Naslovnica > IZDVOJENO > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

Premijerno poslušajte putopis iz Južnoafričke republike, a reprizno - među inim - male forme Igora Rajkija i roman Mirjane Dugandžije.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 25. KOLOVOZ 2017.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

VID MESARIĆ: DREAMS ARE MY REALITY (DOKUMENTARNA)         

Ton-majstorica: Katarina Račić, urednica: Katja Šimunić.
Premijerno emitirano: 05.01.2016.

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

MIRJANA DUGANDŽIJA: NEKOLIKO DANA KOLOVOZA  1/5

Radio roman predstavlja  međusobno isprepletene priče iste osobe. Prva je priča žene koja u srednjim godinama nakon mučnog braka počinje vezu s oženjenim muškarcem. Druga je priča o novinarki unutar disfunkcionalne novinske redakcije i njezinim pokušajima da preživi u svojoj profesiji.Treća je priča građanske obitelji iz vremena socijalizma i potraga za obiteljskim identitetom, a sve one propituju odnos glavne junakinje prema njezinim najbližima, mami, tati i sinu, kroz razgovor s prijateljem psihijatrom, kako bi osvijestila i rasvijetlila sva svoja raspoloženja i stanja u kojima se našla kada je njezina, po svemu destruktivna, ljubavna veza već bila na kraju.

Redateljica: Katja Šimunić,  glazbeni urednik: Maro Market, tonmajstorica: Marija Pečnik Kvesić, dramatizacija: Katja Šimunić, urednica: Maja Gregl
Glume: Mila Elegović, Duško Modrinić, Vilim Matula, Vedran Komerički, Dunja Sepčić, Jadran Grubišić.
Premijerno emitirano 14.-18.09.2015.

13,30 – 14,30, HR III
IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA

DUBRAVKO JELAČIĆ BUŽIMSKI: NOĆNI SCHERZO GOSPODINA VIDRIĆA

Redatelj: Josip Meštrović, glazbena suradnica: Vesna Šir, tonmajstor: Krešo Osman, urednik: Hrvoje Ivanković.
Glume: Božidar Boban, Ena Begović, Nedim Prohić.
Premijerno emitirano: 22.6.1982.

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

KATJA ŠIMUNIĆ: „PISMA CAMILLE CLAUDEL“ (2.dio)

Prijevod, dramatizacija i režija: Katja Šimunić, glazbena urednica: Adriana Kramarić, ton majstorica: Marija Pečnik-Kvesić, urednica: Katja Šimunić.
Glume: Dunja Fajdić i Boris Bakal.
Premijerno emitirano: 18.12.2012.

 

SUBOTA, 26. KOLOVOZ 2017.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

VID MESARIĆ: PARIZ U TREĆOJ (DOKUMENTARNA)

Ton-majstorica: Katarina Račić, urednica: Katja Šimunić.
Premijerno emitirano: 06.01.2016.

10,00 – 10,10, HR III
MALE FORME

LUKA MAVRETIĆ: „PAPAGAJ“      

Papagaj kojega treba pričuvati dok je prijateljica na putu otkrit će duboko skrivanu tajnu i tako zaslužiti – slobodu.

Redateljica: Stephanie Jamnicky; glazbena urednica: Franka Meštrović. Ton-majstorica: Katarina Račić. Urednica: Katja Šimunić.
Glume: Gordana Gadžić, Ivana Boban, Tvrtko Jurić i Dražen Bratulić.
Premijerno emitirano: 05.07.2017.

18,05 – 18,55, HR I
RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

LUKO PALJETAK: ORFEURIDIKA: POMPEJANSKI GRAFITI

Maleni antički grad u Kampaniji, zasut lavom Vezuva, mjesto je početka i završetka radnje Paljetkove drame. Pompeji su mjesto gdje se, uz ostale turiste susreću glavni junaci drame: Klio i Arist, razbuđene ljubavne naklonosti, te Erika Udi (Justina) i Leo Orff, koje opet progoni sudbina kronima, jer su oni Euridika i Orfej, na putu vlastitog gubitka i dobitka. Erika naglo nestaje u mnoštvu, da bi bila opažena u loži, u Napuljskoj operi. Izvodi se Monteverdijev “Orfej”, a poslije pokušaja njezina ubojstva Leo Orff progoni nevidljivog krivca na scenu, u Had, gdje ga onesvješćuju Pluton i Prozerpina. Leo Orff u bolnici, u bunilu, vodi bitku za Eriku-Euridiku s Plutonom i Prozerpinom. “Ne možete oduzet mi ono što i ja sam ne posjedujem – Euridiku!” – govori Leo. Otkriva Erikinu sestru Justinu, potom Erikin-Euridikin glas zakazuje mu sastanak za godinu dana, opet u Pompejima. Susrevši poznat lik više nije siguran tko je ona. Pita: “Jesi li ti Erika; Ili Justina?” Nastaju tehničke smetnje kod emitiranja radijske drame, kroz najavu glazbe Gluckova “Orfeja” čuje se odgovor Erikin-Justinin: “Euridika”...

Redateljica: Biserka Vučković, ton majstorica: Anka Savić, glazbena urednica: Vesna Šir, urednica: Lada Martinac Kralj.
Glume: Barbara Nola, Sven Medvešek, Boris Miholjević, Ana Karić, Relja Bašić, Darko Rundek, Mila Elegović, Maja Rožman, Mia Oremović, Pero Juričić, Pavlica Bajsić.
Premijerno emitirano: 21.03.1996.

 

NEDJELJA, 27. KOLOVOZ 2017.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Jasminka Domaš: MATILDA PUTUJE NA MORE 

Režija: Jasna Mesarić; glazbena suradnica: Adriana Kramarić; Marija Pečnik Kvesić; urednica: Katja Šimunić.
Glume: Alen Šalinović, Pero Juričić, Mirta Zečević, Željko Duvnjak.
Premijerno emitirano: 14. 6. 2016.

16,05 – 16,45, HR I
RADIOIGRA ZA DJECU

KLARIĆ, KAZIMIR „NE DAJ SE ,FLOKI“ IV DIO „ IDILA NA SELU“

Hoće li odnosi među susjedima napokon postati – ljudski, sadržaj je posljednje epizode serijala „Ne daj se, Floki“. Dolazak na selo kod Jurinog djeda i bake, druženje sa životinjama i prirodom pomaže nervoznim građanima da se opuste i porazgovaraju napokon kao ljudi. U ovakvom raspletu čak ni pas lutalica, pametni Floki, nema što za dodati, a nama ostaje da razmislimo o onoj rečenici koju djed kaže svom unuku: „Životinje bolje razumiju jedni druge nego čovjek ponekada samoga sebe.“

Ovaj serijal tako je svoj put kojeg je počeo osamdesetih na televiziji još jednom prešao, ovaj put na radijskim valovima u jednom drugom vremenu koje čini se u nekim bitnim stvarima i nije tako drukčije od onoga prije više od dvadeset godina.

Režija: Stephanie Jamnicky,  tonmajstor: Zoran Sajko, glazbeni urednik: Žarko Joksimović, urednica:  Nives Madunić Barišić.
Glume: Dražen Bratulić, Veno Parašilovac, Ana Marija Bokor, Goran Malus, Franjo Đimi Jurčec, Frano Mašković, Mladen Vasary, Biserka Ipša, Tvrtko Jurić, Slavko Juraga, Natalija Đorđević, Slavica Jukić.
Premijerno emitirano: 25.01.2009.

 

PONEDJELJAK, 28. KOLOVOZ 2017.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

JASMINKA DOMAŠ: RUKU POD RUKU

Redateljica: Jasna Mesarić, glazbena suradnica: Adriana Kramarić, tonmajstorica: Marija Pečnik Kvesić, urednica: Katja Šimunić.
Glume: Alen Šalinović, Pero Juričić, Mirta Zečević, Željko Duvnjak.
Premijerno emitirano: 15.06.2016.

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

LUKA BEKAVAC:  DRENJE  1/5     

Roman „Drenje“ na granici je fikcije i zbilje, a opisi u njemu stvaraju ozračje tjeskobe, straha i beznađa. Studentica Marta kreće u istraživanje u čudan i zapušten krajolik kako bi napisala svoj znanstveni rad. Tema kojom se bavi dugo je opsjedala profesora Markovića, sada njezinog mentora. U potrazi za skrivenim šumom, akustičkim poremećajem u uništenom baranjskom krajoliku, Marta ispisuje svoju životnu priču.

Redatelj: Mislav Brečić; dramatizacija: Katja Šimunić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; skladatelj: Stanislav Kovačić; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Maja Gregl.
Glume: Katarina Bistrović Darvaš, Sven Medvešek, Iskra Jirsak, Jelena Miholjević.
Premijerno emitirano u rujnu 2014.

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-IGRA

ZORAN BRAJEVIĆ: BABYSITTER.NON STOP

Otpadnik iz lanca „banksittera“ odlučio je javnosti otkriti tajne na kojima počiva dobro organizirani sustav kontrole svjetske ekonomije i financijskih tokova. Najnovija drama Zorana Brajevića uzbudljiva je i napeta priča zasnovana na „teoriji zavjere“ i pokušaju pojedinca da se odupre nevidljivom mehanizmu koje buduće „vojnike sustava“ vrbuje i usmjerava još u najranijim danima djetinjstva.

Redatelj: Mislav Brečić, urednik: Hrvoje Ivanković.
Glume: Živko Anočić, Ozren Grabarić, Ksenija Marinković, Iskra Jirsak, Mila Elegović, Mladen Vasary, Duško Valentić, Sven Medvešek, Željko Duvnjak, Mirna Medaković i Robert Ugrina
Premijerno emitirano: 14.12.2015.

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

HRVOJE IVANKOVIĆ: „PRIČA ZA DVADESET KUNA“

Redatelj: Darko Tralić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstorica: Lana Deban; urednica: Katja Šimunić.
Glume: Sven Medvešek, Amar Bukvić.
Premijerno emitirano: 07.01.2013.

 

UTORAK, 29. KOLOVOZ 2017.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

NIKICA KLOBUČAR: „REMENI“        

Dokumentarist Nikica Klobučar prati jednog Roma na tramvajskoj stanici na Remizi kako prodaje remene. Životopisna akustična slika života na ulicama Zagreba.

Ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednica: Katja Šimunić.
Premijerno emitirano: 03.04.2013.

23,00 - 24,00, HR II
Krik   -    KRIMIĆ I KOMEDIJA

IVAN BAUER: “KOKA” 

Koka, žena srednjih godina i podosta mlađa Sonja nađu se u jednoj sobi gdje naizgled neobavezno čavrljaju o svemu i svačemu, a ponajviše o njihovim iskustvima i promišljanjima  u odnosu na muškarce, odnosno o bračnim  i izvanbračnim vezama.

Gdje su se one zapravo sastale, kakav je njihov međusobni odnos jeste nepoznanica, koja se kroz njihov iskričavi i duhoviti dijalog postupno otkriva. Tako se tijekom događanja u ovoj radio-komediji  punoj neobičnih obrata na kraju spoznaje da se ništa ne događa slučajno, jer cijelu igru između ovih dviju žena vješto i na neobičan način  vodi iskusna Koka.

Redatelj: Ladislav Vindakijević, glazbena urednica: Adriana Kramarić, urednica: Nives Madunić Barišić.
Glume: Ana Karić i Marina Nemet

Premijerno emitirano: 28.12.1997.

14,00 – 15,00, HR III
DOKUMENTARNA RADIO-DRAMA

MIRO PIJACA I LJUBO PAUZIN: "POHVALA MASLINI"

Maslinu zovu biblijskim stablom, možda i zbog znamenite maslinske gore ili njezine drevnosti, međutim, iako sklon njezinoj uzvišenosti, u mislima sam je uvijek vezivao mnogo niže, bliže svakodnevici i stvarnom životu, neposredno uz čovjeka.

Maslina je izvorište mnogih nadahnuća i umjetničkih bravura, iz nekog vanvremenskog razloga donosi nam bliskost i toplinu, gotovo bi se moglo reći - uvukla nam se pod kožu. Postala je neizostavnim i nezamjenjivim dijelom naših života. Ili je - uvijek to i bila.

Maslina okuplja ljude, ona je magija koja ih udružuje i zbližava. Uljare, mjesta na kojima se iz njezinih plodova cijedi njezina najveća blagodat koju još nazivaju i tekućim zlatom, već su stoljećima mjesta susreta i razmjene.

Autori ovog dokumentarca – Ljubo Pauzin i Miro Pijaca - putovali su u potrazi za pričom o maslini u maslinike, uljare - među maslinare.

16:03-16:35, HR III
SKITNJE U ZVUKU

TAJANA GAŠPAROVIĆ: „JUŽNOAFRIČKA REPUBLIKA – 2. DIO“        

U drugom dijelu putopisa Tajane Gašparović upoznajemo glavna obilježja najraširenije crnačke kulture Južnoafričke Republike imenom Xhosa te planinski dio Eastern Capea i kulturu miroljubivih prastanovnika Južne Afrike, takozvane Bušmane ili kako su ih prozvali bijelci, San ljude (u doslovnom prijevodu: ljude bez stoke). Značajna svjedočanstva San kulture i njezine fascinantne umjetnosti oslikavanja stijena (Rock arta)  prisutna su posvuda po planinama  sjevernog Eastern Capea ali su malobrojna obilježena na mapi kulturnih dobara.

Redateljica: Stephanie Jamnicky; glazbeni urednik: Maro Market; tonmajstor: Miro Pijaca; urednik: Nikica Klobučar.
Glume: Irena Tereza Prpić, Dražen Bratulić.
PREMIJERA

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-DRAMA

RADOVAN IVŠIĆ: KAPETAN OLIVER

"Kapetan Oliver" (dramska igra napisana 1944 godine, odmah poslije "Kralja Gordogana" napisanog 1943.) nosi sva obilježja poetike Radovana Ivšića : ludizam i filozofičnost, poetsko i infantilno, redukcionizam i apsurd. I dok s "Gordoganom" Ivšić ispisuje urnebesnu porugu svim diktatorima svijeta, ovdje je to sjetna, mudra i razigrana igra o potrazi za srećom. Kapetan Oliver odlazi na daleka mora u potrazi za Srećom koja mu je poslala poruku. Na otočiću na kojem vjeruje da će je pronaći, nalazi djecu - Europu, Aziju, Ameriku, Afriku, Australiju i Gronland . Oliver ne zna kojeg je sreća oblika, pojavnosti. Tek kad ga svijet (Djeca-kontinenti) ubiju, on u odlasku i nestajanju naslućuje da je sreća pretapanje u – ništa. Tek kad čovjek shvati da je Ništa može postati dio svijeta. Iako pisan za kazalište, "Kapetan Oliver" ima u svojem rukopisu sve što ga preporučuje za radijski medij. On traži interpretaciju u vlastitom akustičkom prostoru i vremenu, dakle, ono što je sama definicija radiodramskog medija.

Radovan Ivšić, naš najznačajniji nadrealistički umjetnik i borac za slobodu umjetničkog izražavanja što je potvrđivao tijekom cijelog života, (za posljedicu je imao okapanja sa svim režimima - od onog Pavelićevog koji mu je spalio "Narcisa" do komunističkog koji ga je izbacio iz Društva književnika), u više je značajnih navrata kao pisac bio "ugošćen" u radijskom mediju. Na primjer, prva profesionalna realizacija njegova djela u Francuskoj bila je na radiju s "Kraljem Gordoganom 1954 gpdine". Na hrvatskom radiju se nekoliko njegovih dramskih uradaka realiziralo u 80-im i 90 - tim godinama prošlog stoljeća (Daha, Akvarij, Aiaxaia). Posljednja radijska izvedba bila je "Sunčani grtad" u režiji Maria Kovača.

Režiju "Kapetana Olivera" potpisuje Mislav Brečić koji je u autorski tim pozvao skladatelja Stanislava Kovačića, ton majstoricu Lanu Deban, te izuzetnu grupu glumaca. U naslovnoj ulozi - Sven Medvešek. Urednica: Lada Martinac Kralj
Glume: Sven Medvešek, Živko Anočić, Robert Budak, Janko Rakoš, Linda Begonja, Mila Elegović, Željko Duvnjak, Iskra Jirsak, Mia Biondić, Ivana Roščić
Premijerno emitirano: 25.3. 2017.

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

ANTON PAVLOVIČ ČEHOV: „OTIŠLA JE“

Redatelj: Darko Tralić; prijevod: Zlatko Crnković; dramatizacija: Nives Madunić Barišić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović, ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić, urednica: Katja Šimunić.
Glume: Goran Grgić, Natalija Đorđević.
Premijerno emitirano: 10. 12. 2012.

IVAN BAUER:  “PTIČICE” 

Dvije sestre flautistica Elza i sopranistica Irma, koje žive u inozemstvu, nađu se u obiteljskoj kući u zagrebačkim Remetama za jednoga od njihovih posjeta rodnom gradu. Njihov razgovor pun iskričavih duhovitosti, blago ironičnih međusobnih podbadanja malo po malo, onako usput otkriva pravu prirodu njihovih navodnih glazbenih uspjeha u svijetu kao i stanja njihovih bračnih prilika i neprilika.

No tek s posjetom njihovog susjeda Krunoslava, koji se također uključuje u njihovo naizgled neobavezno čavrljanje, ogolit će se do kraja njihove životne putanje u kojima je Krunoslav odigrao i još uvijek igra sasvim neočekivanu, ali važnu ulogu.

Redatelj: Ladislav Vindakijević, glazbena urednica: Adriana Kramarić;  tonmajstor: Vito Gospodnetić, urednica: Nives Madunić Barišić.
Glume: Ljubica Jović, Ana Karić i Vanja Drach
Premijerno emitirano: 13.07.1997.

 

SRIJEDA, 30. KOLOVOZ 2017.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

IGOR RAJKI: „POGAĐATE“

Kratka duo drama teče kao dvije monodrame; jedna unutarnja i jedna izvanjska u mislima i govoru dvije prijateljice.

Redatelj: Mislav Brečić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Srđan Nogić; urednica: Katja Šimunić.
Glume: Nataša Kopeč, Nina Violić
Premijerno emitirano: 19.04.2013.

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

JASMINKA DOMAŠ: „KUĆA KOJA GOVORI“      

Priča o zagrebačkim  „kućama koje govore“ o svojoj povijest i sudbinama svojih bivših stanara. Jedna od takvih kuća je i zagrebačka vila u kojoj je živio odvjetnik kojega su ubili za vrijeme Drugog svjetskog rata u logoru Jasenovac.

Redateljica: Stephanie Jamnicky, tonmajstor: Zoran Sajko, glazbena urednica: Franka Meštrović, urednica: Katja Šimunić.
Glume: Matija Prskalo, Ivana Boban Bićan, Duško Modrinić, Vanda Winter.
Premijerno emitirano: 21.11. 2016.

 

ČETVRTAK, 31. KOLOVOZ 2017.

0,00 – 0,10 , HR II
MALE FORME

Igor Rajki: „UVOD U SVOD“      

Redatelj: Mislav Brečić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Srđan Nogić; urednica: Katja Šimunić
Glumi: Nina Violić
Premijerno emitirano: 24. 04. 2013.

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

KATJA ŠIMUNIĆ: „PISMA CAMILLE CLAUDEL“ (3.dio)

Prijevod, dramatizacija i režija: Katja Šimunić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstorica: Marija Pečnik-Kvesić; urednica: Katja Šimunić.
Igraju: Dunja Fajdić i Boris Bakal
Premijerno emitirano: 17. 12. 2012.

18-00-19,00, HR III
RADIO-ATELJE

Bruno Schulz: „DUĆANI CIMETNE BOJE“         

Redateljica: Jasna Mesarić, prijevod: Dalibor Blažina,  glazbena suradnica: Franka Meštrović, tonmajstorica: Marija Pećnik Kvesić, urednica: Katja Šimunić.
Glume: Tomislav Martić, Alen Šalinović, Nenad Cvetko, Jelena Miholjević, Lela Margitić, Mirta Zečević.
Premijerno emitirano: 27.04.2017.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE