Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

Zanimaju li vas astronauti, državni lopovi, Trenkovi panduri, zdenci svetaca, podmorje, zaručničke muke; želite li otići na vrtnu zabavu ili saznati kako se Picasso našao u Zagrebu, slušajte Dramski program HR-a.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK,   23.travnja

13,30 – 14,30 HR, III program
DRAMSKI PETAK

IVANA SAJKO: „RIO BAR“
Režija: Ranka Mesarić

Izbor iz emisije Radio-igra

Koordinator: Hrvoje Ivanković

18,00 – 19,00 HR, III program
RADIO ATELJE

TOMISLAV ZAJEC: „ASTRONAUTI“ (premijera)
Režija: Mislav Brečić

Priznati prozni i dramski pisac mlađe generacije Tomislav Zajec, nakon drame Dorothy Gale, nastavlja u formi dramaturgije kratkih rezova propitivati otuđeni urbani svijet u kojem je zajednička karakteristika dramskih lica žudnja za ljubavlju. Već samim naslovom – Astronauti - Zajec naviješta svojevrsno postapokaliptičko ozračje drame. U prvom prizoru shvaćamo da je radnja smještena negdje u budućnost jer spominje se nestašica vode. Kasnije se spominje i veliki požar u kojemu je mnogo toga izgorjelo, a prisutna je i aluzija na biblijski Veliki potop, te na Noinu arku. Zajec majstorski isprepliće globalnu sliku postapokaliptičnoga svijeta, koju upisuje kroz simboličke biblijske motive i kroz nadrealnu poetičnost, sa suptilno iznijansiranim emotivnim ponorima dramskih lica i njihovih odnosa koje karakterizira i povezuje lajt-motiv rastanka.

Glume: Judita Franković, Franjo Dijak, Sven Medvešek, Mladen Vasary, Ozren Grabarić, Anica Kovačević, Marina Bažulić i Bojan Navojec

Urednica: Tajana Gašparović

SUBOTA,  24.travnja

09,00 – 09,30 HR, III program
JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI

RAZGOVOR SA DRAMSKIM PISCEM IVANOM VIDIĆEM (premijera)

Dramski pisac Ivan Vidić u Jednočinki govori o svojoj najnovijoj drami Dolina ruža, praizvedenoj ovih dana u Dramskom kazalištu Gavella u Zagrebu, o odnosu svog dramskog stvaralaštva i turbulentne hrvatske svakodnevice, o generacijskim redateljima i piscima koji ih nisu pronašli, te o nizu drugih aktualnih tema.

Urednik i voditelj: Hrvoje Ivanković

18,05 – 18,55 HR, I program
RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

KAZIMIR KLARIĆ: «BILI SMO U EUROPI»
Redatelj: Dejan Šorak

Povijesna groteska Kazimira Klarića, utemeljena na stvarnom sudjelovanju Trenkovih pandura na strani austrougarske monarhije u ratu s pruskim kraljem Friedrichom II, već se samim naslovom, kao i neslavnim krajem baruna Trenka, igra pa i ruga s nastojanjima da hrvatska država svakako uđe u Europu jer smo, kako ironično, ohlađeno i cinično kaže autor, tamo već bili...
U načelu su mali narodi u spletkama moćne Austrougarske bili dakako izigrani nakon što su u nekoj povijesnoj epizodi poslužili svojoj trenutačnoj svrsi, pa autor i nehotice nudi aktualnu paralelu koja se sama nameće sadašnjim inzistiranjem na što bržem uključivanju u europske integracije. Dakako, nije riječ o realnom ulasku u Europu nego o neslavnoj pouci povijesti kad je riječ o velikim i malim narodima pa groteskno-farsičnu komediju Kazimira Klarića možemo primiti i kao gorko-duhovito podsjećanje na dosadašnje izlete hrvatskog naroda u veliki svijet, s nadom da će početak 21. stoljeća ipak biti plodniji od prošlosti...

Urednica: Lada Martinac-Kralj

NEDJELJA,  25.travnja

13,00 – 13,30 HR, II program
PANOPTIKUM

MLADEN KOPJAR: „BRUKA OD ZARUKA“
Režija: Vedrana Vrhovnik

Nova komedija mladoga hrvatskog pisca Mladena Kopjara Bruka od zaruka duhovito i zabavno opisuje peripetije oko forsiranih zaruka mladića Domagoja (u interpretaciji Bojana Navojca) okruženog simpatičnim roditeljima (koje tumače Suzana Nikolić i Goran Gogić) i susjedom Đurom (Željko Königsknescht). Kako susjed mnoge stvari pretjerano i krivo razumije tako će i Domagojeve zaruke prouzrokovati niz smiješnih situacija, bogato ozvučenih i glazbom naglašenih.

Urednica: Katja Šimunić

13,15 – 13,55 HR, I program
RADIO IGRA ZA DJECU

JULES VERNE: „40 000 MILJA POD MOREM“
Prema prijevodu Petra Mardešića
Dramatizacija: Lada Martinac-Kralj
Režija: Petar Vujačić

Ovaj avanturistički i fantastični roman po svojoj planetarnoj popularnosti gotovo da je ikona obimnog i na raznim nivoima bogatog opusa Julesa Vernea. Zanimljiv kao tehnološka vizija mogućnosti čovjeka da osvoji morske dubine, ali intrigantan kao prirodoslovna pretpostavka što se u oceanskim dubinama krije bio bi danas u doba BBC-ijevih dokumentaraca i raznih tehničkih postignuća nadživljen da u sebi ne krije veliku temu osvete i bijega od zapadne civilizacije. Zagonetka koju krije junak, kapetan Nemo, u ovom romanu se počinje otvarati poput školjke bisernice čiji sjaj je zanimljiv naraštajima od devetnaestog do, evo, dvadeset i prvog stoljeća.

Urednica: Nives Madunić-Barišić

***
KUTIĆ POEZIJE
MARIJA BARBARIĆ-FANUKO: „KAKO PADAJU ZVIJEZDE“
Režija: Jasna Mesarić

PONEDJELJAK,   26.travnja

09,30 – 09,55 HR, III program
RADIO ROMAN (od ponedjeljka, 26. do petka, 30.04.)

NENAD RIZVANOVIĆ: „SAT PJEVANJA“ (premijera)
Dramatizacija: Matko Botić
Režija: Dejan Šorak

Novi roman Nenada Rizvanovića „Sat pjevanja“ melankolična je priča o obiteljskim, dakako i vlastitim, korijenima u obzoru popularne zabavne glazbe 50-ih prošlog stoljeća; na trenutke i istraživalačka, potraga za identitetom smještena je u zavičajnu autorovu Slavoniju i pripadne gradove i gradiće. Uz auru ondašnjih domaćih i inozemnih šlagerskih zvijezda (I. Robić, K. Metikoš, K. Slabinac, sanremovska plejada pjevača i kantautora…) koja uokviruje zanimljivu fabulativnu akciju, provlači se otvorena i nerazjašnjena mogućnost da je mladi glavni junak možda čak i vanbračni sin poznatog domaćeg pjevača, koji – sada kao inozemna hotelska pop zvijezda – najzad stiže u rodni gradić i održava koncert.

Urednik: Branko Maleš

18,00 – 19,00 HR, III program
RADIO IGRA

FADIL HADŽIĆ: „DRŽAVNI LOPOV“
Režija: Stephanie Jamnicky

Ženidbeni varalica, Kiki, dobio je novog zatvorskog cimera, prevaranta iz svijeta visokog državnog činovništva, Marka Komadinu, a njihovo prisilno druženje rezultirat će neočekivanim obratima i spoznajama... Svojedobno veliki kazališni hit, Hadžićeva je komedija za svoje prvo radijsko izvođenje blago redizajnirana, pa sa svojim opservacijama o velikim i malim zvjerkama, korumpiranim političarima i svemoćnim odvjetnicima, djeluje jednako svježe kao da je pisana iz rakursa naših tranzicijskih vremena.
U Državnom lopovu igraju Maro Martinović, Frano Mašković i Zoran Gogić

Urednik-dramaturg: Hrvoje Ivanković

UTORAK,  27.travnja

18,00 – 19,00 HR, III program
DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

IVICA KASUMOVIĆ: „SALONA, GLAVNI GRAD RIMSKE PROVINCIJE DALMACIJE“

Krenemo li na povijesno putovanje u same početke Nove ere, put će nas dovesti i do Salone, glavnoga grada tadašnje rimske provincije Dalmacije. Smještena na važnom čvorištu kopnenih i morskih puteva, Salona je, sa svojih četrdesetak tisuća stanovnika, sve do propasti 640. godine,  predstavljala trgovačko, kulturno i crkveno središte toga dijela Rimskoga carstva. Monumentalne građevine, popločene ulice, vodovod..., bila su samo neka od obilježja toga kozmopolitskog grada, čijim se kamenim ostacima  bave arheolozi, povjesničari, ali i poneki amater istraživač, zaljubljenik u Salonu kakva je danas, muzejski i arheološki lokalitet smješten neposredno pored današnjeg Solina.

Urednik: Ljubo Pauzin

22,03 – 22,30 HR, III program
JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI

RAZGOVOR S IVANOM VIDIĆEM
Urednik i voditelj: Hrvoje Ivanković

22,40 – 23,25 HR, II program
RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ

MIROSLAV PENDELJ: „PICASSO U ZAGREBU“
Režija: Dejan Šorak

Slika slavnoga Picassa, poslužit će gospođi Josipi Božek, poduzetnici u poslu s hladnjačama, (u interpretaciji Marine Nemet) da se osveti svom nevjernom mužu. Kao posljedica njezine „poduzetnosti“ s kopiranjem Picasssove slike, optužena će biti mlada slikarica, a jedan policijski istražitelj zaveden. U svemu tome novce će pokupiti poduzetna gospođa Božek i njezin suradnik, ilegalni preprodavač  umjetnina Goran (u izvedbi Borisa Svrtana). Fantomska Picassova ili „Picassova“ slika koja kruži Zagrebom, u režiji Dejana Šorka, pokazatelj je naše svakodnevnice u kojoj postaje sve nevažnije odrediti što je laž, a što istina, što je kopija, a što original.

Urednica: Katja Šimunić

SRIJEDA,  28.travnja

13,30 – 14,30 HR, III program
IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR – PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

REDATELJ I GLUMAC MATKO RAGUŽ
Koordinator: Hrvoje Ivanković

18,00 – 19,00 HR, III program
FANTASTIKA U RADIO DRAMI

JOHN MILLINGTON SYNGE: „ZDENAC SVETACA“ (premijera)
Prijevod: Petar Vujačić
Adaptacija: Nada Zoričić
Režija: Mislav Brečić

„Zdenac svetaca“ izvorno je kazališna drama irskog dramatizača J.M.Syngea, praizvedena u kazalištu Abbey u veljači, 1905.godine. Radnja se zbiva na ruralnom istoku Irske prije dva ili više stoljeća. Martin i Mary Doul dva su stara i ružna slijepca koje su njihovi sugrađani uvjerili da su lijepi. Svetac ih ozdravi vodom iz svetog zdenca i kada se ugledaju obuzme ih odvratnost.

Urednica: Nada Zoričić

ČETVRTAK, 29.travnja

18,00 – 19,00 HR, III program
RADIO DRAMA

ÖDÖN VON HORVATH: „VRTNA ZABAVA“
Prijevod: Dubravko Torjanac
Režija: Ranka Mesarić

Urednica: Lada Martinac-Kralj

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI