Search
Close this search box.

Međunarodni je dan plesa

Međunarodni dan plesa ustanovio je plesni odbor Međunarodnog kazališnog instituta (International Theatre Institute) 1982. godine. Za taj dan izabrali su 29. travnja u čast i sjećanje na rođendan Jean-Georgesa Noverrea, pionira i začetnika modernog baleta.

Povodom Međunarodnog dana plesa tradicionalno se upućuju međunarodna i domaća poruka, a njihovi autori su ove godine Kang Sue-jin plesačica, umjetnička ravnateljica Korejskog državnog baleta, te Plesni kolektiv Magija.

MEĐUNARODNA PORUKA

Autorica poruke: Kang Sue-jin, Južna Koreja

Plesačica, umjetnička ravnateljica Korejskog državnog baleta

Katastrofa uzrokovana Covidom-19 zaustavila je slobodan život kakav smo poznavali, a život u jeku te tragedije potiče nas da promislimo o značenju „plesa“ i „plesača“. U davnoj prošlosti, ples se smatrao praiskonskim sredstvom izražavanja i komunikacije pokretom, a potom je postao oblik izvedbene umjetnosti koji dira u srce i nadahnjuje publiku. Ples je trenutačna umjetnost koju je teško ponoviti u izvornom obliku jednom kada je izveden, jer se stvara cijelim tijelom i dušom. Ples se sastoji od prolaznih trenutaka, osuđujući plesače na vječno kretanje. No Covid-19 je ograničio, pa čak i zaustavio umjetnost plesa u njegovom izvornom obliku.

Iako se situacija poboljšava, plesne izvedbe i dalje su pod brojnim restrikcijama. Zbog toga još brižnije čuvamo dragocjene uspomene na vremena kada su ples i plesači blistali poput dragulja, prenoseći nam ljudsku patnju i tjeskobu, volju i želju za životom, te osvjetljavajući svijet.

Slično tome, važno je podsjetiti se da je tijekom oporavka od Crne smrti u Europi, u pariškoj Operi 28. lipnja 1841. izveden balet Giselle, prikaz ljubavi koja pobjeđuje smrt, te da je primljen s golemim oduševljenjem. Otada se Giselleizvodi diljem Europe i svijeta te tješi i bodri ljudske duše ranjene pandemijom. Tako i ja to vidim, što se pokazuje i u samoj izvedbi Giselle, taj veličanstven duh balerine koja pokušava pobjeći od utega zemaljskog jada.

Usamljena i iznurena publika gladna je suosjećanja i utjehe plesača. Kao plesači, mi vjerujemo da lepet naših krila daje nadu srcima onih koji vole umjetnost plesa i hrabri ih da prevladaju ovu pandemiju.

Moje srce već je poskočilo.

Kang Sue-jin

 

HRVATSKA PORUKA

Ples nudi prostor za različita iskustva, perspektive i različita tijela, a mi smo u tom prostoru pronašli mjesto koje volimo. Za nas plesati znači biti zaljubljen u život, stvarati ga kroz pokret do krajnjih granica njegove ljepote. Unositi u njega malo više daha, malo više poezije, malo više kreacije, probuditi nove osjećaje. Plesom razbijamo okove i prepreke, dolazimo u kontakt s energijom kojom svome tijelu dajemo nove početke i nova iskustva. Različitost nam omogućuje kretati se na nove načine i zato ne donosimo iste izbore, ne pronalazimo ista rješenja, već kroz različitost plesanja stvaramo nešto što može biti zanimljivije, intrigantnije, što provocira. Znamo da smo plesom dijelom nečega većeg od sebe i vjerujemo da plesna umjetnost ima moć stvoriti pozitivne promjene u društvu. Slavimo ples koji pomiče granice umjetničke forme i načine na koje se plesna umjetnost predstavlja na pozornici, ples koji otkriva nešto o ljudima koji plešu, ples koji otkriva ljudskost, daje vanjski oblik unutarnjem iskustvu. Najviše od svega, ples nam pruža  priliku da naučimo koliko su pokreti važni. Postajemo svjesni koliko njima njegujemo osjetilnu svijest potrebnu za međusobno suosjećanje i koliko nam zajedničko kretanje u vremenu pomaže da postanemo bolji ljudi. U tom smislu, ples ostaje vitalna umjetnost.  

Zato iskoristite šansu i plešite, plešite kada se osjećate otvorenim za promjene, plešite usred osobnih borbi, plešite kada se osjećate savršeno slobodnim jer ono što nas dijeli blijedi u usporedbi s onim što nas ujedinjuje! 

Plesni kolektiv Magija 

 

PROGRAM OBILJEŽAVNJA

Zagrebački plesni centar kao središnji prostor suvremenog plesa u Hrvatskoj i ove godine obilježit će Međunarodni dan plesa. Program započinje 29. travnja u 10 sati satovima za profesionalne plesače koje će voditi plesne umjetnice Petra Hrašćanec i Roberta Milevoj, a plesnu radionicu za građanstvo vodit će Ida Jolić s početkom u 19 sati.

U 18 sati u predvorju ZPC-a otvara se izložba fotografija Ona sila u nama, riječ je o izložbi nastaloj u suradnji s ADU-om, autor fotografija je Vid Redža, a producentica, čiji je to ujedno diplomski rad, Katarina Murat.

U 20 sati na rasporedu je premijera predstave Salto animato autorica Nastasje Štefanić Kralj i Filipe Bavčević, nastale u sklopu rezidencijalnog programa ZPC-a.

PROGRAM 29. 4.

10–11.30 sat za profesionalne plesače, voditeljica Petra Hrašćanec

12–13.30 sat za profesionalne plesače, voditeljica Roberta Milevoj

19–20 sat za građanstvo, voditeljica Ida Jolić

18.00 otvorenje izložbe fotografija Ona sila u nama (Vid Redža, Katarina Murat, ADU)

20.00 premijera predstave Salto Animato (Nastasja Štefanić Kralj i Filipa Bavčević)

Za profesionalne satove i satove za građanstvo, koji su besplatni, potrebno se prethodno prijaviti i rezervirati mjesto na info@zagrebackiplesnicentar.hr. Ulaznice za predstave Salto Animato rezervirajte putem naše mrežne stranice www.zagrebackiplesnicentar.hr ili e-pošte blagajna@zagrebackiplesnicentar.hr. Rezervirane ulaznice podižu se na našoj blagajni do 28. travnja u 20 sati.

Upravni odbor Udruge plesnih umjetnika Hrvatske - UPUH, pripremio je pak dvodnevni program obilježavanja, čiji raspored prenosimo u nastavku.

PETAK, 29.4. 

9:00-10:00h Tjelesna jutarnja praksa: Koraljka Begović

Link:
https://us06web.zoom.us/j/5399795968?pwd=WkpKdGlwZmtuVGUxQk0rUEdQeEFYUT09
Passcode: 529679

12:30h

GO OUT AND DANCE- PC TALA (live stream UPUH Youtube kanal)

Link:https://www.youtube.com/playlist?list=PL26gVgREdivWmAAGbWdfDii8Ir7fL8ga4

17:00h

VRUM- međugeneracijska online radionica NO WORK and JUST PLAY – playshop za djecu i odrasle (snimka radionice)

Link:https://vimeo.com/588977810, Password: Playshop_Elda_Gallo

18:00h

Sonja Pregrad-“Dowl” (UPUH Facebook live stream sa Savskog nasipa)

Link:https://www.facebook.com/upuh.udrugaplesnihumjetnikahrvatske

Snimke plesnih predstava (UPUH YouTube kanal)

https://www.youtube.com/channel/UCCtejnK_wHV8EUyDPtxAINQ

VRUM-”The killer in me is the killer in you my love” – predstava za mladu publiku

Tatjana Rupcich- performans “Cvjetovi” Ive Friščića

Stošija Zrinski-“Dwelling Place (Episode 1)”

Plesni studio INK Pula-“ONE”

Umjetnička akademija u Splitu-”ŠUMAS”

SUBOTA, 30.4.

10:00h

VRUM- CONTAKIDS -playshop kontakt improvizacije za parove roditelj – dijete (2-6 godina starosti)

Link: https://us06web.zoom.us/j/5399795968

11:00h

Nastasja Štefanić Kralj- online radionica za Ukrajince i Ukrajinke- “Let’s dance”

Online Майстер клас для українок та українців – ” Let’s dance”

Link:
https://us06web.zoom.us/j/5399795968?pwd=WkpKdGlwZmtuVGUxQk0rUEdQeEFYUT09
Passcode: 529679

17:00h

VRUM- međugeneracijska online radionica NO WORK and JUST PLAY – playshop za djecu i odrasle (snimka radionice na Vimeo linku)

Link:https://vimeo.com/588977810, Password: Playshop_Elda_Gallo

Snimke plesnih predstava (UPUH YouTube kanal)

https://www.youtube.com/channel/UCCtejnK_wHV8EUyDPtxAINQ

VRUM-“The killer in me is the killer in you my love” – predstava za mladu publiku

Tatjana Rupcich- performans “Cvjetovi” Ive Friščića

Stošija Zrinski- “Dwelling Place” (Episode 1)

Plesni studio INK Pula- “ONE”

Umjetnička akademija u Splitu-“ŠUMAS”

Ostali program:

Video snimka čitanja hrvatske poruke za Dan plesa iz Bjelovara, Nomadska plesna akademija Hrvatska

Intervju Kristine Lovrić s Ninom Kunek

Najava događanja povodom osnivanja Zaklade Jasna Vuljević

Prva humanitarna večer povodom osnivanja Zaklade Jasna Vuljević održati će se 21.05.2022. na terasi Zagrebačkog plesnog centra.

Večer uključuje okupljanje plesne i šire zajednice u sjećanju na Jasnu Vuljević koje će biti zaokruženo gestom zajedničkog upisivanja poruka, misli, ideja koje vežemo uz Jasnu i što nam sve ona znači te koncertom povodom osnivanja Zaklade. Svi smo pozvani da svojim dolaskom učinimo taj događaj snažnijim te da otvorimo prostor zajednici koju je Jasna s nama dugi niz godina osnaživala, poticala i ohrabrivala.

_______________________________________________________________________

OPIS PROGRAMA

PETAK, 29.4. 

9:00-10:00h Tjelesna jutarnja praksa: Koraljka Begović

Link:
https://us06web.zoom.us/j/5399795968?pwd=WkpKdGlwZmtuVGUxQk0rUEdQeEFYUT09
Passcode: 529679

Kroz jutarnju praksu plesne umjetnice i joga učiteljice Koraljke Begović raditi ćemo na zagrijavanju, pokretanju svih zglobova, tekućina, ali i radu na osvještavanju tijela. Koristeći različite vježbe snage, stabilnosti, meditacije i felksibilnosti voditeljica nas uvodi u dan probuđene pažnje i tijela. Kroz ovu jutarnju praksu omogućavamo ispunjavanje tijela energijom, a um fokusom i pažnjom za dan pred nama. Kroz jutarnju praksu pripremamo tijelo za daljnje aktivnosti.

12:30h

GO OUT AND DANCE- PC TALA (live stream UPUH Youtube kanal)

Link:https://www.youtube.com/playlist?list=PL26gVgREdivWmAAGbWdfDii8Ir7fL8ga4

GO OUT AND DANCE je jedinstveni projekt kojeg je Plesni Centar Tala počeo razvijati u Zagrebu u suradnji sa Nomadskom plesnom akademijom 2009.g.

Od 2012.g. inicijativa zajedničke proslave širi se kroz NDA Hrvatska na ostale hrvatske gradove. Format projekta uključuje da svaki subjekt u svom gradu organizira aktivnosti povodom proslave i obilježavanja Međunarodnog dana plesa po izboru te da se uz to svi ujedinjuju u zajedničkoj akciji.

Od zaprimljenih fotografija izradit će se plesna razglednica koja će se objaviti na društvenim mrežama PC Tala i UPUH-a.

PC Tala, kao organizator ove aktivnosti, svoj program održat će u Osnovnoj školi Ivana Gundulića u Zagrebu s početkom u 12:30 sati, a live stream program će uključivati:

-čitanje plesne poruke

-nastupi polaznika/ca PC Tala

-plesnjak za učenike/ce škole koji će voditi Larisa (Lipovac) Navojec

17:00h

VRUM- međugeneracijska online radionica NO WORK and JUST PLAY – playshop za djecu i odrasle (snimka radionice na Vimeo linku)

Link:https://vimeo.com/588977810, Password: Playshop_Elda_Gallo

Playshopovi su razigrani plesni improvizacijski susreti koji se mogu održati i doživjeti online ili na lokaciji – dolazimo u vašu školu, plesni studio ili na festival.

Kroz seriju Playshopova, članovi kolektiva VRUM razvijaju igre grupnih pokreta i praktične vježbe temeljene na raznim sustavima igranja igara, suvremenom plesu, tehnikama improvizacije i partnerstva, kao i na vlastitom plesnom rječniku VRUM-a.

Dok se igraju i zabavljaju, sudionici u sebi bude koncentraciju, osjetilno znanje, potiču kreativnost i izražavaju se tijelom u pokretu i kreativnoj neverbalnoj komunikaciji s drugima. Suradnja između sudionika različitih generacija pridodaje doživljaju različitosti, razvijanju vlastite percepcije i svijesti (o fizičkim sposobnostima). Kroz ovo iskustvo sudionici potiču kreativno, ali i analitičko razmišljanje i osjećanje prostora, doživljavajući trenutak, koristeći svoja tijela na pametan način, bez osjećaja „boravka u učionici“. Sudionici mogu očekivati ​​neočekivanu, opuštenu atmosferu i gomilu zabave!

NO WORK & JUST PLAY by ELDA GALLO

Ovaj playshop razvija različite igre mašte koje pomažu u pronalaženju specifičnih i novih kvaliteta pokreta. Igre će nam pomoći da probudimo svijest o prostoru, unutar i izvan našeg tijela. Stoga, pokret kreće iz tijela sa željom da prodre u  vanjski prostor. Igramo se s idejom različitih uzoraka poput kretanja u krugovima, crtama, točkama i odskocima. Za to vrijeme ostajemo svjesni jedni drugih i ne zaboravljamo se zabavljati.

Što treba pripremiti? Svaki će sudionik trebati 8 traka vrpce (npr. traka za preslikavanje, washi traka ili druga ljepljiva traka), približno veličine vrha prsta, za vježbu tijekom playshopa. Tada će voditelj playshopa objasniti kako trake nanijeti na pod. Ako je potrebno, snimanje se može pauzirati radi organizacije.

Napomena: smeđa ili obojena traka obično ostavlja ružne mrlje na podovima.

Ovaj playshop namijenjen je svima starijima od 8 godina i nije potrebno prethodno plesno iskustvo.

18:00h

Sonja Pregrad-“Dowl” (UPUH Facebook live stream sa Savskog nasipa)

Link:https://www.facebook.com/upuh.udrugaplesnihumjetnikahrvatske

D

O

W

L

variants: or dowle \ ˈdau̇(ə)l \

now dialectal, England

: feathery or woolly down : filament

‘Dance, dance, Otherwise We’re Lost‘

(Pleši, pleši, inače smo izgubljeni)

– Pina Bausch

U srpnju 1518. stanovnike Strassbourga (tada dijela Svetog Rimskog Carstva) pogodio je iznenadni i naizgled neobuzdajući nagon za plesom. Histerija je započela kada je žena, poznata kao gospođa Troffea zakoračila na ulicu i u tišini se započela uvijati, vrtjeti i tresti.

Otkuda su proizašli izboji kolektivnog trzavog plesa u doba kuge i što tj. kako ih možemo razumjeti iz situacije u kojoj se nalazimo danas?

D

O

W

L ispisujemo zajedničkim plesom, koji koristi, upliće te izvrće raznovrsne forme grupnih koreografija – od unisonog kao klasicističke forme plesa, preko ravea, folklora, do dekodiranja vizualnih prikaza danse macabrea i bio-geometrije – uzoraka kretanja organskog, kako bi se zazvao kompozitni pokret kolektivnog tijela.

Što i kako nam znači prostor (tjelesnog) zajedništva u 2021.? Ovaj rad jest predmet plesa, ali i invokacija, izgrađena oblikovanjem geometrije afektivnog naboja koji nalazimo među tijelima. Time stvara doživljajni prostor za emotivno i kognitivno procesuiranje povišenog intenziteta unutar iskustva zajedništva kojemu smo zadnjih 620 dana svjedoci.

AUTORICA: Sonja Pregrad

GLAZBA: Nika Pećarina

KOSTIMI: Tea Kantoci

IZVODE: Ivana Bojanić, Viktoria Bubalo, Lana Hosni, Anna Javoran, Ana Mrak, Eva Priečková, Sonja Pregrad

PRODUKCIJA: Četveroruka u sklopu ANTISEZONE 21 (u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti, Zagreb) i u suradnji s Plesnim centrom TALA kroz rezidencijalno-istraživački festival Platforma HR

HVALA: Plesni centar TALA, Larisa Navojec Lipovac, Andrea Hršak, Pogon Jedinstvo, Željko Bašković, Miranda Herceg, Marko Gutić Mižimakov, Neža Knez, Tea Maršanić, Lea Martini, Antisezonke

Realizirano uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Zagreba i Kiosk festivala Žilina (Slovačka).

SNIMKE PLESNIH PREDSTAVA (UPUH YouTube kanal)

https://www.youtube.com/channel/UCCtejnK_wHV8EUyDPtxAINQ

VRUM-“The killer in me is the killer in you my love” – predstava za mladu publiku (snimka predstave)

Vrijeme koje je (o)stalo/vljeno

“The Killer in me is the Killer in you, my love” refleksija je o “prvoj cigareti”, prvoj ljubavi i prvom skoku u “hladnu vodu”, predstava koja istražuje raspuklinu između djetinjstva i svijeta odraslih.

U našem interdisciplinarnom istraživanju deset izvođača u pet uloga osvrće se na stare ožiljke i svježe rane ljeta svojih života. Godine peku.

Kroz vremenom nagriženu, ispucalu, ogoljenu i ostavljenu ruinu Varaždinskog Dravskog Kupališta, mjesta koje nosi snažnu kolektivnu memoriju cijelog jednog grada na “bolja vremena” ulazimo u bazen emocionalnih tragova prvih iskustava, velikih očekivanja, pa razočaranja koja su srušila, pa formirala neke nove identitete. Koliko tijela – toliko istina. Otvaramo tekuću diskusiju o individualnim razlikama u shvaćanju stvarnosti i granicama mogućnosti razumijevanja drugih. Koliko se zaista zapravo trudimo?

Preko projekcija na suvremenu kazališnu pozornicu, mjestu rezerviranom za “ovdje i tada” propitujemo drugačiju percepciju vremena kroz koju se trenuci pitanja “što će od nas postati?” / “što nas očekuje?” i sjećanja preklapaju.

Stare rane usamljenosti adolescencije ponovno su raskrvarene. Voda ulazi kroz raspukline, do vrata nam je.

Plutamo na nijemosti. Krećemo se.

Sanja i Till Frühwald

A ljeto ipak

odlazi

odlazi

i odlazi.

F. J. Degenhardt

Koncept, režija, koreografija: Sanja & Till Frühwald

Dramaturgija: Mario Kovač

Glumci: Petar Cvirn, Karolina Horvat, Andreja Jandrić, Matija Kezele, Bruno Kontrec

Glumci u videu: Zdenko Brlek, Jagoda Kralj Novak, Marija Krpan, Darko Plovanić, Zvonko Zečević

Glazba: Damir Šimunović

Scensko oblikovanje: Zdravka Ivandija Kirigin

Kostimografija: Žarka Krpan

Dizajn svjetla: Marino Frankola

Video: Davor Konjikušić

Foto: Davor Konjikušić

Grafički dizajn: Dvije Lije

Prijevod: Dubravko Torjanac

Produkcija, asistent u režiji: Davor Dokleja

Asistent u produkciji: Dejan Košćak

Godine: 14+

Trajanje: 80 min

Premijera: 29. travanj 2015. Centar za kulturu Čakovec

Koprodukcija: Centar za kulturu Čakovec – KD Pinklec, VRUM Performing Arts Collective, HNK Varaždin

Tatjana Rupcich- performans “Cvjetovi” Ive Friščića

Ciklus performansa Purpura intuitum nadahnut hrvatskim likovnim umjetnicima XX stoljeća omnibus memorias ab aetate moderna

Vizualno, ove su izvedbene cjeline razlomljene simboličnim prikazom svijeta koji živimo i osjećaja Rajskog vrta kojeg priželjkujemo. Boje i ne-boje, djelujući pasivno, aktivno i neutralno, oslikavaju pozitivna i negativna značenja i psihološka stanja. Likovni simboli predstavljeni kroz umjetnička djela prezentiraju neljudskost suvremenog svijeta  prikazuju se rekadriranjem plohe emocijom, pokretom i energijom od realnog do apstraktnog geometrijskog obilježja koje koreografski rukopis transformira u opipljivu, unutarnju snagu, dinamiku, stvaralački nemir.

Prvi nastali performans iz ciklusa:

1  Cvjetovi Ive Friščića / IVO FRIŠČIĆ

” Živi moja želja učiti ljubav, ne čuje

Slabog čovjeka u meni “

I. Friščić

Multimedijalni, interdisciplinarni dramsko-plesni performas nadahnut je djelom i likom hrvatskog slikara i likovnog umjetnika Ive Friščića i prvi nastali performas iz ciklusa  Purpura intuitum. Asocijativno nošen inspiracijom duha i forme pretapa simboliku prošlosti nastavljajući život u novom vremenu i ekspresiji. Otvara intimna pitanja  suvremenog čovjeka  o  svijesti, produhovljenoj znanosti, fizičkoj realnosti ili definiciji vremena.

Ova slojevita, fluidna cjelina, kompozicijom spaja ples, dramu i pitanje čovjeka i emocija koju nosi u ovom dobu COVID-a  a kroz medij žive likovne scenografije. Sa intencijom zadržavam prepoznatljivu, modernu,  koreografsku formu. Koreografski rukopis kvalitetom pokreta prati svrhovitost, estetiku i perfekcionizam slikarovih platna,  koristi stihove umjetnika  i  pitanjem otvara ciklus.

Koreografski rukopis kvalitetom pokreta prati svrhovitost, estetiku i perfekcionizam njegovih platna,  koristi stihove umjetnika i pitanjem otvara ciklus.

Ponoć je za doživjeti čovjeka

Ponoć je za uplesti se u mene…..

Mudri znaju živjeti

Ne lažu oni koji pate

Ja iz dubine duše ukradoh život

Umoran sa srcem u istini

Kroz ponor prozivam hladnu neman

Kupujem mudrace i mračne laži

Neka mi netko objasni želju do zvijezda…..

Otkriće je ozdraviti u patnji.

Biti istinom sjena je koja nam se vratila…..

Čekam novu istinu odvojenu od snova

Ti svejedno dođi

Sada dođi!

Jesam li samo tijelo?

Ivo Friščić pjesme Ave Maria 1993.

Produkcija: Plesni studio Svjetlost u pokretu

Autorica, koreografkinja i dramaturginja: Tatjana Rupcich

Izvedba: Kristina Legin

Glazba: Anita Andreis

Grafičko i video oblikovanje: Jadranka Brečak Rogić

Scenografija: opusi Ive Friščića

Stihovi: Ivo Friščić pjesme Ave Maria

Stihove čita: Maro Martinović

Kostimografija: Milena Jurmić

Svjetlosno oblikovanje: Zdenko Trandler

Stošija Zrinski- “Dwelling Place” (Episode 1)

Dwelling Place (Episode 1) je prva epizoda i početak istraživanja koje su sve mogućnosti

izražavanja kroz žanr urbane fantastike. Kako kroz različite medije, utjeloviti, komunicirati i

uprizoriti dotični žanr?

U ovoj epizodi autorica slučajno otkriva začudno mjesto koje je, poput oaze u pustinji, u

kontrastu sa okolinom i njenim ozračjem. To tajanstveno mjesto nudi prostor i vrijeme za

odmor, ramišljanje i igru, te potiče otvorenost prema novom onome koji tamo boravi.

Ideja začudnog mjesta je inspirirana trenucima neobične, nenadane tišine koju bi autorica

iskusila u urbanim i bučnim mjestima poput centara velikih gradova ili

pretrpanim turističkim lokacijama. Ta tišina stvara mističnu, pomalo natprirodnu atmosferu koja podsjeća autoricu na scene iz filmova urbane fantastike – žanra s kojim autorica povezuje ova istraživanja.

Izvedba druge epizode predstave biti će u svibnju na Resolution 2022 festivalu u Londonu.

Koreografija i izvedba: Stošija Zrinski

Glazba: Jamie McCarthy, Seir (Journey Through Iran)

Svjetlo: Marino Frankola

Tehnička podrška: Tomislav Zrinski

Fotografija: Sami Hokkanen

Plesni studio INK Pula-“ONE

Koreografkinja: ANDREA GOTOVINA u suradnji s izvođačicama

ONE su:       ALJA ERJAVEC

DONATA BUTKOVIĆ

KARLA MEDAKOV

LANA CRNOGORČIĆ

MELISSA MALEŠEVIĆ

MIRJANA ANDRIĆ

NINA PERUŠKO

NOLA KLIČEK

TARA BUIĆ

Autor glazbe: CARLOS ANDRES FAGIN

Song napisala i otpjevala: LANA CRNOGORČIĆ

Kostimografkinja: DESANKA JANKOVIĆ

Oblikovatelj rasvjete: DARIO DRUŽETA

Predstava inspirirana odrastanjem…

U svijetu odrastanja nailazimo na prekretnicu, raskršće jednako trenutku u kojem uočavamo promjene u sebi i oko sebe. S melankolijom se osvrćemo na djetinjstvo, ne primjećujući da ono zapravo i dalje traje. Borimo se, tražimo, strahujemo i nadamo se, ali…

… one ne odustaju.

One grade,

… sanjaju…

čekaju…

Dugo čekaju.

One padaju.

One vrijede svake sekunde.

One vole i one su voljene.

One su svoj prošli strah,

i buduća ambicija.

One su netko nekome,

nečiji razlog,

jedinstvene…

One su usamljene.

One su prijateljice,

Kćeri

i sestre.

One su vječne.

One nisu nevidljive,

bezgrešne i

bezimene.

One nisu zamah u samo jednom smjeru,

niti trenutak vrijedan prolaska.

One nisu savršene.

One su prekrasne,

tako prekrasne.

One su prvi poljubac,

djevojčice u tijelu boginje.

One su prvi prekid i nečija bol.

One su osmjeh,

podsjetnik.

One su sve što nešto znači.

Umjetnička akademija u Splitu-“ŠUMAS

Šumas je nastao kao ispit iz kolegija Pokret Glumačkog odsjeka Umjetničke akademije u Splitu.

Studenti prve godine Glume u prvom su se semestru bavili izolacijama i manipulacijama u pokretima. Za kraj su im se pridružili studenti Glazbenog odsjeka, smjer Saksofon iz klase prof. Gordana Tudora kako bi ravnopravno improvizirali u mediju pokreta i glazbe.

Strukturu izvedbe ponudili su Jure Radnić i Karolina Šuša.

“ŠUMAS” izvode:

POKRET:

Paula Japunčić

Marijan Kukulj

Jakov Kulić

Tara Kuster

Deni Mašić

Ira Osibov

Lucija Škarica

Karla Šola

GLAZBA:

Filip Dujmović

Vedran Momčilović

Matija Petrić

Ines Vrdoljak

SUBOTA, 30.4.

10:00h

VRUM- CONTAKIDS -playshop kontakt improvizacije za parove roditelj – dijete (2-6 godina starosti)

Link: https://us06web.zoom.us/j/5399795968

ContaKids je jedinstveno vrijeme za roditelje i djecu gdje se uče kretanju jednih s drugima kroz fizički kontakt. Plešu, bave se gimnastikom i dijele zabavu igranja u parovima i skupinama, što pomaže djetetu u jačanju motoričkih sposobnosti i samopouzdanja.

ContaKids je uzbudljiva metoda kretanja koja se temelji na ideji aktivnog i svjesnog korištenja bliskog fizičkog kontakta između roditelja i djeteta i razvijanja duboke komunikacije između njih.

Radionica je pogodna za djecu u dobi od 2 do 5 godina u paru s jednim roditeljem ili drugim skrbnikom. Nije potrebno prethodno iskustvo.

Obavezne prijave na contact@vrum.hr

11:00h

Nastasja Štefanić Kralj-online radionica za Ukrajince i Ukrajinke- “Let’s dance”

Online Майстер клас для українок та українців – ” Let’s dance”

Link:
https://us06web.zoom.us/j/5399795968?pwd=WkpKdGlwZmtuVGUxQk0rUEdQeEFYUT09
Passcode: 529679

Prvi dio radionice će se sastojati od laganog razgibavanja tijela, pokretanja zglobova te će uključivati i vježbe snage.

Drugi dio će biti posvećen plesanju na omiljene hitove. Svaki dio tijela će dobiti priliku otplesati svoj “najplesniji” ples. Za kraj ćemo odabrati hit dana te ćemo si svatko ponaosob pokloniti svoj najluđi ples.

Za potrebe radionice molimo sve koji žele sudjelovati da se prijave slanjem naziva svoje najdraže pjesme na mail nastjastefa@gmail.com

Radionica će se odvijati na ukrajinskom jeziku!

Online Майстер клас для українок та українців – ” Let’s dance”

Перша частина МК складається з легкого розгинання тіла, рух суглобами та включає силові вправи.

Другу частину складають танцювальні рухи під улюблені хіти. Кожна частина тіла відтанцює свій найкращий танок. В кінці виберемо хіт дня і один одному подаруємо свій найкрутіший танок.

Для успішної реалізації МК, усі бажаючі, будь ласка, надішліть свої улюблені пісні на mail nastjastefa@gmail.com

МК проводиться українською мовою.

Komentirajte

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE