Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

'Noć ruskog ruleta'Lade Žigo i 'Filozofija izbjegličke krize' Hrvoja Jurića premijerni su naslovi tjedna u Drmakom programu Hrvatskog radija.
Share on facebook
Share on twitter

P E T A K , 02. prosinac 2016.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

KRISTINA GAVRAN: „PRIZORI IZ STUDENTSKOG ŽIVOTA – ZA MIJU I VLADU OD MAME”

Redatelj: Darko Tralić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Miroslav Pijaca; urednica: Katja Šimunić.
Glume: Peđa Gvozdić, Ivan Čačić.
Premijerno emitirano: 18. 02. 2014.

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

Miroslav Volf:  Zrcalo sjećanja

Trebamo li zahtijevati od onih koji su pretrpjeli nepravdu da zaborave i krenu dalje? O poukama kojima nas uči sjećanje, pamtimo tako da one koji pate uzmognemo zaštititi od daljnjih povreda; o budućem svijetu ljubavi, kojemu težimo kao utopijskom snu kada nas potiče na čudo nepamćenja povrede koja se danas treba dogoditi u obiteljima, među prijateljima govore Slavko Juraga u ulozi Pripovjedača, Tomislav Martić kao Miroslav i njegov unutarnji glas i Alen Šalinović kao Kapetan G. u dramatizaciji Maje Gregl.

Redateljica: Jasna Mesarić; dramatizacija: Maja Gregl; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Tomislav Šamec; urednica: Maja Gregl.
Glume: Tomislav Martić, Alen Šalinović, Slavko Juraga.
Premijerno emitirano u svibnju 2014.

13,30 – 14,30, HR III
PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

MILKO ŠPAREMBLEK KAO KOREOGRAF U DRAMSKIM PREDSTAVAMA

Kroz uvodni esej i razgovor plesne teoretičarke Katje Šimunić s jednim od najuglednijih hrvatskih koreografa, Milkom Šparemblekom, tematiziramo njegov koreografski rad u dramskim produkcijama.

Urednik: Hrvoje Ivanković


S U B O T A ,   03. prosinac 2016.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

KRISTINA GAVRAN: „PRIZORI IZ STUDENTSKOG ŽIVOTA – GAUDEAMUS IGITUR” 

Redatelj: Darko Tralić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Miroslav Pijaca; urednica: Katja Šimunić.
Glume: Edi Ćelić, Ivan Čačić, Selena Andrić, Katarina Arbanas, Peđa Gvozdić.
Premijerno emitirano: 19. 02. 2014.

10,00 – 10,10, HR III
MALE FORME

BORNA VUJČIĆ: „PA MOŽE SE I TAKO REĆI – DORUČAK“

Redateljica: Stephanie Jamnicky, glazbena suradnica: Adriana Kramarić, tonmajstor: Miroslav Pijaca, urednica: Katja Šimunić.
Glume: Dora Polić, Nataša Kopeč, Filip Križan, Tomislav Martić, Žarko Savić.
Premijerno emitirano: 12.01.2015.

18,05 – 18,55,  HR I
RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

Hrvoje Jurić: FILOZOFIJA IZBJEGLIČKE KRIZE

Tekst „Filozofija izbjegličke krize“ nastao je kao odgovor na aktualnu situaciju migrantske krize još tijekom prošle godine. Autor,Hrvoje Jurić, profesor etike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, ispisuje imaginarnu situaciju snimanja radijske emisije u koju dovodi goste-filozofe iz različitih vremena, one mrtve i one današnje, suvremene. Rezultat predstavljanja njihovih stavova dovodi do, možemo reći, nevjerojatnog otkrića – da je problematika napuštanja starog doma i potrage za novim domom zbog političkih, ekonomskih i socijalnih neprilika u kojima se pojedinac ili cijele obitelji mogu naći poznata stoljećima, kao i potraga za odgovorom o biti tog problema. U radio-diskusiji sreću se Immanuel Kant, Hanna Arendt, Peter Singer, Jacques Derrida, Giorgio Agamben, Ivan XXIII i Yanis Varufakis. Diskusija se na kraju ne pretvara ni u kakav sukob filozofskih titana već razumijevanje intelaktualaca različitih razdoblja koji zastupaju zajedničko stanovište da politika mora biti sjedinjena s moralom, da je ljudsko pravo svetinja, te da čovjek ima pravo da na tuđem teritoriju ne bude primljen neprijateljski.

Redatelj: Petar Vujačić; adaptirala i uredila: Lada Martinac Kralj; ton majstor: Miro Pijaca; glazbena urednica: Adriana Kramarić, urednica: Lada Martinac Kralj.
Glume: Tomislav Martić, Ozren Bilušić, Frano Mašković, Rene Medvešek, Biserka Ipša, Pjer Meničanin, Krešimir Mikić, Marija Lešaja, Alen Šalinović

PREMIJERA

 

N E D J E LJ A ,   04. prosinac 2016.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

MILJENKO JERGOVIĆ: „KAŽEŠ ANĐEO  - PREVARA

Redatelj: Darko Tralić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Katja Šimunić.
Glume: Boris Svrtan, Matija Prskalo.
Premijerno emitirano: 25. 02. 2013.

16,05 – 16,50, HR I
RADIO-IGRA ZA DJECU

Melita Rundek "Mirko i sedam prigovora"

Mirko je dječak kojega bole riječi, pogledi, dodiri. Boli ga kada mu se rugaju ili ga izbacuju iz igre. Boli ga kada mu govore da je loš. Može li Mirko promijeniti sve to?

Roman Melite Rundek Mirko i sedam prigovora govori o problemima koji nerijetko ostaju neprimijećenima. Verbalno maltretiranje zapravo je ozbiljno nasilje kojem podliježu djeca od najranije dobi. Nerijetko i oni koji dijete vole mogu dijete povrijediti riječima ne razmišljajući kolika je njihova snaga. Oštrica koja zasijeće jače od prave oštrice ostavlja trag koji nosimo možda i cijeloga života. Upravo o ovome govori radiigra nastala dramatizacijom romana. Emocije i radiofonski ludizam u kombinaciji sa sjajnom glumom recept su ove radioigre.

Režija i dramatizacija: Vedrana Vrhovnik, tonmajstor: Srđan Nogić  glazbeni dramaturg: Franka Meštrović, urednica: Nives Madunić Barišić.
Glume: Mateo Videk, Vini Jurčić, Mladen Vasary, Domagoj Janković,Silvio Mumelaš i  Jan Kerekeš.
Premijerno emitirano : 28.02.2016.

 

P O N E D J E LJ A K ,  05. prosinac 2016.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

MILJENKO JERGOVIĆ: „KAŽEŠ ANĐEO  - DJED”

Redatelj: Darko Tralić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Katja Šimunić.
Glume: Darko Milas, Boris Svrtan.
Premijerno emitirano: 26. 02. 2013.

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

Lada Žigo: Noć ruskog ruleta

Urbani prostor s u romanu Lade Žigo odvodi nas u svijet alegorije u kojem se kockarska strast pretače u pitanje zašto posezanje za kockom u određenom trenutku naglašeno postaje signal bolesti društva.

Ljudi s margine koji to nisu uvijek bili, nego su postali dominantno socijalnim razlozima, osiromašeni nakon gubitka posla, ugrožene egzistencije skupljaju se oko rizičnog i zavodljivog nagovora za novu životnu priliku.  Sve što trebaju je zaigrati ruski rulet, koji za ulog ima život!

Redatelj: Dejan Šorak, dramatizacija: Siniša Matasović, ton majstor:  Lana Deban, glazbeni urednik:  Maro Market, urednica: Maja Gregl
Glume: Asja Jovanović, Franjo Kuhar, Nedim Prohić, Petra Težak, Dunja Sepčić, Zlatko Ožbolt, Beti Lucić, Branka Cvitković

PREMIJERA

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-IGRA

Luko Paljetak: PUSTOLOV U VIOLINSKOJ FUTROLI

Režija: Zvonimir Bajsić, urednik: Hrvoje Ivanković

Jedna od ponajboljih radio-drama Luke Paljetka, obilježena zanimljivom pričom prepoznatljivom dramaturškom slojevitošću i blago preciziranim izričajem. “Pustolov u violinskoj futroli” premijerno je izveden 1981.godine.

Premijerno emitirano: 19.06.1981.

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

LJUBO PAUZIN: „VERA MORRIS“

Urednica: Katja Šimunić.
Premijerno emitirano: 19. 02. 2013.

 

U T O R A K ,  06. prosinac 2016.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

MILJENKO JERGOVIĆ: „KAŽEŠ ANĐEO  - U LIFTU”

Redatelj: Darko Tralić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Katja Šimunić.
Glume: Boris Svrtan, Dunja Sepčić.
Premijerno emitirano: 27. 02. 2013.

14,00 – 15,00, HR III
DOKU
MENTARNA RADIO-DRAMA

KULTURNI PORTRAIT:

MIRO PIJACA i SRĐAN NOGIĆ:  „Katalin Ladik – Homo Galacticus“

Miro Pijaca i Srđan Nogić su u svibnju 2013. godine u Hvaru snimali pjesničko glazbeni performans mađarske pjesnikinje Katalin Ladik (podrijetlom iz Vojvodine iz Novog Sada) o Nikoli Tesli. Bila je to prilika za pripremu dokumentarne radio drame o ovoj iznimno zanimljivoj osobi.

Urednik: Ljubo Pauzin.
Premijerno emitirano: 03. 12. 2013.

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-DRAMA

Lukijan: IKAROMENIP ili letač iznad oblaka

Tekst radio drame oslanja se na Lukijana i njegova Ikaromenipa, letača u nebo. Lukijan iz Samozate (125-180) bio je sirijski retoričar i satiričar koji je pisao na grčkom jeziku. U „Istinitim pripovijestima“ opisuje putovanje svemirom i ljudskim umom i tako anticipira suvremene znanstveno-fantastične teme kao što je putovanje na Mjesec i Veneru, vanzemaljski život i međuplanetarne ratove stoljeća prije Julesa Vernea i H. G. Wellsa. Može ga se smatrati ocem znanstvene fantastike. U satiričkom dijalogu „Ikaromenip“, usmjeren protiv filozofa, opisuje putovanje na Mjesec i Nebo. Menip, u potrazi za istinom, pričvrsti par krila i leti na Mjesec i dalje u nebo prema bogovima.

Redateljica: Jasna Mesarić, prijevod: dr.Marina Bricko; dramatizirala urednica: Nada Zoričić; glazbena urednica: Adriana Kramarić, ton majstor: Miroslav Pijaca, urednica: Lada Martinac Kralj.
Glume: Tomislav Martić, Siniša Ružić, Krešimir Mikić, Pero Juričić, Alen Šalinović, Nenad Cvetko, Ranko Tihomirović.
Premijerno emitirano: 04.12.2013.

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

AUGUSTE RODIN: „O LJEPOTI“

U pet desetominutnih radiofonskih formi slušamo što je veliki francuski kipar Auguste Rodin napisao o plesu, ljepoti tijela i duše, o svojoj fascinaciji kambodžanskim plesačicama kao i o skandalu koji je izazvala premijerna izvedba baleta Poslijepodne jednog fauna ustajući u obranu avangardnog plesača i koreografa Vaclava Nižinskoga.

Redateljica, prevoditeljica i adaptatorica: Katja Šimunić, glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Katja Šimunić.
Glume: Boris Bakal, Filip Nola.
Premijerno emitirano u travnju 2013.

23,00 - 24,00, HR II
K r i K   -   
KRIMIĆ I KOMEDIJA 

MIROSLAV PENDELJ "TOPLI MIRISNI NAPITAK"

"Topli mirisni napitak" je komedija o predrasudama, ljubomori i snalažljivosti pionira novoga doba. Kako je kava došla u Francusku, te kakve su bile prve reakcije na taj čudesni i danas toliko popularni napitak, saznat ćete u najnovijoj komediji već iskušanoga autora Miroslava Pendelja.

Redatelj: Dražen Ferenčina, tonmajstor: Krešimir Osman, glazbeni urednik: Davor Rocco, urednica: Nives Madunić Barišić.

Glume: Vanja Matujec, Emil Glad, Željko Duvnjak i Predrag Vušović
Premijerno emitirano: 28.05.2000.

MIROSLAV PENDELJ „Picasso u Zagrebu“

Slika slavnoga Picassa poslužit će gospođi Josipi Božek, poduzetnici u poslu s hladnjačama, (u šarmantnoj interpretaciji Marine Nemet) da se osveti svom nevjernom mužu. Kao posljedica njezine „poduzetnosti“ s kopiranjem Picasssove slike, optužena će biti mlada slikarica, a jedan policijski istražitelj zaveden. U svemu tome novce će pokupiti poduzetna gospođa Božek i njezin suradnik, ilegalni preprodavač  umjetnina Goran (u nijansiranoj i duhovitoj izvedbi Borisa Svrtana). Fantomska Picassova ili „Picassova“ slika koja kruži Zagrebom, u nadahnutoj režiji Dejana Šorka, pokazatelj je naše svakodnevnice u kojoj postaje sve nevažnije odrediti što je laž, a što istina, što je kopija, a što original.

Redatelj: Dejan Šorak, tonmajstor:Miroslav Pijaca, glazbeni urednik: Davor Rocco, urednica: Nives Madunić Barišić.
Glume: Marina Nemet, Boris Svrtan, Nedim Prohić, Željko Šestić, Ana Kraljević.
Premijerno emitirano 03.11. 2009.


S R I J E D A ,  07. prosinac 2016.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

IRENA ŠKORIĆ: „ČIKLIT – Prva epizoda: BOŽIĆ NA BALIJU“

Čiklit je naziv za takozvanu žensku literaturu namijenjenu prije svega ženama, naročito neudatim, zaposlenim, srednjih godina koje se na neuobičajen način nose s tradicionalnim romantičnim pitanjima ljubavi i odnosa među spolovima. Tri prijateljice, Lada, Stela i Vlatka i Stelin šef, takozvani yuppie u pet epizoda (Božić na Baliju, Celeb, Zaručnički tečaj, Snajka, Badminton) znakovito svjedoče o licu i naličju svojih celebrity života.

Redatelj: Darko Tralić, glazbeni urednik: Žarko Joksimović ; ton majstor: Katarina Barišić; urednica: Katja Šimunić.
Glume: Ivana Roščić, Goran Bogdan, Iva Visković, Mirna Medaković.
Premijerno emitirano u travnju 2013.

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

MIRO PIJACA: “U KORNATE SMO HODILE U SLANOM SE MORU UMIVALE”

Urednica: Katja Šimunić.
Premijerno emitirano: 25. 12. 2013.

 

Č E T V R T A K ,   08. prosinac 2016

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

IRENA ŠKORIĆ: „ČIKLIT – Druga epizoda: CELEB“     

Čiklit je naziv za takozvanu žensku literaturu namijenjenu prije svega ženama, naročito neudatim, zaposlenim, srednjih godina koje se na neuobičajen način nose s tradicionalnim romantičnim pitanjima ljubavi i odnosa među spolovima. Tri prijateljice, Lada, Stela i Vlatka i Stelin šef, takozvani yuppie u pet epizoda (Božić na Baliju, Celeb, Zaručnički tečaj, Snajka, Badminton) znakovito svjedoče o licu i naličju svojih celebrity života.

Redatelj: Darko Tralić, glazbeni urednik: Žarko Joksimović ; ton majstor: Katarina Barišić; urednica: Katja Šimunić.
Glume: Ivana Roščić, Goran Bogdan, Iva Visković, Mirna Medaković.
Premijerno emitirano u travnju 2013.

18-00-19,00, HR III
RADIO-ATELJE

Katherine Mansfield: „KĆERI POKOJNOGA PUKOVNIKA“

Redatelj: Mislav Brečić, glazbena urednica: Franka Meštrović, tonmajstorica: Lana Deban, prevoditeljica i adaptatorica: Branka Žodan,
Dramaturginja: Katja Šimunić, urednica: Katja Šimunić.
Glume: Mia Biondić, Olga Pakalović, Dado Ćosić, Lana Helena Hulentić
Premijerno emitirano: 26.02.2015.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE