Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

'Dečki vole autiće', 'Dvije na kiši', 'Otac Sergije', 'Kava' i drugi dio 'Fiškalove ispovjedi' premijerni su naslovi novog radijskog tjedna.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 31. listopada

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
KRISTINA GAVRAN: „PRIZORI IZ STUDENTSKOG ŽIVOTA - ZA MIJU I VLADU OD MAME“
Redatelj: Darko Tralić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Miroslav Pijaca; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Peđa Gvozdić, Ivan Čačić.
Premijerno emitirano: 18. 02. 2014.

14,00 - 15,00; HR III
IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR
GROZDANA CVITAN - MLADEN RUTIĆ: „PJESMI U POHODE - BORIS MARUNA“
Redatelj: Mladen Rutić; glazbeni urednik: Davor Rocco; ton majstorica: Anka Savić; terenske snimke: Boris Mahovlić; koordinator: Hrvoje Ivanković.
Glumi: Slavko Brankov.
Premijerno emitirano u emisiji Radio igra: 14. 05. 1991.

SUBOTA, 01. studenoga

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
MIRO PIJACA - JASNA MESARIĆ: „KRUH NAŠ SVAGDAŠNJI - TIJELO ISUSOVO“
Urednica: Željka Turčinović.
Premijerno emitirano: 24. 12. 2013.

10,00 - 10,10; HR III
MALE FORME
BRANKO MALEŠ: „LJULJANJE ŽITA DEDRITA“
Redatelj: Mario Kovač, ton majstor: Srđan Nogić, urednica: Željka Turčinović.
Poeziju govore: Vili Matula, Jelena Miholjević, Nikša Marinović.
Premijerno emitirano u lipnju 2013.
Pred nama je autorsko čitanje poezije jednog od najboljih postmodernističkih Branka Maleša iz redateljske palice Marija Kovača.

18,05 - 18,55; HR I
RADIO SCENA - IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA
VJENCESLAV NOVAK: „FIŠKALOVA ISPOVIJED“ 2. dio
Redateljica: Stephanie Jamnicky; dramatizacija: Ivan Vulić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Srđan Nogić; urednica: Lada Martinac-Kralj.
Glume: Joško Ševo, Marko Petrić, Marija Tadić, Žarko Savić, Frano Mašković, Mladen Vasary, Jelena Miholjević, Antonio Franić, Dražen Bratulić, Biserka Ipša, Ivana Boban.
Premijera
Dok je prvi dio „Fiškalove ispovijedi“ priča o životnim stradanjima mladog pomorca Marka, drugi dio govori o razlozima tog stradanja, to jest o pozadinskoj priči o kojoj nitko ništa ne zna osim odvjetnika Mattea koji je u toj priči protagonist. U posljednjim satima pred smrt ispovijeda se Popu Ivi otkrivajući tamnu stranu svojeg karaktera: nezajažljivost kad je stjecanje u pitanju, lukavost kad treba druge upotrijebiti da rade za njegove ciljeve, te okrutnost u odlukama. Propali odvjetnik u ispovijedi Popu Ivi priznaje krađu djeteta zbog koje je mladi Marko živio život prosjaka a ne onaj koji mu po porijeklu pripada. Kod pisca ova je ispovijed isprepletena s drugim vremenskim razinama koje u audio mediju nije moguće pratiti i zato smo je izdvojili kao potpunu i zasebnu cjelinu.
I ovaj dio pokazuje Vjenceslava Novaka kao majstora pripovijedanja, pisca realizma koji ima moć za vrsno portretiranje karaktera, osjetljivost za socijalni kontekst i psihologiju ljubavi i obitelji, a sve to uronjeno u senjski ambijent kojem je Novak svojim književnim djelom dao neizbrisivi spomen.

23,25 - 24,00; HR III
SLIKA OD ZVUKA
DALIBOR MARTINIS: „SIMULTANI GOVOR“
Urednica: Evelina Turković

NEDJELJA, 02. studenoga

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
MILKA TICA: „FRA ANĐEO I BUVE“
Redatelj: Petar Vujačić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Željka Turčinović.
Premijerno emitirano u emisiji Etnofantastika: 20. 01. 2010.

16,05 - 16,50; HR I
RADIO IGRA ZA DJECU
H. H. EWERS: „PROGNANA VILA“
Redatelj: Petar Vujačić; dramatizacija: Katarina Pejović; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Nives Madunić Barišić.
Glume: Marta Babić, Branko Meničanin, Nataša Dangubić, Doris Šarić Kukuljica, Ozren Grabarić, Ivo Rogulja, Martina Klarić, Marija Kohn, Vesna Kovačić, Sunčana Zelenika, Henrik Šimunković.
Premijerno emitirano: 13. 06. 2004.
Druga priča iz Ewersove "Prodane bake" spušta nas na zemaljsko tlo, ali u kombinaciju vilinskog i "običnog svijeta". Mala Vila ne poštujući pravila ponašanja biva kažnjena progonstvom u svijet ljudi. Tamo će se, smatra njezina majka, naučiti lijepom ponašanju, ali i dobrohotnosti. U tom neobičnom izletu događa se zgodno prijateljstvo s djevojčicom Jelicom koja pritisnuta svim mogućim školskim i ostalim obavezama druženje s malom vilom doživi kao prekrasan dar. Na kraju će baš ta Jelica dati maloj vili svjedodžbu iz vladanja i dobrote. Ewers je svoju šašavu zaigranost, ali i simpatičnu mekotu upisao i u ovu priču "Prodane bake", te nam dao priliku za igru u žanru dječje fantastike.
***
RADIO IGRA ZA DJECU VAM DARUJE KUTIĆ POEZIJE
CAROLL LEWIS: „HUDODRAKIJA“
Redatelj: Petar Vujačić; glazbeni urednik: Davor Rocco; ton majstor: Zoran Sajko; snimatelj tona: Luka Pavelić; urednica: Nives Madunić Barišić.
Glume: Božidar Boban, Boris Miholjević, Alma Prica, Zvonimir Zoričić, Bojan Navojec, Alen Šalinović.
Premijerno emitirano: 30. 03. 2008.

21,00 - 21,30; HR II
PANOPTIKUM
IVAN BAUER: „PA PO LOJTRICI GOR, PA PO LAŠČINI DOL“
Redateljica: Jasna Mesarić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Tomislav Šamec; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Biserka Ipša, Pero Juričić, Franjo Jurčec, Željko Königsknecht, Slavica Jukić.
Premijerno emitirano: 03. 02. 2013.
U komediji Ivana Bauera naslova"Pa po lojtrici gor, pa po Laščini dol", najnovijoj u nizu onih s tematikom usporedbe Zagreba nekad i danas, uronjeni smo u toponime poput Laščinske ceste, Barutanskog jarka ili parka Maksimir, u toploj i poetičnoj priči o starosusjedskim odnosima stanovnika toga dijela grada i njihovim duhovitim sjećanjima na djetinjstvo i mladost.

PONEDJELJAK, 03. studenoga

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
LJUBO PAUZIN: „POPLAVA“
Ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Željka Turčinović.
Premijerno emitirano: 30. 06. 2014.

09,30 - 09,55 (od ponedjeljka do petka); HR III
RADIO ROMAN
JOSIP MLAKIĆ: „LJUDI KOJI SU SADILI DRVEĆE“
Redatelj: Dejan Šorak; dramatizacija: Ivan Vulić; ton majstor: Miroslav Pijaca; urednica: Maja Gregl.
Glume: Dora Lipovčan, Vinko Kraljević, Goran Grgić, Boris Svrtan, Živko Anočić, Nedim Prohić, Damir Šaban.
Premijerno emitirano u prosincu 2011.
Roman poznatog hrvatskog pisca mlađe generacije J. Mlakića ponovno je ratne tematike. Grupa bivših ratnika u postratnom razdoblju, u malom bosansko-hercegovačkom gradiću u lokalnom kafiću „Magnum“ liječi vlastite traume, prisjeća se nedavnih presudnih događaja, prijateljuje i pokušava se adaptirati na složeno doba mira. Nekada su, kako kaže jedan protagonist, oni sadili drveće, a sada promatraju druge.

14,00 - 15,00; HR III
PORTRET UMJETNIKA U DRAMI
PORTRET REDATELJICE BISERKE VUČKOVIĆ
Glazbena urednica: Vesna Šir; ton majstor: Vito Gospodnetić; urednica: Tajana Gašparović.
Premijerno emitirano: 20. 04. 2007.
Biserka Vučković jedna je od najcjenjenijih redatelja koji su svoj umjetnički opus ostvarili prvenstveno na radiju. Autorski se razvijala tijekom sedamdesetih godina učeći od velikog Zvonimira Bajsića, te uspjela iznjedriti vlastitu prepoznatljivu poetiku u kojoj osluškivanja tišine i vode zauzimaju značajno mjesto, a fascinira njezin savršen osjećaj za tempo izvedbe. Naročito se istakla u radio-dramama za djecu gdje je često radila s djecom-glumcima s kojima je postizala zapanjujuće rezultate. Osvojila je mnoge značajne međunarodne nagrade.

18,00 - 19,00; HR III
RADIO IGRA
PAUL VALÉRY: „MOJ FAUST“
Redatelj: Darko Tralić; dramatizacija: Draga Begović; glazbena urednica: Branka Janjanin Magdalenić; ton majstorica: Anka Savić; urednik: Hrvoje Ivanković.
Glume: Anja Šovagović Despot, Damir Mejovšek.
Premijerno emitirano: 14. 04. 1987.

18,05 - 18,15; HR I
MALE FORME
BRANKO MALEŠ: „KAVA“
Redateljica: Jasna Mesarić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Dubravka Ostojić, Vili Matula.
Premijera

UTORAK, 04. studenoga

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
HRVOJE IVANKOVIĆ: „TRENUTAK ISTINE“ - prema humoreski Nanda Simonea
Redatelj: Darko Tralić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstorica: Lana Deban; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Dijana Vidušin, Amar Bukvić.
Premijerno emitirano: 03. 12. 2012.

14,00 - 15,00; HR III
DOKUMENTARNA RADIO DRAMA
GIGA GRAČAN: „ANĐELKO KLOBUČAR - ORGULJAŠ, SKLADATELJ“
Ton majstor: Miroslav Pijaca; urednik: Ljubo Pauzin.
Premijerno emitirano: 05. 11. 2013.
Ciklus Njim samim, njom samom donosi audioportret orguljaša i skladatelja Anđelka Klobočara. Legendarno škrt na riječima, Klobučar - između ostaloga -  reminiscira odrastanje u Zagrebu; u poratno se doba njegov izbor instrumenta pokazao takoreći rizičnim, što je još temeljitije zahvatilo svećenike koji su ga predavali. Danas je teško zamisliti da su čak i dobro desetljeće nakon Informbiroa orgulje i orguljaši nosili stigmu nepoćudnosti. Današnji redoviti član HAZU - odjel za glazbu - Klobučar nema formalnu kvalifikaciju ni kao orguljaš, ni kao skladatelj (diplomirao je tadašnji Povijesni odjel na Muzičkoj akademiji). Uz manje poznate detalje njegove profesionalne biografije kao što je skladanje za film i kako je to izgledalo, čut će se djelić tonskog zapisa iz neobičnog filma Carevo novo ruho. Opće omiljeni i cijenjeni Klobučar svojim se nepretenciozno formuliranim iskazima predstavlja kao umjetnik i čovjek koji te, u našoj sredini rijetke kvalifikacije zaslužuje bez ikakvih rezervi.

18,00 - 19,00; HR III
RADIO DRAMA
LAV NIKOLAJEVIČ TOLSTOJ: „OTAC SERGIJE“
Redatelj: Mislav Brečić; prijevod: Jakša Kušan; dramatizacija: Vedrana Vrhovnik; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Lada Martinac-Kralj.
Glume: Krešimir Mikić, Živko Anočić, Vinko Kraljević, Marija Škaričić, Jelena Miholjević, Milica Manojlović, Tomislav Martić, Olga Pakalović, Biserka Ipša.
Premijera
Mladi, bogati, ambiciozni plemić s vojnom karijerom odlučuje ostaviti svjetovni život nakon priznanja svoje zaručnice da je bila ljubavnica cara Nikolaja I. Postaje monah, a radnja prati njegov put u vjeri i iskušenja kroz koja prolazi. Što više traži od sebe čistu duhovnost i posvećenost Bogu iskušenja su veća. U jednoj takovoj borbi s napašću požude, sebi čak odsijeca prst. No, baš mu to donosi slavu, te postaje čudotvorac koji dodirom i molitvom liječi ljude. Neopazice upada u mrežu vlastitog ega kojem godi slava, te zgriješi sa slaboumnom djevojkom ne uspijevajući obuzdati svoju strast. Poslije toga bježi da bi smirenje našao u prosjačkom odijelu i služenju najpotrebitijima.
Sam Tolstoj objašnjavao je ovu pripovijetku kao borbu, „ne s požudom, ona je samo epizoda ili prvi stupanj, glavna je borba protiv nečega drugog – protiv ljudske slave“.
Pripovijetka je bila dva puta ekranizirana i imala svoju nijemu verziju 1918., te suvremenu 1978.
Veliko je pitanje da li u stoljeću u kome su zabava, užici i komocija alfa i omega života zapadne civilizacije, ovakva borba s vlastitim egom može imati odjeka. No, ako bez konzumentskih zanosa ne možemo zamisliti život, možemo li ga zamisliti bez ljudi posvećenih dobru?
U glavnoj ulozi - Krešimir Mikić, najbolji glumac naše mlađe generacije dao je upečatljivu rolu zahvaljujući iskusnom i nadahnutom redatelju - Mislavu Brečiću.

18,05 - 18,15; HR I
MALE FORME
BRANKO MALEŠ: „DVIJE NA KIŠI“
Redateljica: Jasna Mesarić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Dubravka Ostojić, Vili Matula.
Premijera

23,00 - 24,00; HR II
RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ
HERBERT GEORGE WELLS: „ČOVJEK KOJI JE UMIO IZVODITI ČUDA“
Redatelj: Dejan Šorak; prijevod: Giga Gračan; dramatizacija: Nives Madunić Barišić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Marko Makovičić, Pjer Meničanin, Žarko Savić, Otokar Levaj, Vinko Kraljević.
Premijerno emitirano: 25. 03. 2014.

SRIJEDA, 05. studenoga

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
IVAN KOZARAC: „MILOVO SAM GARAVE I PLAVE“
Redatelj: Petar Vujačić; dramatizacija: Lada Martinac-Kralj; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Miro Pijaca; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Darko Milas, Nada Subotić.
Premijerno emitirano: 11. 02. 2013.

18,05 - 18,15; HR I
MALE FORME
BRANKO MALEŠ: „DEČKI VOLE AUTIĆE“
Redateljica: Jasna Mesarić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Dubravka Ostojić, Vili Matula.
Premijera

ČETVRTAK, 06. studenoga

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
IVAN KOZARAC: „BALADA“
Redatelj: Petar Vujačić; dramatizacija: Lada Martinac Kralj; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Miro Pijaca; urednica: Željka Turčinović
Glume: Nada Subotić, Darko Milas
Premijerno emitirano: 12. 02. 2013.
Pred vama je slavonska poezija Ivana Kozarca u izboru i dramaturškoj obradi Lade Martinac Kralj obojena slavonskim mentalitetom i atmosferom ravnice koja autentično progovara osebujnom slavonskom ikavicom.

18,00 - 19,00; HR III
RADIO ATELJE
GEORG BÜCHNER: „LENZ“
Redatelj: Mislav Brečić; prijevod: Dubravko Torjanac; dramatizacija: Ronald Panza i Tajana Gašparović; skladatelj: Grupa „Azot“; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Tajana Gašparović.
Glumi: Krešimir Mikić.
Premijerno emitirano: 14. 10. 2011.
Njemački pjesnik i dramatičar Jakob Michael Reinhold Lenz bio je sin iznimno strogog pijetističkog župnika pod čijim je odgojem stasao u plahog mladića sklonog samopredbacivanju i pomislima na smrt. Studirao je teologiju, no već nakon godinu dana prekinuo je studij, zbog čega je otac prekinuo svaki kontakt s njime. Lenz je ušao u cijenjene književne i intelektualne krugove, postao je pripadnikom Sturm und Dranga i intenzivno se družio s Goetheom koji mu je postao umjetničkim uzorom. Sa nepune se 23 godine prvi puta manifestiralo Lenzovo psihičko oboljenje – on tada doživljava fizički i živčani slom. Umro je u 42. godini od srčanog udara.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI