Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Radio pregled tjedna [22. – 28.11.2013.]

Radio pregled tjedna [22. – 28.11.2013.]

'Tuđinac' Dinka Šimunovića, 'Centimetar od sreće' Marinka Košćeca, 'Povratak Harolda Pintera na prijemnom iz kazališne režije' Janka Debeljaka, te 'Velika automobilska misterija' Jacquesa Futrellea - premijerni su naslovi tjedna.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 22. studenoga

 

14,00 – 15,00; HR III

IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR

MLADEN RUTIĆ – VITO GOSPODNETIĆ: „PLES MRTVACA“

Glazbeni urednik: Davor Rocco; suradnik: Bruno Molnar; koordinator: Hrvoje Ivanković.

Premijerno emitirano u emisiji Radio drama: 28. 06. 1992.

 

SUBOTA, 23. studenoga

 

18,05 – 18,55; HR I

RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

DINKO ŠIMUNOVIĆ: „TUĐINAC“ – 1. dio (premijera)

Redatelj: Dejan Šorak; dramatizacija: Zvonko Smajić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Tomislav Šamec; urednica: Lada Martinac Kralj.

Glume: Antonio Franić, Boris Svrtan, Dora Lipovčan, Maja Katić, Ana Kraljević, Kruno Šarić, Ana Maras, Slavica Knežević, Vinko Kraljević.

Roman napisan 1911. nije toliko poznato djelo kao Šimunovićeve glasovite pripovijetke. Ipak, sve odlike autorova stila, sklonost pučkom leksiku i romantičarskim idealizacijama, ali i simpatije za junake koji s mukom nose križ svoje dvojnosti, prisutne su u „Tuđincu“.  Izrazito senzibilna priroda glavnog junaka, Stanka Lukavca, u tragičnom je proturječju sa svijetom za koji je potrebna snaga i usmjerenost ka jednom cilju. U potrazi za korijenima, identitetom, radom koji ispunjava viši smisao, Stanko nam se predstavlja kao klasični homo duplex koji čak i u svoje ljubavi unosi ton fatalnosti.

Dramatizacija se odlučila za dva dijela jer je i sam roman tako strukturiran. Priča prvog dijela ima klasičnu formu luka, za razliku od one u drugom dijelu. Dvodijelnost je prisutna i u činjenici da se fabula razvija u dvjema oprečnim sredinama (seoskoj i građanskoj) i s dvjema grupama lica.

„Tuđinac“ počinje dolaskom Lukavca u kraj u kojem se rodio, ali u kojem nije živio, ne bi li u njemu prepoznao barem djeliće svojega identiteta. Upoznavanje i zaljubljivanje u mladu Dubrovkinju učinit će da pomisli kako se u ovom kraju i ovoj ljubavi krije sve za čim je tragao. To mu neće dopustiti njegova narav koja u svemu osjeća polaritete, pa će posljedice  biti zamalo kobne za one oko njega.

 

23,25 – 24,00; HR III

ARS ACUSTICA

SLIKA OD ZVUKA

Urednica: Evelina Turković; koordinatorica: Adriana Kramarić.

Premijera

 

NEDJELJA, 24. studenoga

 

16,05 – 16,50; HR I

RADIO IGRA ZA DJECU

VEDRANA VRHOVNIK: „TIŠE MALO ŠAPUTALICE, BAŠ SI GLASNA“

Redateljica: Vedrana Vrhovnik; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Miroslav Pijaca; urednica: Nives Madunić Barišić.

Glume: Nikša Butijer, Ecija Ojdanić, Zoran Gogić, Toni Gojanović, Marija Škaričić, Matija Prskalo, Antonija Stanišić, Tvrtko Jurić.

Premijerno emitirano: 09. 11. 2008.

 

Drugi originalni tekst redateljice Vrhovnik smješten je u podzemne i nadzemne prostore u kojima žive gljive, mravi i krtice. Igra plete priču o prijateljstvu kroz niz odnosa: kako pomoći a ne misliti na svoju korist, kako uvažavati drugoga i njegovo mišljenje, kako biti snalažljiv i mudar u opasnim situacijama. Autorica je sve ispisala velikom osjetljivošću za nijansiranje odnosa, ali načinom bliskim djeci različitih naraštaja. Vrhovnikova je ujedno i režirala ovu radio igru napravivši je radiofonski zanimljivom, a glumački pitkom i duhovitom.

 

21,00 – 21,30; HR II

PANOPTIKUM

MIROSLAV PENDELJ: „PRODAJEM FIAT 850 SPORT“

Redatelj: Darko Tralić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Tomislav Šamec; urednica: Katja Šimunić.

Glume: Goran Grgić, Nedim Prohić, Vanda Winter, Damir Poljičak, Dražen Bratulić, Kristijan Potočki.

Premijerno emitirano: 24. 11. 2013.

„Prodajem Fiat 850 SPORT“ suvremenog radiofonijskog pisca Miroslava Pendelja je sentimentalna i duhovita skica o automobilima, propalim i popravljenim ljubavima, o svakodnevnici bez mnogo novca ali s puno povjerenja u  - nostalgiju.

 

PONEDJELJAK, 25. studenoga

 

09,30 – 09,55 (od ponedjeljka do petka); HR III

RADIO ROMAN

MARINKO KOŠČEC: „CENTIMETAR OD SREĆE“

Redateljica: Jasna Mesarić; dramatizacija: Ivan Vulić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Mirosla Pijaca; urednik: Branko Maleš.

Glume: Sreten Mokrović, Sven Šestak, Duško Modrinić, Ivana Krizmanić, Matija Prskalo, Dražen Bratulić, Žarko Potočnjak, Ivan Đuričić, Slavko Juraga.

Premijera

Roman uglednog pisca mlađe generacije „Centimetar od sreće“ Marinka Koščeca uspješna je proza o studentima u studentskom domu pa do odraslih osoba sa svojim sudbinama; autor precizno psihološko-realističkom manirom oslikava životno snalaženje nekad mladih junaka. Fabulativna konstrukcija propuštena je nadmoćno kroz ironizacijsku optiku, pa se autorov roman može držati i finom kritikom tranzicijske, tj. globalističke stvarnosti naše države.

 

14,00 – 15,00; HR III

PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

PORTRET VJEKOSLAVA VOJE RADOIČIĆA

Razgovor vodio: Darko Gašparović; urednica: Tajana Gašparović.

U emisiji sudjeluju i: Tonko Maroević, Radovan Marčić, Pajo Kanižaj, Bernardin Modrić.

Premijerno emitirano: 30. 03. 2012.

Vjekoslav Vojo Radoičić jedna je od amblematskih figura grada Rijeke, no njegova je stvaralačka prisutnost, što je manje poznato, obilježila ne samo navedeni grad i Hrvatsku, već i Austriju, Njemačku, Švicarsku, Veliku Britaniju, Italiju… Nomadska ga je narav vodila po svim tim zemljama da bi se u Beču, gdje je ostavio značajnog traga unutar svoga scenografskog opusa, trajno zadržao od početka osamdesetih do sredine devedesetih godina. Slikar, scenograf, ilustrator knjiga i slikovnica, sliko-risar i sliko-pisar, „Vojo je likovni umjetnik kojeg voli mala i velika publika, ali i kritika, premda ga nije lako smjestiti u okvire stila i pravca, medija i izričaja. Njegov rad je zapravo iznimka vedrine u suvremenosti, nepresušna arhiva svima nam zajedničkog djetinjstva i za djetinjstvo vezanih načina promatranja“, piše u eseju Nataša Šegota Lah.

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO IGRA

JANKO DEBELJAK: „POVRATAK HAROLDA PINTERA NA PRIJAMNOM IZ KAZALIŠNE REŽIJE“

Redatelj: Darko Tralić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Srđan Nogić; urednik: Hrvoje Ivanković.

Glume: Filip Križan, Boris Svrtan, Lela Margitić, Zvonimir Zoričić, Žarko Potočnjak, Maro Martinović, Nataša Kopeč.

Premijera

Drama mladog hrvatskog autora, Janka Debeljaka, donosi duhovito-gorku priču o mladiću koji došavši na prijamni ispit iz kazališne režije biva suočen s cinizmom, taštinama i nekolegijalnošću članova komisije koji odlučuju o njegovoj sudbini.

 

18,05 – 18,15; HR I

MALE FORME

MILAN ŠENOA: „JEDNO POPODNE“

Redatelj: Dejan Šorak; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Miro Pijaca; urednica: Željka Turčinović.

Glume: Jelena Miholjević, Petra Težak, Pjer Meničanin, Nedim Prohić.

Premijerno emitirano: 14. 01. 2013.

Mala igrana forma ima ozračje nekog prošlog romantičnog vremena u kojem je prosidba bila ritual. Kako se to dogodilo u jedno popodne,  tko je sve trebao pomoći i kako to vidi Milan Šenoa, sin Augusta Šenoe, poslušajte u ovom radiofonskom uratku.

 

UTORAK, 26. studenoga

 

14,00 – 15,00; HR III

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

DAMIR ČUČIĆ: „ARGONAUT“

Urednik: Ljubo Pauzin.

U emisiji sudjeluju: Mario Bobinec, Branko Lazarević, Stela Anjemeček, Aleksandar Perlog, Josip Kolar, Mato Uher, Ivana Bičanić, Danijel Mršić.

Premijerno emitirano: 27. 11. 2012.

U dokumentarnoj radio drami Damira Čučića pratimo pokušaje jednog mladog čovjeka, Marija Bobinca, kako, uz pomoć novinara i bivšeg detektiva Branka Lazarevića, pokušava razmrsiti priču o svojoj sudbini i pronaći članove svoje obitelji diljem Hrvatske.

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO DRAMA

ILJF – PETROV: „DVANAEST STOLICA“ – 1. dio

Redatelj: Mislav Brečić; prijevod: Zlatko Crnković; dramatizacija: Iva Gruić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Lada Martinac-Kralj.

Glume: Ozren Grabarić, Sven Medvešek, Mladen Vasary, Živko Anočić, Lela Margitić, Jelena Miholjević, Željko Duvnjak.

Premijerno emitirano: 16. 12. 2010.

Prevariti ali prevariti sa stilom zna samo Ostap Bender, glavno lice „Dvanaest stolica“ i „Zlatnog teleta“. Primjer je on lica koje je izišlo iz svojeg vremena, (1928.), prostora (Sovjetske Rusije) i navedenih romana i postalo amblemom satiričke literature. U radijskoj adaptaciji pratimo dosljedno fabulu romana i susrećemo galeriju lica – lukavih birokrata, pohlepnih crkvenih lica, lokalnih moćnika, gladnih studenata – koja Bender „svladava“ šarmom i glumom prevaranta visokog stila, a sve da bi došao do one jedne stolice u koju je ušiveno drago kamenje. Da bismo sačuvali što veći dio fabule podijelili smo radijsku dramatizaciju Ive Gruić u dva dijela.

 

18,05 – 18,15; HR I

MALE FORME

BRANKO MALEŠ: „LETEĆI“ (poezija)

Redatelj: Mario Kovač, ton majstor: Srđan Nogić, urednica: Željka Turčinović.

Poeziju govore: Vili Matula, Jelena Miholjević, Nikša Marinović

Pred nama je autorsko čitanje poezije jednog od najboljih postmodernističkih Branka Maleša iz redateljske palice Marija Kovača.

 

23,00 – 24,00; HR II

RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ

JACQUES FUTRELLE: „VELIKA AUTOMOBILSKA MISTERIJA“

Redateljica: Jasna Mesarić; prijevod i dramatizacija: Petar Vujačić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstorica: Marija Pečnik – Kvesić; urednica: Katja Šimunić.

Glume: Natalija Đorđević, Krešimir Mikić, Siniša Ružić, Slavko Juraga, Alen Šalinović, Dražen Bratulić, Sven Šestak, Maja Katić

Premijera

Američki književnik Jacques Futrelle (1875. – 1912.) autor je brojnih kriminalističkih pripovjedaka u kojima se pojavljuje profesor Van Dusen zvani „Misleći stroj“, znanstvenik koji sposobnošću zaključivanja na temelju indicija slučajeve rješava bolje od profesionalnih istražitelja i detektiva. Jedan takav zamršeni slučaj je i „Velika automobilska misterija“. Lijepa glumica Marguerite Melrose pronađena je u trkaćem automobilu svojih prijatelja, nožem probodena u srce. Zaključak Van Dusena o počinitelju umorstva? Neočekivan, i naravno – točan.

 

SRIJEDA, 27. studenoga

 

18,00 – 19,00; HR III

FANTASTIKA U RADIO DRAMI

A.P.ČEHOV: „CRNI MONAH“

Dramatizacija i režija: Jasna Mesarić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstorica: Nedjeljka Lambaša Milanov; urednica: Nada Zoričić.

Glume: Božidar Alić, Ivo Kadić, Natalija Đorđević, Sreten Mokrović.

Premijerno emitirano: 18. 04. 2007.

Andrej Vasiljič Korvin, mladi znanstvenik, upravo je postigao magistarski stupanj i njegovi su živci iscrpljeni nakon napornoga rada. Odlazi na selo, na imanje svojih dobročinitelja. Na jednoj od šetnji doživi neobični doživljaj: iz zračnoga vihora pred njim se stvori sablasni crni monah koji mu otkrije da posjeduje nadnaravne moći njegovog znanstveničkog intelekta. Taj susret će promijeniti Korvinov život.

***

ETNOFANTASTIKA

IVICA KASUMOVIĆ: „ČETIRI PRIČE S IVANŠČICE“

Urednica: Nada Zoričić

 

18,05 – 18,15; HR I

MALE FORME

MLADEN RUTIĆ: SAMOBORSKE RAZGLEDNICE – DVORAC PODOLJE

Glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Miro Pijaca; urednica: Željka Turčinović

Premijerno emitirano u lipnju 2013.

U pet životopisnih dokumentarnih kratkih formi autor istražuje i ispisuje najzanimljivije samoborske pojave, ljude i događaje u prošlosti povezujući tradiciju s inovacijom. Ostaci obiteljske baštine, samoborska kajkavština, plemstvo, samoborske stare obitelji (Oslaković), materijalna baština (medenjaci, svijeće, crveni licitarski nakit), iz porodičnog albuma Vere Prelčec, starinska proizvodnja kruha i slastica samo su neke teme koje stvaraju zanimljive slike grada Samobora.

 

20,13 – 21,10; RADIO POSTAJA SLJEME

GOSPON FULIR VAM PREDSTAVLJA DRAMSKI KUTAK

KATJA ŠIMUNIĆ: ZAGREBAČKE PLESNE ADRESE

BOGOVIĆEVA 7.

ILIRSKI TRG 9.

Ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednica: Željka Turčinović

Premijerno emitirano u lipnju 2013.

U dvije dokumentarne male forme autorica govori o dvije zagrebačke plesne škole, one baletne na Ilirskom trgu i one za suvremeni ples u Bogovićevoj preko dvije istaknute bivše učenice, Andreje Jeličić, baletne pedagoginje i Maše Kolar, plesačice i koreografkinje.

 

ČETVRTAK, 28. studenoga

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO ATELJE

SRĐAN SANDIĆ: „SINU BEZ SNOVA“

Redatelj: Mario Kovač; ton majstor: Tomislav Šamec; urednica: Tajana Gašparović.

Glume: Jelena Miholjević, Nina Violić, Nikša Marinović, Marko Cindrić, Kruno Bakota, Anja Matković.

Premijerno emitirano: 23. 05. 2013.

Radijska verzija drame Sinu bez snova mladog domaćeg dramatičara i novinara Srđana Sandića kompilacija je njegovih dviju drama koje su nedavno objavljene - S(i)nu bez

s(i)nova i (t)Umor. Sandićevi su dramski tekstovi zapravo rasuti fragmenti, krhotine sjećanja na nešto što se nekad zvalo – obitelj. Kroz središnje dramsko lice – Sina - razlamaju se propitivanja jedne nesretne obitelji opterećene koječime: alkoholizmom i bolešću oca, nasiljem, otuđenjem, bijedom, i materijalnom i duhovnom. Žudnja za sretnim životom koji se dešava nekim drugim ljudima pulsira poput lajt-motiva prožimajući sva dramska lica. Sandić se zaigrano poigrava banalnostima i klišejima, pa neke od njegovih rečenica zvuče poput zabilješki iz srednjoškolskih spomenara. „Prosječno loš stih za prosječno loše vrijeme“, reći će jedno od njegovih dramskih lica. Njegovo dramsko pismo poznaje samo fragmente: krhotine zbilje nastale na mjestima interakcije identiteta i fizičkog svijeta, na čvorištima naslijeđene, ali i društvenim pamćenjem u tijelo ugrađene unutartjelesne (t)umorne prostornosti koja postaje ishodištem za izvedbeno istraživanje roda i spola, piše Sibila Petlevski.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE