Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna [24.5. – 30.5.2013.]

Radio pregled tjedna [24.5. – 30.5.2013.]

'Male forme' ovog su tjedna u rukama Nine Mitrović, dok veteransku gardu zastupaju 'Psiha i druga djela' Antonina Artauda & Apuleja, 'Med i mlijeko' Fadila Hadžića i 'Svetišni blud' Ivana Aralice...
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 24.svibnja

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

KATJA ŠIMUNIĆ: „PISMA CAMILLE CLAUDEL“ – 5. dio

Režija: Katja Šimunić; glazbeni urednik: Adriana Kramarić; tonmajstor: Marija Pečnik Kvesić; urednik: Željka Turčinović

Glume: Dunja Fajdić, Boris Bakal

Premijerno emitirano: 21.12.2012.

 

14,05 – 14,48; HR I

RADIO IGRA ZA DJECU

LUDWIG BAUER: „TKO JE OKLEVETAO VUKA“

Režija: Dejan Šorak

Je li vuk u Crvenkapici doista pojeo baku i nisu li sve to samo klevete? Ako vuk nije krivac tko bi mogao biti i kakve veze sa svim tim ima zec? Duhovita i pomaknuta ova radio igra za djecu u maniri crtića poigrava se stereotipima i očekivanjima. Pod vještom redateljskom palicom Dejana Šorka glumci Goran Grgić, Boris Svrtan, Ana Kraljević, Biserka Fatur i Boris Miholjević ostvarili su efektne glumačke kreacije.

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ

 

RADIO-IGRA ZA DJECU VAM DARUJE KUTIĆ POEZIJE:

GUSTAV KRKLEC „BUDILNIK, KUHINJA U PREDGRAĐU, SUSRET SA ŠKOLOM,  JESEN U ZAGREBU“

Poezija iz zbirke „Vedri i tmurni dani“

Redateljica: Stephanie Jamnicky; ton majstor: Lana Gospodnetić; glazbeni urednik: Adriana Kramarić; glume: Enes Kišević, Veno Parašilovac, Vlasta Knezović

 

SUBOTA, 25.svibnja

 

18,05 – 18,55; HR I

RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

DUBRAVKO MIHANOVIĆ: PROLAZI SVE

Sućutnost za probleme generacije, koju volimo zvati „treća dob“, daje emocionalno ozračje ovom dramskom tekstu. No, tema bitno nadilazi povod i dotiče se potrage za smislom životne formule čija je specifična težina veća što je neumitni kraj bliži. Tako Frana Rožić, glavna junakinja, tek po dolasku u starački dom odabire put povjerenja u druge koji joj onda osigurava mir u odlasku.

Komad je premijerno igran u Dramskom kazalištu „Gavella“ u režiji Olivera Frljića. Iako je dio glumačke podjele ponovljen, redatelj Brečić je potpuno drukčije raspodijelio glavne naglaske teksta. Njegova režija traži uporište u temi sućutnosti i odgovoru na pitanje o tome koliko čovjek može utjecati na vrstu svojega odlaska.

Redatelj: Mislav Brečić; glazbeni urednik: Franka Meštrović; tonmajstor: Tomislav Šamec; urednica: Lada Martinac Kralj

Glume:Jelena  Miholjević, Boris Svrtan, Sven Medvešek, Bojan Navojec, Krešo Mikić, Sreten Mokrović, Doris Šarić Kukuljica, Nina Erak, Dijana Vidušin, Darija Lorenci, Mladen Vasary.

Premijerno emitiramo: 30.6.2012.

 

NEDJELJA,  26.svibnja

 

13,00 – 13,30; HR II

PANOPTIKUM

MIROSLAV PENDELJ: „PAMETNA KUĆA“

Režija: Dejan Šorak

Što se dogodi kad kuća od mnogobrojnih ugrađenih elektroničkih uređaja postane toliko zahtjevna da ne želi više pustiti u sebe svojega jedinog stanara ukoliko se ne oženi i hoće li vječiti neženja pokleknuti pred ultimatumom svoje pametne građevine poslušajte u redovitom terminu emisije Panoptikum u nedjelju u 13 sati.

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

 

22,00 – 22,45; HR II

RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ

FADIL HADŽIĆ: "MED I MLIJEKO", 1. dio

Redateljica: Stephanie Jamnicky; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor:Zoran Sajko; urednica: Katja Šimunić

Glume: Dora Polić Vitez, Frano Mašković, Žarko Potočnjak, Romano Nikolić, Srđana Šimunović.

Premijera: 26. 05. 2013.

Duhovita kriminalistička drama iz pera najizvođenijeg suvremenog hrvatskog komediografa, Fadila Hadžića (1922. – 1911.), suočava nas s mafijaški obojenom zagrebačkom svakodnevicom. U prvom dijelu ove napetice upoznajemo se s udovicom jednog od vođa mafijaške utjecajne skupine, s njegovim nasljednikom u mutnim poslovima i odvjetnikom koji te poslove "legalizira". Svjedočimo pucnjavi u kafiću i raznesenom udovičinom automobilu te njezinu pokušaju da preuzme "poslove".

 

PONEDJELJAK, 27.svibnja

 

09,30 – 09,55 (od ponedjeljka, 27. do petka, 31.05.); HR III

RADIO ROMAN

IVAN ARALICA: „SVETIŠNI BLUD“.

Dramatizacija: Ivan Vulić. Režija: Darko Tralić. Urednik: Branko Maleš.

GLUME: Zlatko Ožbolt, Darko Milas, Sven Šestak, Dora Lipovčan, Filip Juričić, Žarko Savić i Damir Šaban.

Premijera: 27.-31.05.2013.

Poznati hrvatski pisac u sklopu izabranih djela objavio je prošle godine ironijsko-satirični roman SVETIŠNI BLUD o vječnom odnosu  prethodnih obećanja vlasti i  posljedične laži koja kao razgolićena uvijek na kraju ispliva na svjetlo dana. Roman o klasičnoj strukturi obmane naroda duhovno i iskustveno potentna tema iz bliže i daljnje narodne povijesti u Aralice nailazi na zahvalnog analitičara i satiričnog komentatora.

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

NINA MITROVIĆ: „DOBAR TIP“

Režija: Dejan Šorak

Premijera: 27.05.2013.

 

14,00 – 15,00; HR III

PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

PORTRET GLUMCA PERE JURIČIĆA

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO IGRA

PAUL PLAMPER: TIŠINA

Redateljica: Stephanie Jamnicky

Jedna žena iznenada prestaje govoriti. Iz reakcija okoline doznajemo priče o njenoj prošlosti i moguće razloge njene šutnje. Prijatelji, obitelj i terapeuti  raznim je metodama, pokušavaju navesti na govor, no bez uspjeha. Što dulje ustrajava u svojoj šutnji, žena sve više dovodi u pitanje smisao samoga jezika i zajednice.

Drama suvremenog njemačkog autora, Paula Plampera, Tišina, nedavno je dobila prvu nagradu na najvećem europskom radiodramskom festivalu, Prix Europa u Berlinu.

 

UTORAK, 28.svibnja

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

NIKICA KLOBUČAR: „GDJE SI SAD, MAMA?“

Premijera: 28.05.2013.

 

14,00 – 15,00; HR III

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

PETAR VUJAČIĆ – LANA GOSPODNETIĆ: „DRAGI STANKO“

Portret nedavno preminulog skladatelja i profesora kompozicije Zagrebačke glazbene akademije u kojoj govori on sam, njegovi učenici, te obitelj, uz mnogo ulomaka iz njegovog cjelokupnog stvaralačkog opusa.

UREDNIK: LJUBO PAUZIN

Premijerno emitirano: 6.02.2007.

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO DRAMA

IVO BREŠAN: EGZEKUTOR

Vrlo benigna atmosfera staračkog doma, kada grupa kartaša počne „vatati u đir“ svojega sustanara sumnjajući u priče iz njegove ratne prošlosti, postepeno postaje surova, makabrična slika ratne prošlosti. Danas nepokretni starac nekada je bio partizanski egzekutor, čovjek  zadužen za likvidacije. Kako se dokazivanje i nadmudrivanje zahuktava komedija postaje tamna groteska koja u ponorima ljudske naravi nalazi ono zajedničko svim ratovima, i svim stoljećima.

Mladen Rutić režirao je komad razdjeljujući ga u kratke scene da bi dobio sulud a začudan ritam, te izoštrio izokrenutu logiku komada – uvjeravajući druge u istinu o prošlosti egzekutor zapjenjeno i radosno objašnjava svoja razbojstva. Igra glumačkih doajena precizno je vođena i hvata ogroman raspon – od dijalektalno-komičnog do bestijalno-grotesknog i potvrđuje vrijednosti komada i u današnjem vremenu i povijesnom trenutku.

Redatelj: Mladen Rutić; glazbeni urednik: Davor Rocco; ton majstorica: Anka Savić; asistent ton majstorice: Zoran Sajko; urednica: Mani Gotovac.

Glume: Vjenceslav Kapural, Marija Kohn, Špiro Guberina, Emil Glad, Ivo Rogulja, Richard Simonelli, Slavko Brankov. Glasovi spikera: Vesna Spinčić Prelog, Vladimir Levak.

Premijerano izvedeno: 30.06.1991.

 

SRIJEDA, 29.svibnja

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

NINA MITROVIĆ: „NERVOZNA ŽENA“ – 1.

Premijera: 29.05.2013.

 

14,00 – 15,00; HR III

IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR

TOMISLAV BAKARIĆ: „MORA“

Adaptacija i režija: Darko Tralić

 

18,00 – 19,00; HR III

FANTASTIKA U RADIO DRAMI

ANTONIN ARTAUD-APULEJ: “PSIHA I DRUGA DJELA”

Artaudove tekstove prevela: Marija Bašić

Dramatizacija: Nada Zoričić

Skladatelj: Matej Meštrović

Režija: Jasna Mesarić

Artaud već devetu godinu boravi u umobolnicama kamo je dospio na krajnje sumnjiv način, najvjerojatnije zahvaljujući zakulisnim igrama policije. Ponižavaju ga i muče. Posljednje dvije godine boravi u umobolnici u Rodezu. Njegov psihijatar je doktor Ferdiere koji mu se predstavlja prijateljem, a zapravo ga podvrgava elektro-šokovima. Artaud pokušava obraniti svoj ljudski i stvaralački integritet tako da po sjećanju ispisije mit o Psihi u čijoj tragičnoj sudbini nalazi paralelu svojoj. On je, kao i Psiha, pobunjenik koji radije prihvaća patnju nego da živi u lažnom raju koji je zapravo stanje duhovnog sljepila. Umjetnikovo stvaralačko ja buni se protiv toga da mu se uskrati pravo na postojanje u užasu svakodnevnice, jednako kao što se Psiha pobunila protiv tabua koji nije smjela prekršiti.

UREDNICA: NADA ZORIČIĆ

***

ETNOFANTASTIKA: „PRIČE IZ SPAČVANSKE ŠUME – ŠUMSKI DUOVI“

Prema zapisima Ivana Ćosića Bukvina

Dramatizacija: Nada Zoričić

Režija: Stephanie Jamnicky

Premijera: 29.05.2013.

 

20,13 – 21,10; RADIO POSTAJA SLJEME

GOSPON FULIR VAM PREDSTAVLJA DRAMSKI KUTAK

BORIVOJ RADAKOVIĆ: „DOBRO DOŠLI U PLAVI PAKAO“

Režija: Dražen Ferenčina

 

ČETVRTAK,  30.svibnja

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

NINA MITROVIĆ: „NERVOZNA ŽENA“ – 2.

Premijera: 30.05.2013.

 

14,00 – 15,00; HR III

DRAMSKI ČETVRTAK

SRĐAN SANDIĆ: SINU BEZ SNOVA

Redatelj: Mario Kovač

Ton majstor: Tomislav Šamec

Urednica: Tajana Gašparović

Glume: Jelena Miholjević, Nina Violić, Nikša Marinović, Marko

Cindrić, Kruno Bakota, Anja Matković

Premijerno emitirano u emisiji Radio atelje: 23. 05. 2013.

Radijska verzija drame Sinu bez snova mladog domaćeg dramatičara i novinara Srđana Sandića kompilacija jenjegovih dviju drama koje su nedavno objavljene - S(i)nu bez

s(i)nova i (t)Umor. Sandićevi su dramski tekstovi zapravo rasuti fragmenti, krhotine sjećanja na nešto što se nekad zvalo – obitelj. Kroz središnje dramsko lice – Sina - razlamaju se propitivanja jedne nesretne obitelji opterećene koječime: alkoholizmom i bolešću oca, nasiljem, otuđenjem, bijedom, i materijalnom i duhovnom. Žudnja za sretnim životom koji se dešava nekim drugim ljudima pulsira poput lajt-motiva prožimajući sva dramska lica. Sandić se zaigrano poigrava banalnostima i klišejima, pa neke od njegovih rečenica zvuče poput zabilješki iz srednjoškolskih spomenara. „Prosječno loš stih za prosječno loše vrijeme“, reći će jedno od njegovih dramskih lica. Njegovo dramsko pismo poznaje samo fragmente: krhotine zbilje nastale na mjestima interakcije identiteta i fizičkog svijeta, na čvorištima naslijeđene, ali i društvenim pamćenjem u tijelo ugrađene unutartjelesne (t)umorne prostornosti koja postaje ishodištem za izvedbeno istraživanje roda i spola, piše Sibila Petlevski.

 

RADIO ATELJE (18,00 – 19,00)

IVOR MARTINIĆ: «BEZ NASLOVA» Režija: Jasna Mesarić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; tonmajstor: Nedjeljka Lambaša-Milanov; urednica: Tajana Gašparović

Premijerno emitirano: 4.01.2008.

Ivor Martinić mladi je hrvatski dramatičar čije tekstove karakterizira svjež autorski rukopis. Poigravanje odnosom psihološki određenih dramskih lica i pomalo pirandelijanskog odmaka pisca prema njima priziva utjecaj kazališne poetike tandema Jelčić-Rajković. Tekst Bez naslova je radio drama naručena od autora za potrebe Radio Ateljea koji se bavi eksperimentalnom dramaturgijom. Priča je to o rasutoj obitelji ispričana kroz krhotine sjećanja odraslog sina.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI