Autofikcionalni esej Virginije Woolf „Vlastita soba“ (1929.) koji tematizira problem žena i književnosti, a on bi, riječima same spisateljice, mogao značiti „žene i njihova priča; ili bi mogao značiti žene i književnost koju one pišu; mogao bi još značiti žene i književnost koja se o njima piše; ili bi pak mogao značiti da je to troje na neki način nerazmrsivo isprepleteno… “  u radio-dramskoj inačici poprima oblik suptilne radiofonijske konferencije.  Koja nastoji zvukom otjeloviti poetičnost i intelektualnost, subverzivnost i nježnost pisma Virginije Woolf.

18,05 - 18,15; HR I
MALE FORME
Ivana Simić Bodrožić: FRANCUZI
Redateljica: Katja Šimunić, dramatizacija: Katja Šimunić, glazbena suradnica: Adriana Kramarić, tonmajstorica: Marija Pečnik Kvesić, urednica: Željka Turčinović.
Glume: Dunja Fajdić, Dora Polić Vitez, Vilim Matula.
Premijera

UTORAK, 19. svibanj

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
Bruno Margetić: RAZGOVOR S TIŠINOM
Redateljica: Stephanie Jamnicky; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Željka Turčinović.
Glumi: Luka Dragić.
Premijerno emitirano: 04. 02. 2014.

14,00 - 15,00;HR III
DOKUMENTARNA RADIO DRAMA
Ivana Biočina: SJEĆAM SE-PUT PJACE
Ton majstor: Miroslav Pijaca; urednik: Ljubo Pauzin.
Premijerno emitirano: 20. 05. 2014.
Autorica se nakon mnogo godina s majkom, sestrom i njezinom kćerkom vraća u očevo rodno mjesto. Povratak znači propitivanje i ispitivanje, dozivanje duhova prošlosti i prisjećanje. Zvučne slike mjesta, susreti i razgovori najavljuju daleko obnavljanje, potrebu da se otrgnu od prošlosti, stvaranje novih sjećanja, a povrh svega ljepotu običnih događaja i trenutaka, koje ne smijemo propustiti i izgubiti. Duh uvijek mora biti budan, bez izmicanja i bježanja, gledati i nikada ne prestati promatrati i slušati. Prisjećati se, ali u isti mah stvarati nova sjećanja. Svi ti divni neprimjetni svakodnevni zvukovi nam uostalom neprestano govore: Budimo sretni!

18,00 – 19,00; HR III
RADIO DRAMA
I.S.Turgenjev: PROLJETNE VODE
Redateljica: Stephanie Jamnicky, urednica: Lada Martinac Kralj.
Glume: Vlasta Knezović, Vanda Winter, Duško Modrinić i Mirna Medaković.
Premijerno emitirano: 27.10.2011.
Duga pripovijetka velikog klasika „Proljetne vode“ jedan je od bisera svjetske literature jer kao tkanje objedinjuje u sebi elemente melodrame, ironijskih komentara na društveni kontekst, pronicljivu psihološku karakterizaciju i životnu metaforu. Radijska adaptacija je, naravno, sve to morala „sažeti“ i utoliko nije mogla imati bogatstvo predloška, ali iz toga je isplivao izazov za redateljicu Stephanie Jamnicky i glumce.

18,05 - 18,15; HR I
MALE FORME
Ivana Simić Bodrožić: ISUS U ZATVORU
Redateljica: Katja Šimunić, dramatizacija: Katja Šimunić, glazbena suradnica: Adriana Kramarić, tonmajstorica: Marija Pečnik Kvesić, urednica: Željka Turčinović.
Premijera

23,00 - 24,00; HR II
RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ
Mladen Kopjar: DUBOKO ZAMRZAVANJE
Redatelj: Mislav Brečić, muzička sudradnica: Adriana Kramarić, tonmajstorica: Anka Savić, urednica: Željka Turčinović.
Glume: Helena Buljan, Petar Levantić, Mladen Vasary, Adam Končić, Matija Prskalo, Boris Svrtan.
Premijerno emitirano: 05.12.2008.

SRIJEDA, 20. svibanj

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
Bruno Margetić: PISAC ILI ČITATELJ
Redateljica: Stephanie Jamnicky; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Enes Kišević, Luka Dragić.
Premijerno emitirano: 03. 02. 2014.

18,05 - 18,15; HR I
MALE FORME
Ivana Simić Bodrožić: SIROVI
Redateljica: Katja Šimunić, dramatizacija: Katja Šimunić, glazbena suradnica: Adriana Kramarić, tonmajstorica: Marija Pečnik Kvesić, urednica: Željka Turčinović.
Glume: Dunja Fajdić, Dora Polić Vitez, Vilim Matula, Jadran Grubišić, Šimun Miloš.
Premijera

ČETVRTAK, 21. svibanj

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
Bruno Margetić: RADIO ISPOVIJED
Redateljica: Stephanie Jamnicky; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Žarko Potočnjak, Enes Kišević.
Premijerno emitirano: 18. 12. 2013.

18,00 - 19,00; HR III
RADIO ATELJE
Goran Ferčec: RADNICE
Redateljica: Franka Perković Gamulin; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Tajana Gašparović.
Glume: Goran Ferčec, Ivana Krizmanić, Nataša Kopeč, Anita Matić, Jelena Miholjević, Milica Manojlović, Tomislav Krstanović, Lada Bonacci, Dean Krivačić.
Premijerno emitirano: 30. 10. 2014.
Drama Radnice napisana je po narudžbi fringe ensemblea i Schaubühne Lindenfels iz Leipziga u sklopu projekta VÖLKERSCHLACHTEN. Projekt je započet još 2012. godine s ciljem obilježavanja stogodišnjice početka drugog svjetskog rata i dvjestogodišnjice Bitke naroda koja se dogodila u neposrednoj blizini Leipziga, a tematski je bila vezana uz pitanje Gdje je nova fronta?
Projekt VÖLKERSCHLACHTEN bio je organiziran u tri etape, pri čemu je posljednja etapa bila premijerno prikazivanje dramskih komada nastalih za vrijeme trajanja projekta. U radu na projektu sudjelovalo je devet autora iz devet Europskih zemalja. Premijera svih devet drama pod naslovom Vor den Hunden održala se 1. ožujka 2014. godine na velikoj sceni Schaubühne Lindenfels. Završni je koncept izveden s fringe ansamblom u trajanju od skoro pet sati.
Evo što sam autor piše o drami:
Za mene kao kulturnog radnika koji je odrastao u radničkoj obitelji nova fronta na početku dvadeset i prvog stoljeća vezana je upravo uz poziciju rada. Nezaposlenost, degradacija rada, izrabljivanje radnika, neplaćeni radni sati i prekovremeni rad, sve su to teme koje su me dovele do paradigmatskog primjera tog problema: štrajka radnica tvornice Kamensko, točnije rečeno, osam dana njihovog štrajka glađu. Temu radničkog gladovanja ubacio sam u formu barokne pasije, konkretno, Bachove muke po Mateju. Bilo mi je važno u jednoj takvoj formi poziciju individue, mita koji ispašta za čovječanstvo, zamijeniti društvom, ili njegovim manjim kolektivom koji prolazi kroz muku. Pokušao sam zamisliti što bi danas bila neka socijalna pasija. Jedna od.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI