Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

'Radio umjetost' Satoshija Morite premijerno, a 'Čovjek koji kasni' Nine Mitrović, Krežine 'Lamentacije Valenta Žganca' i 'Violator' Ivana Vidića repriznu, dio su radijske ponude tjedna.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 06. lipnja

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
BRANKO MALEŠ: „LJULJANJE ŽITA DEDRITA“
Redatelj: Mario Kovač, ton majstor: Srđan Nogić, urednica: Željka Turčinović.
Poeziju govore: Vili Matula, Jelena Miholjević, Nikša Marinović.
Premijerno emitirano u lipnju 2013.
Pred nama je autorsko čitanje poezije jednog od najboljih postmodernističkih Branka Maleša iz redateljske palice Marija Kovača.

14,00 - 15,00; HR III
IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR
MILICA LUKŠIĆ: „TIMPANA MALTIJA“
Redateljica: Jasna Mesarić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Zoran Sajko; koordinator: Hrvoje Ivanković.
Glume: Marija Kohn, Marko Torjanac, Jelena Miholjević, Sreten Mokrović, Pjer Meničanin, Mustafa Awad, Tomislav Šikić, Dubravko Sidor, Zvonko Šeb.
Premijerno emitirano u emisiji Radio atelje: 27. 06. 2003.
Radio drama Milice Lukšić "Timpana Maltija" proizašla je iz osobnog susreta autorice i toka Malte. I taj će svim vjetrovima povijesti šiban otok inspirirati ovu dramu u kojoj se isprepliću mit i legenda, pučka kazanja i stvarni činjenični povijesni trenutak. Drama je to i o sudbini pojedinca čiji udes i kob kroji i pečati interes moćnih sila svijeta. Jednom kao i sada. (Timpana maltina je inače nacionalno malteško jelo).

SUBOTA, 07. lipnja

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
IVOR MARTINIĆ: „EVA I MARTIN“
Redateljica: Vedrana Vrhovnik; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Amar Bukvić, Ivana Zanjko.
Premijerno emitirano: 07. 05. 2013.
Mladi par u deset minuta započinje ljubav, prekida i miri se jer je ljubav jača od svega u njihovom slučaju. Poslušajte, kako je to moguće?

10,00 - 10,10; HR III
MALE FORME
AUGUSTE RODIN: „PLESNE FRESKE“
Redateljica, prevoditeljica i adaptatorica: Katja Šimunić, glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Željka Turčinović
Glume: Boris Bakal, Filip Nola.
Premijerno emitirano u travnju 2013.
U pet desetominutnih radiofonskih formi slušamo što je veliki francuski kipar Auguste Rodin napisao o plesu, ljepoti tijela i duše, o svojoj fascinaciji kambodžanskim plesačicama kao i o skandalu koji je izazvala premijerna izvedba baleta Poslijepodne jednog fauna ustajući u obranu avangardnog plesača i koreografa Vaclava Nižinskoga.

18,05 - 18,55; HR I
RADIO SCENA - IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA
FJODOR MIHAJLOVIČ DOSTOJEVSKI: „BIJELE NOĆI“
Redateljica: Stephanie Jamnicky; prijevod: Iso Velikanović; dramatizacija: Iva Gruić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić.
Glume: Mladen Vasary, Marko Makovičić, Vanda Winter, Biserka Ipša, Inge Appelt, Frano Mašković.
Premijerno emitirano u emisiji Radio drama: 27. 05. 2010.
Na onom banalnom, fabulativnom, nivou kratki roman „Bijele noći“ (izdan 1848.) tek je melodramski trokut. No, naravno da ih genij mladog Dostojevskog (tada je imao 27 godina) nije zato pisao. U traktatu o ljubavi Dostojevski traži ideju o vrijednosti trenutaka koji čovjeku mogu obasjati cijeli život. Zanimljivo je da su „Bijele noći“ čak sedam puta ekranizirane. Najupečatljivija u europskoj kinematografiji je ona Viscontieva s mladim Marcellom Mastroianniem i Mariom Schell.
Radijska režija Stephanie Jamnicky je s Vandom Winter i Markom Makovičićem (u glavnim ulogama) uspjela iskreirati duboko emotivnu, a misaonu dramsku igru.

23,25 - 24,00; HR III
SLIKA OD ZVUKA
SATOSHI MORITA: „RADIO UMJETNOST“ radni naslov
Urednica: Evelina Turković
Premijera

NEDJELJA, 08. lipnja

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
IVOR MARTINIĆ: „TOG JUTRA JE OTIŠAO U TRGOVINU“
Redateljica: Vedrana Vrhovnik; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Božidarka Frait, Ivana Zanjko.
Premijerno emitirano: 06. 05. 2013.
Priča žene koja 60 godina nije spavala sama. Kraj nje je uvijek bio muž. Sada je nenadano i neočekivano umro. Ide li život dalje i koliko treba da zaliječimo rane?

16,05 - 16,50; HR I
RADIO IGRA ZA DJECU
JASEN BOKO: „KAKO JE ANĐEO DOBIO KRILO“
Redatelj: Darko Tralić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Srđan Nogić; urednica: Nives Madunić Barišić.
Glume: Petar Leventić, Pero Juričić, Petra Težak, Vanda Winter, Maja Katić, Jasna Palić Picukarić, Mladen Vasary,  Biserka Ipša, Zvonimir Zoričić.
Premijerno emitirano: 11. 03. 2012.
Anđeo Grga izgubio je jedno krilo i ne može se vratiti na nebo k svojim prijateljima. Uz nesebičnu pomoć i žrtvovanje malih šumskih bića, Grga će dobiti čarobno krilo, a kada se vrati na nebo odužit će se svojim prijateljima onim što im je najviše potrebno – oblacima koji nose kišu.
Ova jednostavna ali dirljiva radio igra za djecu predškolskog uzrasta nastala je prema lutkarskom igrokazu koji je 2010. godine nagrađen trećom nagradom na natječaju za dramski tekst za djecu „Mali Marulić“ GKL Split.
***
RADIO IGRA ZA DJECU VAM DARUJE KUTIĆ POEZIJE
FRAN GALOVIĆ: „LASTAVICE, CRN-BEL, PRED VEČER, POZDRAVLENJE“
Redateljica: Stephanie Jamnicky

21,00 - 21,30; HR II
PANOPTIKUM
LUKO PALJETAK: U TRAMVAJU“ - 2. dio
Redateljica: Jasna Mesarić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Miroslav Pijaca; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Ana Kraljević, Davor Borčić, Filip Juričić, Franjo Dijak, Ivo Kadić, Natalija Đorđević, Nada Nola, Slavica Jukić, Vinko Kraljević, Katja Zubčić, Žarko Savić.
Premijerno emitirano: 21. 01. 2007.
Tramvaj naš svagdašnji tema je mnogih razgovora, trauma, frustracija, problema, viceva… Različiti karakteri, različiti poticaji, različite sudbine i različiti ciljevi stavljeni u tramvaj kao u mađioničarev šešir iskaču iz njega i stvaraju skice za tipične svakodnevne situacije kojima nazočujemo svakoga dana. Dva umirovljenika u pokušaju da održe dignitet vožnje javnim prijevozom nailaze na brojne probleme koji će ih naposljetku odvesti i u policijsku postaju.
Komedija Luke Paljetka na diskretan, ali ipak komičan način oslikava našu svakodnevicu, nas same i naše sugrađane.

PONEDJELJAK, 09. lipnja

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
IVOR MARTINIĆ: „NA CESTI“
Redateljica: Vedrana Vrhovnik; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Gordana Gadžić, Aleksandra Stojaković.
Premijerno emitirano: 03. 05. 2013.
Slučajno, na cesti susret dviju nesretnih žena; jedna je zlostavljana a druga usamljena. Zajednička im je nesreća, kako pronalaze izlaz iz nje, poslušajte u ovoj maloj formi.

09,30 - 09,55 (od ponedjeljka do petka); HR III
RADIO ROMAN
IVAN VIDIĆ: „VIOLATOR“
Redateljica: Vedrana Vrhovnik; dramatizacija: Valentina Sabo; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Miroslav Pijaca; urednica: Maja Gregl.
Glume: Filip Juričić, Linda Begonja, Ivana Legati, Vlatko Dulić, Darko Milas, Vili Matula, Frano Mašković.
Premijerno emitirano u listopadu 2009.
Ivan Vidić, ugledni hrvatski dramski pisac, autor je i dva romana; “Violator” (nasilnik), dramatiziran za radijske potrebe, groteskno-apsurdistička je proza o mladiću koji je oduvijek htio biti putnik, istraživač, avanturist… i koji, usuprot građanskih normi ponašanja tzv. ozbiljnog svijeta, oduvijek želio živjeti slobodno, pa i onda kad je unaprijed znao da će mu se to negativno vratiti, i to ubrzo. Nakon raznih, izmišljenih i stvarnih, dogodovština, sitnog kriminala u djetinjstvu, posla s policijom… glavni junak završi u bolnici, točnije u ludnici. Tek tada tu nastaje čitav niz živopisnih i svakako neočekivanih doživljaja putem kojih se Vidiću pruža sjajna prilika za opću kritiku društva, posebno pak za groteskno ismijavanje medicinskog pristupa pacijentu. Osim poznatog sindroma “leta iznad kukavičjeg gnijezda”, ugrađenoga i nehotice u autorov roman slične tematike, mnogo je važniji autorov osobni doprinos raščlanjivanju identiteta i kako se za nj izboriti. Pristati na opće sivilo egzistencije i uklopiti se u logocentrističke izvode “opće uspješnosti”, ili pak pod svaku cijenu ići namjerno protiv pravila? Poslušajte kako završava Vidićev neoegzistencijalistički junak koji ne štedi ni sebe ni vlastitu okolinu.

14,00 - 15,00; HR III
PORTRET UMJETNIKA U DRAMI
PORTRET GLUMICE URŠE RAUKAR
Razgovor vodio: Igor Ružić; esej napisala: Olja Lozica; autorica i urednica: Tajana Gašparović.
U emisiji sudjeluju i Rene Medvešek i Ksenija Marinković.
Premijerno emitirano: 08. 06. 2012.
Jedna od najizraženijih karakteristika kojima se odlikuje glumica Urša Raukar jest briga za kolektiv, strast za održavanjem zdravog ansambla, potpuno i nesebično davanje drugima tijekom rada na predstavama. I glumci i redatelji s kojima je radila ističu upravo te vrline kao presudne u karakterizaciji te osebujne žene i glumice. Cijeli je svoj glumački vijek posvetila prvenstveno jednom kazalištu – Zagrebačkom kazalištu mladih u čiji je ansambl ušla odmah po završetku Akademije te gdje je odigrala šezdesetak uloga, među kojima se ističu one u predstavama Paola Magellija, Janusza Kice, Vite Taufera i Renea Medvešeka.

18,00 - 19,00; HR III
RADIO IGRA
STEFAN ZWEIG: „BIJEG K BOGU“
Redatelj: Mislav Brečić; glazbeni dramaturg, skladatelj i izvođač glazbe: Franka Meštrović; ton majstor: Srđan Nogić; urednik: Hrvoje Ivanković
Glume: Vlatko Dulić, Nina Erak, Sven Medvešek, Olga Pakalović, Rakan Rushaidat, Petar Leventić, Boris Svrtan, Pero Juričić, Siniša Ružić, Mesud Dedović
Premijerno emitirano: 25. 03. 2013.
Drama Stefana Zweiga „Bijeg k bogu“ objavljena je 1927. u sklopu njegove knjige „Zvjezdani sati čovječanstva“. Zamišljena kao epilog nedovršene drame Lava Nikolajeviča Tolstoja, „I svijetlo sja u tami“, Zweigova drama prati posljednje dane života tog velikog ruskog pisca, koji nakon neobičnog susreta s dvojicom studenata-revolucionara, temeljito preispituje svoj odnos prema životu i idejama koje je zagovarao.

18,05 - 18,15; HR I
MALE FORME
IGOR RAJKI: „KIŠE“
Redatelj: Mislav Brečić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Srđan Nogić; urednica: Željka Turčinović
Glume: Nataša Kopeč, Sven Medvešek
Premijerno emitirano: 17. 04. 2013.
Monološka mala forma o kiši u ritmu melodije Singing in the Rain.

UTORAK, 10. lipnja

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
IVOR MARTINIĆ: „KOLAČ“
Redateljica: Vedrana Vrhovnik; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Aleksandra Stojaković. Ivana Zanjko.
Premijerno emitirano: 02. 05. 2013.
Ženski razgovori kroz recepte za kolače, koji se obično svedu na muškarce, imaju u ovom slučaju bizaran obrat. Kakav ? Poslušajte u obliku igrane male forme.

14,00 - 15,00; HR III
DOKUMETNARNA RADIO DRAMA
SANJA MILOVAC: „DRIJADE“
Ton majstorica: Lana Deban; urednik: Ljubo Pauzin.
Premijerno emitirano: 15. 11. 2011.
Hela Liverić živi u selu Šumber, u unutrašnjosti Istre. Kada je prije tri godine napustila Rijeku i preselila na zapušteno obiteljsko imanje kako bi ostvarila ideju o vlastitoj farmi, okolina je reagirala s nepovjerenjem. No ubrzo, gradska je djevojka postala pastiricom. Dokumentarna radio drama „Drijade“ priča je o Helinu putu u nepoznato i unutarnjoj snazi pomoću koje je iz temelja promijenila način života i ostvarila san o farmi na kojoj svaka životinja ima individualni pristup i potrebe koje se uvažavaju. Imanje se postepeno razvija te je dom za više od stotinu životinja, rado posjećeno mjesto i inspiracija za nove ljude i projekte.

18,00 - 19,00; HR III
RADIO DRAMA
MIROSLAV KRLEŽA: „LAMENTACIJE VALENTA ŽGANCA ZVANOG VUDRIGA“
Redatelj: Dragutin Klobučar; dramatizacija: Tomislav Lipljin i Dragutin Klobučar; glazbeni urednik: Alan Šokičić; ton majstorica: Anka Savić; urednica: Lada Martinac-Kralj.
Glume: Vanja Drach, Tomislav Lipljin.
Premijerno emitirano u emisiji Radio scena: 29. 10. 1994.

18,05 - 18,15; HR I
MALE FORME
IGOR RAJKI: „POGAĐATE?“
Redatelj: Mislav Brečić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Srđan Nogić; urednica: Željka Turčinović
Glume: Nataša Kopeč, Nina Violić
Premijerno emitirano: 19. 04. 2013.
Kratka duo drama teče kao dvije monodrame; jedna unutarnja i jedna izvanjska u mislima i govoru dvije prijateljice. Jedna insinuira, a druga se priprema. Na što, poslušajte?

23,00 - 24,00; HR II
RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ
ZORAN PONGRAŠIĆ: „SAMOUBOJICE“
Redatelj: Dejan Šorak; glazbena urednica: Maja Žarković; ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Sreten Mokrović, Pjer Meničanin, Žarko Saviš, Željko Šestić, Ivan Brkić.
Premijerno emitirano: 27. 12. 2002.

SRIJEDA, 11. lipnja

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
NINA MITROVIĆ: „SRETAN ČOVJEK“
Redatelj: Mislav Brečić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Tomislav Šamec; urednica: Željka Turčinović.
Glumi: Goran Grgić.
Premijerno emitirano: 20. 03. 2013.
Na kazališnu predstavu Sretnom čovjeku kasni tajnica kojoj je zakazao ljubavni sastanak. Kako rješava taj problem i što je epilog njegova posjeta kazalištu poslušajte iz pera mlade hrvatske dramatičarke Nine Mitrović (1978.).

18,05 - 18,15; HR I
MALE FORME
IGOR RAJKI: „UVOD U SVOD“
Redatelj: Mislav Brečić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Srđan Nogić; urednica: Željka Turčinović.
Glumi: Nina Violić.
Premijerno emitirano: 24. 04. 2013.
Monološka ispovijed u obliku kratke forme vodi nas u izvanplanetarne zadanosti jedne žene koja poetski analizira svoj odnos prema ovozemaljskom životu.

ČETVRTAK, 12. lipnja

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
NINA MITROVIĆ: „ČOVJEK KOJI KASNI“
Redatelj: Mislav Brečić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Tomislav Šamec; urednica: Željka Turčinović.
Glumi: Ozren Grabarić.
Premijerno emitirano: 18. 03. 2013.
Koje probleme ima Čovjek koji kasni kad dođe na kazališnu predstavu i u zamračenom gledalištu, umjesto da prati predstavu, razgovara sam sa sobom u nadi da će riješiti svoju usamljenost i tjeskobu.

18,00 - 19,00; HR III
RADIO ATELJE
DIANA MEHEIK: „MANIA“
Redateljica: Jasna Mesarić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Tomislav Šamec; urednica: Tajana Gašparović
Glume: Jelena Miholjević, Linda Begonja, Božidar Alić
Premijerno emitirano: 19. 11. 2010.
"Mania" je drama u kojoj ženski subjekt u diskurzivnoj monološkoj formi traži, čeka i pokušava, kroz rasuta sjećanja i manične osjećaje, identificirati i označiti neprisutni ljubavni objekt, onoga koga nema. Na drugoj diskurzivnoj razini unutar teksta, isti ženski lik je objekt pod nadzorom koji špijunskom metodom bilježi i označava svaki pokret, svaku riječ i svaku misao gdje je njezina konačna pozicija u procesu interpretacije značenja nužno marginalna, ona koja nema što za reći. Ona koja je već u početku kriva.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE