Naslovnica > IZDVOJENO > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

Iako zvuči nevjerojatno, u narednom tjednu Dramski program Hrvatskog radija po prvi će put u svojoj povijesti javnosti predstaviti vlastitu produkciju Krežina 'Areteja'!
Share on facebook
Share on twitter

P E T A K , 30. rujan 2016.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Marija Pečnik Kvesić, Katarina Račić: PRIČA O SAZU

Pred nama je kratka dokumentarna  forma koja govori o starinskom orijentalnom instrumentu na temelju susreta i razgovora s jednim od pasioniranih svirača u Bosni i Hercegovini. Instrument imenom SAZ stvara poseban zvuk, melanholičan, sjetan i tugaljiv kompatibilan s zvukom i ugođajem sevdaha.

Urednica: Katja Šimunić
Premijerno emitirano: 20.09.2016.

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

Josip Cvenić: GLAD 5/5    

Pedofilijski nagon glavnog junaka, fotografa Zvonka tek su njegova puka želja, koja se uistinu nikada ne realizira.
Od te «bolesti» sretno ga izliječi njegova frustrirana žena Zlata, koja također ima ozbiljnih problema s vlastitim frustracijama i spoznajom da joj je brak u krizi.

Režija: Dražen Ferenčina, adaptacija: Maja Gregl, urednica: Maja Gregl.
Premijerno emitirano: 25.09.2006.

13,30 – 14,30¸HR III
IZ
ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA

Charls Nodier: TRILBY

Remek djelo Charlesa Nodiera, “Trilby”, priča je o duhu koji živi na obalama škotskog jezera te njegovoj ljubavi prema lijepoj lađarici. Iako napisana u duhu romantizma koji ljubi daleke i divlje krajeve, živu prirodu, osamljene i nesretne heroje, priča nosi naboj svojstven piscima moderne generacije. Mnogi od modernista prepoznali su u TrilbYju svoga suvremenika s kojim dijele sličnu sudbinu: izopćenost od svijeta i Boga te osuđenost na život na rubu egzistencije.

Emisija je premijerno emitirana 1996. godine.

 

S U B O T A ,   01. listopad 2016.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

A.P.Čehov: ČINOVNIKOVA SMRT

Redatelj: Darko Tralić; dramatizacija: Nives Madunić Barišić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Srđan Nogić; urednica: Katja Šimunić.

Glume: Jelena Miholjević, Mladen Vasary, Goran Grgić.
Premijerno emitirano: 14. 10. 2013.

10,00 – 10,10¸HR III
MALE FORME

Branko Maleš: LJULJANJE ŽITA DERDITA

Pred nama je autorsko čitanje poezije jednog od najboljih postmodernističkih Branka Maleša iz redateljske palice Marija Kovača.

Redatelj: Mario Kovač, ton majstor: Srđan Nogić, urednica: Katja Šimunić.
Poeziju govore: Vili Matula, Jelena Miholjević, Nikša Marinović.
Premijerno emitirano u lipnju 2013.

18,05 – 18,55, HR I
RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

Eugen Kumičić: OBITELJSKA TAJNA

Spretni fabulativni konstrukt i neosporna scenska duhovitost daju ovom Kumičećevom kazališnom komadu napetost i šarm, no on je očigledno pisan ne samo da bi zabavio, nego i angažirano oslikao hrvatsku aristokraciju i više građanske slojeve na kraju 19og stoljeća. Susret lica povodom prosidbe završava otkrivanjem dugo čuvane ljubavne i obiteljske tajne koja ustvari otkriva snobizam jednog socijalnog sloja, te nepoštivanje vlastitog, hrvatskog, identiteta. Utoliko, ako „Obiteljska tajna“ i nije izrazito bitan komad hrvatske dramske književnosti otkriva bitne značajke Eugena Kumičića kao pisca i političara, a slušatelja će možda neki njeni elementi asocirati i na naravi i običaje današnje Hrvatske.

Eugen Kumičić, u svom se spisateljskom radu znao koristiti elementima preuzetim iz francuske trivijalne književnosti, pa je i tako njegov komad „Obiteljska tajna“ pisan 1890. na tragu dobro skrojenih komada 19.og stoljeća. Sve je to preporuka za radijsko izvođenje.

Redateljica Vedrana Vrhovnik; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Lada Martinac Kralj.
Glumci: Vanda Winter, Amar Bukvić, Suzana Nikolić, Darko Milas; Željko Duvnjak, Lela Marigitić, Biserka Ipša, Richard Simonelli, Enes Vejzović.
Premijerno emitirano: 6.2.2010.

 

N E D J E LJ A ,   02. listopad 2016.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

A.P.Čehov: ZABORAVIO

Redatelj: Darko Tralić; prijevod: Zlatko Crnković; dramatizacija: Nives Madunić Barišić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednica: Katja Šimunić.
Glume: Goran Grgić, Natalija Đorđević.
Premijerno emitirano: 22. 01. 2013.

16,05 – 16,50, HR I
RADIO-IGRA ZA DJECU

Olja Savičević Ivančević: SOM NA CILOME SVIJETU

Život na otoku može biti vrlo usamljen, osobito djetetu. Kada okružen samo starim ljudima dječak poželi društvo morat će pokrenuti cijeli otok i krenuti u potragu za drugim otokom ploveći morem , nošen vjetrom ,vođen mjesecom i suncem i praćen ribama i pticama. Poetičan igrokaz za djecu nagrađen prvom nagradom „Mali Marulić“ 2014. godine u Splitu kao najbolji tekst za lutkarsko kazalište svoju radijsku verziju dobija prije kazališne izvedbe.

Redateljica : Stephanie Jamnicky,tonmajstor: Zoran Sajko, urednica: Nives Madunić Barišić.
Glume: Antonio Franić, Tvrtko Jurić, Alen Šalinović, Matija Prskalo, Marija Škaričić,Ivana Buljan Legati,Marija Šegvić,Dražen Bratulić i Frano Mašković.
Premijera: 13.03. 2016.

 

P O N E D J E LJ A K ,  03. listopad 2016.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

A.P.Čehov: OTIŠLA JE

Redatelj: Darko Tralić; prijevod: Zlatko Crnković; dramatizacija: Nives Madunić Barišić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednica: Katja Šimunić.
Glume: Goran Grgić, Natalija Đorđević.
Premijerno emitirano: 10. 12. 2012.

9,30 – 9,55¸HR III
RADIO-ROMAN

Milana Vuković Runjić: HOTEL U OBLACIMA (1/5)

U hotelu u oblacima, među vrhovima Alpa, susrest će se carevi Franjo Josip I, Wilhelm II, Nikolaj II,  na posljednjem razgovoru može li se izbjeći Veliki rat. Među diplomatima, političarima, vizionarima i špijunima nalaze se i pjesnici poput Matoša, a tri sveznajuće sluškinje u romanu fantastike reinterpretiraju povijesne događaje i fatalne ljubavi iz grand Hotela Majestic…

Redatelj: Dejan Šorak; ton majstor: Srđan Nogić; glazbena urednica: Franka Meštrović: dramatizacija: Daniel Rafaelić; urednica: Maja Gregl
Glume: Franjo Kuhar, Asja Jovanović, Jelena Miholjević, Petra Težak, Biserka Fatur, Nedim Prohić, Damir Šaban, Željko Šestić, Dunja Sepčić.
Premijera: 21. – 25.03.2016

18,00 – 19,00¸HR III
RADIO-IGRA

Jelena Hadži Manev: MOŽDA

U drami "Možda" ispisanoj prema načelima tzv. fragmentarne dramaturgije isprepliću se „male“ svakodnevne priče (ljubavne veze, traženje posla, upisi na fakultet…) fokusirane na probleme mladih ljudi na prijelazu iz tinejdžerske dobi u prvu zrelost. Reljefnost i realističnost dijaloga i situacija umnogome proizlazi iz činjenice da je završna verzija drame Jelene Hadži-Maneve nastajala na osnovu improvizacija šestero mladih izvođača, članova grupe Drugačiji koja djeluje pri Centru mladih Ribnjak, a koji glume i u radiodramskoj verziji ovoga djela.

Premijerno emitirano: 14.09.2015.

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

Andrea Zlatar: ANĐELI I FILOZOFI

Redateljica: Katja Šimunić, glazbena suradnica: Adriana Kramarić, tonmajstorica: Marija Pećnik Kvesić, urednica: Katja Šimunić.

Glumi: Doris Šarić Kukuljica
Premijerno emitirano: 05.10.2016.

 

U T O R A K ,  04. listopad 2016.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Karel Čapek: ISPOVIJED

U kratkoj igranoj formi poslušajte što je zajedničko svećeniku, liječniku i odvjetniku kada su prisiljeni čuti strašnu ispovijest čovjeka kojemu bi trebali pomoći kroz svoju profesiju i kako su oni, svaki na svoj način to i učinili.

Redatelj: Dejan Šorak; dramatizacija: Hrvoje Ivanković; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Katja Šimunić.
Glume: Franjo Kuhar, Goran Grgić, Boris Svrtan, Marko Petrić
Premijerno emitirano: 15. 03. 2013.

14,00 – 15,00¸HR III
DOKU
MENTARNA RADIO-DRAMA

Kulturni portret

Giga Gračan: SNJEŠKA KNEŽEVIĆ-NJOM SAMOM

U ciklusu dokumentarnih emisija “Njom samom / Njim samim” ovaj je put protagonistica Snješka Knežević, povjesničarka umjetnosti, prevoditeljica, dugogodišnja urednica u Trećem programu Hrvatskoga radija. Upoznajemo njezin obiteljski ambijent i neka mjesta iz njezine bogate i raznovrsne profesionalne karijere.

Ton majstor: Srđan Nogić; urednik: Ljubo Pauzin.
Premijerno emitirano: 07. 10. 2014.

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-DRAMA

Miroslav Krleža: ARETEJ

Posljednji dramski tekst Miroslava Krleže Aretej ( ili Legenda o Svetoj Ancili rajskoj ptici, fantastika u pet slika) tiskan je i izveden 1959 godine, čak 28 godina nakon Lede. Kriza znastvene istine i pitanja morala koje se postavlja pred znanstvenike u vremenu totalitarizma i njegove represivne prakse, te gluposti frivolnog konzumerizma tema je koju Krleža u Areteju vodi paralelno u dva vremena, a onda ih fabulativno i problemski usukobljuje. Riječ je o vremenu pred Drugi svjetski rat, točnije o godini 1938.-oj, kad dva Apatrida, emigranta bez domovine, inače sveučilišna profesora i znanstvenika, posjećuju u Italiji ruševine stororimske vile slavnog Areteja, liječnika na carskom dvoru iz III stoljeća. U jednom trenutku barbarstvo i okrutnost prošlosti starog Rima preliva se u sličan dance macabre sadašnjosti, da bi se u uobrazilji intelektualaca 20og stoljeća stvarila fantastična vremensko-prostorna crvotočina i donijela Areteja, ucijenjenog liječnika iz davnina, u njihovo vrijeme. Sličnosti dva vremena su nevjerojatne i teško objašnjive kao i motiv ucjene vlasti poznatog znastvenika: doktor Morgens, Nobelovac, doživljava u vremenu pred rat istu vrst prisile kao i Aretej od kojega je rimski imperator također tražio „medicinsko umorstvo“. U fašističkom emisaru Aretej prepoznaje čovjeka koji je njega mučio te ga baca kroz prozor, a i on sam nestaje dok se čuje grmljavina s ratnih brodova.

Mi smo se pak odlučili da radiofonski čitamo Areteja jer je uzbudlčjivo i zaprepašćujuće koliko Krležina dijagnoza neuralgičnosti Zapadne civilizacije stoji i danas. Također, spoj realizma i fantastike (koji i ne bi možda bio toliko u ovom trenutku zanimljiv suvremenom kazalištu), izazovan je za radiofoniju današnjeg trenutka. U ovaj vrlo poseban zadatak upustio se redatelj Mislav Brečić poznat po svojim nekonvencionalnim redateljskim rješenjima, skladatelj Stanislav Kovačić koji je glazbom morao sugerirati let kroz prostor i vrijeme, Vid Hribar koji je kao adptator obilnu građu kondezirao na bitno, te odlična grupa glumaca, samih „prvaka“, kao što su Mladen Vasary, Krešimir Mikić, Franjo Dijak, Goran Grgić, Milan Pleština i drugi.

Napominjemo također da je ovo radijska praizvedba. Naime, Aretej je jedan od rijetkih Krležinih naslova koji se u Dramskom programu Hrvatskog radija do sada nije radio.

PREMIJERA

18,05 – 18,15, HR I
MALE
FORME – I PROGRAM

Andrea Zlatar: FOTOGRAFIJE SJEĆANJA

Redateljica: Katja Šimunić, glazbena suradnica: Adriana Kramarić, tonmajstorica: Marija Pećnik Kvesić, urednica: Katja Šimunić.

Glumi: Doris Šarić Kukuljica
Premijerno emitirano: 06.10.2016.

23,00 - 24,00, HR II
K r i K   -   
KRIMIĆ I KOMEDIJA   

Zvonko Todorovski: MORE PRAVOG KAPETANA (1. I 2. Dio)

Domovi za starije uvijek su zanimljiva inspiracija. Obilje različitih karaktera, najneobičnijih sudbina i životnih priča  skupljenih pod jednim krovom u zajedničkom prostoru i sa zajedničkom budućnošću omogućava najrazličitije igre i spojeve. U ovoj komediji Todorovski susreće ženu iz Slavonije i muškarca iz  Dalmacije. Ona nikada nije vidjela more, a on je cijeli život proveo na moru. More ih je spojilo, more će ih na kratko rastaviti, a onda opet spojiti. Spoj dva različita govorna idioma, toplina međuljudskih odnosa, jednostavnost priče i  plastičnost karaktera koji odišu nekim osobitim splinom naivnosti i tragičnosti istovremeno, čine ovaj tekst osobitim. Uploviti u njega znači uploviti u svijet snova  kojih se nikada ne treba odreći.

Redateljica: Katja Šimunić, ton majstor: Vito Gospodnetić, glazbeni urednik: Žarko Joksimović, glumci. Asja Jovanović, Božidar Boban, Ana Stanojević i Marija Kohn, urednica: Nives Madunić Barišić.
Premijera: 22.04.2007.

 

S R I J E D A ,  05. listopad 2016.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Karel Čapek: PJESNIK

U Čapekovom duhovitom dramoletu poslušajte kako pjesnik i poezija postaju svjedok i ključ pomoću kojih policijski  inspektor rasvjetljava saobraćajnu nesreću u kojoj je poginula jedna starica.

Redatelj: Dejan Šorak; dramatizacija: Hrvoje Ivanković; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Katja Šimunić.
Glume: Franjo Kuhar, Goran Grgić, Boris Svrtan, Marko Petrić.
Premijerno emitirano: 12. 03. 2013.

18,05 – 18,15¸HR I
MALE FORME

Andrea Zlatar: ODGOĐENI ŽIVOT

Redateljica: Katja Šimunić, glazbena suradnica: Adriana Kramarić, tonmajstorica: Marija Pećnik Kvesić, urednica: Katja Šimunić.
Glumi: Doris Šarić Kukuljica
Premijerno emitirano: 07.10.2016.

 

Č E T V R T A K ,   06. listopad   2016

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Jasminka Domaš: NOĆNI VLAK

Redatelj: Mislav Brečić, glazbena suradnica: Franka Meštrović, tonmajstori: Lana Deban i Dubravko Robić, urednica: Katja Šimunić.

Glume: Krešimir Mikić, Bojan Navojec, Linda Begonja, Ozren Grabarić.
Premijerno emitirano: 27.04.2015.

18,00-19,00, HR III
RADIO-ATELJE

Sanja Lovrenčić: PROZIRNI KRČAG

Redateljica: Ranka Mesarić, dramatizacija: Iris Supek, glazbeni suradnik: Davor Rocco, tonmajstorica: Anka Savić, urednica: Katja Šimunić.

Premijerno emitirano: 09.03.1992.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE