Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

U programu Hrvatskog radija od 18. do 24. prosinca potražite bivšeg branitelja, ukradenu Picassovu sliku, državnog lopova, božićne duhove, jednog hrčka i njegovu obitelj, Peer Gynta te mnoge druge...
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 18.prosinca

13,30 – 14,30 HR, III program
DRAMSKI PETAK

Izbor iz emisije Etnofantastika

“NOĆNI JAGERI ILI NEDELNI LOVCI” + “SUJENICE” + “LJUDI
BEZ GLAVE NA MIROGOJU” + “OD BABE KI JE COPRALA I
POSLALA STRŠENE NA FRANCUZE” + “KUGA U REMETAMA” (repriza)

Koordinator: Hrvoje Ivanković

18,00 – 19,00, HR, III program
RADIO ATELJE

IGOR HAMER: „JURA“ (repriza)
Režija: Ranka Mesarić

Bivši branitelj Igor Hamer napisao je izrazito iskren i razoran dramski tekst kojeg, uz, primjerice, Šovagovićevu 'Ciglu' i Mihanovićevu 'Žabu', možemo uvrstiti u vrlo malu skupinu relevantnih i kvalitetnih dramskih tekstova o Domovinskom ratu i njegovim posljedicama. Hamerova je monodrama istovremeno tragična i duhovita priča suvremenog suvišnog čovjeka koja završava rezigniranim antiklimaksom. Hamer je i pisac i izvođač vlastitoga teksta, za što je osvojio nagradu za najboljega glumca na ovogodišnjem FHKA.

Urednica: Tajana Gašparović

SUBOTA, 19.prosinca

09,00 – 09,30 HR, III program
JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI

GOŠĆE: IVA NERINA SIBILA I KATJA ŠIMUNIĆ

Hrvatski centar ITI-ja ovih je dana objavio knjigu 'Poetika suvremenog plesa', francuske plesne teoretičarke Laurence Louppe. Riječ je o prvoj zaokruženoj teoriji suvremenog plesa objavljenoj na hrvatskom jeziku, pa tim povodom razgovaramo s urednicom izdanja, Ivom Nerinom Sibilom, te stručnom redaktoricom, Katjom Šimunić, koje osim o knjizi govore i o drugim aktualnim plesnim temama; primjerice o časopisu Kretanja, Zagrebačkom plesnom centru i hrvatskoj plesnoj kritici.

Urednik i voditelj: Hrvoje Ivanković

18,05 – 18,55 HR, I program
RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

MIROSLAV PENDELJ: „PICASSO U ZAGREBU“ (repriza)
Režija: Dejan Šorak

Slika slavnoga Picassa, poslužit će gospođi Josipi Božek, poduzetnici u poslu s hladnjačama, da se osveti svom nevjernom mužu. Kao posljedica njezine „poduzetnosti“ s kopiranjem Picasssove slike, optužena će biti mlada slikarica, a jedan policijski istražitelj zaveden. U svemu tome novce će pokupiti poduzetna gospođa Božek i njezin suradnik, ilegalni preprodavač umjetnina Goran. Fantomska Picassova ili „Picassova“ slika koja kruži Zagrebom pokazatelj je naše svakodnevnice u kojoj postaje sve nevažnije odrediti što je laž, a što istina, što je kopija, a što original.

Urednica: Lada Martinac-Kralj

NEDJELJA, 20.prosinca

13,00 – 13,30 HR, II program
PANOPTIKUM

JAROSLAV HAŠEK: „AFERA S HRČKOM“ (repriza)
Dramatizacija:  Žarko Milenić
Redatelj: Petar Vujačić

Posve u duhu Hašekova osobitoga humora i ova pripovijest o kućnom ljubimcu koji izaziva brojne nevolje, zapravo je urnebesna komedija o karakterima prepoznatljivim u svakoj obitelji te njihovim odnosima koji nadilaze uobičajene konvencionalne situacije. Tradicionalno dramatizirana s neodoljivim pripovjedačem i odličnim glumačkim ostvarenjima ova komedija mali je biser Panoptikuma.

Urednica: Katja Šimunić

13,15 – 13,55 HR, I program
RADIO IGRA ZA DJECU

CHARLES DICKENS: “BOŽIĆNA PJESMA ILI PRIČA O DUHOVIMA ZA BOŽIĆ” (repriza)
Prijevod: Stjepan Krešić
Adaptacija: Iva Gruić
Režija: Darko Tralić

Dickensova nježna priča o preobražaju škrtog, nabusitog i tvrdokornog ujaka u osobu plemenitih načela s osjećajem za druge posvećena je Božiću i raspoloženjima koja ovaj blagdan donosi. Visoko artikulirana dramatizacija Ive Gruić i režija Darka Tralića čine od ovog radio-dramoleta uradak koji je ujedno i naša božićna čestitka mladim i ostalim slušateljima.

Urednica: Nives Madunić-Barišić

***
KUTIĆ POEZIJE
VLADIMIR NAZOR: „BOŽIĆ“ (repriza)
Režija: Stephanie Jamnicky

PONEDJELJAK,  21.prosinca

09,30 – 09,55 HR,  III program
RADIO ROMAN

MILJENKO JERGOVIĆ: "DVORI OD ORAHA" (repriza)
Adaptacija: Iva Gruić
Režija: Dejan Šorak

U "Dvorima od oraha" Miljenka Jergovića, na različitim se lokacijama odmotava vrpca sudbina unutar jedne obitelji u razdoblju od jednog stoljeća,, dakako na pozadini društveno-povijesnih mijena i tragedija. Tako se u ovome romanu izmjenjuju obiteljski odnosi, velike ljubavi, bijegovi od kuće, prijateljstva, nesnošljivosi i smrti.

Urednik: Branko Maleš

18,00 – 19,00 HR, III program
RADIO IGRA

FADIL HADŽIĆ: „DRŽAVNI LOPOV“ (premijera)
Režija: Stephanie Jamnicky

Ženidbeni varalica, Kiki, dobio je novog zatvorskog cimera, prevaranta iz svijeta visokog državnog činovništva, Marka Komadinu, a njihovo prisilno druženje rezultirat će neočekivanim obratima i spoznajama... Svojedobno veliki kazališni hit, Hadžićeva je komedija za svoje prvo radijsko izvođenje blago redizajnirana, pa sa svojim opservacijama o velikim i malim zvjerkama, korumpiranim političarima i svemoćnim odvjetnicima, djeluje jednako svježe kao da je pisana iz rakursa naših tranzicijskih vremena.

Urednik-dramaturg: Hrvoje Ivanković

UTORAK, 24.prosinca

18,00 – 19,00 HR, III program
DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

LADA MARTINAC – LJUBO PAUZIN:
BLAGOSLOVLJENO SVE ONO ŠTO TI SE DOGODI” – JAKOV  BRATANIĆ (repriza)

Za ovaj dokumentarac autora Lade Martinac-Kralj i Ljube Pauzina moglo bi se reći da je portrait 88-godišnjeg slikara Jakova Bratanića – njim samim.
U emisiji se nižu kratke sekvence Bratanićeva života i razmišljanja o životu i, naravno, umjetnosti. Svaka od tih sekvenci naslovom naglašuje jednu od ideja koje je Bratanić uporno slijedio cijeloga života.

Urednik: Ljubo Pauzin

22,40 – 23,25 HR, II program
RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ

TANJA RADOVIĆ: „POD KREVETOM“ (repriza)
Režija: Stephanie Jamnicky

Marina i Darko su mladi par koji nema vlastiti životni prostor i jednoga vikenda u stanu koji im „posudi“  kolega s posla umjesto ugodno provedenih dva dana pronađu ispod kreveta – čovjeka zatvorenih očiju. Šala ili zločin? Otkrijte rasplet u ovoj napetici koja tematizira između ostalog i pitanje osobne odgovornosti i sklonost pometanju problema „pod tepih“ ili – pod krevet.

Urednica: Katja Šimunić

SRIJEDA, 23.prosinca

13,30 – 14,30 HR, III program
IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR – PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

DRAMSKI UMJETNIK EMIL KUTIJARO (repriza)

Koordinator: Hrvoje Ivanković

18,00 – 19,00 HR, III program
FANTASTIKA U RADIO DRAMI

ŠTEFAN FUČEK: „HIŠTORIJE POSLEDNJIH DUGOVANJ“ (repriza)
Režija: Jasna Mesarić

***
ETNOFANTASTIKA: „KAK JE KOVAČ KOREN Z PEKLA DOŠEL V DIKU
NEBESKU“ (premijera)
Dramatizacija: Nada Zoričić
Režija: Darko Tralić

ČETVRTAK, 24.prosinca

18,00 – 19,00 HR, III program
RADIO DRAMA

HENRIK IBSEN: „PEER GYNT“ (premijera)
Prijevod: Tomislav Ladan
Adaptacija: Lada Martinac Kralj
Režija: Mislav Brečić

U „Peer Gyntu“ Ibsen je u potrazi za novom formom kako bi stvorio raster na kojeg će položiti temu traganja osnovanog na zabludi da je čovjek sam sebi dovoljan. I adaptacija koju nudimo i režija usredotočila se na nit koja ocrtava emotivni psihogram glavnog junaka – od mladca koji pršti vitalitetom, preko zrelog poslovnog čovjeka, do bića koji trči pred Smrću. U prvom dijelu (cjelina od prva tri čina) radijski „Gynt“ „surfa“ zvukovnom bajkom, da bi se onda dogodio zvukovni sudar sa suvremenošću. Peer se nađe u caffeu naših dana, na automobilima zatrpanim ulicama i bježi odatle ponovo u svoje gorje gdje nalazi i odgovor na vlastitu zabludu. 'Peer Gynt' prvi se put izvodi na Hrvatskom radiju.

Urednica: Lada Martinac Kralj

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE