Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > Ovako izgledaju probe Opere HNK u Zagrebu: s pogledom na kondicijski trening hrvatskih vojnika

Ovako izgledaju probe Opere HNK u Zagrebu: s pogledom na kondicijski trening hrvatskih vojnika

Sindikalni povjerenici u funkciji Radničkog vijeća HNK u Zagrebu nedavno su pismom Ministarstvu kulture, zagrebačkom gradonačelniku, te saborskom i gradskom Odboru za kulturu upozorili na organizacijski kaos u središnjoj nacionalnoj kazališnoj kući. Da su barem dijelom u pravu pokazala je sinoćnja proba Opere.
Share on facebook
Share on twitter

Opera HNK u Zagrebu sinoć je pokušala, ali ne i uspjela održati režijsku probu za skoru premijeru opere Lastavica i to u posve neadekvatnom prostoru sportske dvorane Hrvatskog vojnog učilišta 'Dr. Franjo Tuđman', dok su istovremeno na galeriji rečene dvorane hrvatski vojnici odrađivali kondicijski trening.

To je trenutno stanje u kući koje su u svom pismu Ministarstvu kulture, zagrebačkom gradonačelniku, te saborskom i gradskom Odboru za kulturu sindikalni povjerenici u funkciji Radničkog vijeća nedavno ocijelini 'kaosom'.

Naime, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu najavljuje čak dvije premijere u razmaku od samo tjedan dana: 14. listopada premijerno će biti izvedena drama 64 Tene Štivičić u režiji Arije Rizvić, a već 21. listopada Puccinijeva opera Lastavica čiji scenografiju, kostimografiju i režiju potpisuje gost iz Argentine Hugo de Ana.

Takav bi raspored i inače bio golemo opterećenje za prostorom deficitarni središnji nacionalni teatar, a kamo li u aktualnim okolnostima pandemije i potresa koji je gotovo posve uništio radioničke prostore kazališta. Zašto, tome usprkos, Uprava kazališta inzistira da se premijere dogode u razmaku od samo tjedan dana, pri čemu će Opera imati tek dvije orkestralno-režijske probe, pitanje je za nadležne.

No, prvi rezultat takve (ne)organizacije bio je vidljiv sinoć kad je u 18 sati trebala biti održana režijska proba za Lastavicu. Budući da su prostori unutar zgrade HNK zauzeti zbog skorašnje premijere u Drami, Opera je morala biti izmještena na drugu lokaciju, a izbor je - iz nepoznatog razloga - pao na posve neadekvatnu sportsku dvoranu Hrvatskog vojnog učilišta na zagrebačkom Črnomercu. Ne samo dao akustika takvog prostora posve onemogućuje bilo kakvu opernu probu, već su u vrijeme najavljenog pokusa na galeriji dvorane hrvatski vojnici najnormalnije odrađivali kondicijske treninge, kao što je to razvidno iz priloženih fotografija.

Kao da ni to nije dovoljno, ispostavilo se da u dvoranu nije dopremljen i klavir, bez kojeg probe nije moglo biti, pa je priručne klavijature u dvoranu osobno dopremio ravnatelj Opere, Giorgio Surian, dok se pak gostujući redatelj na pokusu nije ni pojavio.

No, ni to nije sve. Kako je razvidno iz podjele uloga koju nam je jutros dostavilo HNK u Zagrebu, u prvoj opernoj premijeri sezone samo će pet od ukupno petnaest uloga pjevati zaposlenici kuće (Lana Kos, Stjepan Franetović, Ljubomir Puškarić, Nikša Radovanović, Tvrtko Stipić), dok će u svim ostalim ulogama nastupati gosti.

Lastavica
ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI